Constantin Oprea a vorbit într-un interviu acordat ziarului Impact Real despre obiectivele şi planurile pe care le are pentru viitorul mandat, dar şi despre împlinirile sale, ca primar al comunei Nicolae Bălcescu. Ce partid conduce detaşat în preferinţele alegatorilor, dar şi ce procent va scoate în această campanie PSD în localitatea pe care o conduce, aflăm din rândurile de mai jos.
Impact real: Ce le pregătiţi anul acesta copiilor, cu ocazia sărbătorilor de iarnă?
Constantin Oprea: În fiecare an, cu ocazia sărbătorilor de iarnă am reuşit să le oferim cadouri copiilor de Crăciun. Este o tradiţie păstrată cu sfinţenie. Înainte de Crăciun copiii ne colindă, iar noi le acordăm tuturor respectul cuvenit, sub forma unui pachet de Crăciun.
Impact real: Ce procent estimaţi că va scoate PSD, la Nicolae Bălcescu, în această campanie?
Constantin Oprea: Localitatea este social-democrată, iar noi vom aduce un procent de peste 68%.
Peste jumătate dintre votanţi, indiferent de simpatiile şi antipatiile politice, consideră că PSD va câştiga alegerile parlamentare din iarnă. La noi în localitate, dar şi la nivel naţional, PSD-ul conduce detaşat în preferinţele alegătorilor. Mai mult, pe locul 1 pe lista de candidaţi a PSD Vâlcea la Senatul României este profesorul Bogdan Matei, un tânăr de care trebuie să fim mândri, pentru că este fiu al satului nostru. Provine dintr-o familie de muncitori din localitatea noastră, a copilărit pe aceste meleaguri şi suntem mândri că şi localitatea noastră va fi reprezentată la acest nivel politic.
Impact real: Regretaţi că sunteţi astăzi social-democrat?
Constantin Oprea: Eu am stat 11 ani la PNL, deoarece am avut promisiunea din partea lor că voi fi ajutat în privinţa asfaltării celor două drumuri judeţene. Din anul 2013, drumul judeţean 678 D este întrerupt. Ca să dau drumul la circulaţie pe acel tronson am făcut un drum pe o rută ocolitoare, care trece pe o proprietate privată a unui cetăţean. Pârâul Topologu a spulberat drumul în urma unui potop. Am stat de vorbă cu noul preşedinte al Consiliului Judeţean, dar ne-a spus că a găsit în buget la preluarea mandatului numai 1600 de lei. Este de înţeles că, în momentul de faţă nu mă poate ajuta, dar mi-a promis că vom fi prinşi în bugetul anului viitor. Cer să dăm drumul la circulaţie, refăcând albia pârâului, şi poate, pe viitor, printr-un proiect cu fonduri atrase din fondul de intervenţie aflat la dispoziţia Guvernului se va reface întregul tronson de drum. Sper că, poate în felul acesta vom ajunge să modernizăm acest drum judeţean care este de pământ, pe o lungime de 16,5 kilometri. Mai mult, acest drum trece prin centrul localităţii şi arată groaznic. Indiferent cât aş asfalta drumurile comunale, nu schimă cu nimic imaginea localităţii. Cu speranţa să avem şi noi un kilometru de asfalt turnat pe acest drum, am stat 11 ani în PNL. Au fost perioade când pe toate uliţele din judeţ se turna asfalt pe drumuri unde trec două maşini pe zi, iar la noi nu s-a aruncat nici o lopată de asfalt.
Impact real: Sunteţi pregătit pentru sezonul de iarnă?
Constantin Oprea: Toate unităţile publice sunt aprovizionate cu combustibil, ne-am aprovizionat cu materiale antiderapante, astfel spus, suntem pregătiţi să intervenim în orice moment. Pentru că avem utilajele noastre, nu am contractat firmă specializată pentru a asigura acţiunea de deszăpezire la nivelul comunei, o vom face noi.
Impact real: Care este situaţia infrastructurii rutiere în localitate?
Constantin Oprea: Nicolae Bălcescu este o localitate întinsă, cu peste 300 de kilometri de drumuri comunale. În cele trei mandate abia am reuşit să asfaltăm drumul comunal Şerbăneasa-Măzărău- Gâltofani pe o lungime de 7,5 kilometri, drumul comunal Corbii – 3 kilometri, drumul comunal Mângureni, pe o lungime 3 kilometri şi încă 1,5 kilometri la Peşoiu. Altfel spun, la capitolul infrastructură localitatea are asfalt pe drumuri în procent de numai 18%. Din acest total
s-au asfaltat 8 kilometri de drumuri comunale, lucrările sunt terminate şi recepţionate, dar şi achitate. Mai avem de primit 1,8 miliarde cu bani de la Ministerul Dezvoltării. Tot pentru O.G. 28 lucrăm la întocmirea documentaţiei proiectului pentru asfaltarea unui drum comunal pe o lungime de 9 kilometri pe drumurile comunale Dosul Râului, Valea Viei şi Comanca.
