Sunteţi aici: Pagina principală // Administraţie

Costestiul nu da faliment in mandatul lui Pestereanu

PRIMARIEExperienţa acumulată în cadrul administraţiei locale, realizările sale din perioada 2008-2012, dar şi pregătirea profesională l-au ajutat pe Toma Peştereanu să-şi atribuie un prim mandat de primar al localităţii Costeşti. Absolvent al Facultăţii de Jurnalism din Sibiu, Toma Peştereanu a decis să se întoarcă în comuna în care s-a născut şi să se implice serios în administraţia publică, convins fiind că este omul potrivit pentru a ajuta comunitatea să renască, iar Costeştiul să redevină ceea ce a fost odată, renumit prin tradiţie şi obiceiuri. Viceprimar în perioada 2008-2012, atribuţiile de primar nu i-au fost străine, ba, din contră, a reuşit să asigure o continuitate proiectelor la care a pus umărul, alături de fostul primar: „În primii ani am lucrat ca director la Căminul Cultural, a urmat funcţia de viceprimar, am aproape zece ani de administraţie şi ştiu acum cu ce se mănâncă această funcţie, de primar.”, a precizat primarul din Costeşti.
În curând, trei obiective vor fi finalizate
Primarul din Costeşti, Toma Peştereanu, şi-a propus ca, până la finele acestui an, să inaugureze trei obiective, toate începute în 2012. Social-democratul reuşeşte astfel să promoveze obiective de investiţii care se doresc extrem de importante pentru localitatea Costeşti. Este vorba despre terenul de sport multifuncţional, prevăzut cu suprafaţă de joc sintetică, modernizarea Căminului Cultural din Costeşti, dar şi extinderea reţelei de alimentare cu apă în Pietreni şi Bistriţa. Totodată, primarul susţine că nu se va avânta în demararea de proiecte fără ca înainte să se asigure că va avea sursa de finanţare: „Eu nu vreau să încep lucrări pentru ca apoi să am surpriza de a nu reuşi să le finalizez, dar, în această perioadă, am câteva investiţii legate de comunitatea noastră, pe care trebuie să le închei. Pe primul loc este finalizarea bazei sportive, proiect depus din anul 2009 pe Ordonanţa 7, apoi avem reabilitarea şi modernizarea Căminului Cultural, cu finanţare din bugetul local. Al treilea proiect stringent pentru comunitate este extinderea reţelei de alimentare cu apă din satul Pietreni, pe o lungime de 600 de metri. Această extindere vreau să o ataşez de obiectivul prins pe HG 577, care demarează în prezent în localitate, şi anume extinderea reţelei de apă potabilă în satul Bistriţa. Lucrările la acest obiectiv sunt realizate, în acest moment, în proporţie de 85%. Lucrarea acoperă necesarul de apă curentă pentru aproximativ 350 de gospodarii, se întinde pe o lungime de 14 kilometri şi are o valoare de 27 de miliarde de lei. Pentru extinderea reţelei de alimentare cu apă în satul Pietreni am nevoie şi de instalarea unei pompe de apă, deoarece este o zonă foarte înaltă. În acest sat sunt 20 de gospodării care solicită introducerea reţelei de alimentare cu apă, fapt pentru care am insistat să promovăm acest proiect. Proiectul este o dorinţă a mea şi până în toamnă trebuie să-l finalizez.”, a precizat Peştereanu.
Comuna Costeşti are apă şi canalizare
În localitatea Costeşti a fost implementat un proiect integrat, prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală, în valoare de 2,5 milioane de euro. Astfel, comuna Costeşti este una dintre puţinele localităţi care beneficiază de aceste utilităţi. Lucrările de introducere a canalizării şi de epurare a apei menajere au fost executate pe o lungime de 20,4 kilometri din drumurile care tranzitează comuna. De asemenea, au fost modernizate şi asfaltate drumuri comunale pe o lungime de 9,7 kilometri. Social-democratul este convins că, în 2013, situaţia nu este una favorabilă, că vor exista puţini bani pentru investiţii de la Guvern. Totodată, Peştereanu speră ca în anul 2014 să atragă cât mai multe fonduri europene: „În 2013 mi-am propus să finalizez puţine lucrări, dar foarte utile pentru comunitatea locală. Nu vor exista bani suficienţi la Consiliul Judeţean pentru finalizarea lucrărilor propuse. Este un an greu şi trebuie să ne obişnuim cu această idee. Abia în 2014, lucrurile vor intra pe făgaşul cel bun, deoarece se vor deschide noi sesiuni de depunere a proiectelor cu finanţare europeană. Este foarte important să punem mâna pe fondurile pe care le va aloca Uniunea Europeană.”, a spus primarul Toma Peştereanu.
Toma Peştereanu: „Sunt mulţumit de banii primiţi de la Consiliul Judeţean”
De curând, Primăria Costeşti a primit de la Consiliul Judeţean Vâlcea 2,5 miliarde de lei vechi pentru cofinanţări şi 750 de milioane pentru drumuri. Cu aceste fonduri, primarul Toma Peştereanu şi-a propus să continue lucrările de construire a bazei sportive din satul Vărateci, să achite o parte din facturile pentru introducerea reţelei de apă în Bistriţa şi să finalizeze reabilitarea sălii de spectacole a Căminului Cultural din Costeşti. „Niciodată nu am comentat referitor la sumele alocate de Consiliul Judeţean. Cunosc foarte bine situaţia, faptul că nici bugetul Consiliului Judeţean nu este prea mare şi, de aceea, sunt foarte mulţumit cât am primit. Eu am ştiut mereu să gestionez eficient banul public, de aceea nu m-am implicat în proiecte mari, care să nu aibă acoperire. Nu pot face investiţii de 5 miliarde, dacă bugetul meu este de un miliard. Eu fac lucrări micuţe, dar care sunt importante pentru comunitate.”, a spus primarul Toma Peştereanu.

