Primarul social-democrat Daniel Achim Băluţă este mândru că provine din Vaideeni şi crede că oamenii din comuna pe care o gospodăreşte „sunt frumoşi pe picioarele lor şi uniţi”. În schimb, este dezamăgit de atitudinea consilierilor judeţeni ACL, care au ţinut „cu dinţii” să se răzbune pe primarii care au făcut pasul către PSD, cu riscul ca întreg judeţul să piardă 11,6 milioane de lei. Recunoaşte că, în acele zile grele prin care a trecut Vaideeniul, oamenii i-au dat putere. Recomandă cetăţenilor să-l susţină pe Victor Ponta la Preşedinţia ţării, deoarece acest Guvern a arătat că-i pasă de comunitatea din Vaideeni.
Impact real: Aţi avut vreun moment în care aţi simţit că nu vă mai puteţi descurca?
Daniel Băluţă: Oamenii mi-au dat putere. Când vezi că nu eşti singur, că eşti ajutat, simţi şi puterea. Să nu uităm că, în acel moment, l-am avut alături de noi pe Raed Arafat care a mers personal pe insulă, să convingă acei oameni că trebuie să plece din case, şi astfel a salvat vieţi. A venit şi ministrul de Interne, Gabriel Oprea, dar au fost prezenţi şi toţi şefii de instituţii din judeţ, de la ISU, armată, jandarmerie. Pentru noi, decizia principală a fost să nu avem pierderi de vieţi umane şi am reuşit, cu sprijinul lui Dumnezeu, să evităm astfel de cazuri. Consider că am făcut ceea ce trebuia, realizându-ne acest obiectiv, iar restul pagubelor materiale se repară, dar vieţile oamenilor nu le mai poţi aduce înapoi.
Impact real: Dacă astăzi aţi avea o baghetă magică pentru îndeplinirea unei singure dorinţe pentru comunitate, care ar fi aceea?
Daniel Băluţă: Proiectul de hotărâre pentru realizarea acelui mic cartier cu 29 de locuinţe, cu reţea de apă, canalizare şi asfaltarea drumurilor spulberate de viitură. Este o dorinţă care are o valoare totală de 3.760 de mii de lei şi cuprinde tot ce înseamnă manopera locuinţelor şi finisajele. Materialele au venit de la rezervele de stat, şi, conform Legii 411, se vor construi case standard, cu două camere, baie şi bucătărie.
Impact real: Conform Hotărârii 933 din data de 31.10.2014, Guvernul îi alocă Vaideenului suma de 4.626 mii de lei. Veţi reuşi, cu aceşti bani, să readuceţi la normalitate comuna?
Daniel Băluţă: Am trecut şi trecem printr-o perioadă foarte grea, printre multe alte greutăţi ale acestei comunităţi. În momentul de faţă, mai avem în picioare doar trei poduri dintre cele 20, din localitate: două sunt pe drumul judeţean şi unul peste pârâul Luncavăţ. Mai avem un pod peste pârâul Cerna, dar, dacă nu-i fac subzidirea la capete şi culeele, mi-l ia apa, pentru că este şubrezit. Banii primiţi de la Guvern au destinaţie clară, dar o mare parte dintre probleme se vot rezolva.
Impact real: Ce procentaj de prezenţă aţi avut la vot?
Daniel Băluţă: Procentul a fost de 55,40%, din care Victor Ponta a luat 47,51%, iar candidatul ACL 38,7%. Să nu uităm, totuşi, că Romulus Bulacu este copreşedintele al ACL şi este din Vaideeni, iar Adam Jinaru, secretar general al campaniei electorale al ACL, tot de aici este. Ambii sunt fiii satului, dar au semnat proiectul propus de ACL, prin care Vaideeniul este trecut cu „zero lei” privind repartizarea pe unităţi administrativ-teritoriale a sumei de 11,592 mii lei, pentru finanţarea cheltuielilor de reabilitare a drumurilor judeţene şi comunale, pentru anul 2014. Guvernul României sprijină comuna Vaideeni, dar consilierii judeţeni, dintre care unii sunt chiar din Vaideeni şi cerşesc voturi de la noi, au uitat că localitatea a fost declarată în lunile trecute cea mai afectată din ţară.
