Primarul localităţii Nicolae Bălcescu, Constantin Oprea a acordat un interviu cititorilor Impact real în care a prezentat proiectele pe care le va implementa în localitate, în această perioadă. De ce România este oficial codaşa Uniunii Europene la atragerea fondurilor europene, cât de real este faptul că ABA Olt se pregăteşte să amenajeze pârâul Topolog, dar şi cât de important este anunţul făcut de vicepremierul Paul Stănescu referitor la program naţional de racordare la gazele naturale a localităţilor, aflăm în rândurile de mai jos.
Impact real: Cum este să fiţi primar de comună, aflat la al patrulea mandat?
Constantin Oprea: Când am preluat funcţia de primar, am venit cu gândul de a face ceva în această localitate, de a-i da o imagine, şi am început cu crearea unui spaţiu legal pentru documente, dar şi prin crearea unor spaţii adecvate pentru angajaţii acestei primării. Concomitent am început să identific fonduri pentru înfiinţarea reţelei de apă, sistemului de canalizare, pentru reabilitarea şcolilor şi pentru modernizarea drumurilor prin asfaltare, însă comuna este foarte întinsă, având peste 200 de kilometri, şi este greu. În primul mandat nu aveam nici măcar unde să ne desfăşurăm activitatea. În primărie crescuseră salcâmi, acoperişul avea ţigle sparte, se vedea soarele prin el. Când ploua stăteam cu lighenele ca să nu fim inundaţi, pereţii erau scorojiţi, mucegaiul îţi tăia respiraţia, iar sub pardoseală mişunau şobolanii care noaptea ieşeau de sub duşumea şi ne rodeau documentele. Primăria era un hangar. Primele mele zile de lucru au fost folosite ca să crez condiţii de muncă angajaţilor, pentru a putea lucra în condiţii umane şi în primul rând pentru a ne putea păstra documentele în siguranţă. Am modernizat primăria, în sensul că am schimbat acoperişul, am igienizat-o, am instalat o centrală termică, am montat geamuri termopan, într-un cuvânt am reabilitat întreaga cădire pentru a ne putea desfăşura activitatea omeneşte.
Impact real: De ce România este oficial codaşa Uniunii Europene la atragerea fondurilor europene?
Constanti Oprea: Referitor la fondurile europene pot spune că accesarea lor este destul de greoaie, ne izbim în primul rând de condiţiile impuse în programele europene, pe care puţine localităţi se pliază. Părerea mea este că, atâta timp cât aceste ghiduri de finanţare sunt făcute tot de români, însemnă că ne faultăm unii pe alţii. În loc să profităm de ceea ce ni se oferă din contră noi, ne băgăm strâmbe. Localitatea Nicolae Bălcescu este o localitate mare, dar acest lucru nu este suficient. Pentru accesarea fondurilor europene ar trebui să existe gară în comună, iar drumul respectiv să ducă la un monument istoric, şi multe alte impuneri pe care noi nu le putem onora. Ştim că toată lumea arată cu degetul către primari spunând că primarii nu sunt în stare să atragă fonduri în localitate. Ultimul proiect pe care l-am întocmit a fost asfaltarea drumurilor de tarla, dar, din cauză că nu am avut intabulare nu am avut suprafeţele pentru a fi eligibile şi, prin urmare, nu am putut să beneficiem de acest proiect şi de multe altele. Uniunea Europeană ne dă, dar nu ne bagă şi în traistă.
Impact real: Susţinerea şi modernizarea instituţiilor de învăţământ a fost o prioritate, pentru dumneavoastră?
