Comuna Diculeşti a reapărut pe harta judeţului Vâlcea pe 15 aprilie 2004 prin voia cetăţenilor, desprinsă din fosta comună Făureşti. Oamenii au hotărât prin referendum reînfiinţarea acestei localităţi şi l-au ales încă de atunci ca primar pe Sabin Cupăreanu, care a avut un aport deosebit la reînfiinţarea localităţii şi la dezvoltarea ei ulterioară. Încă de la primul mandat, Cupăreanu susţine că a încercat să dezvolte localitatea. Majoritatea proiectelor pe care a reuşit să le implementeze în comună au prins contur în perioada 2004-2008. Modernizarea sediului primăriei, a şcolilor sau ridicarea unui cămin cultural ultra-modern din temelii sunt doar câteva dintre proiectele realizate în acea perioadă. În prezent, Cupăreanu luptă însă cu lipsa de fonduri, principalul duşman al administraţiei locale din Diculeşti. Lipsa apei şi a canalizării sunt însă principalele neajunsuri din localitate şi care necesită o finanţare mult peste puterile unei comunităţi de numai 2.000 de suflete.
Comună fără apă şi canalizare
Faptul că în 2013 există comune care nu au apă curentă ar trebui să dea de gândit actualei guvernări. În comuna Diculeşti, situaţia în privinţa alimentării cu apă este una critică. În timp ce alte localităţi limitrofe beneficiază de mulţi ani de aceste utilităţi, localnicii de la Diculeşti se uită lung în fântânile proprii şi se gândesc că va veni ziua în care nu vor mai avea ce scoate cu găleata. Alimentarea cu apă a ajuns nu numai pentru cetăţeni, dar şi pentru primar „un vis” care ar putea să se împlinească în următoarea perioadă.
Ministrul Mediului, Rovana Plumb, aşteptată la Diculeşti
În această perioadă, ministrul Rovana Plumb este aşteptată la Diculeşti pentru a semna contractual de finanţare pentru un proiect care prevede alimentarea cu apă şi canalizare pe o distanţă de 12 kilometri.
Primarul Sabin Cupăreanu spera să semneze contractul de finanţare pentru acest proiect depus la Ministerul mediului încă de acum un an. Guvernul Ponta a acordat însă întâietate proiectelor deja începute, iar obiectivul vital pentru Diculeşti nu a primit nici până în prezent cale liberă spre finanţare. Proiectele primarului Cupăreanu au fost numeroase de-a lungul mandatelor sale, însă un singur lucru lipseşte comunei pentru a întregi caracteristica de localitate europeană: sistemul de apă şi canalizare. Social-democratul Cupăreanu susţine că a ajuns la capătul puterilor. Un proiect ratat pe măsura 3.2.2. a PNDR i-a dat peste cap mai multe obiective, proiecte pentru care a fost nevoit să identifice altă sursă de finanţare. Prim-gospodarul de la Diculeşti afirmă că are încredere în preşedintele Ion Cîlea, care i-a promis că o va aduce la Diculeşti pe Rovana Plumb pentru a semna contractual de finanţare pentru proiectul de apă şi canalizare: „Faptul că nu am reuşit să accesez proiectul pe măsura 3.2.2., care cuprindea atât apă, canalizare, dar şi asfaltarea unor drumuri de interes local a fost un mare dezavantaj pentru mine. Dacă reuşeam, atunci nu mai eram nevoit să cheltuiesc bani din bugetul local pentru asfaltări şi să aştept până în perioada aceasta fără apă şi canalizare în comună. Aceasta a fost situaţia, am avut ghinion şi a trebuit să depunem proiectele separat. În momentul de faţă avem depus un proiect la Ministerul Mediului, în valoare de 68 de miliarde de lei vechi şi aşteptăm semnarea contractului de finanţare. Preşedintele Cîlea mi-a promis că doamna ministru Rovana Plumb va veni la Vâlcea şi în prezenţa acesteia se va semna contractul de finanţare, astfel încât să scoatem proiectul la licitaţie. Vă daţi seama că va dura câţiva ani până când şi locuitorii de la Diculeşti vor avea apă şi canalizare”, a declarat Sabin Cupăreanu. Execuţia proiectului privind alimentarea cu apă, canalizarea şi epurarea apelor uzate ar rezolva această problemă în satele Băbeni, Olteţu, Budeşti, Diculeşti şi Colelia.