Impact real: Ce doriţi să le transmiteţi cetăţenilor care le-au acordat votul, deşi ei nu au fost de acord ca localitatea să primească fonduri?
Daniel Băluţă: O mare parte dintre oameni nu au avut timp să afle cât de mult îi interesează pe cei din ACL soarta localităţii Vaideeni. Să-i privească în ochi pe aceşti oameni, acum, când vin şi cerşesc voturi în localitate, acest ACL care a alocat localităţii Vaideeni „zero lei”, în condiţiile în care, pentru aceşti oameni sărmani, şi aşa greu încercaţi de soartă, preşedintele Consiliului Judeţean, Ion Cîlea, a propus suma de 120.000 de lei.
Impact real: Ce v-a determinat să treceţi la PSD?
Daniel Băluţă: Fără sprijinul PSD în acele momente eram terminaţi, şi eu, şi comunitatea. Să nu uităm că ministrul Gabriel Oprea a venit la Vaideeni de foarte multe ori, în acea perioadă, iar o mare influenţă asupra deciziei mele a avut-o preşedintele Ion Cîlea şi, nu în ultimul rând, eu am fost preşedintele TSD înainte, numai că, în conjunctura USL, am fost obligat să candidez din cealaltă formaţiune politică. În general, noi, pe plan local, suntem rude, deşi suntem la partide diferite, dar să nu credeţi că în localitate există o răutate atât de mare cum este în Consiliul Judeţean. Am luat hotărârea să fiu alături de oamenii care au fost, la rândul lor, lângă comunitate, pentru că aşa mi s-a părut corect. Dacă voi rămâne în viaţa politică, sper să nu mă dezumanizez. Nu ştiu dacă voi putea să înţeleg vreodată atitudinea consilierilor judeţeni originari dintr-o localitate, care uită că
sunt oameni. Comunitatea ne-a acordat încredere, indiferent în ce funcţii sau unde ajungem, dar să nu uităm că suntem acolo datorită localităţii în care am crescut. Dacă uităm de unde am plecat nu ajungem nicăieri.
Impact real: „Divorţul” de PNL pare să aibă repercusiuni. Pe ce uşă aţi ieşit?
Daniel Băluţă: Când am plecat de la PNL nu am ieşit pe uşa din spate. Am avut o discuţie, am adunat biroul politic al fostului PNL şi am stat de vorbă cu toţi, pentru că ei m-au ajutat în campania din 2012, şi am analizat toţi situaţia localităţii, pentru că noi ne dorim să ne dezvoltăm. Nu văd nici un semn că, pe viitor, actualul ACL ne va ajuta cu ceva. Acest Guvern ne-a ajutat, a fost alături de localitate şi încearcă să ne sprijine în continuare, deci discuţiile au fost cât se poate de deschise.
Impact real: Sunteţi mulţumit de implicarea parlamentarilor din zonă?
Daniel Băluţă: Am şi alţi prieteni parlamentari, pe lângă Aurel Vlădoiu şi Dan Niţu, însă, de câte ori am apelat, am găsit înţelegere, iar dacă ar fi să analizăm, din tot ce înseamnă PNL la nivel judeţean, Dan Niţu a fost singurul care a venit la Vaideeni în perioada aceea. Restul din ACL nu a avut buna plăcere să vadă dacă mai există Vaideeniul atunci.
Impact real: Cum vedeţi scena politică după data de 16 noiembrie? Cât de bine ar fi cu Ponta la Cotroceni?