Constantin Oprea: Încă de la început am fost decis să identific fonduri şi să investesc sume importante de bani în infrastructura educaţională, deoarece copiii îşi desfăşurau activitatea în spaţii improprii. Şcoala te învaţă să înveţi, un lucru extrem de important. Încă din primul mandat mi-am axat atenţia spre infrastructura şcolară, fiindcă în anul 2004 erau în localitate aproximativ 700 de copii. În această situaţie trebuia să dau maximă atenţie, şi am început prin igienizarea şcolilor, apoi am dărâmat toate sobele, fiindcă erau un chin, scoteau fum ca locomotivele şi, în schimb, am instalat centrală termică. Apoi le-am schimbat tocăria, fiindcă era distrusă de carii, iar pe la geamuri sufla vântul iarna, le-am pus uşi şi geamuri termopan. Apoi am făcut un proiect pentru o grădiniţă şi o şcoală cu fonduri prin Banca Mondială. Am reuşit să construim o şcoală modernă în satul Predeşti, dar ce folos, dacă în anul 2004 aveam 700 de copii, iar astăzi mai sunt în localitate abia 234. După ce s-a finalizat şcoala de construit în satul Predeşti am renunţat astfel la proiectul de construire a grădiniţei, fiindcă băgam banii în ceva care nu mai putea funcţiona, din cauza scăderii demografice. Acestea au fost proiectele prioritare, fiindcă m-am gândit la activitatea pe care o desfăşoară copiii şi dascălii în aceste locaţii”, maia firmă primarul.
Impact real: Ce părere aveţi de anunţul făcut de vicepremierul Paul Stănescu, referitor la programul naţional de racordare mai rapidă la gaze naturale pentru localităţi?
Constantin Oprea: Guvernul pregăteşte un program naţional care le va permite comunităţilor locale accesul mai rapid la reţeaua de gaze naturale, iar noi suntem interesaţi de acest lucru. Vicepremierul Paul Stănescu ne-a informat că noile măsuri vor da posibilitatea primăriilor să organizeze singure licitaţiile pentru operatorul de gaze, licitaţii aflate la ora actuală în sarcina Ministerului Energiei şi blocate de câţiva ani. Chiar am făcut o vizită cu preşedintele Consiliului Judeţean la Ministerul Dezvoltării, împreună cu primarii localităţilor Budeşti, Galicea, Olanu şi Drăgoeşti, pentru a găsi soluţii în vederea introducerii reţelei de gaze în localităţile pe care noi le administrăm. Nu vrem să pierdem acest tren, gazele naturale ar fi o mană cerească.
Impact real: Regularizarea pârâului Topolog se va realiza cu adevărat?
Constantin Oprea: Există un proiect la Ministerul Apelor Române care a întâmpinat probleme cu privire la obţinerea avizului de la mediu, din cauza faptului că o parte din râul Topolog face parte din platforma Cotmeana, fiind arie protejată. Astfel, conform regulamentului Sitului Natura 2000, în care este încadrată şi Platforma Cotmeana, sunt anumite reguli care trebuie respectate pe teritoriul acestuia. Se reglementează astfel şi modul în care se vor desfăşura activităţile în perimetrul sitului, unde cu greu se obţin avize pentru lucrări. În cadrul întâlnirii pe care am avut-o recent pe această temă s-a constat că această lucrare de regularizare a părăului Topolog nu aduce prejudicii rezervaţiei naturale. Prin urmare, ABA Olt va demara un proiect de apărare de maluri, îndiguiri şi decolmatări pe raza comunelor Tigveni, Poienari, Milcoiu, Nicolae Bălcescu şi Galicea. În cadrul întâlnirii am insistat să refacem DJ 678, care a fost afectat din cauza calamităţilor, fiind întrerupt din anul 2013, şi albia pârâului în acea porţiune. În fiecare an merg la Consiliul Judeţean cu speranţa de a ne găsi o soluţie, fiindcă drumul respectiv, DJ 678 este pe proprietatea unor cetăţeni. Spre bucuria mea văd că lucrurile au început să se mişte. Eu sunt mulţumit, Consiliul Judeţean răspunde cerinţelor comunităţii din Nicolae Bălcescu, şi acest lucru se vede prin asfaltarea drumurilor judeţene.