Sunteţi aici: Pagina principală // Actualitate

Daniel Musat: Excavarile de pe albia majora a paraului Topolog sunt ilegale

excavareDin cauza excavărilor excesive, făcute direct în albia Topologului aceasta s-a adâncit foarte mult, iar cursul pârâului s-a modificat în fiecare an, întrucât apa din pânza freatică se drenează. Primarul este îngrijorat, deoarece fântânile din comuna Milcoiu şi puţurile realizate pentru sistemul de apă centralizat sunt afectate de scăderea pânzei de apă freatică. Situaţia este destul de gravă, spune primarul, dar şi ilegală. De ani buni, gospodarul şef din Milcoiu a încercat să stopeze excavările excesive din albia majoră a pârâului Topolog, însă la apelurile sale disperate nu au găsit răspuns la autorităţile competente:
„Excavările pe pârâul Topolog au mai stagnat, dar tot se fură din albie. Din câte ştiu eu, cine vrea să excaveze albia pârâului trebuie să vină la primărie pentru a lua aprobare, acel aviz fără de care se încalcă legea. Cu toate acestea nimeni nu a venit la primărie să ridice o astfel de consimţire, de când sunt eu primar. Pânza freatică s-a adâncit, fântânile şi sistemul de apă pe care îl aveam în comună s-a degradat şi am ajuns să nu mai avem apă, deoarece puţurile colectoare au început să sece.

 

Vegetaţia este şi ea în pericol din cauza excavărilor ilegale

Primarul este destul de revoltat din cauza faptului că excavările ilegale afectează şi vegetaţia din zonă. Plutele, aninii şi întreaga vegetaţie moare, dar nimeni nu ia nici o măsură: „Este un strigăt de disperare al meu, dar nimeni nu mă aude. Prin excavare albia s-a adâncit cu doi metri, nu se mai poate trăi. În fântânile oamenilor nu mai există apă, iar puţurile din reţeaua centralizată a comunei sunt deja seci. Izvoarele au secat din cauza excavărilor făcute necontrolat, fără ca nimeni să intervină. SGA dă aprobări „în masă” pentru excavări pe pârâul Topolog. Nu este nici o problemă că se duce fauna, că seacă izvoarele şi că nu mai este apă în fântânile oamenilor. Zăvoiul s-a uscat, sălciile şi aninii de pe marginea pârâului se usucă. Cel mai bine ar fi fost să facă o decolmatare şi amenajarea albiei pârâului Topolog, aşa cum se făcea cândva. Instalaţia de apă a fost la o adâncime de 6 metri însă, din cauza excavărilor, a secat”, atrage atenţia primarul comunei Milcoiu.

 

Captarea izvoarelor, cu bani de la primărie

Primarul spune că a fost nevoit să demareze urgent lucrările în vederea captării izvoarelor, deoarece puţurile existente, care deserveau instalaţia de apă au secat, iar gospodăriile nu mai avea deloc apă potabilă: „Aflaţi în această situaţie am făcut o lucrare de 4 miliarde, în care a intrat construirea unui prag pentru ridicarea pânzei freatice în dreptul sistemului de apă, pentru a alimenta puţurile centrale. Se usucă vegetaţia dar, cu toate acestea, se excavează într-una şi nu face nimeni nimic. Nu am auzit că s-a dat vreo amendă pe pârâul Topolog dar noi, dacă ne ducem să luăm o maşină de piatră pentru primărie suntem reclamaţi şi, în zece minute vin cei de la SGA. În schimb dacă eu, ca primar sun şi reclam că se excavează chiar în zona cea mai critică, afectând astfel o localitate întreagă nu se întâmplă nimic: rămân surzi la apelul făcut de mine, nu-i interesează. În loc să fac altceva cu banii de la buget, îi bag pe pâraie”, a mai declarat primarul Muşat.

 

Apă în procent de 90%, la Milcoiu

Primarul a precizat că, în prezent, se lucrează la înfiinţarea sistemului de apă în satul Ciuteşti pe o lungime de 7 kilometri, lucrările în acest sens fiind realizate în procent de 90%, iar fondurile sunt alocate de la Ministerul Dezvoltări în procent de 70%. Tot la capitolul apă s-a realizat şi extinderea de conductă în satul Ciuteşti Luncă pe o lungime de 1,3 kilometri, acesta fiind un proiect separat, cu finanţare prin Ordonanţa de Guvern 28. „La capitolul apă mai avem în satul Şuricaru unde se face o extindere pentru aproximativ 30 de gospodării, pe aproximativ 2 kilometri. Mi-aş dori să realizăm cât mai repede această lucrare. Pentru această extindere suntem prinşi în master planul judeţului cu bani europeni şi consider că este o treabă minunată”, declară primarul.

 

Canalizare de 5 kilometri, în trei sate

Proiectul de canalizare ar urma să acopere o lungime de 5,5 kilometri în satele Milcoiu, Tepşenari şi Milcoiu Deal. Extinderea sistemului de canalizare este considerată de şeful administraţiei locale ca fiind un proiect important, aflat în derulare şi care cuprinde punctele vitale ale localităţii: „Canalizarea cuprinde zonele cele mai populate, în timp ce în celelalte sate nu sunt cerinţe din partea cetăţenilor, deoarece toate gospodăriile au fose septice pentru deversarea apelor menajere în interiorul proprietăţilor. Lucrările s-au sistat, deoarece constructorul a motivat că are o factură emisă şi neplătită, iar, în situaţia aceasta ne-a informat că, atunci când statul va achita plata facturii va veni la treabă”, a mai declarat primarul.
Compania Naţională de investiţii a refuzat finanţarea căminului cultural

Potrivit primarului Daniel Muşat, timp de opt ani, Compania Naţională de Investiţii nu a manifestat nici un interes pentru finanţarea proiectului pentru construirea unui cămin cultural în localitatea Milcoiu, astfel că şi-a luat inima în dinţi şi a construit din temelii un cămin cultural în satul Tepşenari: „Căminul cultural în satul Tepşenari a fost construit de noi din temelii, pentru că ne chinuiam prin sălile de clasă să ţinem serbările elevilor. Urcam copiii pe mese sau pe scaune să spună poeziile. Primul proiect al meu, de când am ajuns primar, în 2008, a fost întocmirea documentaţiei pentru căminul cultural, deoarece localitatea Milcoiu se număra până anul trecut printre comunele care nu aveau un astfel de edificiu. După depunerea proiectului, în 2008, la un an am primit adresă că sunt finanţate doar reabilitările de cămine culturale. Nu-mi venea să cred că nu vom primi aprobare pentru o astfel de locaţie, vitală pentru comunitate. Timp de opt ani am bătătorit drumurile la Bucureşti, în speranţa că vom fi prinşi într-un final pentru finanţarea proiectului. De atunci au trecut nouă ani şi fac aceleaşi drumuri la Bucureşti. Mă cunosc toţi angajaţii ca pe un cal breaz. Căminul din Tepşenari l-am ridicat anul trecut cu bani din bugetul local, dar şi cu ajutorul conducerii liberale a Consiliului Judeţean, pentru care îi mulţumesc lui Gheorghe Păsat, acesta fiind singurul ajutor pe care comunitatea din Milcoiu l-a primit de la Consiliul Judeţean”, a mai declarat primarul.


Postaţi pe: Facebook



Scrieţi un comentariu

Copyright © 2012 Ultimele stiri – Impact Real. Toate drepturile revin.