Daniel Băluţă: Pentru mine, ecuaţia este foarte simplă: avem de ales între o alianţă Victor Ponta-Tăriceanu şi o alianţă Iohannis – Băsescu. O să avem din nou personaje cum a fost Boc, Udrea sau Băsescu, şi am văzut ce au făcut timp de zece ani. Îmi pare rău, dar nu pot să uit niciodată, cât voi trăi, când domnul Boc cânta pe scenă „Puşca şi cureaua lată, ce salarii aveaţi odată”, şi a tăiat apoi în cane vie pensiile şi salariile. Dacă poporul român vrea să ne întoarcem acolo, şi nu putem să vedem înainte, ne vom supune, dar eu cred că nu vom mai ajunge acolo.
Impact real: Clipele grele prin care a trecut localitatea au reuşit să menţină spiritul de solidaritate între oameni?
Daniel Băluţă: Mai sunt şi excepţii. Sunt oameni care vin în satul acesta doar de patru ori pe an, însă eu pot să pun bază pe aceştia, mă pot sprijini pe ajutorul lor. În special, ciobanii sunt trup şi suflet cu localitatea aceasta. Noi, cei din Vaideeni, suntem oameni pe picioarele noastre, oameni frumoşi şi uniţi, dar iată că politica îi dezumanizează pe unii. Dacă ACL a dat dovadă că se răzbună pe noi, primarii care am trecut la PSD, ce se va întâmpla dacă va ieşi Iohannis preşedinte, ACL se va răzbuna pe toată ţara? Aici, la Vâlcea, ne-au arătat cât sunt de răzbunători, dar să nu uităm, şi îmi pare rău să constat acest lucru, că noul PNL, adică acest ACL, şi-a însuşit exact metehnele fostului PDL: „ori eşti cu noi ori împotriva noastră”, neexistând alternativă de independenţă sau cale de mijloc. Ne demonstrează că există influenţa PDL în noul PNL.
Impact real: Ce le transmiteţi cetăţenilor?
Daniel Băluţă: Eu sunt primarul localităţii Vaideeni, îl susţin pe Victor Ponta la Preşedinţia ţării, şi sunt primar PSD, partid care, prin ceea ce a făcut până acum, a fost singurul alături de comunitatea noastră. Ce dovadă mai clară să avem, când acest ACL alocă „zero lei” pentru această localitate? Îi îndemn pe toţi cetăţenii să facă ce ţine de ei, acel simplu vot, pentru a ne fi bine tuturor.
Impact real: Când se termină lucrările la grădiniţă?
Daniel Băluţă: Într-o lună se vor finaliza lucrările la grădiniţa cu program normal, demarată prin Banca Mondială, la valoarea de 10 miliarde de lei vechi. Chiar dacă grădiniţa se va finaliza, pe copii nu-i vom muta. În clădirea în care sunt acum, copiii au condiţii, este un sediu realizat în urmă cu zece ani, şi aş vrea ca, în iarna aceasta, să văd comportarea locaţiei fără copii. Fiind o construcţie nouă, gradul de umezeală este ridicat, şi vom folosi căldura pentru a se usca pereţii. Abia anul viitor se pot muta copiii, pentru a avea condiţii optime. Ar fi necesară şi o grădiniţă cu program prelungit, însă, aici, cinci ani nu se poate schimba destinaţia, iar cu programul prelungit este o problemă: trebuie să le asiguri copiilor masa, iar pentru noi este foarte greu, dacă nu chiar imposibil. Este posibil să vină cineva privat să facă o astfel de investiţie, având în vedere că, în ultimii ani, avem peste 40 de cununii anual. Perspectivele sunt destul de frumoase, iar cel care va investi la Vaideeni, garantez că nu va da greş. Sunt foarte mulţi care au legătură permanent cu comunitatea, chiar dacă muncesc la Vâlcea sau în străinătate, iar copiii se nasc şi cresc în sat, şi aici au domiciliul. Foarte mulţi dintre ciobani şi-au luat proprietăţi, terenuri, iar copiii lor învaţă la Şcoala Luca Solomon din Vaideeni până în clasa a VIII-a.