Primarul localităţii Milcoiu, Daniel Muşat a acordat un interviu cititorilor Impact real în care a prezentat proiectele pe care le va implementa în localitate, în următorii ani. Cât de importantă este apartenenţa la un partid politic pentru un primar şi ce l-ar putea determina să părăsească PNL, dar şi cât de mult au afectat ultimele măsuri fiscale bugetul primăriei de anul acesta, aflăm în rândurile de mai jos.
Impact real: Cum au afectat ultimele măsuri fiscale bugetul din acest an?
Daniel Muşat: Anul acesta avem un buget mai mic cu 1,7 miliarde, destul de mic pentru o localitate aşa cum este Milcoiu. Mergem din ce în ce mai rău, iar acest lucru este cert. Sărăcia îşi pune amprenta asupra comunităţii. Am observat ce se întâmplă şi nu am mărit birurile, pentru a acoperi golul din buget, aşa cum au gândit alţi primar, iar salariile le-am mărit în funcţie de buget. Ca dovadă, salariile angajaţilor din Primăria Milcoiu sunt cele mai mici, comparativ cu alte primării din judeţ, iar despre investiţii cu fonduri alocate din bugetul local, anul acesta nu pot spune nimic. Avem nevoie de bani pentru reabilitarea primăriei, schimbarea acoperişului, să construim o rampă la primărie, să facem o intrare la centrală şi o alee pietonală pe DN7. De asemenea, intenţionez să fac rigole pe drumurile comunale, acolo unde nu sunt. Cu bugetul pe care-l avem putem să ne susţinem până în luna septembrie.
Impact real: În privinţa pensiilor speciale acordate primarilor, sunteţi de acord cu aceste măsuri?
Daniel Muşat: Sunt primarul acestei localităţi de trei mandate, iar dacă astăzi ies la pensie, voi avea o pensie de nimic. Nimeni nu ia în considerare faptul că a fi primar însemnă responsabilitate, adică stres, iar o sumă de 400 de lei lunar pentru fiecare mandat nu este o sumă mare. Însă, expresia de „pensie specială” a speriat lumea. Ar mai exista şi varianta de calcul corectă a pensiei, unde să ni se adauge legal toate drepturile, şi ar fi mai corect aşa. Este inadmisibil ca un primar, după 5 sau 6 mandate să iasă cu o pensie de 1200 de lei lunar.
Impact real: Ce s-ar întâmpla dacă nu ar veni acea rectificare, promisă de Guvern primăriilor?
Daniel Muşat: Refuz să mă gândesc. O problemă pe care o pun sunt amenzile rutiere acordate pe drumul naţional 7, neachitate de şoferii cu domiciliul în alte ţări, care au îngreunat primăria cu 200 de milioane de lei vechi, bani pe care nu pot să-i recuperez. Ne judecăm cu poliţia rutieră, iar instanţa ne dă câştig de cauză nouă. Consider că ar fi bine ca şoferii, în special cei cu domiciliul în alte ţări, în situaţia în care au încasat o amendă rutieră să li se pună interdicţia de a părăsi România până nu achită amenda respectivă. Pe nimeni nu interesează că amenzile încasate îngroapă primăriile în datorii.
Impact real: Dacă ar fi să o luaţi de la capăt, v-ar mai tenta funcţia de primar?
Daniel Muşat: Sunt un om ambiţios, şi vreau să fie localitatea aşa cum este la mine în curte, dar nu reuşesc, fiindcă statul cu greu alocă fonduri pentru proiectele elementare, cum ar fi apă, canalizare, asfalt sau şcoli. Au trecut 30 de ani de la Revoluţie şi încă suntem la stadiul de introducere a reţelei de apă, canalizare şi încă se merge pe drumurile comunale, în multe localităţi, în cizme de cauciuc. Fondurile europene sunt doar poveşti, şi tot spre primari se arată cu degetul, că nu sunt în stare să acceseze. De multe ori, când sunt supărat, dacă ar fi să o iau de la capăt, nu aşa mai face pasul acesta. Mi-aş continua ceea ce eu începusem, şi îmi pare rău că am renunţat. A fi primar este într-adevăr o onoare, dar, atâta timp cât nu ai bani pentru soluţionarea problemelor grave în localitate, eşti primar doar cu numele. În prezent, pe fiecare drum comunal din localitatea Milcoiu sunt probleme, iar acest lucru nu îmi dă pace. Şi săptămâna aceasta am în plan să pietruim o porţiune dintr-un drum comunal, să introducem două tuburi şi să mai montăm nişte piloni într-o zonă. La Milcoiu nu avem drumuri de pământ, iar cele care nu sunt asfaltate sunt pietruite. Cu toate acestea nu sunt mulţumit.
Impact real: Care este cea mai pregnantă amintire pe cate o aveţi, în cei 12 ani, cât aţi condus Primăria Milcoiu?
Daniel Muşat: Cred că îmi amintesc de entuziasmul din primul mandat, fiindcă nu ştiam care sunt demersurile într-o administraţie. Eram prins în mrejele întocmirii proiectelor şi credeam că, dacă întocmesc documentaţiile pentru proiecte se vor şi realiza. Credeam în promisiunile guvernanţilor, care, pe o parte ne încurajau sa facem proiecte, iar pe altă parte băteau pasul pe loc atunci când venea vorba despre finanţare. Credeam că este suficient să vrei şi lucrurile vor merge în sensul bun. Entuziasmul pe care l-am avut şi pe care, odată cu trecerea timpului, l-am pierdut, aceasta este cea mai pregnantă amintire, urmată de dezamăgirea de după acea perioadă. Din păcate, în ţara aceasta, problemele pe care le are o comunitate nu se rezolvă preventiv, ele îşi găsesc soluţionare doar atunci când se întâmplă o catastrofă. Primul proiect care a primit finanţare de la stat a fost asfaltarea drumului comunal Căzăneşti – Ciuteşti, un drum unde noroiul ajungea până la genunchi, şi asta după zeci de drumuri bătătorite la Bucureşti.
Impact real: Cât de importantă este apartenenţa la un partid politic, pentru un primar?
Daniel Muşat: Politică nu fac, nu mă interesează. Dacă eşti un bun gospodar şi un primar corect în munca pe care o faci pentru comunitate eşti apreciat sau criticat ca persoană independentă. Atunci apartenenţa la un partid politic nu este atât de importantă pentru cetăţeni.
Impact real: Ce v-ar putea determina să părăsiţi PNL?
Daniel Muşat: În situaţia în care este localitatea acum, şi mă refer aici la soluţionarea alunecărilor de teren şi la proiectele pe care le am, dacă mi s-ar oferi ajutor financiar substanţial aş trece la orice partid. Pentru mine nu contează faptul că reprezint un partid, iar timp de patru ani nu fac nimic pentru comunitate. Mă interesează să rezolv problemele din localitate şi, cum bine ştim, avem nevoie de bani alocaţi de la Guvern. În situaţia aceasta, cine mă ajută voi fi recunoscător, fiindcă nu contează culoarea politică a primarului pentru cetăţeni, aici faptele vorbesc. Pasul de a trece la un alt partid l-aş face doar pentru localitate.