Sunteţi aici: Pagina principală // Special

Daniel Baluta: Cineva vrea sa devina proprietar pe tot domeniul schiabil, dar nu poate din cauza noastra

01 primar 2014-11-03 14.30.08Finalul anului 2015 este prilej de bilanţ pentru orice primar, astfel încât, în interviul acordat publicaţiei Impact Real, primarul Daniel Băluţă explică ce investiţii va promova în localitate şi de ce este hotărât să nu renunţe la procesul pe care localitatea sa îl are cu cea vecină peste munte, Voineasa, pentru golurile alpine, deşi mai multe persoane din conducerea administrativă a judeţului i-au cerit să renunţe la proces. Primarul Băluţă afirmă că, în spatele acestor procese, s-ar afla persoane care îşi doresc să pună mâna pe acele terenuri, dar proprietatea comunei Vaideeni îi împiedică.

Impact Real: Ce lucrări vreţi să demaraţi în viitoarea perioadă, în localitate?
Daniel Băluţă: În toată localitatea sunt acum lucrări, iar eu ştiu ce am de făcut, în continuare. Voi lua o decizie pentru construirea celor 25 de locuinţe sociale, pentru care mai mult ca sigur vom intra în curând în procedura de licitaţie, dar vom susţine investiţia din bugetul local, altă soluţie nu avem.

Impact Real: În cei peste trei ani care au trecut din acest mandat, sunteţi mulţumit de realizări?
Daniel Băluţă: Nu ştiu dacă un primar poate să declare că este mulţumit. Lucrurile se schimbă de la un an al altul şi mereu vrei să faci mai mult, dar, în marea majoritate, obiectivele pe care mi le-am impus, am reuşit să le duc la bun sfârşit. Sunt lucruri pe care la începutul mandatului nici nu mă gândeam că le voi putea realiza, şi sunt altele care urmează să se realizeze, spre fericirea mea. Sunt şi lucruri frumoase, nu numai neîmpliniri.

Impact Real: Ce proiecte se derulează în localitate, cu bani de la stat?
Daniel Băluţă: Am reuşit să asfaltez cu fonduri primite de la Guvern 3 kilometri de drumuri, din totalul de 10 kilometri, prinşi în acest proiect, şi sper ca, în primăvară, să deblochez situaţia, astfel încât să mai asfaltez cel puţin încă 3 kilometri, valoarea totală a proiectului fiind de 16 miliarde de lei vechi. Din acest total, abia am primit 1,5 miliarde de lei vechi, dar şi aceştia sunt deocamdată doar pe hârtie, concret nu am primit nimic, deocamdată. O.G. 28 ne-a dat posibilitatea sau speranţa de a face ceva. În 2012 am spus oamenilor că, o dată cu deschiderea exerciţiului bugetar 2014- 2020 va fi altceva, va fi o perioadă în care vom avea posibilitatea de a face multe lucruri pentru comunitate, proiecte la care altădată doar visam. Dar, iată-ne în 2015, cu o parte dintre fondurile europene deblocate, dar şi acum sunt foarte discutabile condiţiile pentru a accesa aceste fonduri.

Impact Real: La Vaideeni mai sunt încă familii care trăiesc la lumina lămpii?
Daniel Băluţă: Sunt persoane cu venituri foarte mici, care nu prea îşi permit să solicite branşarea la CEZ, dar am observat că, decât să accepte o eventuală plată în rate, cei de la CEZ preferă să trimită mai ine mascaţii. Unui beneficiar de ajutor social, atunci când i-ai trimis înştiinţarea că trebuie să plătească aproximativ 30 de milioane de lei, aceasta fiind contravaloarea branşării la reţea, mai bine îi spui că nu are voie să se racordeze. Ca să scape de ei, cei de la CEZ îi trimit mai bine la primărie, spunându-le că noi putem să le acordăm bani pentru racordarea la sistemul electric. Multe familii din cătunul Atârnaţi au curent electric, dar, anii trecuţi ne-am trezit cu mascaţii în sat, care voiau să-i ridice pe cei care furau curent. Eu nu înţeleg această politică, deoarece racordul al energie este un acord pentru care se plăteşte toată viaţa, de ce se pun atâtea piedici? În acest sat sunt
peste 15 gospodării care nu sunt electrificate. Dacă vecinul are curent şi îl leagă şi pe cel care nu are, apoi încep să se certe când vine factura, acest lucru nu este bun.

