Daniel Muşat, primarul comunei Milcoiu a acordat un interviu cititorilor Impact real, în care a prezentat stadiul proiectelor aflate în derulare pe raza localităţii sale. Când ar urma să beneficieze şi localnicii din Milcoiu de alimentare cu apă, dar şi ce proiecte şi-a propus să acceseze în exerciţiul bugetar 2016 – 2020, aflăm în rândurile de mai jos.
Impact real: Privind retrospectiv, care dintre cele două mandate a fost cel mai dificil?
Daniel Muşat: Primul mandat a fost cel mai greu, şi spun asta pentru că, atunci când am venit aici, nu era absolut nici o utilitate. Primăria nu avea făcut Planul Urbanistic General, fără de care nici o investiţie nu se poate demara, indiferent câţi bani i s-ar aloca administraţiei comunei. Toate locaţiile care erau în administrarea primăriei arătau ca o cocină, inclusiv această instituţie. Toate erau la pământ şi nu ştiam de ce să mă apuc mai întâi. Am debutat cu un proiect pe Măsura 3.2.2. şi, concomitent cu acesta, am început să repar şcolile, apoi să cârpesc drumurile. Încercam să refac, pe rând, obiectivele care consideram că erau la pământ. În cel de-al doilea mandat lucrurile au început să se mai mişte, iar pentru acest mandat vreau să finalizez proiectele începute, care vor închide tot ceea ce înseamnă utilităţi la Milcoiu.
Impact real: Care au fost primele măsuri pe care le-aţi luat, atunci când aţi preluat conducerea administraţiei locale?
Daniel Muşat: Localitatea nu avea şcolile reabilitate, nu avea drumuri şi nici apă curentă. Întâmplător am aflat, în urma unui control al Curţii de Conturi că, la capitolul achiziţii, în anul 2015 am atras 44 de miliarde de lei vechi pentru investiţii, mare parte fiind fonduri de la stat, din bugetul local sau sprijin de la Consiliul Judeţean. Pentru accesarea fondurilor europene localitatea Milcoiu nu se poate plia din cauza condiţiilor impuse de Uniunea Europeană. Cu toate acestea, singura noastră şansă de dezvoltare rămâne accesarea fondurilor europene prin Grupul de Acţiune Locală din care facem parte. Prin intermediul acestei organizaţii vom achiziţiona un utilaj pe care să-l folosim în special pentru deszăpezire. Este o achiziţie de care avem urgent nevoie, având în vedere poziţia geografică a localităţii, cu drumuri în coastă şi înguste. Mai avem nevoie de un utilaj care să meargă integral faţă – spate, mai ales când este zăpada mare.
Impact real: Ce investiţii v-aţi propus să realizaţi, în următorii patru ani?
Daniel Muşat: În prezent s-a licitat proiectul de asfaltare a şapte străzi, toate, însumate, ajungând la lungimea de 8 kilometri. Cu acest proiect de asfaltare se va încheia capitolul de modernizare a infrastructurii rutiere în localitate în procent de 90%. Tot în această perioadă mai avem în derulare proiectul de asfaltare a drumului comunal 26 de la kilometrul 3 până la kilometrul 6 şi drumul comunal 28 şi continuarea asfaltării DC27, pe o lungime de 1,3 kilometri. Se lucrează, dar mereu am probleme cu firma constructoare, deoarece banii au fost alocaţi de Ministerul Dezvoltării în contul primăriei, dar, până când constructorul s-a hotărât să se apuce de treabă, Ministerul ne-a retras banii. Astfel, constructorul cu care noi lucrăm nu a realizat situaţia de lucrări în perioada când se puteau lua banii, pentru că nu au lucrat. În felul acesta au pierdut şi ei, dar şi noi.
Impact real: Aveţi majoritate în Consiliul Local?
Daniel Muşat: Întotdeauna am reuşit să am majoritate, toate propunerile de proiecte au fost şi sunt susţinute de consilieri. Cu toate acestea, uneori se mai găseşte câte un „Gică contra”, dar este normal să fie aşa.
Impact real: Care sunt problemele cu care se confruntă administraţia locală?
