Sunteţi aici: Pagina principală // Special

Daniel Baluta: Ciobanii din Vaideeni stau cu aurul in palme si se uita la el

03-primarPrimarul social-democrat Daniel Băluţă are în plan promovarea turismului de la Vaideeni, prin implementarea unui proiect care prevede înfiinţarea unei staţiuni montane. Cum va arăta localitatea la finalul acestui mandat, ce proiecte intenţionează să acceseze pentru dezvoltarea localităţii, dar şi ce va însemna organizarea unei burse de berbecuţi pentru ciobanul de rând din Vaideeni, aflăm în rândurile de mai jos.
Impact real: Fondurile europene au reprezentat un sprijin pentru comuna Vaideeni?
Daniel Băluţă: Proiectele prin GAL au fost singurele proiecte cu bani europeni pe care am reuşit să le implementez, şi asta pentru că din 2012 tot aşteptăm noul exerciţiu de finanţare europeană şi nici până în prezent nu avem ceva concret. În 2012, când am venit în această primărie, ni s-a spus că din 2014 avem posibilitatea depunerii marilor proiecte, în vederea accesării fondurilor europene, însă abia acum se deschid liniile de finanţare. Într-un an se închide depunerea proiectelor şi începe execuţia.

Impact real: O dată cu deschiderea accesării fondurilor europene, ce proiecte aveţi pregătite?
Daniel Băluţă: Deocamdată am două proiecte în analiză, pentru care aşteptăm să se deschidă liniile de finanţare şi încerc să implementez şi alte proiecte. Avem în analiză proiectul pentru reabilitarea şcolii vechi, din centrul localităţii, care este construită în urmă cu 100 de ani. Vom păstra arhitectura clădirii, dar în curtea şcolii se va amenaja un amfiteatru în aer liber, spaţiu unde se vor monta măsuţe şi se va amenaja un loc de agrement pentru dezbateri, iar în interiorul clădirii se va amenaja o bibliotecă şi sala de lectură, precum şi un loc unde vor fi două săli de expoziţie cu obiecte meşteşugăreşti. Toată zona va deveni centru cultural. În centru avem deja o grădiniţa nou construită, dar va fi utilată corespunzător şi şcoala veche, iar alături este centrul de informare turistică.

Impact real: Toate cele cinci şcoli din localitate au autorizaţie de funcţionare?
Daniel Băluţă: Şcolile din Vaideeni sunt funcţionale, dar al doilea proiect pentru care vom avea finanţare europeană este construirea unei grădiniţe în cătunul Atârnaţi. În această zonă avem un efectiv de 78 de elevi care îşi desfăşoară activitatea în două camere, în condiţiile în care o parte dintre ei au fost mutaţi la şcoala din centrul localităţii. Clădirea are autorizaţie de funcţionare, în fiecare an alocăm fonduri pentru lucrările de igienizare dar, cu toate acestea, locaţia are nevoie de o reabilitare făcută de la temelie până la dotare. Noua grădiniţă va avea două săli de clasă. În localitate mai avem o şcoală, în satul Mariţa, una în satul Izvorul Rece, iar în cătunul Atârnaţi funcţionează o grădiniţă şi o şcoală. În centrul localităţii avem şcoală mare, pentru care sper să prind finanţare prin POR, în vederea reabilitării şi modernizării.

Impact real: Ministrul agriculturii, Achim Irimescu a declarat că vine în sprijinul crescătorilor de animale cu subvenţii substanţiale şi prin organizarea unei burse pentru berbecuţi. Ce reprezintă aceste burse, pentru ciobanul de rând din Vaideeni?
Daniel Băluţă: Putem fi cea mai importantă piaţă din Europa în ceea ce priveşte în special produsul ovin. La produsul bovin suntem într-adevăr într-un întreg proces de transformare, şi au înţeles şi fermierii că este bine să aibă totuşi o vacă de rasă. Sunt vaci de rasă care corespund condiţiilor noastre, dar noi eram învăţaţi cu bruna noastră care nu era nici de carne, nici de lapte, dar aveam grijă de ea. Pe această temă am discutat la Târgul de animale cu domnul ministru şi avem toată susţinerea dumnealui pentru organizarea bursei. Cu riscul de a supăra persoanele care deţin monopolul în ţară, consider că nu se poate să achiziţioneze animale doar trei sau patru firme în această ţară şi toţi ceilalţi să depindem de preţul lor. De exemplu, dacă vinzi o vacă, preţul pe kilogram al cărnii este de 3 lei. S-a reglementat într-adevăr partea cu subvenţiile, iar în ceea ce priveşte animalele de rasă fermierii au respectat graficele. Pot spune că acum într-adevăr se ia cu adevărat subvenţie pe animal. Din ajutor de minimis fermierii pot să îşi achiziţioneze animale de rasă şi, într-adevăr, primesc 7000 de lei subvenţie pentru achiziţionarea unui animal de rasă. Acesta este un avantaj pentru noi, pentru că un animal de rasă este aproximativ 1500 de euro.

