Sunteţi aici: Pagina principală // Politică

Directorii PSD, exterminati

directori psd demisi• „Lista lui Gutău”, discutată la Bucureşti.
• Trei directori pesedişti rămân pe funcţie.
Gheorghe Gogârnoiu, directorul Finanţelor Publice din Vâlcea, Gabriel Andreescu, directorul Casei de Pensii, şi Lăcrămioara Bălan, director la Direcţia pentru Protecţie a Muncii, sunt singurii cărora conducerea PD-L Vâlcea nu le-a pus gând de „exterminare” din funcţii, după ce alianţa guvernamentală PSD – PD-L a fost ruptă. Anunţul a fost făcut de preşedintele democrat-liberalilor vâlceni, Mircia Gutău. Acesta i-a caracterizat pe cei trei ca fiind profesionişti desăvârşiţi şi oameni neimplicaţi în lupta politică din teritoriu. În rest, se pregăteşte „debarcarea” tuturor directorilor PSD, deşi unii dintre ei s-ar putea să rămână pe posturi şi, astfel, să-şi trădeze deviaţiile de dreapta, pe interese de păstrare a… ciolanului. Printre instituţiile vizate se numără Inspectoratul Şcolar Judeţean, Casa Judeţeană a Asigurărilor de Sănătate, Garda de Mediu, Direcţia Apelor, Agenţia Judeţeană de Ocupare a Forţei de Muncă, APIA, Cadastru.

Valul schimbărilor loveşte şi în adjuncţi

Conform prognozelor date de PD-L Vâlcea, până miercuri, orice pesedist indezirabil aflat la conducerea unei instituţii deconcentrate va părăsi postul. „Păi ce, avem feţe de proşti? Normal că vom schimba şi directorii adjuncţi. Mâine, la ora 15.00, merg la Bucureşti cu lista. Avem oameni pregătiţi pentru orice post. Primii care vor pleca sunt directorii de la CAS şi de la Agenţia de Mediu. Vor reveni pe funcţie Rodica Mărginean şi Narcisa Urea. Celelalte nume nu vi le pot preciza, deocamdată. O să le aflaţi cât de curând. Eu îmi păstrez principiul: puterea nu se împarte. Dacă cei de la PSD şi-au asumat ieşirea de la guvernare, să îşi asume şi pierderea funcţiilor de conducere în teritoriu.”, a mai spus Gutău. La rândul său, deputatul PD-L Samoil Vîlcu completează lista cu viitori şefi de deconcentrate care aşteaptă primirea firmanului de la Bucureşti. „La Inspectoratul Şcolar va prelua conducerea doamna Gabriela Ene, iar adjunct va fi domnul Ioan Gava. Dan Fiera a refuzat numirea pe postul de subprefect, dar va prelua şefia Gărzii Regionale de Mediu. La APIA va fi numit consilierul judeţean Dorel Simion, iar la Inspectoratul Teritorial de Regim Silvic şi Vânătoare vom numi un om din sistem. Nu cred că vom înlocui conducerea de la Protecţia Consumatorului. Până în acest moment, nu ne-am decis dacă vom schimba directorii de la Hidroserv şi Hidroelectrica.”, a declarat Samoil Vîlcu.


Ungureanu şi-a văzut visul cu ochii: prefect pentru mai mult de o zi

Petre Ungureanu a fost uns prefect, sâmbătă dimineaţa, de ministrul Radu Berceanu, avocatul rotit deja prin patru partide văzându-şi, cu această ocazie, visul împlinit. În 2006, Ungureanu, pe atunci membru PNŢ-CD, a deţinut funcţia de prefect pentru 12 ore, fiind înlocuit de liberalul Nicolae Curcăneanu. Ungureanu (52 de ani) este avocat. Între 1990 – 1999 a fost membru al PNŢ-CD, apoi, până în 2002, a făcut parte din  UFD şi în perioada 2002 – 2007 a fost membru PNL. Din 2008 şi până în 2009, când a devenit subprefect, a fost membru al PLD şi apoi al PD-L. De la ceremonia de învestitură a acestuia, de sâmbătă, a lipsit fostul prefect, Remus Grigorescu, absenţa acestuia declanşând atacuri furibunde din partea liderului interimar al filialei judeţene a democrat-liberalilor, Mircia Gutău. „Mi-aş fi dorit ca acest schimb să se producă cu predarea ştafetei. E vorba de eleganţă, dar se pare că, la colegii noştri, această eleganţă lipseşte. Acest schimb este unul care demonstrează că, în democraţie, indiferent pe ce poziţie te afli, trebuie să îţi păstrezi demnitatea.”, a spus Mircia Gutău. În Prefectura Vâlcea, o dată cu avansarea lui Ungureanu pe prima poziţie din instituţie, rămâne vacant un loc de subprefect. La conferinţa de presă susţinută duminică, primarul Mircia Gutău a afirmat că pe acest post va fi numit Marius Burlănescu, actualul director de la SC Hervil SA. Democrat-liberalii sunt hotărâţi să radă în următoarele zile orice urmă de social-democrat.

