Sunteţi aici: Pagina principală // Special

Daniel Baluta: „Nu am promis oamenilor mai mult decat ni s-a promis si noua”

Daniel BalutaDaniel Băluţă, primarul comunei Vaideeni a întocmit mai multe proiecte, iar pentru implementarea acestora este nevoie de fonduri guvernamentale. Proiectele propuse se izbesc acum de faptul că nu există bani la Guvern, fără a se ţine cont de promisiunile pe care guvernanţii le-au făcut în campaniile electorale. Supărarea primarului este cu atât mai mare cu cât administraţia locală este acum contra cronometru în privinţa unor proiecte. O dată cu asfaltarea drumului judeţean 655 trebuie făcută şi schimbarea reţelei de distribuţie a apei, pentru că, altfel, timp de şapte ani nu se va mai putea face nici o modificare la drumul respectiv, iar fondurile întârzie să apară.

Impact real: Fondurile pe Ordonanţa 28 vin foarte greu. Ce se întâmplă, nu mai sunt bani pentru comunităţile locale?
Daniel Băluţă: Banii sunt prioritizaţi după cum dictează Uniunea Europeană, care a dictat clar, prima dată stingerea arieratelor. Dar cu ce sunt eu de vină, dacă am fost corecţi şi ne-am achitat toate datoriile? Până la sfârşitul anului 2012 a trebuit să achit 53 de miliarde de lei vechi, datorii moştenite de la fosta administraţie. Le-am achitat, dar, de la 1 ianuarie 2013 şi până în prezent, nu mi se pare corect să nu mi se dea voie să demarez nici unul dintre proiectele prin fonduri guvernamentale, pentru că trebuie să ia alţii bani, care nu au fost în stare 4-5 ani să şi le achite. Eu cred că toţi ar trebui să avem aceleaşi drepturi.

Impact real: În momentul de faţă, primăria înregistrează datorii?
Daniel Băluţă: Nu mai avem datorii acum. Faţă de statul român eu am fost corect, dar nu înţeleg de ce statul nu este corect faţă de noi şi nu ne ajută. Respectăm obligaţiile pe care le avem, dar nu ne dau bani, ceea ce înseamnă că nu trebuie să facem nimic? Noi nu am promis oamenilor în alegeri mai mult decât ne-a fost şi nouă promis, de cei care conduc acum această ţară. Ce ne-au spus ei că ne vor ajuta să facem, acelaşi lucru am spus şi noi comunităţii, nimic mai mult. Am promis că vom face ceva în perioada 2012-2016, suntem aproape în anul 2014 şi nu mi-a respectat nici una dintre promisiunile cu care am venit în faţa oamenilor. Nu le-am promis oamenilor că le vom da lapte şi miere, ci că vom rezolva cât de cât problemele localităţii. Să reabilitez o reţea de apă şi să poată omul să meargă pe un drum asfaltat nu cred că este mare lucru, sau ceva imposibil de realizat. Până la urmă este vorba de normalitatea în care ar trebui să trăim, nu cred că în 2014 mai este un lux să ai parte de aceste beneficii.

Impact real: Aveţi în momentul de faţă, la primărie, specialişti pregătiţi să scrie viitoarele proiecte europene, sau veţi lucra cu firme de consultanţă?
Daniel Băluţă: Avem patru persoane care se pricep, dar va fi nevoie şi de firme de consultanţă, deoarece nu avem posturi disponibile pentru aşa ceva. Angajaţii primăriei sunt multifuncţionali, iar, în momentul în care te implici într-un proiect de anvergură trebuie să te dedici în totalitate, să faci doar atât. Fiecare virgulă în plus sau în minus te poate descalifica. Sunt convins că toţi primarii îşi doresc să facă tot ce se poate pentru comunităţile lor, este o competiţie şi avem nevoie de profesionişti. Noi avem oameni care într-adevăr se pricep şi care au mai lucrat la astfel de proiecte, dar firmele de consultanţă sunt cele mai indicate pentru supervizare. Trebuie să avem garanţia că într-adevăr putem duce la bun sfârşit proiectul, pentru că acest lucru implică bani. Depinde foarte mult şi de contractele pe care le încheiem, pentru că 80-90% din valoarea unui studiu de fezabilitate oricum este cheltuială. Dacă mai dăm 5% în plus celui care face ordine în hârtii împreună cu noi nu cred că este un cost atât de mare.

Impact real: Cât timp doriţi să fiţi primar, de câte mandate aţi avea nevoie să realizaţi ce v-aţi propus?
Daniel Băluţă: La această întrebare mi-e greu să vă răspund, nu m-am gândit dacă voi sta doar un mandat, două sau trei. Pot afirma, în schimb, că voi rămâne atât cât va fi nevoie şi dacă oamenii vor mai dori lucrul acesta.