Impact real: Accesarea fondurilor europene reprezintă o prioritate pentru dumneavoastră?
Constantin Oprea: Pentru drumul comunal Valea Bălcescu, pe o lungime de 2,5 kilometri şi pentru alte drumuri cu dimensiuni mai mici, însumând 3,5 kilometri se vor depune proiecte în vederea accesării fondurilor europene. Proiectul are o valoare de un milion de euro, pe Măsura 7.2. Am inclus aceste drumuri în proiect deoarece pot fi prinse la finanţare, încadrându-se în cerinţele impuse în ghidurile de finanţare. Din păcate, pentru accesarea fondurilor europene, localitatea nu mai are nici o alternativă. Am încercat fondarea unui Grup de Acţiune Locală, împreună cu alte localităţi din judeţul nostru, dar înfiinţarea acestui parteneriat, din diverse motive, nu s-a concretizat.
Impact real: Lipsa banilor la nivelul primăriilor din judeţ este acută. Primarii aşteptă rectificarea bugetară cu sufletul la gură. Care este situaţie primăriei din Nicolae Bălcescu?
Constantin Oprea: Nu am primit nici un leu. Mai sunt două luni până la finele anului şi este posibil să rămânem fără bani de salarii. Acest Guvern tehnocrat nu şi-a justificat definiţia, s-a dovedit a fi fără competenţă şi fără responsabilitate. Cel mai bun Guvern de după Revoluţie a fost şi rămâne Guvernul Ponta. În actualele condiţii trebuie ca, din data de 11 decembrie, să facem o schimbare politică de guvern, altfel ne va afecta percepţia asupra României.
Impact real: Aveţi majoritatea în Consiliul Local, în acest mandat?
Constantin Oprea: De data aceasta nu avem majoritatea, iar Consiliul Local este format din consilieri aflaţi în opoziţie, toţi fiind „Gică contra”. Spun asta pentru că, în cele doar patru luni cât a trecut de la alegeri s-a întâmplat să nu treacă proiecte, sau să se amâne. Dintre cele patru campanii pe care le-am avut, aceasta a fost cea mai urâtă.
Impact real: Care sunt proiectele pe care vi le doriţi finalizate, în acest mandat?
Constantin Oprea: Ar trebui să intre la finanţare proiectul pentru asfaltarea drumurilor comunale depus pe măsura 7.2. cu bani europeni, să facem extinderile pentru sistemul de apă şi canalizare şi să ni se aloce fonduri prin O.G. 28 pentru continuarea asfaltării drumurilor comunale. Pe lângă aceste proiecte majore voi pistona Compania Naţională de Investiţii pentru a urgenta demararea lucrărilor în vederea reabilitării căminului cultural, dar şi modernizarea centrului civic.
Impact real: Când vor începe lucrările de modernizare a căminelor culturale?
Constantin Oprea: Căminul cultural din Rotăreşti se va reabilita prin Compania Naţională de Investiţii. Vom încheia protocolul de predare-primire a obiectivului şi aşteptăm să fie scos la licitaţie. Pe lângă acest cămin mai avem un cămin cultural în satul Valea Viei, locaţie pentru care avem proiect în vederea reabilitării, pe care l-am depus pe PNDR, însă, din cauza depunerilor online am fost blocaţi, fiind puşi în situaţia de a aştepta o nouă sesiune de depunere a proiectului.
Impact real: Căminul de bătrâni din localitate are încă lacătul la uşă. Se va mai deschide vreodată?
Constantin Oprea: Acest cămin s-a construit cu bani de la Guvern, prin Ministerul Muncii şi, aşa cum bine ştim, orice clădire neutilizată se degradează în timp. Am construit acest cămin pentru că populaţia din localitate este îmbătrânită şi am sperat că, acolo unde sunt oameni singuri, voi putea să intervin şi să-i ajut. Făcând o socoteală de utilizare, pentru a deschide căminul la vremea respectivă plănuisem o colaborare cu Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Vâlcea, în aşa fel încât să funcţioneze la întreaga capacitate, dar ajungeam la o cheltuială de peste 18 miliarde de lei vechi anual, bani pe care nu aveam de unde să îi primesc. Pentru ca această locaţie să funcţioneze am luat hotărârea, împreună cu Consiliul Local şi cu Consiliul Judeţean, să-l predăm acestuia din urmă. Locaţia este dotată până la cel mai mic amânunt, inclusiv cu veselă, dar
nimeni nu are puterea financiară de a-l face să funcţioneze. Are o capacitate de 80 de locuri.
Predându-l Consiliul Judeţean, este în administrarea DGASPC-lui, iar în cel mai scurt timp, am fost informaţi că va deveni funcţional.