Deşi conduce Primăria Drăgăşaniului doar din 2008, primarul Cristian Nedelcu a trebuit să ia repede în piept problemele dificile ale unei administraţii locale aflate într-o perioadă economică nu foarte uşoară. Cu toate că susţine că s-a zbătut pentru accesarea proiectelor europene care să schimbe faţa oraşului, acest lucru nu este întotdeauna totul. Cristian Nedelcu crede că o atenţie mai mare a proiectanţilor şi o scurtare a fazei de evaluare a proiectelor ar face ca localităţile să se dezvolte mult mai rapid. Tendinţa de a aloca mai întâi banii localităţilor mari este riscantă, în opinia primarului Cristian Nedelcu, care vede în acest fapt un risc pentru o dezvoltare inegală a oraşelor în România. Soluţia este alocarea fondurilor europene pentru toate localităţile, fără a se lua în calcul orice posibil câştig pe planul imaginii politice.
Impact real: Care este, în opinia dumneavoastră, cel mai urgent lucru care trebuie rezolvat în Drăgăşani?
Cristian Nedelcu: Întrebarea este bună pentru un politician. Problema este ce se poate face şi ce este rezonabil. Dacă întrebarea este pusă politicianului, sau unui cetăţean sau oricui, fiecare va răspunde diferit. Unul va spune că trotuarul din faţa blocului, altul că asfaltul de pe strada principală, altul va spune stadionul. Esenţa este că infrastructura localităţii trebuie pusă la punct. Înseamnă drumuri, casă de cultură, cinematograf, bază sportivă, muzeu, asistenţă socială, şcoli, spital etc. Sunt multe lucruri şi nu se pot pune la punct nici într-un an, nici în doi. Trebuie o activitate făcută an de an, lună de lună, zi de zi. Banii sunt puţini şi trebuie să-i drămuieşti, trebuie să ai rezultate maxime cu bani puţini.
Impact real: Care sunt dificultăţile implementării proiectelor europene în 2011?
Cristian Nedelcu: Aceasta a fost una dintre ţintele pe care le-am avut de la început. Ca să-ţi măreşti bugetul, trebuie să-ţi aduci fonduri. Proiectele europene reprezentau o soluţie pentru a aduce fonduri în localitate. Primăria a accesat fiecare linie de finanţare disponibilă pentru Drăgăşani. Sunt proiecte care au fost deja implemntate cum a fost Masterplanul, de exemplu. Am mai avut un proiect pe canalizare, pe PHARE 2006, am prins ultima linie pe fonduri de preaderare. A fost aprobat rapid şi s-a făcut o reţea de apă şi canalizare pe o lungime de 4 km pentru două cartiere de rromi. Au fost proiecte depuse pe acest mandat, au fost implementate şi sunt istorie. Sunt altele care sunt în curs de implementare, iar altele sunt în evaluare.
Impact real: Mulţi primari şi chiar preşedintele Consiliului Judeţean acuză procedeele de evaluare care se desfăşoară foarte lent. Cum stă Drăgăşaniul din acest punct de vedere?
Cristian Nedelcu: La proiectare sunt probleme; durata mare de evaluare până să semnezi ca să înceapă implementarea. În momentul în care ai semnat, e prima zi. Durează foarte mult, n-am crezut acest lucru. Proiectele sunt evaluate, dar se cer foarte multe clarificări, clarificări la clarificări şi tot aşa. Nu se poate să dureze atât, doi ani şi jumătate, trei ani. După cum văd că se semnează, au prioritate oraşele mari. Cum să semnăm noi înainte de Craiova, înainte de Râmnicu Vâlcea? Craiova sau Râmnicu Vâlcea au fost poli de dezvoltare urbană şi n-au intrat în competiţie de proiecte. Craiovei i s-au alocat 110 milioane de euro, Râmnicu Vâlcea a primit vreo 50 de milioane de euro. Trebuia să facă proiectele şi luau banii. Drăgăşaniul a intrat în competiţie pentru 59 milioane de euro cu încă 12 oraşe printre care Târgu-Jiu, Drobeta Turnu Severin, Slatina, Corabia. Din suma aceasta avem aproape 8 milioane de euro, cu 4 proiecte aprobate. E clar că la Târgu-Jiu, e clar că la Slatina sau la Severin se va semna înaintea noastră.
Impact real: Riscăm să ajungem la discrepanţe foarte mari între oraşe?
