Toate proiectele mari ale comunei Perişani s-au concretizat doar prin accesarea de fonduri europene, acestea fiind o oportunitate în privinţa dezvoltării comunităţii. Însă, pentru atragerea acestor fonduri, eforturile au fost uriaşe. Neavând alternative pentru a moderniza localitatea pe care o reprezintă, Ion Sandu, primarul localităţii Perişani a încercat încă de la început să depună proiecte europene. Ultimii ani au reprezentat o perioadă de dezvoltare pentru comună, şi acest lucru se vede cel mai bine în lucrările pe care primăria le-a făcut: „În toţi aceşti ani am demarat proiecte atât prin SAPARD, unde avem accesate două investiţii mari, dar şi prin PNDR, unde avem trei proiecte”, spune primarul. Astfel, introducerea reţelei de alimentare cu apă, pusă în funcţiune în anul 2006 pentru aproape toată comuna, asfaltarea drumului comunal Groşi pe o lungime de 5 kilometri, finalizat în anul 2007 şi demararea lucrărilor de asfaltare a celor două drumuri comunale – DC4, pe o lungime de 1,85 kilometri, în satul Podeni şi un al doilea drum, DC5 Perişani – Mlăceni, pe distanţa de 4 kilometri, ambele în valoare de 1,5 milioane de euro, sunt proiecte care confirmă că cea mai bună soluţie rămâne accesarea fondurilor europene. Acest efort implică, însă, de foarte multe ori, liste lungi de aşteptare”, a declarat primarul.
Centrul de informare turistică din Perişani va promova una dintre cele mai frumoase zone din judeţ
Ion Sandu: „Perişaniul este o zonă virgină, din punct de vedere turistic”
Investiţiile ambiţioase din fonduri europene au făcut ca localitatea să iasă din tipar. În luna noiembrie a acestui an se va termina şi centrul de informare turistică din zonă. Scopul acestui proiect este de promovare a potenţialului turistic zonal, crescând astfel atractivitatea, prin crearea unei baze de date care să includă structurile de primire turistică locale, obiectivele turistice din zona vizată, evenimentele cultural-artistice, festivalurile tradiţionale, serbările folclorice, etc., toate acestea prin acţiunile de promovare şi informare care vor avea loc în cadrul acestui proiect. Locaţia obiectivului s-a construit pe insula amenajată artificial pe pârâul Băiaşu fiind, potrivit primarului localităţii, o premieră naţională, întrucât aici va funcţiona şi un muzeu în aer liber, cu o impresionantă colecţie de sculpturi în piatră, realizate de mâna omului în ultimii 2000 de ani, de pe vremea dacilor, modelări ale unor pietre tombale, ale unor pietre de hotar sau cruci în piatră. Accesul pe insulă se va face pe un pod betonat, amenajat cu traverse şi balustrade din lemn. Aici se vor distribui hărţi şi pliante, cu puncte de reper precise pentru căile de acces în zonele dorite.
Clădire construită în mijlocul râului
Materialele de promovare vor prezenta aspecte şi particularităţi din Ţara Loviştei, dar şi trasee montane în Masivul Cozia: „Am hotărât ca această locaţie să fie amplasată pe insuliţa pe care am amenajat-o sub formă de corabie. Locaţia este în maximă siguranţă, zidul are o lăţime de 4 metri pe un metru, fiind întărit în beton şi încastrat jos, în stâncă. Eu întotdeauna am mers pe premisa: dacă nu rişti, nu câştigi, sau, dacă nu faci lucruri trăsnite, nimic nu are importanţă. Ca să te evidenţiezi, trebuie să faci ceva trăsnit, şi acest aspect mă caracterizează. Centrul de informare şi promovare a turismului este aproape gata, locaţia este conectată la apă, canal, reţea termică. A mai rămas să terminăm doar împrejmuirea zidurilor care sunt deja făcute şi mai avem de montat panourile din lemn şi să pregătim parcarea, care va fi amenajată tot pe insulă, pentru primirea turiştilor. La
jumătatea insulei voi amenaja şi un mic muzeu în aer liber, în care vor fi expuse pietrele pe care le tot strâng de foarte multă vreme, dovezi de locuire străveche pe care le găsesc în zonă, lucruri foarte interesante. Sunt pietre inscripţionate cu scriere slavă şi slavonă. Toate acestea vor avea un loc de cinste pe această insulă, fiecare dintre ele fiind inscripţionată în legătură cu datarea şi cu ce anume reprezintă”, a mai spus primarul.
