Sunteţi aici: Pagina principală // Special

Dan Sararu: “Forta de munca este imbatranita in mediul rural, iar agricultura este in cadere”

primar sirineasaÎn momentul în care a ajuns primar al comunei Şirineasa, liberalul Dan Săraru a vrut să demonstreze cetăţenilor că este persoana potrivită care poate să continue proiectele din acea perioadă, dar şi să iniţieze altele noi, care să ajute localitatea să se dezvolte. Şi-a făcut o strategie, a implementat proiecte pentru a atrage fonduri şi a muncit în folosul comunităţii pe care o conduce. Primarul îşi doreşte ca, în perioada următoare, să asfalteze drumurile comunale. Agricultura este, în opinia sa, în cădere liberă, din cauza populaţiei îmbătrânite, care nu mai are posibilitatea să-şi muncească pământurile. Ce părere are despre regionalizarea României, dar şi cât de mult au afectat precipitaţiile abundente din ultima perioadă localitatea pe care o conduce aflăm în rândurile de mai jos.

Impact real: Dintre toate mandatele, care vi s-a părut cel mai dificil?
Dan Săraru: Primul mandat a fost cel mai greu, deoarece nu mi se dădeau bani deloc pentru că nu eram „roşu”, aveam doar bugetul şi atât. Am încercat să fac şi eu o punte sau un podeţ, dar nu reuşeam nimic. Nu aveam nici experienţa să ştiu să mă plâng, nici nu se democratizaseră foarte mult instituţiile statului. Acum există mai multe posibilităţi să te plângi.

Impact real: Ce investiţii mari şi pe termen lung v-aţi propus?
Dan Săraru: Într-o localitate rurală sunt trei lucruri mari şi importante: apa, drumurile şi canalizarea, care necesită investiţii foarte mari şi care apropie nivelul de trai de la ţară de cel de la oraş. Eu am introdus apa în primul mandat, canalizarea am făcut-o în al doilea, iar în cel de-al treilea am încercat să fac asfaltările, dar regimul şi criza nu m-au ajutat. Am făcut ce am putut în al treilea mandat, adică am definitivat canalizarea şi am făcut o bază sportivă. Prioritatea mea este asfaltarea, dar sunt multe alte lucruri de făcut, cum ar fi atragerea de investitori străini.

Impact real: Este greu să fii primar la ţară?
Dan Săraru: Da, este greu şi este uzură multă. Primul şi cel mai mare sacrificiu a fost familia. Uitându-mă în urmă, la faptul că nu am stat mai mult cu părinţii şi copiii mei, şi timpul a trecut, îmi pare rău. Am doi băieţi realizaţi, care au făcut şi sport în paralel.

Impact real: Ce părere aveţi despre regionalizarea României? Judeţul Vâlcea ar putea face parte dintr-o regiune care va avea drept componente câteva judeţe din Ardeal sau va fi alipit tot zonei Olteniei? Cum vedeţi lucrurile în viitor?
Dan Săraru: Din câte am înţeles eu, este doar o obligativitate din partea Uniunii Europene să avem aceste regiuni şi din punct de vedere administrativ, nu numai din punct de vedere al unor proiecte, deoarece noi suntem împărţiţi pe regiuni la proiectele europene. Noi suntem în zona 4 Sud-Vest Oltenia, după care, probabil, se va realiza şi împărţirea aceasta, administrativ-teritorială, dacă se va face, şi mai mult ca sigur vom fi cu aceste judeţe. Cred că această regionalizare se va face grosso modo, nu se va face în amănunt, pentru că ar fi un dezastru.

Impact real: Ce ne puteţi spune despre viaţa culturală a comunei?
Dan Săraru: Avem doar un eveniment cultural important care a devenit anual, este vorba despre Festivalul Căluşului Vâlcean, cu care suntem la a V-a ediţie. Acest eveniment are loc în luna iunie, de Rusalii, şi se ţine într-o zi de luni, a doua zi după Rusalii. Toate formaţiile de căluşari vin în paradă până în curtea şcolii şi acolo este festivalul propriu-zis. Este cu participare judeţeană. În domeniul sportului avem o cupă anuală de fotbal, care se află la a 13-a ediţie.

