Guvernul a alocat din Fondul de Intervenţie bani pentru înlăturarea efectelor calamităţilor produse ca urmare a precipitaţiilor abundente pentru 14 localităţi din judeţul Vâlcea. Fondurile au fost direcţionate cu destinaţie precisă, pentru executarea lucrărilor de refacere a unor drumuri judeţene, poduri şi podeţe, precum şi a unor drumuri comunale.
Astfel, pentru localitatea Milcoiu, statul a alocat suma de 2,9 miliarde lei în vederea refacerii alunecării de teren care s-a produs pe drumului comunal 28 Milcoiu – Izbăşeşti în urma precipitaţiilor care au avut loc în primăvara acestui an. Cum celelalte alunecări de teren din localitatea Milcoiu, produse în ultimii ani sunt pe străzi, statul nu a alocat nici un leu pentru soluţionarea problemelor din zonele respective: „În această perioadă au fost câteva localităţi care au primit fonduri de la stat pentru situaţii de urgentă pentru alunecările de teren produse pe drumurile comunale, podeţe şi drumuri judeţene. Există pentru statul român o definiţie care delimitează clar denumirea de stradă faţă de cea de drum comunal. Astfel, banii au fost alocaţi cu destinaţie precisă, nu în funcţie de gravitatea situaţiei. Spun asta fiindcă celelalte alunecări de teren din localitate sunt pe străzi. În situaţia aceasta, statul nu a alocat fonduri pentru problemele grave din zonele respective, am întrebat şi aşa mi s-a răspuns. Statul nu a luat în calcul şi gravitatea situaţiei din satul Costăcheşti, care s-a produs în urma ploilor din vara anului 2010. În situaţia aceasta s-a încadrat doar alunecarea de teren activată pe drumul comunal 28, pe o porţiune de 20 de metri, pentru care am primit fonduri de la stat. Acest drum este prins în prezent în proiectul de modernizare prin asfaltare. Alunecările de teren sunt probleme majore pe care localitatea Milcoiu le are, şi pentru care statul dă neputincios din umeri, iar acest lucru mă doare. Dacă cetăţenii nu au drumurile stabile înseamnă că nu au nimic, şi au dreptate: degeaba au apă la robinet şi canalizare. Fac această precizare fiindcă, pentru zona cea mai afectat nu am primit nici un leu, şi sunt supărat”, a subliniat primarul comunei Milcoiu, Daniel Muşat.
Localnicii din satul Costăcheşti au primit doar promisiuni de la Guvern
Pentru soluţionarea alunecării de teren din satul Costăcheşti, administraţia locală nu a primit nici un răspuns.
Alunecarea de teren produsă pe drumul comunal Costăcheşti s-a activat în urma ploilor din vara anului 2010. De atunci, pericolul avansează pe zi ce trece. Primăria nu are bani pentru consolidarea malului, şi a făcut adrese la Guvern, cerând ajutor. Mai mult, autorităţile locale au închis drumul pentru circulaţia publică, din cauza riscurilor iminente. Altfel, localnicii din zona Izbăşeşti, Şorecaru şi Milcoiu Deal care vor să ajungă la serviciu sunt nevoiţi să parcurgă de câţiva ani o rută ocolitoare dus – întors de peste 16 kilometri. Cel mai grav este faptul că, din cauza acestei alunecări, ambulanţa sau maşina de pompieri nu pot ajunge la respectivele gospodării, fiindcă alunecarea a ajuns la trei metri de locuinţele a peste 30 de oameni: „De opt ani mă chinui, şi de fiecare dată bag în văgăună tot ce se poate: pari, stâlpi, balastru, pământ. Drumul este închis şi, cu toate acestea, cetăţenii din zonă sunt nevoiţi să circule pe acolo, fiindcă nu au o altă rută ocolitoare. Alunecarea de teren este la poarta gospodăriilor a peste 30 de oameni, iar statul dă din umeri. După ploile din această primăvară am intervenit din nou. Valoarea proiectului era 20 de miliarde de lei, dar actualul prefectul mi-a spus că situaţia din punctul Costăcheşti nu se poate rezolva acum şi că Guvernul a alocat fonduri numai pentru anumite zone, adică acolo unde au fost probleme pe drumurile comunale, judeţene, poduri şi podeţe. Pentru soluţionarea acestei probleme am făcut nenumărate demersuri la Guvern de-a lungul timpului dar, cu toate acestea, nu am primit nici un leu. Aici a existat şi o reţea de apă pe care cu greu am rezolvat-o, un stâlp pentru curentul electric, inclusiv societatea reţelei de telefonie şi-a luat aparatura din zonă. Problema este că acel drum deserveşte trei sate, iar comunitatea din această zonă ocoleşte zilnic peste 16 de kilometri, totul este o bătaie de joc. Mai mult, în zonă nu poate intra în cazuri de urgenţă ambulanţa sau maşina de pompieri. Au fost situaţii când au intrat cu maşinile, pe riscul lor şi au alunecat în râpă, chiar dacă există semnalizare care indică accesul interzis în zonă. Pentru soluţionarea acestei situaţii nu am primit nici un răspuns. Am fost inclusiv la actualul prefect, care cunoaşte situaţia şi ne-a promis că va face un raport pe care-l va trimite la primul ministru. În acest sens am găsit înţelegere la prefect şi la Consiliul Judeţean”, a precizat primarul comunei Milcoiu.
Cetăţenii din zonă trăiesc cu teama că, într-o noapte, casele vor aluneca în râpă
Alunecarea de teren se întinde pe câteva sute de metri şi se reactivează la fiecare ploaie. Mai multe familii au casele pe marginea prăpastiei adâncă de peste 50 de metri. Autorităţile locale sunt neputincioase, fiindcă tot ceea ce s-a făcut până acum este insuficient. Un proiect de consolidare zace şi acum în sertarele ministrului Dezvoltării, explicaţia fiind simplă: nu sunt fonduri suficiente. „Consider că, în aceşti ani am făcut tot ce a fost omeneşte posibil, cu forţele noastre, pentru a încerca să stabilizăm zona. Am încărcat hăul format cu pământ şi am construit gabioane din lemn, dar toate aceste cârpeli ale noastre s-au dovedit a fi apă de ploaie de fiecare dată când alunecarea se reactivează din cauza ploilor. Avem şase hotărâri de guvern întocmite, iar drumuri la minister au fost nenumărate. Cu toate acestea, nimeni nu ne-a luat în seamă. Probabil se vor aloca fonduri când pământul va înghiţi casele, dar atunci va fi prea târziu”, mai spune primarul.