Sunteţi aici: Pagina principală // Administraţie

Dispensarul uman va intra in reabilitare

disp med necesita reabilitÎn acest mandat, primarul îşi doreşte şi întocmirea unui proiect care vizează amenajarea dispensarului medical. Clădirea este veche, iar Nicolae Văduva ar vrea să păstreze linia arhitecturală. Pentru acest lucru, primarul susţine că are nevoie de fonduri, dar în cazul în care nu va fi sprijinit pentru reabilitarea acestei clădiri importante, va face tot posibilul să o amenajeze cu bani de la bugetul local. Acest lucru ar însemna însă o durată mai mare a lucrărilor: „Doresc reabilitarea dispensarului uman, pentru care deja am contactat şi un proiectant, un specialist care se analizeze gradul de uzură. Aş vrea să încep cu acoperişul şi, ulterior, cu partea de jos. Această clădire este foarte veche, are peste 150 de ani. Este ridicată de unii dintre boierii măciuceni care au locuit aici şi care deţineau mai multe proprietăţi. Aş vrea să păstrăm linia arhitecturală, să fie un fel de monument al nostru. Întreaga reabilitare va fi susţinută cu bani de la bugetul local. Anul acesta vom face doar acoperişul, pentru care am alocat deja 500 de milioane.”, spune primarul comunei Măciuca. În această clădire, Nicolae Văduva îşi doreşte să amenajeze şi o farmacie, dar şi un cabinet stomatologic.
Primarul vrea o modernizare a comunei cu fonduri europene
Alesul PNL este sigur că singura modalitate de dezvoltare rapidă a comunei Măciuca este accesarea fondurilor europene. Din păcate, localitatea nu are nici măcar apă şi canalizare, iar infrastructura rutieră este deficitară pe numeroase porţiuni. Totuşi, accesarea fondurilor europene, în viziunea primarului, necesită multă atenţie în elaborarea unor astfel de proiecte, iar, în momentul de faţă, administraţia locală din Măciuca se confruntă cu un mare deficit de personal: „Vom încerca să întocmim proiecte şi să accesăm fonduri europene. Eu cred în folosirea banilor europeni care este o măsură bună, dar, în acelaşi timp, destul de exigentă. Trebuie seriozitate maximă, iar eu, la ora actuală, în primărie stau foarte slab cu personalul. Nicolae Văduva speră să se deblocheze posturile, cât de curând: „E foarte greu să nu ai specialişti care să se priceapă. Mulţi s-au certat cu fosta primăriţă şi au considerat de cuviinţă să plece ei, iar odată desfiinţate posturile, nu s-au mai putut face angajări. Când am ajuns eu în funcţie, ni s-a dat posibilitatea de a angaja un consilier personal, şi am angajat un băiat care se ocupa şi de partea aceasta, de asistenţă socială.”, a afirmat primarul.
Nicolae Văduva: „Tineretul a plecat din comună, din lipsa utilităţilor”
Nicolae Văduva a ţinut să menţioneze că tineretul a plecat din comună tocmai din aceste motive. Liberalul este sigur că, în cazul în care comuna Măciuca va avea apă şi canalizare, dar şi drumurile bine puse la punct, întoarcerea şi stabilirea tinerilor în localitatea în care s-au născut va deveni foarte probabilă: „Tinerii care doresc să se întoarcă în comună, tocmai din acest motiv nu o fac, din cauza condiţiilor. Ce să faci în comună dacă nu ai apă, canalizare şi drumuri? Dacă rezolvăm aceste probleme, atunci putem vorbi şi de atragerea de investitori şi putem determina tinerii să se întoarcă în comună.”, a completat alesul PNL.
Echipa de fotbal Damila Măciuca a fost emblema comunei
