Sunteţi aici: Pagina principală // Social

Deficit de infirmiere si asistente la Spitalul Judetean

Decizia de blocare a posturilor din sistemul sanitar afectează şi Spitalul Judeţean din Vâlcea. Acesta funcţionează în momentul de faţă cu 450 de angajaţi mai puţin decât prevede normativul de personal aprobat de ministrul Sănătăţii din 2006, fapt care îngreunează într-o anumită măsură activitatea din unele secţii, foarte solicitate mai ales în această perioadă de iarnă. Deficitul cel mai mare este în cazul infirmierelor (200) şi în cazul asistenţilor medicali (200).

Infirmierele, prea multe pentru CAS, prea puţine pentru spital

Managerul Spitalului Judeţean Vâlcea, Georgeta Sălişte, spune că, în acest moment, nu vede nici un motiv să se facă reduceri de personal la unitatea spitalicească pe care o conduce, întrucât Spitalul Judeţean funcţionează deja cu deficit de personal. „După normativul de personal aprobat prin Ordinul Ministrului Sănătăţii nr. 1778/2006, Spitalul Judeţean funcţionează cu 450 de locuri mai puţin decât ar fi fost necesar.”, spune Sălişte. La mare căutare în spitalul din Vâlcea sunt acum infirmierele şi asistentele medicale, care au lăsat unitatea cu 400 de locuri libere în aceste specializări. Aceste locuri nu pot fi ocupate, întrucât posturile sunt blocate. Problema deficitului de personal este mai veche la spital, iar perioada de iarnă nu le este deloc favorabilă angajaţilor de aici, care trebuie să facă faţă solicitărilor. Reprezentanţii Casei de Asigurări de Sănătate au recomandat însă conducerii Spitalului Judeţean să acorde o atenţie mai mare organigramei unităţii, pentru că, în acest moment, la spital, personalul TESA este mult mai numeros decât cel medical. „Ar trebui să revizuiască organigrama, pentru că au o grămadă de infirmiere şi instalatori şi foarte puţini medici.”, a apreciat Dorel Constantinescu, purtătorul de cuvânt al CAS Vâlcea.

Datorii de trei milioane către furnizori

Problemele de la Spitalul Judeţean nu se opresc aici. Spitalul are de primit de la Casa de Sănătate 16 milioane de lei, dar nu se ştie când vor veni banii. Datoriile unităţii spitaliceşti către furnizorii de medicamente se ridică în acest moment la 3,4 milioane de lei, în condiţiile în care, de cele mai multe ori, pacienţii internaţi sunt sfătuiţi să-şi cumpere singuri medicamentele necesare. „Avem datorii de anul trecut însă, deocamdată, nu sunt depăşite termenele contractuale. În 2009, Spitalul Judeţean a primit credite de angajament stabilite de guvern pentru medicamente şi materiale sanitare, care trebuie achitate în acest an. În condiţiile în care vom primi banii, vom reuşi şi noi să achităm furnizorii.”, a mai precizat Georgeta Sălişte. Spitalul ar trebui să încaseze 160 de miliarde de la Casa de Sănătate însă, deocamdată, nu sunt bani.

Atenţie la internări

Reprezentanţii Casei de Asigurări de Sănătate Vâlcea au recomandat conducerii spitalului să aibă grijă şi la internările tot mai numeroase pe care le fac medicii. În acest moment, organigrama spitalul are mai mult personal de îngrijire sau la birouri decât medici specializaţi. „Se plâng că nu au medici specializaţi, dar au o grămadă de infirmiere sau alt personal de îngrijire. Ar trebui să revizuiască organigrama.”, a precizat recent purtătorul de cuvânt al CAS Vâlcea, Dorel Constantinescu. Acesta mai susţine că reprezentanţii SJU Vâlcea ar trebui să facă mai puţine internări şi doar în cazul persoanelor care au într-adevăr nevoie, pentru a se evita depăşirea cheltuielilor prevăzute în contractul cu CAS Vâlcea. „Spitalul nu este un azil. Trebuie internaţi doar cei care au nevoie de îngrijiri medicale. Nu trebuie să ne internăm doar aşa, că nu avem ce face.”, a adăugat Dorel Constantinescu. Reprezentanţii Ministerului Sănătăţii au solicitat managerilor de spitale să analizeze gradul de ocupare a paturilor şi situaţia din fiecare unitate, dându-le posibilitatea ca, în funcţie de necesităţi, să modifice structura unităţii sanitare. Georgeta Sălişte a precizat  că reorganizarea paturilor va intra în atribuţiile managerilor şi directorilor medicali, astfel încât să fie evitat disconfortul pacienţilor, posibilele disfuncţionalităţi, generate în special de condiţiile epidemiologice necorespunzătoare.

