Primarul comunei Popeşti, Constantin Şerban, a revenit la cârma administraţiei locale cu planuri mari, hotărât să-şi continue proiectele uitate prin sertare de fosta administraţie. Deşi primăria avea conturile blocate în momentul când a ajuns în funcţie, Şerban a reuşit să stabilizeze situaţia şi să scape de cele 42 de miliarde de lei datorie. În momentul de faţă, alesul UNPR încearcă să pună pe picioare câteva proiecte cu fonduri europene, de altfel, singura şansă de dezvoltare a comunei pe care o conduce.
Impact real: În campania electorală, aţi promis că veţi pune în funcţiune alimentarea cu apă, care era deficitară şi, pe alocuri, nici nu funcţiona. Aţi reuşit?
Constantin Şerban: A fost o promisiune electorală pe care ne-am onorat-o în numai o lună şi trebuie să-l felicit pe viceprimar, care m-a ajutat foarte mult. Am promis în campanie că vom rezolva problema apei potabile şi am rezolvat-o, aşa cum spuneam, într-o singură lună. Mulţi ne-au spus că este imposibil într-o perioadă atât de scurtă, dar am demonstrat că este posibil! Am decolmatat două puţuri şi, în plus, acum, toate gospodăriile sunt contorizate. Am avut sprijinul viceprimarului şi al consilierilor UNPR, astfel că totul a ieşit bine. Acum avem apă necesară să alimentăm nu numai comuna noastră, ci şi una vecină, dacă ar fi nevoie. În perioada următoare vom avea licitaţie şi pentru canalizare, o altă promisiune pe care o vom onora. Uşor, uşor, în ciuda crizei, ne onorăm promisiunile.
Impact real: Care este relaţia pe care o aveţi cu viceprimarul?
Constantin Şerban: Este un tânăr cu iniţiativă, care vrea să înveţe rapid administraţie. Nu a mai lucrat în acest domeniu, dar mă ajută foarte mult. Am încredere în el, munceşte mult, este obişnuit cu munca, nu se plânge. Împreună facem o echipă competitivă, care va avea multe realizări în comuna Popeşti.
Impact real: După un an şi două luni de mandat aţi reuşit să descurcaţi situaţia financiară a localităţii?
Constantin Şerban: Cinstit vă spun că, dacă nu aveam o ambiţie personală şi dacă nu vedeam că lucrurile chiar sunt luate în bătaie de joc la nivel de localitate şi oamenii aveau de suferit, probabil, nu mă băgam în această luptă. Într-adevăr, lucrurile nu se rezolvă dintr-o dată şi nu putem să fim răzbunători. Trebuie să ne vedem de treabă, dar noi am preluat comuna plină de datorii şi era normal să le rezolvăm cumva. Până la ora actuală, am fost ajutat mult şi de viceprimar.
Impact real: Aţi preluat primăria cu datorii foarte mari. În momentul de faţă, care este situaţia?
Constantin Şerban: Am preluat primăria cu 42 de miliarde de lei vechi datorie. Am reuşit să le achităm în proporţie de 90%, dar am avut noroc cu ordonanţele privind plata arieratelor, iar acum am mai făcut o compensare cu firma cu care am avut noi cele mai mari probleme, cea care a realizat iluminatul public în comună. Chiar săptămâna trecută am mai semnat pentru 2,3 miliarde de lei vechi, iar la ora actuală, datoria este stinsă, din momentul în care primim acceptul pentru această compensare. Datoria numai către cel care a realizat iluminatul public a fost de 7,3 miliarde de lei vechi. Ultima problemă este cea cu căminul cultural, pentru care mai avem o datorie de 900 de milioane de lei vechi.
Impact real: Vă doriţi amenajarea unui sens giratoriu în comună. Credeţi că un astfel de lucru este necesar, şi de unde veţi face rost de finanţare?
Constantin Şerban: Este o intersecţie destul de importantă, unde s-au întâmplat de-a lungul anilor şi câteva accidente rutiere grave. Datorită faptului că am obţinut finanţare şi pentru proiectul de informare turistică, în mijlocul acelui sens giratoriu va fi montată inclusiv o hartă a zonei. Panoul va cuprinde câteva informaţii utile legate de comuna Popeşti. Am obţinut toate avizele pentru a monta panoul la intersecţia cu drumul naţional. Până la urmă, a trebuit ca tot noi, Primăria Popeşti, să realizăm şi sensul acela giratoriu, iar pentru construirea acestuia vom beneficia de sprijinul firmelor care lucrează în comună.
Impact real: În curând, veţi avea şi un centru de informare turistică în localitate. Ce pot vedea turiştii în zonă?