Grigorescu, dat afară din birou

Seria schimbărilor în lanţ a început cu darea afară din birou a prefectului Remus Grigorescu şi schimbarea acestuia din funcţie la repezeală, la nici 24 de ore după decizia luată de PSD de ieşire de la guvernare. Ungureanu a fost instalat oficial în funcţie în prezenţa ministrului Radu Berceanu. Remus Grigorescu a părăsit instituţia cu capul sus, susţinând că este împăcat că şi-a făcut treaba până acum în mod onest şi civilizat. „Guvernul a uitat că noi suntem acum apolitici şi nu cred că e drept ceea ce ni se face. Oricum, eu ştiu că am făcut tot ce am putut pentru binele cetăţeanului şi nu am făcut nimic în interesul propriu. Ştiam că această funcţie nu este pentru totdeauna, de aceea îi urez mult succes noului prefect.”, a spus Remus Grigorescu. Sâmbătă, la ora 14.00, reprezentanţii Guvernului s-au reunit în şedinţă pentru a decide demiterea subprefecţilor susţinuţi de PSD. Premierul Emil Boc a afirmat, pentru cine a avut timp să-l creadă, că orice schimbare din funcţie a subprefecţilor propuşi de PSD va respecta „principiul mobilităţii în funcţie a înalţilor funcţionari publici”.

Directorii PSD zboară

La nivelul judeţului Vâlcea, nici Mircia Gutău şi nici liderul PSD, Ion Cîlea, nu au vorbit despre o rupere oficială a protocolului. Mircia Gutău se pregăteşte acum să zboare toţi pesediştii din instituţii. „Vor trebui trimişi acasă şi va fi prima oară când voi pune oameni specialişti pentru fiecare domeniu.”, a declarat preşedintele interimar al PD-L Vâlcea, care este hotărât să nu piardă mai mult de o zi cu directorii roşii. Până la finele acestei săptămâni, pedeliştii au de gând să dea afară toţi directorii PSD. Gutău avertizează, de asemenea, că toţi directorii de şcoli care au fost înlocuiţi abuziv vor reveni pe funcţii. „Nu tăiem în carne vie de plăcere. Chiar am discutat în cadrul organizaţiei şi le-am recomandat ca fiecare să-şi cunoască lungul nasului. Nu trebuie să-i prindă euforia. Noi trebuie să pregătim campania electorală şi fiecare să-şi vadă de munca lui. Schimbările se vor produce într-un termen record.”, promite satisfăcut Gutău. Acesta a fost sâmbătă la Bucureşti, unde a discutat cu liderii de la Centru despre schimbările pe care intenţionează să le facă. Mircia Gutău promite însă că nu se va atinge de conducerea Poliţiei Vâlcea, dar că acest lucru poate fi făcut de cei de la… minister.

Bleotu ţine cu dinţii de directorii pe care i-a promovat

Vasile Bleotu, preşedintele organizaţiei municipale Drăgăşani, susţine însă că, deşi respectiva organizaţie a fost prima din ţară care a făcut alianţa cu PD-L-ul, de data aceasta, refuză ca directorii PSD să fie demişi. „Pe directorii pe care eu i-am promovat nu îi va demite nimeni, indiferent de ce spun cei din PD-L. Cel puţin, inspectorul general al Inspectoratului Şcolar Vâlcea, Camelia Coroiu, şi directorul general al Direcţiei Apelor Olt, Ion Matei, nu vor fi demişi, rămân pe posturi. Nu pleacă nici unul.”, a declarat Vasile Bleotu. Totodată, preşedintele organizaţiei judeţene Vâlcea, Ion Cîlea, susţine că demiterea directorilor PSD de la deconcentrate va fi foarte greu de făcut, având în vedere că mulţi au susţinut examene şi au încheiate contracte pe o anumită perioadă. Pesediştii se consideră în această perioadă motivaţi să participe la campania electorală, iar, potrivit preşedintelui PSD Vâlcea, Ion Cîlea, este posibil ca acesta să fie un lucru bun pentru ei. „Timpul de schimbare este foarte scurt, miniştrii încă n-au fost stabiliţi, şi nu mă refer la cei interimari. Mai au la dispoziţie numai 50 de zile, perioadă foarte scurtă şi în care influenţa noilor directori va fi foarte redusă în campanie… Pe de altă parte, dacă se va întâmpla aşa, directorii noştri demişi vor fi mult mai motivaţi să lupte în campanie pentru susţinerea lui Mircea Geoană. Eu chiar le-aş recomanda colegilor noştri să se retragă, să-şi dea demisia, exceptându-i pe cei care au obţinut funcţia prin concurs… Consider că acest lucru îi va mobiliza şi mai mult să lupte pentru victoria domnului Geoană, pentru că-şi vor răzbuna scoaterea din funcţie.”, a afirmat liderul PSD Vâlcea. Ion Cîlea nu crede că directorii PSD vor trăda, chiar dacă s-au vehiculat o serie de scenarii în acest sens. ,,În principiu, orice, e posibil, dar nu cred că se va întâmpla acest lucru. Sunt convins că vor lua exemplul miniştrilor PSD şi vor rămâne alături de partid, sunt oameni deştepţi, ştiu că nu are sens să pleci pentru 35 de zile, să pierzi tot, doar pentru atât.”.

• Daniela BOTEZ
• Marius JIANU


Postaţi pe: Facebook1 comentariu la " Directorii PSD, exterminati "

  1. oprea spune:

    Traiesti cum votezi!

Scrieţi un comentariu

Copyright © 2012 Ultimele stiri – Impact Real. Toate drepturile revin.