Sunteţi aici: Pagina principală // Special

Dan Sararu: „Eu am recunoscut intotdeauna ca fac politica. Nu mi-a fost rusine ca sunt membru al PNL”

Primarul localităţii Şirineasa, Dan Săraru, afirmă că este optimist în privinţa alegerilor viitoare şi va încerca să aducă un scor cât mai mare partidului. Nu este înnebunit după social-democraţie, dar este de acord că alianţa USL este singura alternativă la puterea actuală, fapt pentru care o va susţine cu toate forţele. În privinţa localităţii pe care o gospodăreşte, primarul este mulţumit de faptul că oamenii din Şirineasa au aproape toate utilităţile, lucru care i-a convins şi pe unii orăşeni să-şi cumpere case şi să se mute în zonă, singurul con de umbră rămânând, în opinia sa, reabilitarea drumurilor din localitate.

Impact real: Ce-i lipseşte comunei Şirineasa pentru a fi o localitate europeană adevărată?
Dan Săraru: Pentru a ajunge o localitate europeană în adevăratul sens al cuvântului ar trebui terminată infrastructura, iar aceasta nu este terminată pe zona de drumuri. N-am reuşit să promovez acel proiect care ar fi condus la asfaltarea aproape a întregii localităţi. Un alt lucru care lipseşte comunei este turismul. Acesta depinde de infrastructură. Chiar dacă am reuşi să integrăm localitatea într-un circuit turistic, geografic nu suntem avantajaţi. Avem vestigii dacice în zona satului Valea Alunişului, avem o zonă interesantă, vizitată destul de des în pădurea Pescenei sau în pădurea Şirinesei. Aici există fântânile reci. Este o zonă de atracţie turistică; a fost şi în perioada de dinainte de Revoluţie, dar şi după Revoluţie. Acum, cei de la Ocolul Silvic au cam închis drumul forestier care mergea până la fântânile reci, deşi ei pot beneficia de toate drumurile comunale. Ar trebui să avem şi mici întreprinderi, locuri de muncă şi investiţii pe zona supermarketurilor. Este doar un supermarket în localitate. Mica industrie ar crea locuri de muncă.

Impact real: Care sunt planurile dumneavoastră politice pentru viitor, luând în considerare faptul USL susţine ideea candidaturii primarilor, din partea Alianţei, în funcţie?
Dan Săraru: Este prematur să vorbim, mai ales că puterea se pare că va reuşi să modifice data alegerilor locale, care nu vor mai fi în luna mai a anului viitor, ci în luna noiembrie. Ar trebui să fiu bucuros că mai am aproape o jumătate de an de mandat. Poate unii sunt bucuroşi, dar eu nu mă bucur de aşa ceva în momentul în care nu se respectă legea. Nici măcar legea alegerilor nu este respectată. Nu mă încălzesc cu nimic cinci luni de mandat. Nu pot spune în mod sigur ce urmează, dar pot spune că anul 2012 va găsi comuna Şirineasa cu un sistem de apă şi canalizare funcţional, administrat de Apavil, un sistem în care, pe lângă cei 850 de abonaţi la serviciul de alimentare cu apă, vor fi la anul 300-400 de abonaţi la sistemul de canalizare, iar în primăvara anului viitor va definitivată şi lucrarea de construcţie a bazei sportive.

Impact real: Unde vedeţi localitatea pe care o conduceţi în următorii ani?
Dan Săraru: Există cred 50 de persoane care au cumpărat pământ şi şi-au construit case în Şirineasa în ultimii 4-5 ani, persoane venite de la Râmnicu Vâlcea sau din localităţile învecinate. Şirineasa, dacă este să mă gândesc bine, este singura localitate din zonă care are apă şi canalizare pe o distanţă de cel puţin 30 de kilometri. Se află la 26 de kilometri de Râmnciu Vâlcea unde, oriunde vrei să-ţi cumperi un loc de casă, ai acces la reţeaua electrică, ai acces la apă, ai acces la canalizare, la cablu sau internet. Înseamnă că localitatea are un mare potenţial şi eu sunt sigur că numărul celor care vor veni să construiască o locuinţă stabilă sau măcar una de vacanţă aici va fi din ce în ce mai mare.

