Sunteţi aici: Pagina principală // Special

Daniel Musat: „Cea mai mare problema este imbatranirea populatiei”

Daniel Muşat, primarul comunei Milcoiu, se afla la cârma administraţiei locale încă din anul 2008, fiind la al doilea mandat consecutiv. Realizările sale din cei patru ani sunt menite să dea o nouă faţă localităţii. Cum a găsit comuna în momentul în care a obţinut fotoliul de primar, cât de greu a fost să acceseze fonduri, dar şi care sunt nemulţumirile cetăţenilor din Milcoiu putem afla din interviul acordat de primarul Muşat cititorilor Impact real.

Impact real: Aveţi în Milcoiu un loc preferat sau, mai bine zis, un loc care defineşte cel mai bine această comună?
Daniel Muşat: Da, este vorba de zona Comanca, unde avem şi un teren de sport şi dorim să amenajăm zona pentru picnic. Avem şi două izvoare cu apă foarte bună. Comuna Milcoiu este o zonă cu aer curat, înconjurată de păduri şi dealuri, vizitată anual de mii de oameni din judeţele limitrofe, care vin cu corturile aici.

Impact real: Aveţi vreun proiect de suflet, pe care v-aţi dori să îl finalizaţi sau care l-aţi finalizat deja?
Daniel Muşat: Îmi doresc să văd comuna Milcoiu aşa cum este la mine în curte: aşa să fie şi în comună. Vreau ca oamenii să beneficieze de toate condiţiile şi să avem o comună europeană, vreau ca toate drumurile să fie asfaltate, să avem canalizare, apă şi multe altele. Vreau să plantăm tei, nuci, să facem trotuare şi să avem o localitate foarte curată.

Impact real: Care au fost primele măsuri pe care le-aţi luat atunci când aţi ocupat funcţia de primar?
Daniel Muşat: Prima măsură a fost defrişatul drumurilor, deoarece nu se mai putea merge pe ele. Crescuseră arborii pe drumurile comunale de ziceai că intri pe tunel. Două luni, împreună cu oamenii, am defrişat la drumuri, am tăiat la copaci, pruni, nuci şi meri. Şi acum îmi amintesc cât de mult am muncit: am scos vagoane întregi, apoi am luat la rând rigolele şi şanţurile.

Impact real: Care a fost primul proiect pe care l-aţi întocmit?
Daniel Muşat: A fost un proiect pe Măsura 3.2.2. PNDR, care cuprindea apa, canalizarea şi asfaltări de drumuri, dar care, din păcate, nu a fost aprobat şi am fost nevoit să-l defalchez. Le-am depus pe fiecare în parte şi deja am început lucrările.

Impact real: Vă reproşaţi ceva în anii de mandat, ca primar?
Daniel Muşat: Îmi reproşez că am pus prea mult suflet, că m-am dedicat prea mult acestei primării. M-am şi îmbolnăvit puţin, în condiţiile în care acum patru ani eram sănătos tun. Dacă ceva nu îmi iese, mă consum foarte mult, dar tot nu mă las, dau din mâini, din coate şi tot reuşesc, chiar dacă mai greu. Mulţi dintre oameni nu înţeleg: chiar dacă ai făcut foarte multe pentru comună, dacă ştii că nu ai reuşit să faci ceva ce ei şi-au dorit, pentru unii înseamnă că nu ai făcut nimic. Este greu să mulţumeşti pe toată lumea.

Impact real: Cum arăta comuna în anul 2008, când aţi ajuns în funcţie?
Daniel Muşat: Nu vreau să îmi mai amintesc, era o comună îmbătrânită, uitată de soartă, nu aveam nici măcar un părculeţ de joacă pentru copii. Acum, am făcut un parc de joacă în satul Tepşenari, unde era o groapă de gunoi, am încărcat peste 100 de maşini de pământ, pentru a-l nivela şi a putea face un loc de joacă pentru copii. Comuna era şi foarte murdară, a trebuit să facem decolmatarea şanţurilor şi foarte multe defrişări.

Impact real: În aparatul administrativ aţi făcut schimbări?
Daniel Muşat: Da, am făcut câteva. Am schimbat şi mentalitatea oamenilor, am încercat să-i direcţionez pe cei existenţi la ceea ce se pricep, să înţeleagă care le sunt atribuţiile.

Impact real: Care a fost motivul pentru care aţi candidat a doua oară?
Daniel Muşat: Sincer, nu prea am vrut să candidez. Am avut proiecte foarte multe şi neterminate. Un al doilea motiv a fost şi faptul că nu exista o persoană de încredere căreia să îi las pe mână comuna. Este vorba doar de orgoliu şi ambiţie. Eu mi-am făcut casă şi avere înainte să vin la Primărie. Pentru mine nu am mai făcut nimic de când am venit la Primărie, pentru că nu mai am timp. Eu îmi doresc să realizez ceva în comună, nu mă interesează nimic altceva. La mine trebuie să meargă treaba strună şi nu îmi trebuie să beau un pahar de apă de la nimeni.