Deşi este greu de crezut că un buchet de sate populat cu doar 2.000 de suflete poate susţine o echipă de fotbal la nivelul Ligii a doua, iată că răspunsul este afirmativ. Damila Măciuca, în prezent CSM Râmnicu Vâlcea, este, excluzând Concordia Chiajna, singura echipă din mediul rural care activează în primele ligi româneşti. Nebunia a început acum câţiva ani, când echipa a reuşit o promovare istorică în Liga a III-a. Până atunci, Măciuca nu fusese niciodată reprezentată în eşaloanele naţionale. Mai fuseseră prezenţe întâmplătoare în Cupa României, când la Măciuca veniseră echipe „de oraş “. După un sezon prevăzut cu noi exigenţe, Măciuca a început să conteze pe harta fotbalului mic. O localitate până atunci neînsemnată devenise la meciurile de pe teren propriu loc de pelerinaj pentru antrenorii şi iubitorii de fotbal din Craiova, Drăgăşani, Râmnicu Vâlcea sau Târgu Jiu. Damila Măciuca a reuşit un retur de excepţie în Liga a III-a, fără a cunoaşte înfrângerea. Astfel, în sezonul competiţional 2012-2013, Damila Măciuca a reuşit o promovare în eşalonul Ligii secunde, unde se menţine şi astăzi pe locurile fruntaşe.
Susţinută de senatorul Dan Niţu
Ascensiunea echipei de fotbal a comunei s-a datorat patronului clubului, care a „băgat bani frumoşi” pentru susţinerea echipei în eşaloanele naţionale. Astfel, senatorul Dan Niţu împreună cu fratele său au creat o echipă-emblemă a comunei, care scotea localnicii din case în fiecare sâmbătă şi duminică şi îi încânta cu un fotbal de calitate. Dezamăgirea administraţiei locale, dar mai ales a localnicilor s-a produs în momentul în care echipa a promovat la nivelul Ligii a II-a şi Dan Niţu a trebuit să găsească o alternativă imediată de desfăşurare a meciurilor „de acasă”, deoarece stadionul din Măciuca era neîncăpător pentru suporteri şi redus ca dimensiune, conform standardelor impuse de FRF, deşi fusese modernizat. Pentru Liga a II-a, Damila Măciuca s-a mutat la Drăgăşani şi, în prezent, joacă pe Stadionul Municipal din Râmnicu Vâlcea, schimbându-şi şi denumirea în CSM Râmnicu Vâlcea.
Biblioteca are 8.700 de cărţi şi aparatură de ultimă generaţie
Primarul Nicolae Văduva a inaugurat de Sfântul Dumitru, anul trecut, lucrările la anexa gospodărească a Primăriei Măciuca, unde a fost amenajată biblioteca din localitate. Astfel, tinerii dornici de lectură au un spaţiu special amenajat, cu un fond de circa 8.700 de cărţi şi dotat cu tehnica modernă necesară – patru calculatoare, copiator şi conexiune la internet. Suma necesară pentru realizarea investiţiei a fost pusă la dispoziţie de Consiliul Local al comunei şi se ridică la aproximativ două miliarde de lei vechi. În cadrul proiectului a fost inclusă construirea unei noi clădiri, care are în componenţă o încăpere pentru bibliotecă, un garaj şi o magazie. Potrivit primarului liberal, până la finalizarea acestei locaţii, colecţia de cărţi de la Măciuca s-a aflat în şcoala gimnazială din localitate. „De când am ocupat funcţia de primar, biblioteca a fost primul obiectiv pentru care mi-am propus să găsesc o nouă locaţie. Fiind cândva într-un spaţiu impropriu, ulterior, din cauza condiţiilor precare, a fost transferată la şcoală, într-o clasă. Pe parcurs, s-a dovedit însă că nu era spaţiul cel mai adecvat. Astfel, am fost nevoiţi să construim o nouă locaţie pentru bibliotecă şi am reuşit, în scurt timp, să facem această investiţie. Face parte dintr-o fostă anexă gospodărească – un spaţiu de depozitare a lemnelor şi un garaj. Astăzi, biblioteca poartă numele „Dumitru Drăghicescu”, un om foarte important pentru localitatea noastră, care a fost ambasadorul României în Mexic.”, a declarat Nicolae Văduva. Fundaţia „Dumitru Drăghicescu“şi Primăria comunei Măciuca anunţă, pentru acest an, inclusiv o tabără internaţională de pictură.


Postaţi pe: FacebookScrieţi un comentariu

Copyright © 2012 Ultimele stiri – Impact Real. Toate drepturile revin.