Atestată documentar la anul 1512, de Neagoe Basarab, domnitorul Tării Româneşti, localitatea Costeşti, situată la extremitatea vestică a depresiunii Horezu este renumită pentru monumentele sale istorice, de o importanţă deosebită privind cultura şi civilizaţia românească, pentru muzeul în are liber, pentru obiceiurile şi tradiţiile populare care îmbracă forme aparte, oferind un potenţial turistic deosebit. Pitorescul localităţii şi împrejurimile sale, la care se adaugă impresionanta încărcătură istorică a acestor meleaguri, mult apreciată de turişti, potenţialul turistic şi obiectivele existente ar putea transforma comuna Costeşti într-o destinaţie turistică a judeţului Vâlcea. Printre obiectivele turistice din zonă se remarcă: Mânăstirea Bistriţa, Mânăstirea Arnota, Biserica de Lemn din Grămeşti – 1664, Biserica Parohială Schitul Pietreni (Schitul de Sub Piatră, sau Schitul 44 de Izvoare), Biserica (schitul) Păpuşa, Biserica Ciorobeşti, Biserica de lemn din Gruşetu, Biserica parohială Secături, Biserica parohială Costeşti, Crucea de Sudos, Necropola hallstattiană de la Bistriţa, Necropola hallstattiană Ferigile. În afara mânăstirilor enunţate, se mai pot vizita: Muzeul Trovanţilor, Muzeul de artă „Dumitru D. Anghel”, Stabilimentul Băilor din Costesti, Peştera Liliecilor (Peştera Sfântului Grigorie de la Bistriţa), dar şi alte peşteri, trasee montane de o rară frumuseţe, de acces în Parcul Naţional Buila-Vânturariţa, Cheile Bistriţei, Cheile râului Costeşti, Podul Bibescu Vodă şi Crucile în piatră din Cheile Bistriţei, Izvoarele sulfuroase „La Pretorian”, precum şi moara cu joagăr din cătunul Ciorobeşti. Zona este de o frumuseţe deosebită, având în vedere că totul este înconjurat de pădure şi că, din toate punctele de vedere este o zonă ecologică, oamenii practicând agricultura ecologică în procent de 100%.
Finalizarea proiectelor va da o şansă turismului din zonă
Ştiind că în fiecare dintre cele patru sate ale comunei (Costeşti, Pietreni, Văratici şi Bistriţa) sunt obiective turistice importante, primarul Toma Peştereanu nu a stat pe gânduri, ci a făcut tot ce i-a stat în putinţă pentru a da o şansă turismului rural, împletit cu cel istoric. A depus o serie de proiecte pentru care a primit finanţare. În primul rând, a reuşit ca toată comuna să beneficieze de apă: „Prin O.G. 28, am mai avut un proiect pentru extinderea alimentării cu apă, pe care l-am terminat anul trecut. Acum vom începe un alt proiect, pentru extinderea reţelei de apă pe o lungime de un kilometru, în satul Bistriţa. Investiţia se va realiza cu bani din bugetul local, care va costa 2,5 miliarde de lei vechi. După finalizarea acestui proiect, 98% dintre gospodării vor avea apă la robinet. Pentru reţeaua de apă pe care o avem ar mai fi nevoie de îmbunătăţiri pe unele porţiuni. Referitor la reţeaua de canalizare, primarul spune că, datorită reliefului dificil sistemul este foarte greu de administrat, încurajând astfel comunitatea să amenajeze fose septice: „Canalizare nu este în toată comuna şi nu ştiu dacă vom mai face extinderi, în viitor. De aceea, încurajez cetăţenii să îşi amenajeze fose. Chiar dacă, în viitor voi găsi oportunitatea de a extinde reţeaua de canalizare, am sincronizat asfaltarea drumurilor, astfel încât că nu fiu nevoit să sparg asfaltul. Însă, din cauza reliefului dificil, nu cred că vom recurge foarte curând la o astfel de investiţie, fiind foarte greu de exploatat. Oamenii nu înţeleg acest lucru, şi aruncă pe canal tot felul de gunoaie, care creează foarte des probleme reţelei de canalizare. Acum am decis să mă axez pe asfaltarea drumurilor”, mărturiseşte primarul social-democrat Toma Peştereanu.