Drumurile, asfaltate cu ţârâita
Reabilitarea infrastructurii rutiere, care era la pământ, a fost unul dintre obiectivele prioritare ale primarului. Conducerea primăriei localităţii s-a ocupat de modernizarea căilor de transport din localitate. Astfel, a fost modernizat şi asfaltat pe o suprafaţă de 2,5 kilometri Drumul Judeţean 643 B, care face legătura cu localitatea Valea Mare. Primarul a ţinut, de asemenea, să precizeze că acest lucru s-a datorat Consiliului Judeţean, implicit prin ajutorul preşedintelui Ion Cîlea.
Au fost pietruite drumurile comunale Budeşti, pe circa 1,8 kilometri, Bărăceşti – pe 1,5 kilometri, Mâţoieşti – pe o distanţă de 1,6 kilometri, Cocaină – pe o distanţă de un kilometru, Afumaţi – pe o distanţă de 2 kilometri, Colelia – pe o distanţă de 1,7 kilometri şi Bârzani – pe o distanţă de 1,5 kilometri.
Sabin Cupăreanu: „Tot ce vedeţi în comună am reuşit să realizez până în 2008”
Una dintre supărările primarului Cupăreanu este Ordonanţa 28, care reuneşte fosta HG 577 şi OG 7, un program care bate pasul pe loc, iar proiectele aflate în derulare sunt în stand-by, din lipsa repartizării de fonduri guvernamentale. Este vorba despre un proiect pentru care primarul a obţinut finanţare în 2010, un proiect cu o valoare de 51 de miliarde de lei vechi. Prin acest proiect 7,8 kilometri de drumuri comunale ar urma să fie asfaltaţi. Până în prezent doar până la jumătate a fost turnat primul strat de asfalt: „Cel mai mult am reuşit să realizez pe vremea liberalilor, în 2008: parcul, căminul cultural, primăria, şcolile sunt doar câteva dintre proiecte. Din 2008, de când a venit la guvernare PSD, apoi PD nu am mai reuşit să fac nimic. Despre proiectul de asfaltare pot să spun că, din 2010 şi până în prezent, timp de trei ani, am mai obţinut câte ceva de la PDL, am reuşit să fac primul strat pe 1,3 kilometri la Colelia şi 2,5 kilometri Budeşti, deci numai 3,8 kilometri din totalul de 7,8 kilometri, cât are proiectul. Am mai realizat infrastructura pe încă 2 kilometri, dar am datorie de 4 miliarde către firma respectivă. Am făcut sesizare la Consiliul Judeţean şi, din 4 miliarde, am primit doar 1,8 miliarde de lei vechi. Mi-e teamă ca, după noua lege, să nu intru în impas de plată, riscăm să intrăm în insolvenţă”, a povestit Sabin Cupăreanu.
Printre realizările din ultimul mandat ale lui Cupăreanu, cărora li se subordonează şi cele din mandatele precedente se numără reabilitarea, modernizarea şi asfaltarea drumurilor din satele Budeşti şi Diculeşti, dar şi a Drumului Judeţean 643, până la limita cu localitatea Valea Mare: „În ultimul mandat, 2008-2012, am reuşit construirea unui drum în cătunul Bărcani-Cimitir, reabilitarea şi modernizarea arterelor de drum în tot cătunul Bârzan (satul Băbeni-Olteţu), dar şi reabilitarea şi modernizarea drumului din cătunul Bârzan II (Mahala). Importantă a fost şi construirea unui drum prin satul Diculeşti (cătunul Mâţoieşti), care face legătura din DJ 643 (Pod Oaca) cu cimitirul şi drumul din cătunul Mâţoieşti. A fost o prioritate a mea în ceea ce priveşte infrastructura rutieră.”, a mai adăugat primarul. Prevenirea alunecărilor de teren a stat în atenţia lui Sabin Cupăreanu în timpul mandatelor sale. Astfel, în ultimii ani a construit o rigolă ranforsată pentru prevenirea alunecărilor de teren din cătunul Mâţoieşti. Pentru toate aceste obiective, Cupăreanu a cheltuit bani de la bugetul local, dar a fost sprijinit şi de Consiliul Judeţean.