Impact Real: Care sunt lucrurile frumoase care se pot spune despre Vaideeni?
Daniel Băluţă: La scurt timp după ce am ajuns primar, mi se părea că nimic nu-mi va sta în cale în rezolvarea problemelor acestei localităţi. Dumnezeu ne-a dat o palmă, mă gândesc că poate devenisem prea visător, şi au venit acele calamităţi, în urma cărora am început să preţuiesc şi mai mult fiinţa umană. În momentul în care primeşti ajutor de la oameni care probabil niciodată nu au ştiut că există Vaideeniul, oameni care doar au auzit de situaţia noastră destul de gravă, îţi creşte inima. În acele momente, am primit ajutoare necondiţionat, şi abia atunci mi-am dat seama că mai există sentimentul de dragoste, iar oamenii se mai iubesc unii pe alţii. Este un sentiment extraordinar de frumos, unic, pot spune, pe care nu-l întâlneşti în fiecare zi. Să stai zi şi noapte, timp de o lună, pentru a-ţi aşeza comunitatea, cât de cât la stare de normalitate, a fost pentru mine o încercare. După toate
acestea, mi-am dat seama că orice lucru este realizabil, important este să vrei şi, uşor, uşor vei găsi şi uşa care trebuie deschisă pentru a realiza acel lucru. Cert este că, dacă până la sărbători nu voi face patru sau cinci case va fi o problemă, deoarece sunt cinci familii care au şi copii mici, condamnate să stea tot în modul. Pentru restul am găsit înţelegere la rude sau la alte familii din localitate, care au înţeles că este inuman să lase acei oameni să trăiască încă o iarnă în container. Eu sper că, până la Crăciun, vom bea o cană de ţuică fiartă în una dintre casele construite de noi, cu sprijinul Guvernului.

Impact Real: Ce proiecte aţi reuşit să demaraţi prin GAL Microregiunea Horezu?
Daniel Băluţă: În prezent reabilitez primăria, iar centrul de informare este aproape gata: lucrările se vor recepţiona în următoarele zile. Prin acest GAL am achiziţionat buldoexcavatorul şi o scenă mobilă. GAL-ul este singura noastră sursă, prin care am putut accesa fonduri europene, am atras aproximativ o jumătate de milion de euro, exceptând beneficiarii privaţi, lucru care mă bucură foarte mult. Tinerii din comunitatea noastră au fost cei mai activi pe Măsurile 1.4.1 şi 1.1.2., măsuri care promovau iniţiativele tinerilor fermieri, fiind chiar cei mai activi din zonă. Şi, prin natura faptului că sunt şi crescători de animale, au implementat şi ei proiecte europene, pe aceste măsuri.

Impact Real: Care este situaţia reţelei de apă şi canalizare, în localitate?
Daniel Băluţă: În trei sate dintre cele cinci este introdusă apa prin conducte de PVC, dar avem două sate, Vaideeni şi Izvorul Rece, unde lucrările se derulează prin O.G. 28. Am fost în faza de licitaţie dar, din păcate, din ofertele pe care le-am avut, nici una nu a fost concludentă, fapt pentru care am refuzat să încheiem contract, nefiind suficient de convinşi că nu vom avea probleme. În aceste două sate a fost un proiect care includea ţeavă de fier. Am început lucrările de asfaltare şi încercăm să avem condiţii foarte stricte în implementarea proiectului de apă, în sensul că nu aş vrea să sparg asfaltul ca să bag apa. De aceea, am solicitat subtranversări, acolo unde este cazul. În momentul de faţă am intrat în plină desfăşurare cu lucrările pentru reabilitarea captărilor şi reţelei afectată anul trecut, în urma calamităţilor. Sperăm ca, până la începutul lui decembrie, să finalizăm şi acest
demers.

Impact Real: Aveţi lucrări prin master-planul judeţului, de apă şi canalizare?
Daniel Băluţă: Am avut o întrevedere cu cei de la Apavil, să discutăm priorităţile. Noi le-am adus la cunoştinţă faptul că avem deja un proiect pentru reţeaua de apă, dar, dacă s-ar reuşi adaptarea lui pe Master Plan m-aş bucura, pentru că este o sursă de finanţare sigură. Avem apă în toate satele, dar, în două dintre cele 5, avem reţea de apă prin ţeavă de fier. Canalizare avem doar într-un sat, deşi avem proiecte cu fonduri europene. Cu toate acestea, va fi foarte dificil să implementez reţeaua de canalizare într-o zonă de relief atât de dificilă cum este a noastră. Marea majoritate a gospodăriilor au fose septice.

Impact Real: Credeţi că există discrepanţe, în accesarea fondurilor europene, între localităţi?
Daniel Băluţă: Problema este că pe noi, primarii, oamenii de serviciu ai comunităţii, nu prea ne întreabă cei care implementează proiecte. Ca exemplu sunt fondurile europene. Sumele alocate prin POR se alocă la oraşele cu peste 20 de mii de locuitori. Dacă am fi fost un oraş, astăzi aveam 50 de locuinţe sociale făcute nu banii de manoperă pentru cele 25 de case. Din cunoştinţele mele, aceste oraşe au bugete atât de mari încât nu pot să le cheltuie. Problemele apar în oraşele şi localităţile care au mai puţin de 20 de mii de locuitori, deoarece acestea nu au nici o sursă de finanţare din fondurile europene, la fel ca şi în anii trecuţi.

