Sunteţi aici: Pagina principală // Actualitate

Dispensarul din satul Dobriceni nu are medic

dispensar DobriceniPrincipala nemulţumire a primarului o reprezintă faptul că asistenţa medicală de care ar trebui să beneficieze localnicii este îngrădită din cauza neînţelegerii din partea celor doi medici care îşi desfăşoară activitatea la dispensarul din satul Stoeneşti. Aceştia nu vor să se deplaseze nici măcar o dată pe săptămână la dispensarul din satul Dobriceni, pentru a îngriji şi bolnavii de acolo, deşi beneficiază de condiţii mult mai bune decât la dispensarul din satul Stoeneşti: „Avem două doamne care s-au ocupat de dispensar şi singura nemulţumire a localnicilor este faptul că nu merg şi în satele unde avem punct sanitar. Este vorba de satele Dobriceni şi Cacova. Am avut o discuţie cu dânsele săptămâna trecută şi le-am reproşat acest lucru, am ajuns chiar la o ceartă cu dumnealor. Le-am spus că voi merge la Vâlcea, la Direcţia Sanitară, să mai cerem un medic, deoarece în satul Dobriceni sunt 1.500 de suflete. De fiecare dată când mă întâlnesc cu oamenii de aici îmi cer doctor care să vină măcar o dată sau de două ori pe săptămână şi la dânşii în comună. Sunt oameni în vârstă care au nevoie acolo, în Dobriceni, de asistenţă medicală. Sper să mă fi înţeles după cearta pe care am avut-o cu dânsele şi să meargă măcar o dată pe săptămână şi acolo.”, a spus primarul comunei Stoeneşti.
Alesul PC mai susţine că cei doi medici îi reproşează faptul că în satul Dobriceni sunt doar 10-15 persoane bolnave şi că acolo nu există farmacie de unde aceştia să-şi poată procura medicamentele: „În satul Dobriceni am condiţii mult mai bune decât la Stoeneşti, şi chiar nu înţeleg de ce nu merg, îmi reproşează că sunt doar 10-15 persoane care vin constant acolo. Poate doar aceia sunt bolnavi. În plus, căutau tot felul de scuze că acolo nu este farmacie şi oamenii tot vor trebui să vină pentru reţeta aici.”, a concluzionat primarul.

Căminele culturale trebuie reabilitate
Potrivit spuselor primarului, primul cămin cultural care va intra într-un program de reabilitare la Stoeneşti este cel din satul Dobriceni, deoarece acolo sunt cele mai multe solicitări din partea cetăţenilor, de a organiza diverse evenimente. Reabilitarea deja a fost demarată prin amenajarea acoperişului, urmând ca, în viitorul apropiat, să intre în lucru şi interiorul clădirii. Lucrarea va fi realizată cu bani de la bugetul local. Trăgând linie în ceea ce priveşte căminele culturale de la nivelul comunei, nici unul nu îndeplineşte standardele desfăşurării unui eveniment în condiţii legale: „La căminul de la Dobriceni am început să punem acoperişul, urmând ca apoi să facem interioarele, cu dotările necesare unui cămin cultural modern. Se vor moderniza interiorul şi exteriorul clădirii, bucătăria va fi echipată la standarde europene, inclusiv cu mobilier şi veselă, se vor reface grupurile sanitare, vom monta termopane, se va pune gresie şi faianţă, centrală termică şi tot ceea ce este necesar pentru ca, pe viitor, aici să se poată organiza atât spectacole, cât şi cele mai importante momente din viaţa localnicilor precum nunţi, botezuri sau zile onomastice. Acest obiectiv va fi prima lucrare după aprobarea bugetului local. La căminul din satul Stoeneşti, interiorul arată bine, mai puţin exteriorul şi acoperişul.”, a spus primarul.
O altă problemă o reprezintă Căminul cultural din satul Bârlogul, unde clădirea este într-un stadiu avansat de degradare: „din interior privim cerul”. Conform declaraţiilor primarului, acesta şi-ar dori reabilitarea tuturor căminelor, deoarece sunt obiective necesare comunităţii. Mai mult decât atât, numeroşi localnici au ajuns să meargă în comunele învecinate pentru a organiza evenimente: „Este o ruşine, pentru că cetăţenii din Cacova se duc şi organizează evenimente la căminul din comuna vecină, Buneşti. La Stoeneşti, noi nu avem nimic, am fost o lume uitată: nu infrastructură, nu apă, nu canalizare, avem o grădiniţă unde stă să cadă tavanul pe copii, cămine culturale într-un gard avansat de deteriorare, o bază sportivă veche de peste 70 de ani, pierdută, iar cetăţenii aşteaptă de la mine foarte multe.”, a concluzionat „Freddy” Dumbravă.

