Sunteţi aici: Pagina principală // Special

Daniel Musat: Nu fac niciodata politica, dar cunosc administratie

primar milcoiu Musat GheDaniel Muşat, primarul comunei Milcoiu, se află la cârma administraţiei locale din anul 2008, fiind la al doilea mandat consecutiv. Spune despre el că este un om echilibrat, dar exigent când este vorba de curăţenie şi ordine în comună. Se declară nemulţumit când unii cetăţeni uită că au şi obligaţii, nu numai drepturi, şi este de părere că, pentru a ajunge primar, nu trebuie să ai facultăţi şi doctorate, ci trebuie să fii făcut pentru aşa ceva. Garantează că, dacă îţi place ceea ce faci, aceste lucruri se pot transforma într-o reuşită.

Impact real: Pentru izlazurile comunale, Uniunea Europeană va aloca subvenţii doar dacă acestea vor fi concesionate asociaţiilor crescătorilor de animale. Aţi reuşit să realizaţi acest lucru?
Daniel Muşat: Avem o Asociaţie a crescătorilor de animale înfiinţată, aşa că izlazurile comunale sunt închiriate prin licitaţie. La Milcoiu mai sunt astăzi doar 80 de hectare de păşuni, pentru că restul s-au dat. În prezent, mă judec cu actualul posesor al izlazului, care a fost împroprietărit abuziv. Prima dată am câştigat procesul la Vâlcea, dar apoi cauza a ajuns la Curtea de Apel la Târgovişte, unde am pierdut. Ţin ca acest proces să fie câştigat, pentru că fostul primar a atribuit dreptul de proprietate pe nedrept posesorului actual al izlazului. Izlazul este, în mod corect, proprietatea cetăţenilor din Milcoiu.

Impact real: În localitate nu există o bază sportivă funcţională, dar, cu toate acestea, Şcoala Gimnazială a comunei Milcoiu este campioană naţională la fotbal fete. Cum reuşesc să se antreneze campioanele fotbalului vâlcean?
Daniel Muşat: Nu deţinem un teren unde să putem amenaja o bază sportivă pentru tinerii din localitate. Din această cauză, de cinci ani mă judec cu persoana care în mod abuziv este împroprietărită cu o suprafaţă unde noi stabilisem ca, pe o parte din acel teren, să se construiască o bază sportivă, un târg săptămânal, iar pe diferenţa de spaţiu să montăm câteva foişoare, unde să tragem apă curentă, să construim grupuri sanitare şi să ridicăm o scenă pentru evenimentele pe care le organizăm în localitate. Eu am întocmit un proiect pentru toate aceste investiţii, am plătit proiectantul şi cadastrarea, crezând că se va termina procesul, iar noi, ca unitate administrativ-teritorială, aveam să-l câştigăm. Nu a fost aşa, dar sunt hotărât să nu mă las, voi deschide din nou procesul. Cu această echipă de fete la fotbal am luat primul loc în ţară, dar nu au, din păcate, o bază sportivă unde să se
antreneze. Antrenamentul lor se ţine pe terenul din curtea şcolii, pe care l-am asfaltat şi am pus două porţi.

Impact real: Privind retrospectiv, care dintre cele două mandate a fost cel mai dificil?
Daniel Muşat: Primul mandat a fost cel mai greu, şi spun asta pentru că, atunci când am venit aici, nu era absolut nimic. Primăria nu avea făcut Planul Urbanistic General, fără de care nici o investiţie nu se poate demara, indiferent câţi bani i s-ar aloca administraţiei comunei. Toate locaţiile care erau în administrarea primăriei arătau ca o cocină, inclusiv această instituţie. Toate erau la pământ şi nu ştiam de ce să mă apuc mai întâi. Am debutat cu acel proiect, pe Măsura 3.2.2., iar, concomitent cu acesta, am început să repar şcolile, apoi să cârpesc drumurile, încercam să refac ce consideram că era la pământ. În cel de-al doilea mandat, lucrurile au început să se mai mişte.

Impact real: Aveţi majoritate în Consiliul Local?
Daniel Muşat: Întotdeauna am reuşit să am majoritate, toate propunerile de proiecte sunt susţinute de consilieri. Cu toate acestea, uneori, se mai găseşte câte un ”Gică contra”, şi este normal să fie aşa.

Impact real: În toţi aceşti ani, aţi reuşit să formaţi în primărie echipa de care aveţi nevoie?
Daniel Muşat: Faţă de ce era înainte, pe parcurs s-a format echipa pe care astăzi mă pot baza. Cu mulţi ani în urmă, după ora 13.00, în această primărie nu mai găseai pe nimeni. Acum, concediile se iau pe parcursul anului în baza unei programări. Primăria nu mai arată ca un grajd, şi reuşeşte să rezolve problemele cetăţeanului cât se poate de repede şi legal.