Impact real: Cu ce se poate lăuda comuna Milcoiu?
Daniel Muşat: Aici este o zonă pomicolă şi zootehnică. Un motiv pentru care zootehnia nu e dezvoltată este că populaţia este îmbătrânită, iar oamenii nu mai pot să meargă cu animalele pe câmp. Sunt sute de hectare de păşuni care stau degeaba, aş vrea să îi încurajez să le concesioneze, în caz că vrea cineva să vină şi să investească. Este foarte greu să-i determini pe oameni să facă acest lucru, deoarece au idei învechite. În rest, oamenii sunt muncitori, se ocupă cu creşterea albinelor şi a animalelor. Avem şi o zonă foarte frumoasă, mulţi vizitatori ajung la noi în comună din judeţele Mehedinţi, Olt, Gorj, zona Comanca fiind foarte apreciată de turişti. Avem izvoare de calitate şi multe frumuseţi în localitate. Vreau să încurajez agroturismul: dacă oamenii văd că au cui să-i vândă mărul şi prunele, atunci şi ei se vor ocupa mai mult de acest lucru.

Impact real: Care este situaţia comunei în privinţa retrocedărilor de teren?
Daniel Muşat: Să ştiţi că nu avem probleme: în proporţie de 95% această problemă de fond funciar este rezolvată. Am avut probleme: în momentul în care am venit la Primărie aveam vreo 280 de cereri nerezolvate, dar încet, încet am vorbit cu fiecare în parte şi am încercat să le rezolvăm problemele. Mai sunt doar câteva cazuri, dar nu multe.

Impact real: Există un număr mare de persoane cu dizabilităţi în Milcoiu?
Daniel Muşat: Nu sunt multe, dar sunt câteva. În schimb, cea mai mare problemă cu care ne confruntăm este faptul că populaţia este îmbătrânită. Deşi populaţia este mai numeroasă de la ultimul recensământ datorită oamenilor care şi-au făcut mutaţii deoarece şi-au construit case în comuna Milcoiu, populaţia, în majoritate, este îmbătrânită. Oamenii nu mai au putere să-şi muncească pământurile şi, ce este cel mai grav, nici nu sunt dispuşi să-l dea altora care vor să-l muncească.

Impact real: Ce înseamnă pentru dumneavoastră funcţia pe care o aveţi?
Daniel Muşat: Ca să ajungi primar nu trebuie să fii neapărat deştept, să ai nu ştiu câte facultăţi. Trebuie, în schimb, să ai acea sclipire, să fii făcut pentru aşa ceva. Satisfacţie materială nu îmi aduce funcţia, salariul este foarte mic, dar eu am venit la Primărie din orgoliu şi pentru că îmi doresc să fac ceva pentru comuna mea, să las ceva în urmă. Atâta timp cât pot fi folositor comunei voi face tot posibilul să realizez câte ceva. Când nu o să mai fiu capabil voi renunţa şi o să las pe altcineva în locul meu.

Impact real: Cum se implică în problemele localnicilor parlamentarii din colegiul în care este inclusă comună Milcoiu?
Daniel Muşat: Îi vezi din patru în patru ani, atunci când au nevoie. Deşi sunt numeroase probleme aici în zonă, atât cu alunecările de teren, cât şi cu nevoile de zi cu zi ale oamenilor, nu a venit nimeni, decât domnul Cîlea ne-a vizitat o singură dată, vicepreşedintele de la momentul respectiv, Bulacu, şi de două ori prefectul, atât.

Impact real: Dintre cele două campanii la care aţi participat, care credeţi că a fost mai dificilă?
Daniel Muşat: Prima a fost cea mai grea, pentru că fostul primar era în funcţie de 20 de ani. Eu nu am mai făcut politică până acum patru ani, nu îmi plăcea minciuna, dar fostul primar m-a ambiţionat, deoarece a tot promis că va face multe pentru comună şi nu s-a ţinut de cuvânt. Am intrat în politică în PNG, iar de curând am trecut în PNL, la insistenţele domnului Buican. Faptul că m-am aflat într-un partid mic, PNG, în primul mandat, nu prea m-a ajutat. M-am chinuit singur, am făcut numeroase drumuri la Bucureşti şi m-am folosit de relaţiile mele ca om pentru a atrage finanţare, nu datorită partidului. Nu mi-a plăcut niciodată să stau cu mâna întinsă, să-mi pice ceva din cer. Probabil, acest lucru m-a şi ambiţionat mai tare, am făcut proiecte şi, încet, încet sunt sigur că voi da o nouă faţă localităţii.

Impact real: Cât de importantă este activitatea cultural-sportivă pentru o comună cum este Milcoiu?
Daniel Muşat: Este foarte importantă. Oamenii aici sunt foarte muncitori, dar mai trebuie din când în când să-şi mai hrănească şi sufletul. Din acest motiv chiar aici, în satul Comanca, am făcut un teren de sport şi vreau să fac o zonă de agrement, un loc de picnic, pentru ca în zilele de sărbătoare oamenii să iasă la iarbă verde, tinerii să aibă unde juca un fotbal şi să se recreeze în aer liber. De asemenea, pentru copii am făcut şi un parc de joacă, chiar lângă grădiniţă. Cultura şi sportul sunt menite să întreţină atmosfera şi starea de bine printre localnici, este un prilej să socializeze şi, de ce nu, un motiv să se simtă bine în comuna lor, iar eu voi face tot posibilul pentru ca micile plăceri ale localnicilor să fie întreţinute şi păstrate la nivelul comunei.

Impact real: Ce înseamnă familia pentru Daniel Muşat?
Daniel Muşat: Cel mai important lucru este familia: este echilibrul de care am nevoie. Familia este singura care îţi este alături necondiţionat.


Postaţi pe: Facebook



Scrieţi un comentariu

Copyright © 2012 Ultimele stiri – Impact Real. Toate drepturile revin.