Impact real: Mulţi primari din judeţul nostru stabilesc o disociere între politică şi administraţie, afirmând că nu fac politică, ci doar administraţie. În opinia dumneavoastră, este corectă o astfel de disociere?
Dan Săraru: Este greşit. Nu vor să recunoască faptul că fac politică. Eu am recunoscut întotdeauna că fac politică. Nu mi-a fost ruşine că sunt membru al PNL. În România vremurilor noastre nu se poate face această disociere, deoarece acesta este tipicul alegerilor locale: candidezi ca reprezentant al unui partid. Candidează unii şi speră că vor câştiga ca independenţi, dar n-au siglă, nu sunt găsiţi, sunt la sfârşitul buletinului de vot şi este mai greu în aceste condiţii să primeşti voturi, oricât de important ai fi şi oricât de mare valoare locală te-ai considera. Din păcate, sunt politizate instituţiile statului, nu sunt politizate doar primăriile. Sunt politizate toate deconcentratele.

Impact real: Cât de importantă este susţinerea politică a unui primar?

Dan Săraru: Este foarte importantă. Este foarte importantă şi susţinerea în cadrul propriului partid, pentru că există competiţie acolo şi apoi există competiţie judeţeană, în relaţia cu toţi ceilalţi colegi; vorbesc despre primarii dintr-un judeţ. În cadrul aceluiaşi partid este o competiţie cu un număr mai restrâns de primari. În cadrul PNL sunt 34 de competitori sau 35, depinde cum îl considerăm pe cel de la Mihăeşti, la PSD o competiţie între 30, la PDL o competiţie între 11, 14, nu ştiu câţi… Este o competiţie mai restrânsă, în care ai mai multe şanse s-o iei înaintea altora. La nivelul întregului judeţ intri în competiţie cu toţi, cu cine conduce într-o parte şi cu cine conduce în alta. La nivelul celor care se ocupă de fonduri într-un judeţ, în speţă Consiliul Judeţean, intră acesta într-o competiţie cu celelalte consilii judeţene din ţară, pentru atragerea de fonduri de la diverse ministere.

Impact real: Cum poate face faţă un primar tentaţiilor de a schimba partidul pe care îl reprezintă?
Dan Săraru: Nu aş vrea să mă pun în pielea celor care obişnuiesc să schimbe partidul. Eu am declarat, de multe ori, faptul că sunt membru al PNL din toamna anului 1992, am fost numai în PNL şi pentru că a fost partid istoric, dar şi pentru că bunicii mei au fost liberali. Nu-i înţeleg pe cei care-şi schimbă partidul.

Impact real: Cum se vede Alianţa USL în teritoriu şi cum credeţi că se vor desfăşura alegerile anul viitor?
Dan Săraru: Întotdeauna, în competiţii, eu sunt un om optimist, încerc să ajung cât mai sus. Aşa am fost obişnuit în sport. Sunt optimist în privinţa alegerilor de anul viitor. Voi lupta pentru ca Alianţa să obţină un scor mai bun la Şirineasa, dar şi în alte localităţi. Voi încerca să obţinem un scor cât mai bun, prezentându-le oamenilor ceea ce considerăm noi că este bine din punctul nostru de vedere şi din punctul de vedere al adversarilor politici.
Nu sunt unul dintre marii iubitori ai PSD, dar sunt un om disciplinat, care înţelege că la acest moment această uniune este cea care poate să facă la alegerile viitoare 50% şi, făcând 50%, să-l pună într-o poziţie delicată pe actualul preşedinte. Acesta a găsit de fiecare dată destule chichiţe legislative sau în Constituţie pentru a nu face ceea ce ar fi trebuit să facă. Să ne amintim numai instabilitatea guvernamentală din septembrie-decembrie 2009. La fiecare alegeri eu am luptat să-mi ajut partidul. Dacă vom obţine 50% şi preşedintele nu va nominaliza premierul, România va ajunge într-o zonă extrem de periculoasă.

Impact real: Sunt multe persoane din Şirineasa plecate în străinătate. Se întorc în localitate, îşi fac planuri de viitor în această zonă?
Dan Săraru: Sunt între 200 şi 300 de persoane plecate, adică aproximativ 10% din populaţie. Se întorc, pleacă din nou, aduc bani acasă, construiesc… Sunt foarte mulţi oameni care construiesc în Şirineasa dintre cei plecaţi. Ajută localitatea, pentru că aduc bani şi dau o altă faţă localităţii. Sunt foarte dezamăgiţi când se întorc în România. Îmi spun că atunci când vin în România parcă vin în altă lume. S-au obişnuit cu un confort rutier, cu o altă bunăstare la care au avut acces şi realitatea este crudă când intră în ţară. Eu sunt însă optimist şi cred că vom ajunge şi noi la anumite standarde în 10-20-30 de ani. Silviu Brucan ne-a zis că în 20 de ani ne vom civiliza. S-ar părea că profeţia lui trebuia făcută pe mai mult timp.
Octavian Aniniş


Postaţi pe: FacebookScrieţi un comentariu

Copyright © 2012 Ultimele stiri – Impact Real. Toate drepturile revin.