Sunteţi aici: Pagina principală // Social

Disponibilizarile de la Miniera, lovitura sociala pentru comuna Copaceni

primariaFiind împărţită în şase sate, Bălteni, Ulmetu, Veţelu, Bondoci, Hotărasa şi Copăceni, localitatea vâlceană a avut mult de suferit după disponibilizările de la Minieră, oamenii găsindu-şi cu greu un loc de muncă. Deşi nu a beneficiat de fonduri, administraţia locală a reuşit să demareze sau să apropie de finalizare lucrări de alimentare cu apă şi canalizare, precum şi construcţia unui cămin cultural cu o capacitate de 200 de locuri. Totodată, şcolile au fost modernizate în perioada fostului primar, actualul viceprimar Nicolae Mazilu. Proiectele vor fi continuate în noul mandat al primarului Tironel Tâmplărescu. În curând, comuna Copăceni va accesa şi un proiect de reabilitare a drumurilor şi poate chiar iniţierea unui plan de modernizare a bazei sportive din localitate.

80% dintre gospodării beneficiază de alimentare cu apă
O altă realizare a administraţiei locale, în frunte cu actualul şi cu fostul primar, este reabilitarea şi extinderea alimentării cu apă în localitatea Copăceni. Investiţia a fost efectuată cu fonduri europene şi a avut o valoare de 1,2 milioane de euro. Neşansa de a pierde un proiect pe Măsura 3.2.2. l-a determinat pe primarul de la momentul respectiv, Nicolae Mazilu, să redirecţioneze obiectivele către alte programe. Astfel, localnicii din Copăceni beneficiază de alimentare cu apă încă din anul 2010. În acest mandat condus de primarul Tironel Tâmplărescu se va face o extindere, astfel încât şi celelalte sate vitregite să aibă parte de această utilitate absolut necesară: „Am pierdut un proiect pe Măsura 3.2.2. şi apoi am depus din nou un plan care vizează introducerea alimentarii cu apă. Am prins pe Phare un proiect de 1,2 milioane de euro şi avem apă în toată comuna, mai puţin în satele izolate. Avem o reţea de 24 de kilometri de apă, cam 80% din suprafaţa localităţii. Am întocmit un proiect privind extinderea şi în celelalte sate, deoarece sunt cereri şi, chiar dacă avem doar câteva case, trebuie să încercăm să asigurăm aceleaşi condiţii de trai tuturor localnicilor. Am depus proiectul pe Ordonanţa 28/2013. În satul Hotărasa este o porţiune de 2 kilometri care nu are alimentare cu apă, iar în satul Bondoci 1,5 kilometri. Mai avem şi la Copăceni, în Valea lui Bucur, vreo 2 kilometri de reabilitat. Alimentarea cu apă a fost realizată în perioada 2009-2010.”, a precizat viceprimarul Nicolae Mazilu, iniţiatorul proiectului. De asemenea, viceprimarul recunoaşte că, deşi a fost un proiect foarte mare, nu i-a dat bătăi de cap, fondurile europene fiind singura modalitate eficientă şi serioasă de a implementa un proiect într-un timp scurt şi la capacitate maximă. Totodată, democrat-liberalul a recunoscut că, deşi partidul din care face parte s-a aflat la guvernare în perioada în care a fost în funcţia de primar, acest lucru nu l-a avantajat prea mult: „Fiind un proiect pe fonduri europene s-a realizat într-un mod eficient, nu a trebuit să ne certăm cu nimeni şi nici nu am avut probleme din cauza constructorului. Banii fiind în cont a fost uşor de implementat proiectul, fără prea mari bătăi de cap. Degeaba a fost PDL-ul la putere în mandatul trecut, deoarece Consiliul Judeţean a fost de altă culoare mereu.”, a mai declarat viceprimarul Mazilu.
Sediul primăriei a fost modernizat