Impact real: De curând, ministrul Finanţelor, Daniel Chiţoiu, a anunţat că va impozita terenurile nemuncite. Aveţi astfel de situaţii în comună, şi care sunt principalele motive invocate de localnici pentru a nu-şi munci pământurile?
Dan Săraru: Avem terenuri nemuncite, peste tot sunt. Această situaţie a apărut deoarece în agricultură lucrează cei trecuţi de 50 ani, doar ei mai au cât de cât atracţie către agricultură. Tinerii între 7 şi 40 de ani nu văd decât Spania Italia, Germania, Franţa, Grecia, aceştia nu se gândesc la agricultură. Nici guvernele care au condus această ţară în ultimii 23 de ani nu au creat condiţii pentru a face agricultură normală şi corectă. S-au dat subvenţii tot timpul, s-a stat numai cu mâna întinsă la stat, şi agricultura, din păcate, este în cădere şi aşa o să fie în continuare. Sunt terenuri nemuncite pentru că au rămas bătrânii care nu mai pot să le muncească, cultivarea pământului costă, ca şi aratul, prăşitul, semănatul, erbicidatul etc. Sunt terenuri care vor rămâne necultivate, iar acum, dacă vor să-i amendeze nu au decât, dar eu cred că ar trebui să găsească soluţii mai bine.

Impact real: Cum percep oamenii politica agrară din acest moment, politica subvenţiilor, modul în care statul înţelege să se implice în sprijinirea lor?
Dan Săraru: Puţini au accesat aceste proiecte prin APIA, în general, crescători de animale, iar în rest s-a beneficiat doar de subvenţiile pentru pământul lucrat, a fost un fel de cointeresare: îl lucrezi ca să primeşti subvenţia. Din păcate, forţa de muncă este din ce în ce mai îmbătrânită la ţară, noi vorbim doar de agricultură, iar tineretul este plecat în străinătate. Avem aproximativ 200-300 de persoane plecate de la noi din comună în străinătate, adică 10% din populaţie.

Impact real: După ploile intense din ultima perioadă, aţi întâmpinat probleme cu alunecările de teren?
Dan Săraru: Am avut probleme, dar nu foarte mari. Avem o zonă periculoasă la intrarea în localitate, care s-a activat acum doi ani. Noi am făcut în decursul timpului lucrarea noastră de îmbunătăţiri funciare, a fost făcută una şi la drum, în 2002, doar că lucrarea pentru consolidarea drumului nu a fost una de calitate şi s-ar putea reactiva alunecarea aceea. Am avut în pădurea Pescenei alunecări de teren şi avem în continuare pe Drumul Judeţean 677 A. Au mai fost alunecări mici în zonele de izlaz, dar nu sunt gospodării în apropiere.

Impact real: În domeniul sănătăţii populaţiei care este situaţia?
Dan Săraru: Până în 2006 au fost două posturi de medic la Şirineasa, iar în 2006, soţia fostului prefect, doamna doctor Filip, a plecat la CAS Vâlcea pe un post de conducere şi a rămas descoperit locul. Doctoriţă care a rămas a spus instituţiilor care conduc activitatea aceasta că se descurcă şi că nu mai are nevoie de un al doilea medic. Cei de la DSP au încercat să creeze al doilea post şi ne-au trimis o adresă de la Colegiul Medicilor, să ne întrebe dacă avem spaţiu pentru al doilea post, iar răspunsul meu a fost afirmativ. Am organizat licitaţia pentru al doilea post şi au venit trei doctoriţe, dintre care una a câştigat, iar doamna doctor Popescu, cea care era medic în comună, a contestat tot: hotărârea de Consiliu Local, licitaţia, a dat în judecată primarul şi Consiliul Local. Dânsa nu face faţă solicitărilor, iar lumea este nemulţumită. Dispensarul acesta a funcţionat cu doi medici după Revoluţie şi până în 2007 şi aşa ar trebui să funcţioneze şi acum. Dânsa nu a mai vrut să reapară al doilea post şi acum ne judecăm.

Impact real: V-au ajutat cele trei ordonanţe de Guvern pentru plata arieratelor?
Dan Săraru: Noi nu am avut decât datorii foarte mici la Primăria Şirineasa. Atât ordonatorul principal de credite, cât şi cei de la Serviciul Contabilitate au fost foarte disciplinaţi în decursul timpului şi nu au lucrat fără sursă de finanţare, cum au forţat nota ilegal unii, şi atunci nu am avut decât datorii foarte mici, pe care le-am rezolvat la finalul anului trecut, asta însemnând câteva sute de milioane de lei vechi. Nu pot să risc atât de mult ca alţi colegi de-ai mei, care au datorii de sute de miliarde, deoarece eu nu aş putea dormi noaptea dacă ştiu că am datorii la constructor de 70 de miliarde. Noi, de exemplu, am terminat această licitaţie, de 43 de miliarde, iar Guvernul ne anunţă că nu plăteşte decât lucrări anterioare. Poate că ne vor da şi nouă ceva, un miliard de lei vechi pentru pietruiri, ca şi în anii precedenţi, sau de cofinanţări de 2-3 miliarde de lei vechi, dar din cât strângem vom încerca să începem lucrarea, să punem şi noi măcar un kilometru de asfalt. Trebuie să ne întindem cât ne ţine plapuma.


Postaţi pe: Facebook



Scrieţi un comentariu

Copyright © 2012 Ultimele stiri – Impact Real. Toate drepturile revin.