Impact real: Cum vedeţi comuna Vaideeni, la modul ideal?
Daniel Băluţă: Îmi doresc în primul rând o infrastructură bine pusă la punct, şcoli moderne, cămine culturale şi dispensare după normele europene, iar oamenii să aibă locuri de muncă şi să existe aceeaşi armonie cum a fost odată.

Impact real: Aţi avut câteva proiecte pe fonduri europene în derulare, în ultimii ani. Sunteţi mulţumit de lucrări şi dacă vă gândiţi, în perioada 2014-2020, să faceţi o prioritate din accesarea fondurilor europene?
Daniel Băluţă: De fondurile europene este normal să fim mulţumiţi, deoarece sunt bani cerţi. Acolo, dacă ai făcut lucrarea, ţi-ai primit şi banii. În schimb, pe fonduri guvernamentale rişti să faci lucrarea şi să nu îţi primeşti nici banii, să te trezeşti că te bagă constructorul în insolvenţă.

Impact real: Sunteţi pregătit pentru sezonul rece?
Daniel Băluţă: Cu eforturi destul de mari am reuşit să ne asigurăm cele necesare sezonului rece. După cum ştiţi, se anunţă o iarnă destul de grea, dar, din punctul meu de vedere, cred că suntem pregătiţi. Nu avem utilaje, dar avem contracte cu firme de deszăpezire, dar avem şi în localitate câteva persoane care ne ajută cu utilaje. Ne vom descurca mai mult din fonduri proprii, deoarece nu există fonduri pentru a contracta firme de deszăpezire.

Impact real: Sistemul de alimentare cu apă este predat Apavilului. Regretaţi că l-aţi dat în concesiune?
Daniel Băluţă: Sistemul este dat Apavilului, dar contractele deştepte făcute de Apavil spun că reţeaua este a noastră, concesionată lor. Noi le-am predat reţeaua spre administrare, dar este a noastră. Ni se plăteşte o redevenţă pe care, în cinci zile, suntem obligaţi să o virăm în contul Apavil pentru fondul de investiţii. Este un contract pe care eu l-am moştenit şi pe care mi-l însuşesc, dar de care nu sunt mulţumit, datorită uniformizării preţului Apavil. Diferenţa este că la noi apa nu prea costă nimic, toată vine prin cădere, de la staţia de captare şi până la robinetul oamenilor. Toată administrarea o fac ei, şi tot ei încasează banii.

Impact real: De ce nu face tot societatea Apvil şi contractul de reabilitare a reţelei de apă?
Daniel Băluţă: Pentru că au alte priorităţi. În masterplanul de dezvoltare al Apavil noi nu suntem incluşi, sunt incluşi doar membrii fondatori, cele şase oraşe şi municipii, noi nu putem aştepta investiţiile lor, care vor veni undeva, prin 2018. Având în vedere că cel târziu în primăvară va începe reabilitarea drumului judeţean, noi avem aproximativ şapte kilometri de reţea care traversează drumul, cu racorduri cu tot. Dacă rămânem la mâna Apavilului, să ne reabiliteze ei când doresc reţeaua, înseamnă că noi cinci ani de la încheierea lucrărilor nu avem voie să ne atingem de acest drum. Încercăm, în cel mai rău caz în primăvară să pornim simultan lucrările, adică să schimbăm reţeaua de apă pentru ca, ulterior, să fie făcută şi asfaltarea drumului. Doi ani execuţie, plus încă cinci ani de la finalizare nu putem apoi să mai schimbăm nimic, dar nici nu putem să aşteptăm atât de mult timp. Avem această finanţare aprobată prin Ordonanţa 28 şi aşteptăm fonduri. Suntem contra cronometru, dar sperăm că vom reuşi până la urmă. Schimbarea sistemului de distribuţie a apei ajunge la 1,5 milioane de euro.

Impact real: Aţi venit cu elan la primărie, şi acum vă văd dezamăgit. Vă aşteptaţi să realizaţi în acest timp mai multe lucruri pentru comunitate?
Daniel Băluţă: Da, sunt puţin dezamăgit, dar sunt şi optimist. Sunt dezamăgit de faptul că anul acesta nu mi s-a dat voie să încep nici unul dintre proiectele pe care le stabilisem din 2012. De anul trecut am adresă de la Ministerul Dezvoltării, de acceptare a acestor proiecte, dar în 2013 nu mi s-a dat voie să încep nici unul. Am înţeles că prioritatea lor este finalizarea lucrărilor deja începute. Puteam şi eu să dau, în acest fel, ordinul de începere a lucrărilor şi acum le aveam în derulare şi Dumnezeu cu mila, dacă mă caută cineva, vreodată, să mă întrebe dacă am început execuţia fără finanţare.


Postaţi pe: FacebookScrieţi un comentariu

Copyright © 2012 Ultimele stiri – Impact Real. Toate drepturile revin.