Impact real: Ce proiecte se derulează în localitate, cu bani atraşi de la stat?
Daniel Băluţă: Alocările de fonduri de la stat sunt blocate din data de 19 septembrie, însă proiectul pe care îl avem, pentru asfaltarea drumurilor comunale este realizat în procent de 90%. Mai avem reabilitarea reţelei de apă în localitate, proiect care prevede înlocuirea vechii reţele de apă, veche de peste 20 de ani, astfel că nu mai puteam întârzia acest proiect. În prezent, conducta este schimbată în procent de 80%. Cred, însă, că lucrările se vor finaliza în toamna acestui an. Am discutat şi cu constructorul şi, chiar dacă s-a oprit linia de finanţare, el are puterea financiară să continue lucrările. Dacă, pentru lucrările de asfaltare a drumurilor pot să fac un kilometru şi apoi să mă opresc, la lucrările sistemului de apă este un proiect pe care nu poţi să-l faci cu suta de metri. Reţeaua de canalizare în localitate este şi ea veche. În acest sens vom demara lucrări de extindere prin masterplanul judeţului, care sperăm să se şi realizeze, şi spun asta deoarece în zona noastră este foarte greu de implementat un astfel de proiect. Consider că ar trebui, în cazul nostru, să se ia exemplul Austriei. Cred că în zona de munte, cum este a noastră, nu ar avea succes un proiect atât de mare, datorită declivităţii. În străinătate, canalizarea este realizată pe grupuri de locuinţe şi problema se rezolvă prin vidanjare. Există, de asemenea, o staţie de epurare la patru localităţi. Pe această O.G. 28 am prins 33 de kilometri de apă, din care am realizat 24 de kilometri şi la asfaltări s-a turnat primul strat. Din acest proiect mai avem un tronson de 800 de metri pe care va trebui să turnăm asfalt, din totalul de 10,5 kilometri. A fost singura realizare de anul acesta, cu fonduri alocate de la Ministerul Dezvoltării şi cu bani din bugetul local.

Impact real: Prin GAL ce vă mai propuneţi să accesaţi?
Daniel Băluţă: Suntem în discuţii în vederea colaborării cu conducerea administraţiei din Horezu şi a Consiliului Judeţean, încercând împreună să dezvoltăm zona de turism în partea de munte a localităţii prin amenajarea unei noi staţiuni în zona Ursu Ursuleţu – Vârful Roman. Din păcate, nu există soluţii fără cofinanţare, şi spun asta deoarece sunt unele probleme unde nu ne încadrăm. Ar fi mult mai simplu dacă una dintre localităţi ar fi declarată staţiune balneoclimaterică sau balneară. Horezu este deja staţiune de interes local, fiind eligibilă pentru orice proiect, mai puţin pentru infrastructură, aşa se specifică în Măsura 7.1. Dacă noi reuşim să ne declarăm staţiune balneoclimaterică, atunci intrăm pe POR, unde vom avea cofinanţare de numai 2% sau avem varianta PNDL, dar aici este o cofinanţare de 30%. Există şi posibilitatea ca Vaideeniul să fie declarat staţiune pentru că avem izvoare sulfuroase, însă, pentru a deveni staţiune, condiţiile sunt foarte stricte şi nu se obţine atât de uşor atestarea. Mă interesează foarte mult proiectul de a aduce localitatea la gradul de staţiune. Atunci, la fiecare stână pe care o avem în golurile alpine se vor dezvolta spaţii de cazare, astfel încât, în aceste locuri, turistul să poată beneficia de produsul tradiţional autentic, de poveştile ciobanului, de această frumuseţe unică a zonei. Aici se va putea servi un balmoş, un tocan la tuci, un unt, iar amărâtul nostru de cioban nu îşi va mai vinde cu şapte lei kilogramul de brânză. Din această cauză vreau să promovez brandul brânzei de Vaideeni. Sunt, într-adevăr, paşi grei de urmat, dar nu mă voi lăsa.

Impact real: Ce v-a determinat să intraţi într-o nouă cursă electorală?
Daniel Băluţă: Unul dintre lucrurile care m-au determinat a fost faptul că am reuşit să fac ceva şi fără a avea surse certe de finanţare. Am intrat în acest proiect la îndemnul unui grup de tineri, prieteni din această localitate, pentru a face ceva pentru această localitate. Ulterior, la propunerea lor, s-a decis ca eu să fiu primar, şi asta pentru că ne săturasem ca Vaideeniul să stea într-un con de umbră. Toţi cei născuţi aici sunt tare mândri. Pe oriunde îi întâlneşti, în lumea asta, spun imediat că sunt din Vaideeni, fără să îi întrebe cineva. Suntem legaţi de acest pământ, al Vaideeniului, prin tot ce a fost în vechime, prin trecut şi prin viitor. Suntem legaţi prin mormintele strămoşilor şi prin leagănele nepoţilor şi ale copiilor noştri. Uşor, uşor, propunerile noastre de atunci au început să prindă contur, cu bune şi cu rele, astfel încât, după patru ani, am reuşit să construim din temelii o grădiniţă şi un centru de informare, să asfaltăm drumurile comunale şi să reabilităm primăria. Am început să scoatem istoria acestui neam la iveală.


Postaţi pe: FacebookScrieţi un comentariu

Copyright © 2012 Ultimele stiri – Impact Real. Toate drepturile revin.