Sunteţi aici: Pagina principală // Special

Constantin Oprea: „In toamna aceasta nu vom numara bobocii, poate lacrimile acestor oameni amarati”

IMG_3primarPrimarul comunei Nicolae Bălcescu, Constantin Oprea, încearcă să aducă, în timpul mandatelor sale, infrastructura din localitatea pe care o conduce la nivelul celei din comunele mai dezvoltate. Spune că, în cazul în care ar avea bani sau ar accesa un proiect european important, ar asfalta imediat toate drumurile comunale şi chiar uliţele, pentru ca localnicii să fie mândri de realizările sale. În cazul în care PNL nu îl va mai putea ajuta cu derularea investiţiilor, Constantin Oprea nu neagă posibilitatea de a se muta la un alt partid, în funcţie de evoluţia scenei politice.

Impact real: Ploile torenţiale au făcut ravagii în ultima perioadă. Care este situaţia la Nicolae Bălcescu?
Constantin Oprea: „Situaţia este critică şi rămâne critică. Am băgat utilaje pe toate drumurile, dar, din cauza ploilor, infrastructura este în prezent degradată, iar drumurile pietruite, în special, sunt distruse. Avem probleme la drumul Şerbăneasa – Măzăraru – Gâltofani, unde a alunecat pământul pe o lungime de 95 de metri. Am evaluat pagubele, am făcut şi un studiu geotehnic şi aşteptăm răspunsul inginerului de specialitate. În localitate sunt terenuri nelucrate, din cauza ploilor. Foarte puţini localnici le-au arat şi le-au însămânţat, majoritatea le-au lăsat aşa, nu au mai reuşit să le cultive. Au pus porumbul şi, din cauza ploilor, este plin de buruieni, pentru că nu au mai putut să-l muncească. Avem hectare întregi de terenuri nemuncite. În zona localităţii mai sunt acum în jur de 5 hectare de porumb. În toamna aceasta nu vom număra bobocii, poate lacrimile acestor oameni amărâţi.

Impact real:  Sunteţi mulţumit de felul cum arată infrastructura în localitate?
Constantin Oprea: Situaţia infrastructurii nu este deloc roz şi nu mă mulţumeşte, pentru că aş dori să avem asfaltate toate uliţele, toate drumurile, inclusiv drumurile de tarla, aşa cum sunt în alte localităţi. La Nicolae Bălcescu, drumurile principale sunt încă de pământ sau, în cel mai fericit caz, au fost peticite timp de 46 de ani. Şi locuitorii mei s-ar bucura dacă în localitate nu ar mai fi drumuri de pământ.

Impact real: O dată cu deblocarea programelor europene, sunteţi pregătit să accesaţi fonduri pentru dezvoltarea localităţii?
Constantin Oprea: Da, ne gândim să atragem cât mai multe fonduri europene. Noi am mai avut depus un proiect pentru calamităţi, care viza asfaltarea unor drumuri, construirea podurilor şi podeţelor afectate, proiect pe care îl voi relua şi îl voi depune pe fonduri europene. Mai am proiecte pentru asfaltare, modernizare a drumurilor de tarla agricole, pe o lungime de 11,5 kilometri şi am în plan să le promovez şi să le depun la finanţare cu fonduri europene.

Impact real: Puţini oameni ştiu că pe raza localităţii Nicolae Bălcescu există o plantaţie de experimentală de pomi fructiferi superintensivă. Cum a făcut aceasta faţă timpului capricios şi dacă a ajuns la maturitate?
Constantin Oprea: La puţin timp după ce a apărut programul „Laptele şi cornul” pentru şcolari, pentru a-l acoperi, am hotărât şi am stabilit ulterior cu preşedintele Consiliului Judeţean Vâlcea să înfiinţăm o plantaţie intensivă de măr pe o suprafaţă de un hectar, pe amplasamentul fostului CAP Stoiceni, valoarea acestui proiect fiind de 98.720 de lei. Este o plantaţie de măr cu un soi foarte reuşit. Am înfiinţat-o, şi acum este primul an de producţie. Din cauza ploilor, plantaţia a cam stagnat, însă, arborii s-au îmbolnăvit, pentru că a băltit apa şi nu am putut să le facem toate etapele de îngrijire şi tratare. La aprecierea specialiştilor în domeniu am intervenit de câte ori a fost nevoie şi sperăm să se îmbunătăţească situaţia. În primul rând, această plantaţie o vom folosi pentru copiii din localitate, iar dacă roadele vor fi bogate, producţia care va fi peste necesităţile noastre va fi valorificată.

