Sunteţi aici: Pagina principală // Special

Daniel Baluta: „Fondurile europene sunt singura sansa de dezvoltare rapida a comunei”

Daniel Băluţă s-a aruncat în lupta pentru fotoliul de primar deoarece îşi doreşte ca localitatea în care s-a născut să redevină ceea ce a fost. Înainte de anul 1989, Vaideeni a fost cea mai renumită comună din judeţ. Cum vede noua funcţie după şase luni de mandat, dar şi ce strategii de dezvoltare a comunei şi-a propus aflam în interviul de mai jos.

Impact real: Ce aţi făcut înainte de a fi primar şi cât din experienţa anterioară v-a ajutat în munca de acum?
Daniel Băluţă: Am lucrat 11 ani în finanţe. Prin faptul că am profesat în acest domeniu şi am răspuns şi de ansamblurile de dansuri, de echipele de fotbal din comună, chiar am avut o colaborare bună cu fostul primar. Eu, tot timpul, am fost alături de oameni, sunt apropiat emoţional de comuna natală şi am încercat, prin diferite mijloace, să ajut locuitorii de aici. Faptul că am lucrat în finanţe m-a ajutat foarte mult, pentru că am venit dintr-un sistem în care am lucrat cu oamenii. Este important să înţelegi cum se pun toate problemele din punct de vedere fiscal, pentru că, până la urmă, totul se rezumă la bani. Şi în primărie acelaşi lucru se întâmplă: degeaba eşti băiat bun, dacă nu ai bani şi nu poţi să ajuţi comunitatea.

Impact real: Este greu să fiţi primar de ţară, de ce calităţi este nevoie?
Daniel Băluţă: Nu ştiu dacă este mai greu să fii primar de ţară decât de oraş sau invers. E greu, oricum. La oraş, într-adevăr, bugetul este mult mai mare, dar şi pretenţiile sunt pe măsură. Atâta timp cât ai voinţă şi încredere, nu ai cum să nu reuşeşti. Trecem printr-o perioadă foarte grea pentru ţară, care se răsfrânge automat şi către comunităţile mici, dar eu am speranţa că lucrurile se vor aşeza, la un moment dat.

Impact real: După şase luni de primărie, cum definiţi funcţia aceasta? Este uşor, este greu, a fost cum vă aşteptaţi?
Daniel Băluţă: Mă aşteptam să fie greu, dar învăţ pe zi ce trece. Poate, vor mai trece ani buni şi tot nu le vom şti pe toate. Nu pot spune că este extraordinar de greu, în schimb, este o muncă solicitantă, care te ţine 24 de ore la lucru. În momentul în care ai satisfacţia că ai făcut ceva, bucuria este mare. M-am angrenat în această luptă pentru că vreau ca localitatea în care m-am născut să redevină ceea ce a fost. Înainte de ’89, Vaideeniul era cea mai renumită comună din judeţ. Aici, întotdeauna, au fost oameni bogaţi şi sunt în continuare. Deşi sunt plecaţi prin diferite locuri, toţi ştiu că sunt din Vaideeni şi sunt mândri de lucrul acesta. Încet, încet, sper să redevenim un punct de reper pentru români.

Impact real: Sunteţi mulţumit de cât aţi reuşit să realizaţi în primele şase luni de la preluarea mandatului?
Daniel Băluţă: Întotdeauna este loc de mai bine. Poate că s-ar fi putut realiza mai multe, au fost şase luni, trei alegeri, bugetul era deja creat, nu puteam face decât ce era prevăzut, am avut şi datorii foarte multe. Mă bucur că am reuşit să achităm toate datoriile, astfel încât, la 31 decembrie 2012, Primăria Vaideeni nu mai avea nici o datorie. În 2013, atunci când îmi voi face bugetul, în funcţie de valoarea acestuia, vom prioritiza obiectivele, astfel încât să reuşim să facem cât mai multe pentru comunitatea noastră. Aşa cum am mai spus, ne vom axa foarte mult pe accesarea de fonduri europene, deoarece îmi doresc o înflorire cât mai rapidă a comunei, iar acest lucru nu se va putea niciodată realiza cu fonduri din bugetul local.

Impact real: De câte mandate credeţi că veţi avea nevoie să realizaţi ce v-aţi propus?
Daniel Băluţă: La această întrebare mi-e greu să vă răspund, nu m-am gândit dacă voi sta doar un mandat, două sau trei. Pot afirma, în schimb, că voi rămâne atât cât va fi nevoie şi dacă cetăţenii vor mai dori lucrul acesta.

Impact real: Cum vedeţi comuna Vaideeni, la modul ideal?
Daniel Băluţă: Ar trebui să curgă lapte şi miere. Îmi doresc, în primul rând, o infrastructură bine pusă la punct, şcoli moderne, cămine culturale şi dispensare după normele europene, iar oamenii să aibă locuri de muncă şi să existe aceeaşi armonie cum a fost odată.