Perişaniul, zonă „virgină” din punct de vedere turistic
În cadrul proiectului sunt prinse, de asemenea, confecţionarea şi distribuirea a 5000 de pliante în prima fază, şi crearea a două noi locuri de muncă. Aici se vor găsi hărţi edificatoare şi indicatoare care vor crea o orientare corectă a turiştilor în întreaga zonă, venind în sprijinul celor care vin din afara localităţii. Sunt evidenţiate toate punctele de atracţie turistică din Ţara Loviştei, precum: Castrul Roman de la Titeşti, Castrul Roman de la Racoviţa, castrul Roman de la Berislăveşti, Castrul Roman de la Perişani, locul luptei de la Posada, din anul 1330, cele două trasee turistice marcate, Perişani – Cabana Cozia şi, nu în ultimul rând, pârtia de schi Dalia, toate vor fi promovate, crescând astfel atractivitatea localităţii: „Prin intermediul acestui centru de informare, turiştii vor fi informaţi şi despre cele şapte minunate cascade aflate pe Valea Roşie, în munţii Cozia. Spun asta pentru că puţini ştiu că, pe această vale, te întâmpină un peisaj de vis, unic în felul lui, un loc în care ai prilejul să vezi cum toată piatra din jurul acestor cascade este îmbrăcată, indiferent de anotimp, într-un muşchi verde, de o rară frumuseţe. Perişaniul este o zonă virgină, din punct de vedere turistic, dar, pentru toate aceste frumuseţi unice, cu care zona se poate mândri şi pentru a atrage turişti, trebuie să le facem cunoscute. Proiectul pârtiei de schi nu este o investiţie abandonată, îi va veni curând termenul. Deocamdată mi-am axat atenţia asupra acestor investiţii pentru dezvoltarea localităţii, pe segmentele-cheie. Degeaba Perişaniul dispune de pârtie de schi, dacă nu are asfalt pe drumurile comunale şi o zonă adecvată de primire a turiştilor”, a mai spus primarul liberal al Perişaniului.
Echipamente, utilaje, aparatură şi costume populare, cumpărate cu fonduri europene
Toate proiectele mari ale comunei s-au concretizat doar prin fonduri europene. Astfel, comunitatea din Perişani beneficiază acum de alte trei proiecte, demarate cu fonduri europene: „Avem un proiect pe care l-am finalizat, în valoare de 200.000 de euro, în vederea achiziţionării de echipamente, utilaje, aparatură şi costume populare. Astfel, am reuşit, la capitolul utilaje, să avem în dotare un utilaj cu un recipient vând o capacitate de 250 de litri, alimentat de o pompă electrică automată care, de fiecare dată, la cel mai mic incendiu, poate fi folosit la oprirea focului şi are capacitatea de intra şi în locuri greu accesibile. Utilajul are tracţiune integrală 4X4, fiind dotat inclusiv cu o remorcă şi are inclusiv un rezervor cu o capacitate de 600 de litri de apă, angrenat separat, de altă pompă automată. Astfel, în cazuri extreme, se pot porni ambele pompe. Aceste pompe sunt în permanenţă pline cu apă, în aşa fel încât, la primul telefon al cetăţeanului, noi să fim pregătiţi. Acest utilaj poate fi folosit inclusiv la irigaţii. Cu el ne-am udat toţi teii pe care i-am plantat în această primăvară. Pe lângă acest utilaj am mai achiziţionat un buldoexcavator, aparatură electronică de sonorizare pentru două cămine culturale, în valoare de 1,5 miliarde de lei vechi, în care sunt incluse două mixere, boxe, amplificatoare, videoproiectore, 350 de scaune, cortine pentru două scene, 40 de costume populare cusute manual, cu motive tradiţionale populare locale şi 10 fluiere. O dată cu achiziţionarea acestor costume am înfiinţat şi un ansamblu de fluieraşi. Încerc din nou să animez acest proiect, o dată cu acţiunea Posada, cu scopul de a prezenta câteva cântece tradiţionale ale zonei noastre”, a declarat primarul liberal din Perişani. Al doilea proiect european care s-a finalizat este asfaltarea drumurilor comunale pe o lungime de 6 kilometri şi construirea unui pod: Investiţia este finalizată, trebuie doar să recepţionăm lucrările. Deja am primit o adresă din partea constructorului, prin care se dispune formarea unei comisii pentru recepţie. Lucrările au început anul trecut, în luna martie şi s-au derulat în decursul unui an şi jumătate, conform graficului stabilit în contract”, a mai spus primarul.