Impact Real: O dată cu deschiderea ghidurilor de finanţare, ce proiecte veţi depune, pentru accesarea fondurilor europene?
Daniel Băluţă: Vom reabilita căminul cultural din satul Izvorul Rece prin CNI. Am trecut deja de comisia tehnică şi aşteptăm să se tină licitaţia, pentru a putea intra în linie dreaptă pentru reabilitarea căminului. Apoi, îmi doresc reabilitarea căminul din Vaideeni, pe care o vom face prin măsurile viitore dar, prioritară pentru mine este reabilitarea şcolii vechi. Este o construcţie în stil brâncovenesc, veche de peste 100 de ani, pe care nu vreau să o pierd. Locaţia este acum în conservare, nu este funcţională, dar, o dată cu această reabilitare îi vom da o utilitate. Apoi, tot prin fonduri europene, vom căuta sursă de finanţare pentru utilităţi în staţiunea montană Ursul – Ursuleţul. Avem pregătit un proiect pentru modernizarea infrastructurii prin asfaltarea drumurilor comunale, pentru care, în primă fază, vom prinde aproximativ 5 kilometri, deoarece, conform condiţiilor nu se poate mai mult. Sperăm ca,
ulterior, să venim pentru completare cu un nou proiect de asfaltare. Apoi, ne dorim ca şi drumurile agricole care sunt în prezent praf să fie reabilitate printr-un proiect, pe care să-l depunem pe Axa 6.4, şi asfaltarea drumurilor forestiere. Pe toate le aştept ca pe pâinea caldă. Toate proiectele sunt vitale localităţii, nimic din ceea ce am pregătit nu este condiţionat de o anumită cronologie. Colaborez cu mai multe firme de consultanţă şi, ca să nu le îngreunez munca, le-am atribuit sarcini astfel încât rezultatele în vederea acumulării punctajului optim să fie sigure.

Impact Real: Pentru şcolile din localitate, ce proiecte noi sunt pregătite, în vederea reabilitării?
Daniel Băluţă: În prezent, la Vaideeni avem cinci şcoli funcţionale. În urmă cu un an s-a construit din temelii o şcoală, cu fonduri prin Banca Mondială dar, în cătunul atârnaţi, vom implementa, prin fonduri europene construcţia unei noi grădiniţe, deoarece aici avem peste 70 de copii care nu au condiţiile optime, în momentul de faţă. Pentru că, la noi, educaţia este prioritară, sperăm ca inclusiv şcoala din centrul localităţii să intre într-un program de reabilitare şi de modernizare, deoarece, din anul 1960 nu s-a făcut acolo decât cârpeli. Este o oportunitate pentru care avem identificată inclusiv sursa de finanţare.

Impact Real: Care dintre reglementările legale au afectat cel mai mult activitatea, în administraţia locală?
Daniel Băluţă: Una dintre măsurile pe care nu am înţeles-o, şi nici nu ştiu dacă este finală, este alocarea de fonduri destinate echilibrării bugetelor locale către primării fără să se ţină cont de gradul de sărăcie al localităţii respective.

Impact Real: Se face politică în administraţie?
Daniel Băluţă: Încă nu am deveni şi nu voi deveni politician. Pentru mine, politica intervine doar atunci când este sprijinită localitatea, când problemele comunităţii sunt rezolvate. În Consiliul Local avem aceeaşi majoritate ca şi în 2012, indiferent dacă unii, pe parcurs, şi-au vopsit culorile. Există aceeaşi alianţă şi aceeaşi înţelegere.

Impact Real: Referitor la războiul pe care îl duceţi în instanţă pentru golurile alpine Bora, Puru şi Petrimanu, sunteţi dispus să respectaţi decizia justiţiei?
Daniel Băluţă: În zona respectivă am avut discuţii, pentru că doream să realizăm, tot din fonduri europene un sediu salvamont în zona pârtiei de schi. Există sursă de finanţare, dar proiectul a picat din start, având litigiu pe suprafaţa respectivă de teren. Voineasa este condamnată, cel puţin 10 ani, pentru că cel puţin 10 ani ne vom judeca. Atâta timp cât noi moştenim aceste terenuri de peste 70 de ani, îmi voi căuta dreptatea până în pânzele albe. Dacă cineva îndrăzneşte să ne îngrădească dreptul la proprietate, să ne arate în ce lege spune că eu, cetăţean al comunei Vaideeni sunt obligat să nu am proprietăţi în alte localităţi, decât în comuna mea, pentru că aşa se pune problema aici. Unde scrie că nu avem voie să avem proprietate noi, Primăria Vaideeni, pe teritoriul altei comune, în speţă pe teritoriul localităţii Voineasa. Statul român de ce are proprietăţi pe teritoriul altei ţări?
Cineva vrea să devină proprietar pe tot domeniul schiabil, dar nu poate, deoarece noi, cei din Vaideeni încurcăm treburile, suntem cuiul lui Pepelea. Cum pot să îmi anuleze un drept pe care îl am de peste 70 de ani şi să îmi spună că localitatea Vaideeni nu are voie să aibă proprietăţi în ţara aceasta? În localitatea Mălaia avem muntele Cocora, care a fost cumpărat în anii 1937, ca izlaz, de Primăria Vaideeni. Şi aici este acelaşi principiu: suntem pe teritoriul localităţii Mălaia şi nu avem dreptul la proprietate, iar aşa ceva nu scrie nicăieri în lege.


Postaţi pe: Facebook



Scrieţi un comentariu

Copyright © 2012 Ultimele stiri – Impact Real. Toate drepturile revin.