Impact real: Faceţi parte dintr-o generaţie de primari noi, de oameni trecuţi uşor de 30 de ani. Ce credeţi că aveţi în plus faţă de primarii din generaţia mai vârstnică, pe care i-aţi înlocuit?
Daniel Băluţă: Probabil, mai multă energie şi voinţă. Ca orice tânăr, am o altă viziune, îmi doresc să fac foarte multe lucruri pentru comunitate. Trebuie să fim realişti şi trebuie să adaptăm aceste visuri ale noastre la realitatea cotidiană. Trebuie să ne raportăm la banii pe care putem să-i accesăm. Eu am mare încredere în fondurile europene care se vor putea accesa în perioada 2014-2020.

Impact real: Consideraţi că fondurile europene sunt singura şansă de dezvoltare a comunei Vaideeni?
Daniel Băluţă: Pentru noi, pentru cât avem de făcut în această comunitate, într-adevăr, fondurile europene rămân singura şansă de dezvoltare rapidă a comunei. Cu toată susţinerea pe care am avea-o la nivel politic, judeţean sau guvernamental, realitatea este că nu sunt bani.

Impact real: Aveţi, în momentul de faţă, la primărie, specialişti pregătiţi să scrie asemenea proiecte sau lucraţi cu firme de consultanţă?
Daniel Băluţă: Am patru persoane care se pricep la acest lucru. Va fi nevoie şi de firme de consultanţă, deoarece nu avem posturi disponibile pentru aşa ceva. Angajaţii primăriei sunt multifuncţionali, iar, în momentul în care te implici într-un proiect de anvergură, trebuie să te dedici în totalitate. Fiecare virgulă în plus sau în minus te poate descalifica. Sunt convins că toţi primarii îşi doresc să facă tot ce se poate pentru comunităţile lor, este o competiţie şi ai nevoie de profesionişti. Noi avem oameni care într-adevăr se pricep şi care au mai lucrat la astfel de proiecte, dar firmele de consultanţă pentru supervizare sunt cele mai indicate. Trebuie să ai garanţia că, într-adevăr, poţi duce la bun sfârşit proiectul, pentru că acest lucru implică bani.

Impact real: De ce nu aţi plecat din sat la oraş?
Daniel Băluţă: În principiu, la noi, la Vaideeni, cel care s-a născut aici, indiferent unde se află, se gândeşte să se întoarcă acasă. Am făcut facultatea la Bucureşti, ştiu ce înseamnă şi viaţa de acolo. Noi suntem foarte legaţi de pământurile noastre. Oricine este de aici, şi i se pomeneşte cuvântul Vaideeni, se vede emoţia pe faţa lui. Nu zic că nu aş fi putut să mă adaptez în altă parte, dar aici mă simt în largul meu.

Impact real: Aţi mărit taxele şi impozitele?
Daniel Băluţă: Noi am intenţionat să le menţinem, dar am fost nevoiţi să le mărim cu rata inflaţiei la terenuri şi clădiri. Taxele şi impozitele în ultimii trei ani nu au fost mărite deloc şi am fost obligaţi să luăm aceste măsuri acum, deoarece la anul însemna să le mărim cu peste 20%. Această majorare este firească şi s-a aplicat doar la clădiri şi terenuri.

Impact real: Ştim că fostul primar a fost reclamat la DNA în legătură cu acţiunile pe care le-a întreprins în perioada cât a fost la primărie. Alături de dânsul sunt cercetaţi şi alţi angajaţi ai aparatului administrativ. În ce mod vă afectează acest lucru?
Daniel Băluţă: În ceea ce mă priveşte şi colaborarea cu colegii mei, nu mă afectează. De când am venit la primărie am purtat nişte discuţii cu angajaţii şi fiecare îşi face treaba, suntem pe drumul cel bun. Încercăm să formăm o echipă şi, faţă de ce am găsit în primărie, eu cred că am reuşit multe.

Impact real: S-au produs modificări în aparatul administrativ?
Daniel Băluţă: Nu, eu, de când am venit, am spus că nu dau pe nimeni afară, ci doar îmi doresc ca fiecare să-şi îndeplinească îndatoririle pe care le are. Trebuie să ne respectăm între noi, dar şi munca pe care o facem.

Impact real: Ce aşteptări aveţi de la noul Guvern?
Daniel Băluţă: Aşteptările sunt foarte mari. Oamenii care au votat USL-ul au avut foarte mare încredere şi nu trebuie dezamăgiţi. Noi, ca primărie, sperăm ca aceste aşteptări mari să fie achitate măcar în proporţie de 80%. Faptul că unii dintre noi suntem primari PNL, PSD sau PC nu ar trebui să conteze. Partidul din care facem parte nu contează, deoarece toţi suntem incluşi în acest USL, care sperăm să redreseze situaţia economică a României cât mai curând posibil.


Postaţi pe: FacebookScrieţi un comentariu

Copyright © 2012 Ultimele stiri – Impact Real. Toate drepturile revin.