Drumurile, o prioritate pentru primar
Când a ocupat funcţia de primar, una dintre principalele nemulţumiri ale primarului Toma Peştereanu era starea proastă a drumurilor din comună şi mâhnirea cetăţenilor care, atunci când aveau ocazia, se plângeau de faptul că, de fiecare dată când ploua mai puternic, drumurile deveneau impracticabile. Astăzi, după trei ani de muncă la primărie, toate drumurile comunale sunt balastate şi pietruite, dar, în opinia primarului, aceste amenajări nu sunt suficiente pentru ca localitatea să devină o destinaţie turistică, în adevăratul sens al cuvântului. Deşi găzduieşte obiective interesante, Costeştiul are nevoie ca drumurile comunale să fie asfaltate. În acest sens, social-democratul Peştereanu va demara în curând un proiect de asfaltare pentru drumurile comunale, pe o lungime de 4 kilometri: „Primordiale pentru mine sunt proiectele care vizează tot ceea ce înseamnă asfaltări de drumuri. În prezent avem un proiect pentru reabilitarea drumurilor comunale, prin asfaltarea acestora pe o lungime de 4 kilometri. Dosarul a fost depus la Ministerul Dezvoltării din anul 2008 şi se pare că a venit timpul să se materializeze, lucrările proiectului fiind deja în faza de licitaţie. Proiectul are o valoare de 20 de miliarde de lei vechi” a declarat primarul din Costeşti. Bani prin ADI, pentru asfaltare În opinia primarului, singurul con de umbră rămâne reabilitarea drumurilor din localitate. În acest sens, Toma Peştereanu, împreună cu primarii localităţilor Bărbăteşti şi Pietrari au pus bazele unei noi asociaţii intercomunitare, care va avea drept scop atragerea de fonduri europene direct de la Uniunea Europeană: „Când nu poţi rezolva de unul singur o problemă, cauţi ajutor sau te asociezi cu cineva”, spune primarul. Aşa au făcut primăriile din Costeşti, Bărbăteşti şi Pietrari care, împreună, au înfiinţat „Asociaţia de Dezvoltarea Intercomunitară B.P.C. Regio”. Prin această asociaţie, au întocmit un proiect prin care cei trei primari vor reuşi să atragă fonduri europene nerambursabile în cele trei comune, pentru realizarea unor investiţii de interes public, din măsura 7.2. unde banii sunt destinaţi pentru modernizarea drumurilor comunale, prin asfaltare.
Asociere pentru accesarea rapidă a fondurilor europene
Potrivit primarului, asocierea este posibila chiar şi in condiţiile în care Primăria Costeşti face parte deja din Grupul de Acţiune Locală Microregiunea Horezu: „Este vorba despre o Asociaţie de Dezvoltare Intercomunitară, prin care noi putem atrage fonduri direct de la Uniunea Europeană, fără intervenţia ministerelor. Putem atrage fonduri pentru orice domeniu: sănătate, învăţământ sau infrastructură, dar asaltarea drumurilor locale este prioritatea aparatului administrativ. De aceea, prin al doilea proiect pe care l-am iniţiat, împreună cu localităţile Bărbăteşti şi Pietrari, prin Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară B.P.C Regio, încercăm să atragem fonduri europene pentru asfaltarea drumurilor locale prin PNDR, măsura 7.2. Datorită faptului că grila programului are condiţii greu de îndeplinit şi nu putem acoperi criteriile pe care le impun, acesta este motivul pentru care am decis să ne asociem. În acest
fel, putem obţine un punctaj mare şi vom intra în a doua sesiune, unde se finanţează proiectele care acumulează maxim 40 de puncte noi. Din estimările noastre, proiectul de asfaltare a drumurilor comunale din cele trei localităţi va acumula 58 de puncte. Primăria Costeşti are prinşi în acest proiect 4 kilometri drumuri comunale, care urmează să fie modernizate. Prin acest proiect vom finaliza reabilitarea drumurilor comunale în Costeşti”, a declarat primarul.
Ziua recoltei, la Costeşti
Duminică, 11 octombrie 2015, comuna Costeşti a sărbătorit 503 ani de atestare documentară, motiv pentru care primarul Toma Peştereanu a dorit să marcheze momentul cu câteva evenimente. Cum toamna aceasta a fost una bogată, social-democratul a organizat şi Ziua Recoltei, unde numeroase familii din Costeşti şi-au expus produsele spre vânzare, chiar la Căminul Cultural din centrul comunei. Iubitorii de cultură au putut admira şi ei o expoziţie de pictură pe sticlă şi au putut fi martorii unei duble lansări de carte a arhimandritului Veniamin Micle: „Tezaur bistriţean” şi „Comuna Costeşti – cultură şi spiritualitate”. Totodată, 12 cupluri ajunse la aniversarea a 50 de ani de căsătorie au fost sărbătorite de primarul Peştereanu şi Consiliul Local. Vârstnicii „de aur” au primit flori, diplome, dar şi premii în bani din partea administraţiei locale, totul într-un cadru bine organizat. (R.B.)