Ziua comunei, de Izvorul Tămăduirii

Viaţa culturală este foarte importantă pentru primarul Toma Peştereanu. În fiecare an, de Izvorul Tămăduirii, în comuna Costeşti are loc sărbătoarea „La obârşie, la izvoare”. Anul acesta, evenimentul s-a aflat la ediţia a VIII-a şi a conturat Ziua comunei Costeşti.  De fiecare dată, în deschiderea programului, cei prezenţi se pot bucura de o expoziţie cu premii intitulată „Izvorul Tămăduirii, tradiţie, iconografie, spiritualitate”. De asemenea, a fost amenajat un târg numit „Meşteşugarii tradiţionali şi produsele lor”, care a putut fi urmărit pe parcursul întregii zile. La eveniment sunt prezenţi, în fiecare an, pe lângă localnici, şi oameni politici ai judeţului care în discursul lor asigură comuna de tot sprijinul. La apusul soarelui, localnicii se bucură de un spectacol folcloric cu numeroşi invitaţi-surpriză.
Bâlci anual al ţiganilor la Costeşti
•    Ţiganii din întreaga ţară se întâlnesc, anual, de Sfânta Maria Mică pe izlazul comunei
Peste 3.000 de rromi din toată ţara au venit anul trecut la Costeşti, pentru a sărbători Ziua Naţională a Rromilor, o manifestare devenită tradiţie de peste două decenii de Sfânta Maria Mică. Mulţi dintre aceştia au fost robi pe domeniile Mânăstirii Bistriţa şi Arnota. Toţi cei prezenţi sărbătoresc dezrobirea ţiganilor care, în Moldova, a avut loc în 1855, iar în Ţara Românească, în 1856. În fiecare an, sărbătoarea a început la Mănăstirea Bistriţa cu o slujbă religioasă şi cu rugăciuni la moaştele Sfântului Grigorie Decapolitul. După rugăciunea şi slujba religioasă de la mănăstire, rromii căldărari, argintari şi gaborii care sărbătoresc ziua de Sfânta Maria Mică merg în poiana din Costeşti, unde îşi etalează bogăţiile: maşini de lux, salbe de aur, inele, ghiuluri şi lanţuri din metale preţioase, şi întind o masă mare cu bucate alese: sărmăluţe, cârnaţi la ceaun, friptură la proţap, dar şi cu vin, ţuică şi fructe. La petrecere îşi fac apariţia de fiecare dată manelişti şi lăutari.
Ansamblul „Floricica din Costeşti”, mândria comunei
Într-o perioadă când folclorul autentic este din ce în ce mai vitregit din cauza lipsei de promovare şi a educaţiei deficitare, mai sunt totuşi oameni care apreciază muzica populară românească. Astfel, Ansamblul Floricica din comuna Costeşti, prin spectacolele sale, menţine vie tradiţia comunei. Ansamblul este format din 26 de persoane, de la cea mai fragedă vârstă până la cea mai înaintată. La fiecare spectacol din judeţ, iubitorii dansului popular din Costeşti fac specificul zonei cunoscut: „Mândria comunei Costeşti o reprezintă grupul de dansuri mixt, care se numeşte „Floricica din Costeşti”. La toate spectacolele acestui grup ducem cu noi obiceiul care ne reprezintă, unic în ţară, de altfel, şi care se numeşte „obiceiul bărbieritului”, obicei cu care reuşim să ridicăm sala în picioare prin ropote de aplauze repetate.”, a precizat primarul Toma Peştereanu.


Postaţi pe: Facebook



Scrieţi un comentariu

Copyright © 2012 Ultimele stiri – Impact Real. Toate drepturile revin.