• Lucrarea a costat 300 de milioane de lei vechi • Clădirea arăta deplorabil  
O altă investiţie finalizată în ultimii ani este modernizarea sediului Primăriei Copăceni. Pentru ca acest lucru să se întâmple, a fost nevoie de drămuirea banului public şi folosirea forţei de muncă cu oameni din localitate. Astfel, cu o sumă modică, pe parcursul anului 2011, s-a modernizat această clădire. Reabilitarea a constat în introducerea centralei termice, igienizare şi reabilitarea la exterior. Investiţia a fost realizată cu bani de la bugetul local: „Primăria a fost reabilitată cu fonduri de la bugetul local, iar cu bani puţini se pot face lucruri frumoase. În 2011, a fost reabilitată şi ne-a costat aproximativ 300 de milioane de lei vechi, obiectivul fiind realizat cu oamenii din comună.”, a mai adăugat viceprimarul Nicolae Mazilu. Alte proiecte aflate în atenţia prim-gospodarului Tironel Tâmplărescu sunt introducerea sistemului de canalizare în localitate şi asfaltarea a două drumuri comunale, pe o lungime de 5,5 kilometri. Cele două proiecte sunt depuse pe Ordonanţa 28, fiind declarate eligibile, şi au drum liber către implementare.
Comuna Copăceni are trei şcoli moderne
În perioada 2004-2012, s-au modernizat şi cele patru şcoli din localitate. Din cauza numărului redus de copii, în momentul de faţă, mai funcţionează doar trei dintre acestea. Cei 350 de copii beneficiază de câţiva ani de condiţii moderne pentru desfăşurarea activităţii educaţionale. Reabilitarea s-a făcut cu fonduri de la Banca Mondială, bugetul local fiind prea sărac pentru asemenea investiţii: „Am avut patru şcoli, iar acum mai funcţionează doar trei; una s-a închis din cauza lipsei copiilor, în satul Bălteni, iar cele două cu clasele I-VIII, Hotărasa şi Ulmetu, s-au modernizat din temelii, cu centrală termică, mobilier şi tot ce trebuie să nu existe o diferenţă între mediul rural şi cel urban la acest capitol. Din păcate, au început să se mai împuţineze copiii. Mai avem aproximativ 350 de copii care învaţă la şcolile de pe raza comunei. Reabilitarea acestor unităţi de învăţământ s-a realizat cu fonduri de la Banca Mondială, bugetul nostru fiind prea sărac pentru asemenea investiţii. Am avut noroc în acea perioadă că am prins un asemenea proiect şi am putut să le reabilităm în totalitate.”, a declarat viceprimarul Mazilu.
Grădiniţă reabilitată din temelii
A fost reabilitată din temelii şi o grădiniţă din satul Ulmetu, banii necesari fiind alocaţi din bugetul local. Astfel, funcţionează la ora actuală trei grădiniţe în comuna Copăceni. În privinţa transportului elevilor nu există probleme. Primarul Tironel Tâmplărescu a declarat că s-au găsit soluţii de decalare a programului, pentru ca toţi elevii să poată fi transportaţi la şcoală. În acelaşi timp, a mai fost reabilitată o grădiniţă la Ulmetu, tot din temelii, mai mult din fonduri locale. „Avem funcţionale trei grădiniţe, una separată, la Ulmetu, şi alte două care funcţionează în cadrul şcolilor de la Veţelu şi Hotărasa. Ne descurcăm cu microbuzul şcolar, deoarece am decalat puţin programul. O şcoală începe cursurile la 8.00, iar cealaltă la 8.30, ca să ne putem descurca. Ar mai fi nevoie de încă un microbuz, deoarece la orele prânzului se cam suprapun cu terminarea programului, dar copiii s-au învăţat să nu mai meargă pe picioare şi dacă se poate să îi ia din faţa porţii. Acestea sunt condiţiile, elevii s-au învăţat cu anumite facilităţi şi nu mai poţi da înapoi acum.
Sala de sport, un proiect eşuat
La capitolul sport, comuna Copăceni nu excelează. Baza sportivă nu arată tocmai bine, iar promisiunile parlamentarilor pentru construirea uneia noi au rămas „în aer”. Cert este că au existat momente în care administraţia locală să facă ceva în acest sens. Fostul primar ne-a precizat că, în perioada mandatelor sale, a pierdut un proiect pentru construirea unei săli de sport în comună. În legătură cu baza sportivă din localitate, fostul primar a primit promisiuni pentru întocmirea unui nou proiect din partea senatorului Laurenţiu Coca, iar noul primar Tâmplărescu şi-a propus demararea unui astfel de proiect, fiind conştient de necesitatea unei baze sportive moderne în localitatea pe care o administrează: „Din păcate, au fost ratate două investiţii foarte bune: la un moment dat, a fost depusă toată documentaţia pentru construirea unei săli de sport, dar, din păcate, nu am primit finanţare. Acum ne-a promis domnul Coca, senatorul, că ne va rezolva problema. Vom demara un proiect pentru baza sportivă, deoarece şi eu îmi doresc activităţi sportive în localitate.”, a precizat primarul Tâmplărescu.


Postaţi pe: Facebook



Scrieţi un comentariu

Copyright © 2012 Ultimele stiri – Impact Real. Toate drepturile revin.