Directorii de spitale vor sub tutela primăriilor

Ideea trecerii unităţilor sanitare în subordinea administraţiilor publice locale este una care le surâde unor manageri de spitale din judeţul Vâlcea. „Este o idee mondială până la urmă, dar trebuie ca şi bugetele locale să îşi permită o finanţare a cheltuielilor. Noi, cei din Horezu, de exemplu, asigurăm servicii medicale pentru 20 de localităţi din zona de vest a Vâlcii, aşadar, nu doar Consiliul Local din Horezu ar trebui să suporte cheltuielile spitalului, ci toate comunele deservite trebuie să aibă o cotă parte.”, a declarat medicul Ovidiu Onac, directorul Spitalului din Horezu. La rândul său, dr. Vasile Cerbu, directorul Spitalului Orăşenesc din Brezoi, subliniază aceeaşi idee cu privire la faptul că oraşele sărace nu au bani pentru plata utilităţilor: „Brezoiul este un oraş sărac în venituri. Se pasează de la centru spre periferie o problemă care va împovăra bugetul localităţii şi vom ajunge să apelăm la CAS.”. Directorul economic al Spitalului Municipal din Drăgăşani, Maria Neacşu, a declarat că, mult timp de acum înainte, bugetele locale nu vor putea face faţă cheltuielilor cu întreţinerea spitalelor subordonate. „Singura parte bună este că managerul unităţii va fi numit pe plan local, de consilieri, şi nu va unul politic. În comunităţile mici, oamenii se cunosc între ei şi ştiu performanţele fiecăruia.”, a precizat Neacşu. Cu această menţiune au fost de acord toţi managerii de spital din Vâlcea. Preşedintele Consiliului Judeţean Vâlcea, Ion Cîlea, are şi el temeri în privinţa faptului că, în luna iulie, Spitalul Judeţean de Urgenţă Vâlcea va fi preluat în întregime de Consiliu. „Bugetul pe 2010 este şi aşa destul de auster. Ne vom trezi cu Spitalul Judeţean de Urgenţă exact la jumătatea anului şi va trebui să ne descurcăm. Oricum, noi ne-am zbătut şi am obţinut o finanţare de aproape 19 milioane de euro pentru reabilitarea în întregime a acestei unităţi sanitare. Am găsit şi soluţii ca să nu se diminueze numărul de paturi după reabilitarea acestuia.”, a mai spus Cîlea. Problema gravă care trenează în Râmnicu Vâlcea este cea a Spitalului de Obstetrică şi Ginecologie, care are datorii istorice de peste 300.000 de lei. „Nu ştiu care ar fi soluţia cea mai bună, transformarea lui în Spital Municipal şi trecerea în subordinea Consiliului Local, fuziunea acestuia cu Spitalul Judeţean de Urgenţă şi apoi aducerea la pachet în subordinea Consiliului Judeţean sau să rămână de sine stătător, în subordinea noastră. Toate soluţiile au fost discutate, se ştie şi la minister problema.”, a adăugat Cîlea. Maternitatea din Vâlcea are probleme grave, deoarece datoriile cresc în fiecare lună, iar conducerea unităţii solicită trimestrial din partea Consiliului Judeţean finanţarea utilităţilor sub presiunea furnizorilor de servicii care ameninţă cu oprirea apei, a curentului sau a gazului. Judeţul Vâlcea are 10 spitale care, la sfârşitul anului 2009, înregistrau datorii de peste 10 milioane de lei.


Postaţi pe: FacebookScrieţi un comentariu

Copyright © 2012 Ultimele stiri – Impact Real. Toate drepturile revin.