Impact real: Cum credeţi că sunteţi perceput de cetăţeni?
Daniel Muşat: Părerile sunt împărţite, dar eu mă cunosc destul de bine. Sunt „rău de gură”, dar nu am făcut rău nimănui. Cer de la cetăţeni să-mi urmeze exemplul, mi-aş dori ca, aşa cum este la mine în curte şi în gospodăria mea, să fie în toată comuna, doar că unii cetăţeni au uitat că au şi obligaţii, nu numai drepturi. Nu îmi place când văd şanţurile necurăţate, gunoi la poartă şi capetele podeţelor şi pomii nevăruiţi. Aş putea să le dau amendă, dar nu sunt adeptul acestei măsuri, am mers totdeauna pe principiul bunei înţelegeri. Acolo unde sunt cetăţeni cu vârste înaintate este normal să facem curat noi, primăria, dar, în schimb, nu-i înţeleg pe cei care stau la băutură pe marginea drumului şi „la taină”.

Impact real: Vă mai doriţi încă un mandat de primar?
Daniel Muşat: Foarte mulţi au început să îmi adeseze această întrebare, dar tot ezit să răspund. La un moment dat, intervine acel punct, care marchează sfârşitul. Altfel spus, totul în viaţă are o limită. Dacă nu voi putea să trec de această limită, nu voi mai candida, indiferent dacă pierd sau câştig. De un singur lucru îmi va părea rău: de faptul că am foarte multe proiecte făcute, pe care urmează să le implementez.

Impact real: Ce înseamnă pentru dumneavoastră funcţia pe care o aveţi?
Daniel Muşat: Ca să ajungi primar nu trebuie să ai facultăţi şi doctorate. Trebuie, în schimb, să ai acea sclipire, să fii făcut pentru aşa ceva. Satisfacţia materială nu îmi aduce funcţia, dar eu am venit la Primărie din orgoliu şi pentru că mi-am dorit să fac ceva pentru comuna mea, să las ceva în urmă. Atâta timp cât pot fi folositor comunei, voi face tot posibilul să realizez câte ceva.

Impact real: Politicul recomandă primarul?
Daniel Muşat: Întotdeauna, culoarea politică a primarului a avut recomandare sau nu, în privinţa alocărilor de fonduri pentru demararea proiectelor. Ca primar, eu nu am făcut politică niciodată şi nici nu mi-am spus părerea în privinţa incidentelor politice care au avut loc pe parcursul acestor mandate. Ştiu, în schimb, să fac administraţie, este ceea ce îmi place cel mai mult. De aceea, propun ca primarii să nu fie implicaţi politic. Eu sunt membru PNL doar pentru că trebuia să candidez de la un partid şi pentru că am foarte mulţi prieteni în acest partid, dar pe mine nu mă interesează politica. Nu am ales PSD pentru că, înainte de campanie, liderii acestui partid strigau: „Alegeţi un primar, nu un bucătar!”

Impact real: Credeţi că va fi nemuritor mariajul dintre PNL şi PDL?
Daniel Muşat: PDL va ţine strâns această legătură, iar PNL va trebui să nu-i scoată la înaintare pentru început, altfel, liberalii vor pierde.

Impact real: Există la Milcoiu un loc care defineşte cel mai bine această comună, poate chiar o zonă cu potenţial turistic?
Daniel Muşat: Da, este vorba de zona Comanca, unde avem şi un teren de sport şi dorim să amenajăm zona pentru picnic. Avem şi două izvoare cu apă foarte bună. Comuna Milcoiu este o zonă cu aer curat, înconjurată de păduri şi dealuri, vizitată anual de mii de oameni din judeţele limitrofe, care vin cu corturile aici.

Impact real: Până la finalizarea acestui mandat, ce proiect vă doriţi să prindă contur?
Daniel Muşat: Apa în satul Ciuteşti, să avem rigole de la un capăt la altul al comunei, iar lucrările de asfaltare a drumurilor să fie finalizate, în aşa fel încât Milcoiu să arate ca o localitate europeană.

Impact real: În timpul liber, ce vă place să faceţi?
Daniel Muşat: Albinele reprezintă pasiunea mea, şi, dacă îţi place ceea ce faci, garantat, se poate transforma într-o afacere reuşită, de succes.


Postaţi pe: Facebook



Scrieţi un comentariu

Copyright © 2012 Ultimele stiri – Impact Real. Toate drepturile revin.