Constantin Şerban: Investiţia presupune amenajarea unui centru de informare turistică în sediul Căminului cultural din Popeşti. Locaţia va fi dotată corespunzător, iar pe raza comunei se vor monta câteva panouri informative, care vor conţine date importante despre localitatea noastră şi despre zonele limitrofe. Proiectul centrului de informare turistică din comună are o valoare de 170.000 de lei şi dorim scoaterea în evidenţă a câtorva obiective care merită să fie vizitate. De exemplu, în satul Urşi există o biserică din lemn care a fost construită în anul 1700. Acolo, în prezent, se fac lucrări de restaurare, graţie Fundaţiei Sturza din Bucureşti, dar şi cu ajutorul reprezentanţilor Institutului de Arhitectură din Capitală. Un alt obiectiv interesant, care va fi marcat corespunzător, este «Drumul lui Cuza», pe unde se presupune că ar fi trecut domnitorul Principatelor Unite ale Moldovei şi Ţării Româneşti. Zona Firijba, unde va fi asfaltat şi drumul în următoarea perioadă, adăposteşte un platou de o splendoare ieşită din comun şi unde este aer curat. Dacă am face acolo două piscine, cred că mulţi turişti nu ar mai alege alte judeţe, ci ar veni la Vâlcea.
Impact real: Cu ce fonduri veţi realiza acest drum comunal către zona Firijba?
Constantin Şerban: DC 105 este prins pe Ordonanţa 28, iar firma care a câştigat licitaţia este Strabag. Am primit finanţare de un miliard până în momentul de faţă şi avem înţelegere cu firma că o să lucreze în continuare. Avem asfaltat un kilometru şi mai trebuie 3,8 kilometri. Valoarea proiectului este de un milion de euro. Este o zonă frumoasă Firijba, o zonă foarte bună, cu aer curat.
Impact real: Aţi revenit în funcţia de primar după un mandat în care postul a fost ocupat de altcineva. Aţi primit sprijin de la instituţiile judeţului pentru a redresa situaţia comunei?
Constantin Şerban: Nu am primit nici un fel de sprijin. La ultima rectificare bugetară am primit şi eu bani aşa cum au primit şi alţii…, poate doar sprijin moral. Când eram în acea situaţie dramatică am făcut scandal, am cerut sprijin în toate direcţiile, dar nu m-a ajutat nimeni.
Impact real: Aveţi probleme cu aparatul administrativ? Există deficienţe de personal?
Constantin Şerban: Avem probleme, deoarece nu există angajat pentru achiziţii sau jurist, deşi avem posturile prinse în organigramă şi avizul ministerului, dar nu putem face angajări. Sunt alte primarii care nu au contabil, în situaţie mai grea decât noi. Primarul dinaintea mea a făcut contracte de consultanţă cu anumite firme, au luat banii şi acum noi trebuie să muncim. Nu avem bani să mai dăm la alţi angajaţi şi nici nu putem.
Impact real: Veţi preda sistemul de alimentare cu apă la Apavil?
Constantin Şerban: Suntem singurii din zona aceasta care nu am dat sistemul de alimentare cu apă în administrarea Apavilului şi nici nu îl vom da. Vom asigura noi service-ul sistemului, avem trei oameni angajaţi pentru acest lucru. Anul acesta am avut într-o singură seară probleme, în rest, apa a funcţionat continuu. Cu puţul trei cred că putem asigura apa inclusiv pentru comuna Şirineasa, la cât de bine funcţionează. Avem şi o extindere a reţelei de apă pe Ordonanţa 28. Acest proiect l-am făcut pentru zonele în care se vor construi case şi în rest mai avem puţine zone fără alimentare. Sunt mândru de sistemul de alimentare cu apă, deoarece avem 800 de gospodării branşate şi, chiar dacă s-au făcut presiuni, nu vreau să îl dăm în administrare la Apavil. La ora actuală, se lucrează în satul Urşi-Popeşti pe Fondul de Mediu, avem cuprins tot satul Urşi şi jumătate din Popeşti, 7,8 kilometri de canalizare. Nu am reuşit să achităm decât o parte din lucrare, deoarece s-au blocat fondurile de Mediu. Speram să terminăm licitaţia şi pentru extinderea de canalizare. Am făcut deja proiectarea acum, proiectul fiind depus tot pe Ordonanţa 28.
Impact real: Aţi prins câteva proiecte pe fonduri europene. Consideraţi că singura şansă de dezvoltare este atragerea fondurilor europene?
Constantin Şerban: Da, categoric. Chiar voi face un birou de consultanţă în sensul ăsta, pentru că mă pricep. Sunt o mulţime de comune care au venituri substanţiale din taxe şi impozite, dar nu au accesat nici un proiect european. Cred că Consiliul Judeţean ar trebui să ne ajute mai mult în accesarea proiectelor europene, deoarece nu toţi primarii se pricep la astfel de lucruri, acesta este adevărul. Venind din cu totul alte domenii, nu ai cum să excelezi în toate. Ar fi bine ca legea să ne permită să acordăm un salariu mai bun unui angajat pe achiziţii publice, care să ne ajute şi să îşi dea interesul în accesarea fondurilor europene, prin întocmirea de proiecte. Guvernul ar trebui să se gândească la lucrul acesta.