Sunteţi aici: Pagina principală // Administraţie

Dezvoltarea turismului, principalul obiectiv al administratiei locale

07-centru-de-informare-turisticaPreocupările administraţiei locale sunt îndreptate, în continuare, pentru identificarea soluţiilor în vederea dezvoltării zonei. Perişaniul este o comună care, aşa cum îi place primarului să spună, a renăscut din cenuşă, în prezent având drumuri comunale asfaltate, clădiri dotate cu toate utilităţile şi gospodării frumoase. Toate aceste obiective au fost finalizate în ciuda crizei economice, prin drămuirea fondurilor pentru construirea sau modernizarea fiecărui edificiu al comunei. Perişaniul s-a dezvoltat prin întocmirea de proiecte cu finanţare guvernamentală sau europeană, dar şi din bugetul local. Primarul, Ion Sandu afirmă că punerea în valoare a potenţialului turistic este unul dintre principalele obiective ale administraţie locale.
Centrul de informare turistică ajută la îndrumarea turiştilor

La Perişani, zonă până nu demult necunoscută pentru turişti au început deja să vină vizitatori în fiecare week-end. Pentru cei care nu cunosc zona, centrul de informare local este o importantă sursă de informaţie. „Aici există personal angajat de specialitate avem pliante, ghiduri şi DVD-uri cu imagini din zonă. Ne folosim foarte mult de potenţialul turistic natural, pentru că avem cu ce ne lăuda. Centrul de informare este dotat cu o sală multimedia, unde turiştii pot consulta şi pot primi gratuit ghiduri, hărţi şi pliante, au posibilitatea accesării internetul prin Infopoint-ul amplasat la intrare sau vor putea viziona filme de informare realizate în cadrul proiectului. Pe lângă toate acestea, în localitate sunt şi câteva persoane care au început să îşi creeze locaţii de cazare. În acest sens, în satul Poiana se va inaugura în curând o pensiune cu zece locuri de cazare. Va fi prima din comună. Mai avem o pensiune la intrare în localitate, şi alte două la care se lucrează”, spune primarul.
Insula artificială de la Perişani a devenit deja o atracţie turistică

În prezent se lucrează la amenajarea unui parc de agrement situat pe insula artificială amenajată pe pârâul Băiaşu, locul unde este amplasat şi Centrul de Informare Turistică.
Insula este, potrivit primarului localităţii, o premieră naţională, întrucât aici va funcţiona şi un muzeu în aer liber cu o impresionantă colecţie de sculpturi în piatră, realizate în ultimii 2000 de ani, de pe vremea dacilor, modelări ale unor pietre tombale, ale unor pietre de hotar şi cruci tăiate în piatră. Accesul pe insulă se face pe un pod betonat, amenajat cu traverse şi balustrade din lemn. În cadrul Centrul de Informare Turistică se distribuie hărţi şi pliante cu puncte de reper precise pentru căile de acces în zonele dorite, care vor prezenta aspecte şi particularităţi din Ţara Loviştei, dar şi trasee montane în Masivul Cozia: „Am hotărât ca această locaţie să fie amplasată pe această insuliţă pe care am amenajat-o sub formă de corabie. Locaţia este în maximă siguranţă, s-a construit zidul care are o lăţime de 4 metri pe un metru, fiind băgat în beton şi fixat în stâncă. Eu întotdeauna am mers pe ideea că dacă nu rişti nu câştigi, sau dacă nu faci lucruri trăsnite, nimic nu are importanţă. Ca să te evidenţiezi trebuie să faci ceva trăsnit, şi acest aspect mă caracterizează”, a mai spus primarul din Perişani.

Primarul ar putea organiza un festival al crescătorilor de animale

Relieful din zona de nord a judeţului a favorizat creşterea animalelor, a oilor îndeosebi, păstoritul constituind ocupaţia principală a locuitorilor. Pentru a păstra această tradiţie, dar şi pentru atracţia turistică a unui asemenea eveniment, primarul Sandu intenţionează să organizeze în zonă, atunci când va avea suficiente fonduri, a unui festival al crescătorilor de animale. „Intenţionez chiar să promovăm un festival legat de oierit, pentru că nu trebuie să uităm că Perişaniul are o tradiţie înrădăcinată de sute de ani în păstorit. În prezent avem 18 mii de ovine în baza de date a primăriei. Dacă aş avea bani, astăzi aş iniţia cel mai falnic festival al oierilor din ţară”, mai afirmă acesta.

Baza sportivă, finalizată cu forţe proprii

Primarul Sandu a reuşit să facă din nou economii la bugetul local prin finalizarea bazei sportive din zonă cu forţe şi cu utilajele proprii ale primăriei. „Avem o bază sportivă cu gazon natural. Iniţial doream să amenajăm gazon artificial care costa 6 miliarde de lei vechi dar am renunţat şi am mers pe însămânţarea terenului cu floare de fân. Am avut probleme la început cu pământul vegetal. După documentaţia proiectului amenajarea terenului costa un miliard, iar firma care a lucrat ne-a spus că fără banii aceştia nu pot să finalizeze lucrarea şi atunci am renunţat la serviciile lor, încheind un proces verbal de recepţie şi creându-ne obligaţia de a monta starul vegetal şi de a-l însămânţa. Am reuşit să facem lucrarea cu utilajele primăriei şi am finalizat-o în timp de două săptămâni. Acum iarba a crescut pe toată suprafaţa. Cu toate acestea, nu las băieţii să joace în toamna asta pentru că nu este foarte bine înrădăcinată şi risc ca la anul să nu mai am un gazon bun”, spune primarul.

Şcoala profesională din zonă atrage şi anul acesta tineri

Iniţiativa primarului, de a le oferi elevilor ocazia de a se specializa într-o meserie a avut un real succes la Perişani, în primul an. Şcoala profesională din Perişani prezintă în continuare interes pentru tinerii din zonă, iar, în plus, a început să genereze fonduri şi pentru bugetul local. „Tinerii înscrişi la şcoală au ajuns acum în anul trei de şcoală profesională, iar pentru noul an şcolar avem 16 elevi înscrişi în clasa a IX-a. Mai mult, în momentul de faţă purtăm tratative cu o firmă din Sibiu care va aduce de lucru pentru elevii noştri. Şcoala este dotată cu un atelier de croitorie unde avem şapte maşini de cusut simple şi alte şapte care fac operaţii complexe. Luând lucrări de la această firmă înseamnă în primul rând că elevii învaţă să lucreze şi în al doilea rând un profit extrabugetar atras”, explică primarul Sandu.


Postaţi pe: Facebook



Scrieţi un comentariu

Copyright © 2012 Ultimele stiri – Impact Real. Toate drepturile revin.