Staţia de epurare, amplasată pe terenul de sport
Primarul va fi nevoit să găsească un alt spaţiu pentru amenajarea unei noi baze sportive, deşi cel unde urmează să fie amplasată staţia de epurare fusese modernizat de curând
Primarul Gheorghe Dumbravă trage ponoasele pentru un proiect neinspirat al fostei administraţii. Când a fost întocmit proiectul de alimentare cu apă şi canalizare, lucrare aprobată între timp şi care se află în stadiul de evaluare, a fost omis faptul că staţia de epurare va trebui amplasată chiar în mijlocul bazei sportive a comunei, un proiect care a suferit de curând lucrări de modernizare, o clădire destinată vestiarelor, dar şi o împrejmuire cu gard. Primarul comunei regretă faptul că toate eforturile sale au fost în zadar, dar nerespectarea zonei de amplasare a acestei staţii de epurare ar putea duce la pierderea proiectului. Gheorghe Dumbravă este nevoit să găsească o altă locaţie pentru a construi o nouă bază sportivă unde să îşi desfăşoare meciurile de pe teren propriu echipa de fotbal din localitate: „Avem o bază sportivă de 70 de ani, pe care acum încă se mai poate juca fotbal. În cel mai scurt timp, la jumătatea terenului va fi amplasată însă staţia de epurare pentru proiectul pe care îl avem depus la Ministerul Mediului, pentru reţeaua de apă şi canalizare. Nu se mai poate face nimic pentru salvarea ei. În situaţia în care schimb poziţia staţiei de epurare am toate şansele să pierd proiectul şi nu vreau să risc, sunt în căutare de soluţii pentru a face un stadion de fotbal nou. Am stabilit unde va fi amplasată noua bază sportivă, numai că terenul nu este suficient. Astfel, sunt pus în situaţia de a despăgubi un proprietar care are teren acolo. Inclusiv eu am donat primăriei un teren pentru această nouă bază sportivă şi sper ca, până la urmă, să găsesc înţelegere din partea proprietarului. Dacă aş găsi o cale de accesare a fondurilor europene pentru această bază şi mâine m-aş apuca de proiect, numai să avem bază sportivă în localitate, pentru că eu iubesc sportul şi în mod special fotbalul.”, a mai adăugat primarul Dumbravă.
Grădiniţă, în stadiu avansat de degradare
Tavanul riscă să se prăbuşească pe copiii care învaţă la grădiniţa din satul Dobriceni
Înainte de a câştiga alegerile, în luna iunie 2012, Gheorghe Dumbravă a promis localnicilor că va acorda o atenţie deosebită tuturor şcolilor şi grădiniţelor, pentru ca elevii care urmează cursurile acestor şcoli să îşi desfăşoare activitatea în cele mai bune condiţii. Pe teritoriul comunei funcţionează două şcoli şi trei grădiniţe, în care învaţă 273 de copii. Alesul conservator îşi doreşte cu orice preţ reabilitarea şcolii din Dobriceni, dar şi a grădiniţei din acelaşi sat, care se află într-un stadiu serios de degradare: „Avem două şcoli cu clasele I-VIII în satele Stoeneşti şi Dobriceni. În satul Piscul Mare avem o grădiniţă, una în Dobriceni şi una în satul Budureşti. Şcoala din centrul comunei este reabilitată şi modernizată, cu grupuri sanitare interioare, apă curentă, centrale termice, geamuri termopan, iar pe viitor vom intra într-un program de reabilitare şi modernizare şi pentru şcoala la de la Dobriceni. Problema este că în acest sat, Dobriceni, îmi doresc ca proiectul pe care îl am pentru reabilitarea şi modernizarea grădiniţei să prindă cât mai repede contur. Am fost la inspectorul şcolar general Grigorescu şi m-a asigurat că voi avea tot sprijinul. Această grădiniţă are trei grupe de copii, iar grădiniţa este într-un stadiu avansat de degradare, cade tavanul. Nu am ajuns încă la stadiul de a monta pari în interior pentru susţinerea tavanului, dar, în cel mai scurt timp, probabil, am să fiu nevoit să o fac.”, a afirmat primarul. Dumbravă a mai adăugat faptul că pentru această grădiniţă are, deocamdată, numai promisiuni şi că se va arăta înţelegător în ceea ce priveşte reabilitarea clădirii, numai ca aceasta să se realizeze: „Am, deocamdată, doar promisiuni, trebuie să vină vremea ca toţi să ştie că eu sunt un om al faptelor, fără prea multe vorbe. Încerc mai întâi discuţii pe cale amiabilă, bazându-mă mult pe înţelegere din partea celor care sunt în măsură să ia decizii. Dacă această grădiniţă s-ar reabilita, în rest, toate unităţile de învăţământ sunt reabilitate, iar cea din satul Piscul Mare este o construcţie nouă.”, a spus primarul.
Primăria are nevoie de angajat pentru achiziţii publice
Primarul Gheorghe Dumbravă este conştient că doar accesarea fondurilor europene i-ar putea asigura o dezvoltare rapidă a comunei pe care o administrează. Problema cu care se confruntă este lipsa de personal, în special a unei persoane care să se ocupe de achiziţiile publice. Lipsa acestui post se răsfrânge şi în dificultatea de a întocmi proiecte: „Din prima lună în care am ieşit primar, am mers şi am pistonat şi la Prefectură, şi la Consiliul Judeţean, dar, după cum ştiţi şi dumneavoastră, sunt blocate posturile şi nu am om pentru achiziţii, un post foarte important în primărie pentru întocmirea proiectelor. La orice post aş renunţa în primărie, doar să am om pentru achiziţii. La cum arată comuna, este nevoie de proiecte şi dorim accesarea lor, pentru a ne putea dezvolta. Avem nevoie de o dezvoltare rapidă, şi singura modalitate de succes a unei comune ca a noastră este accesarea fondurilor europene. Cu ajutorul Consiliului Judeţean facem lucrări mărunte, dar nu de anvergură, iar din bugetul local, nici atât.”, a mai adăugat primarul comunei Stoeneşti, Gheorghe Dumbravă.


Postaţi pe: Facebook



Scrieţi un comentariu

Copyright © 2012 Ultimele stiri – Impact Real. Toate drepturile revin.