Daniel Muşat: Alocările de fonduri pentru situaţii de urgenţă sunt o problemă. Culmea este că nu am primit fonduri nici pentru alunecarea de teren produsă în vara acestui an în satul Şuricaru, unde, ca şi pe drumul comunal Costăcheşti pământul a plecat cu totul la vale. În devizul nostru, valoarea lucrărilor de reabilitare este de un miliard de lei, dar nu am fost prins nici cu asta. La Comanca, unde lucrăm la pragul de ridicare al sistemului de apă, când eram aproape gata a venit potopul, iar râul mare a măturat totul în calea lui. Nimeni nu ne-a ajutat cu nimic, iar când ai astfel de probleme în localitate şi fondurile vin abia după zece ani trebuie să cheltui dublu pentru a acoperi prejudiciul, deşi nimeni nu înţelege acest lucru.
Impact real: Ce aşteptări aveţi din partea conduceri PSD a Consiliului Judeţean?
Daniel Muşat: Acum nu trebuie să mai avem prietenii sau prea multe aproprieri cu conducerea Consiliului Judeţean, fiindcă nici ei nu au bani să îşi plătească salariile angajaţilor. Acum fondurile pentru localităţi vin direct de la Bucureşti, de la Ministerul Dezvoltării. Drept dovadă, nu am mai călcat prin Consiliul Judeţean nici nu mai ţin minte de când şi, atâta timp cât ştiu că nu sunt bine primit, pentru că nu sunt roşu, nu am de ce să merg acolo.
Impact real: Sunteţi un liberal convins?
Daniel Muşat: Pe mine, sincer, nu mă interesează politica. Cel mai bine am învăţat să fac administraţie şi încerc să o fac bine, pentru că, din acest motiv m-au ales oamenii, nu cum au plecat alţii, cu tinicheaua după ei, ducându-li-se buhul că nu au făcut nimic. Nu poţi să nu fii mândru de locurile unde te-ai născut, nu poţi să nu simţi că trebui să laşi ceva în urmă, ceva care să le amintească celor care sunt, dar şi celor care vor veni că ai plecat din mijlocul lor. Sunt la cârma administraţiei locale din anul 2008, fiind la al treilea mandat consecutiv şi consider că sunt un om echilibrat, dar exigent când vine vorba despre curăţenie şi ordine în comună. Sunt nemulţumit când unii cetăţeni uită că au şi obligaţii, nu numai drepturi.
Impact real: Cât de tentată mai poate fi funcţia de primar, pentru dumneavoastră?
Daniel Muşat: Dacă îţi faci treaba legal şi respecţi legea uiţi că noi, primarii, suntem în vizorul ANI sau DNA. Mi-am dorit să continui cu încă un mandat deoarece am proiecte pe care vreau să le duc la capăt. Pe lângă faptul că a fi primar este o responsabilitate, dar care nu este remunerată la adevărata valoare, este şi un respect pe care trebuie să-l ai faţă de comunitate. Mie nu îmi este frică de nimic, nu mă abat de la lege şi fiecare consider că trebuie să respecte legea, inclusiv cei care fac afaceri, dar nu aşa: dacă sunăm la Apele Române şi întrebăm câte autorizaţii au dat pentru excavările pe pârâul Topolog răspunsul lor este că nu au nici una, dar pe râu se excavează continuu.
Impact real: Cu personalul de la primărie formaţi o echipă?
Daniel Muşat: Sunt supărat pentru că angajaţii dintr-o primărie au salarii foarte mici şi, din această cauză, nu pot să-i cer nici unui angajat să rămână peste program sau să vină sâmbăta la serviciu. Din această cauză, la care se adaugă şi volumul mare de muncă se fac şi multe greşeli. La primărie încă de la început, de când am venit primar, fac lunar şedinţă cu personalul, dar, din cauza salarizării, oameni sunt nemulţumiţi şi nu pot să le cer să muncească mai mult decât sunt plătiţi. În urmă cu opt ani, angajaţii primăriei eliberau o adeverinţă pe zi şi restul zilei jucau table. În momentul în care atragi fonduri poţi derula şi lucrări, iar volumul de muncă al întregului personal creşte de multe ori peste puterile lor. Mai mult, avem departamente descoperite la primărie pentru funcţiile de jurist, asistent social şi femeie de serviciu.