Cristian Nedelcu: Aşa este. E bine să se mediatizeze localităţile mari, e logic să fie aşa, doar n-o să vrem să dezvoltăm Drăgăşaniul înaintea municipiului reşedinţă de judeţ sau mai mult decât. Nu zice nimeni asta. Dar, în acelaşi timp, ar trebui să se dea şi pentru Drăgăşani sau pentru Corabia, de exemplu. Nu contează mediatizarea sau să vină neapărat cineva la Drăgăşani să semneze contractele.
Impact real: Aveţi să vă faceţi vreun reproş pentru activitatea Primăriei din ultimul timp?
Cristian Nedelcu: În general, sunt mulţumit de mine. Am fost un elev silitor. Sunt lipsuri la lucrări. Partea de proiectare în general lasă de dorit. Proiectele sunt scoase la licitaţie, însă în mare parte au lipsuri. Constructorul care câştigă licitaţia se aşază la masă şi spune: lipseşte cutare lucru, nu este prinsă scara, nu este prins nu ştiu ce alt lucru şamd. Sunt lucruri care trebuie rezolvate şi nu este uşor. La bugetul care a fost şi care este, la faptul că plătim rată un miliard pe lună la creditul luat în 2007 de vechea administraţie, dacă ne uităm că la casa de cultură că a ajuns la acoperiş, la străzile care sunt departe faţă de cum erau acum 4-5 ani, nu stăm chiar rău. Mai sunt gropi, dar faţă de cum era în Drăgăşani, nu se compară. Trotuarele începem să le reabilităm, şcolile au primit sume consistente pentru infrastructură, spitalul la fel, grădiniţele la fel. Sigur că se poate la lucrări să fie mai multe atenţie. Constructorii sunt firme private şi încearcă să-şi minimizeze costurile şi să obţină maximum de profit.
Impact real: Cum se poate rezolva problema locurilor de muncă, având în vedere faptul că Drăgăşaniul suferă încă de pe urma desfiinţării industriei?
Cristian Nedelcu: Deşi nu este apanajul primarului, eu mi-am dat silinţa în întâlnirile pe care le-am avut la Bucureşti, cu diferite ocazii, să încerc să aduc investitori pe platformă. Unii au venit, au văzut, au plecat. Unii au încercat soluţii. Şi săptămâna trecută am avut pe cineva. A rămas să vină iarăşi o firmă din Italia, însă de la vorbă până la faptă este mult. Am mai avut o firmă care a vrut să concesioneze ca să facă un spaţiu comercial, un mall, însă consilierii locali s-au opus, motiv pentru care nici n-au mai vrut să investească în zona platformei industriale. Sperăm că se vor rezolva, de aceea punem accent pe infrastructură, oraşul să arate cât de cât elegant, frumos, să fie şi o zonă viticolă, să se facă turism viticol, piscicol şi atunci poate şi investitorii vor fi atraşi de locurile acestea.
Impact real: Veţi mai candida anul viitor pentru funcţia de primar?
Cristian Nedelcu: Voi candida. E păcat să nu candidez. Sunt destui cetăţeni care mă susţin şi n-am de ce să nu candidez. Important este că voi candida. Răspunsul mai departe trebuie să vină de la cei care trebuie să-l dea. Dacă lasă ca decizia s-o iau eu, nu este nici o problemă, dar voi candida şi este suficient. Eu consider că mi-am făcut treaba, alţii nu şi-au făcut treaba. Eu vorbesc de politicieni care ar trebui să facă lobby, care stau mai mult pe la Bucureşti. Nu ei se ocupă de străzi sau de trotuare. Problemele lor sunt altele.
Impact real: Care sunt direcţiile de dezvoltare a oraşului, în urma implementării Masterplanului?
Cristian Nedelcu: Masterplanul nu dă reţete din punct de vedere economic. El spune că, pe partea de dezvoltare economică, este bine să acorzi atenţie agriculturii, dezvoltării unor depozite frigorifice, unor întreprinderi de prelucrare de legume deoarece la sud de Drăgăşani sunt zone în care se cultivă masiv legume. Pe partea de urbanism se arată că Zlătărei sau Valea Caselor sunt zone liniştite, cu vegetaţie, şi pot fi în viitor dezvoltate acolo zone rezidenţiale. S-a asfaltat în Valea Caselor, urmează canalizarea. Se vor crea utilităţile, iar în timp, probabil, acolo vom vedea 30 de case şi altfel va arăta. De fapt, lucrurile déjà au început să se mişte în această direcţie. Următorul primar va găsi nişte lucruri în acest Masterplan. Are ce citi, sunt lucruri spuse de specialişti la nivelul anilor 2010-2011. Nu înseamnă că tot ce se scrie aici în anul 2018 va fi realizat.