Impact real: Săptămâna trecută, Guvernul Ponta a anunţat implementarea unei garanţii de bună conduită de 1% din valoare la licitaţii. Ce părere aveţi despre această măsură şi dacă, odată aplicată, ar reduce numărul de contestaţii depuse fără temei?
Constantin Oprea: Este un lucru foarte bun, pentru că noi am avut probleme la un proiect depus prin SAPARD, rezolvarea contestaţiilor a durat o perioadă lungă şi am întârziat cu lucrările. Toate acestea s-au întâmplat din cauza unor constructori care sunt de doi lei. După toată această tevatură s-a dovedit că nu aveau dreptate, dar respectivul administrator nu a păţit nimic, deşi noi am pierdut un timp preţios. Ne-a plimbat inclusiv la Comisia Antifraudă, am avut comisa din acest departament în control la primărie şi am fost verificat. După mai multe luni pierdute, s-a constatat că, de fapt, eram în legalitate.

Impact real: Majorarea cu încă 30% a indemnizaţiei persoanelor cu handicap ar bloca investiţiile locale?
Constantin Oprea: La noi sunt numai 24 de persoane de acest fel, dar situaţia este critică, pentru că eu trăiesc din taxe şi impozite. Colectăm în  jur de 3 miliarde de lei vechi, din care trebuie să plătesc şi persoanele cu handicap, salariile şi să fac să funcţioneze şi instituţia, lucru foarte greu. Este foarte grav ceea ce se întâmplă. Guvernul, dacă vine cu o mărire, trebuie să dea şi bani în acest sens. Din start va creşte însă şi contribuţia noastră la cei 30%. Guvernul şi Parlamentul nu ştiu altceva decât să se descotorosească de obligaţii financiare şi încep să dispună tot mai des cheltuieli din bugetul local. Noi nu am mărit impozitele pentru a avea mai mulţi bani decât am avut iniţial şi nu putem pune taxe suplimentare locuitorilor, pentru a susţine aceste cheltuieli. La un moment dat, o să apară un blocaj.

Impact real: Dacă aţi identifica sursa de finanţare, care ar fi primele proiecte pe care le-aţi demara?
Constantin Oprea: Aş dori ca acolo unde am reuşit să introducem conducta cu apă şi canalizare să asfaltăm drumurile respective, iar acolo unde nu am reuşit acest lucru să identificăm sursa de finanţare pentru această investiţie. Anumite drumuri sunt pe cursurile de apă, pe torenţi, şi trebuie să găsim o modalitate de a consolida drumurile de acces, astfel încât să nu mai avem inundaţii şi calamităţi. Mi-aş dori să rămână ceva în urma mea, atât cât pot să stau aici. Am fost ales de localnici să nu-i dezamăgesc şi vreau să le satisfac o parte dintre dorinţe, sunt conştient că nu voi putea rezolva toate problemele. Avem patru cămine culturale în localitate, dar nici unul nu este modernizat. Este foarte greu, deoarece nu ai unde să faci o şedinţă sau o adunare cu cetăţenii. Toate locaţiile sunt construite din anii 1950, nereabilitate, nedotate. Mi-aş fi dorit să avem măcar un cămin, cel din centru, reabilitat sau poate chiar două, în cele două centre din Stolniceni şi Rotăreşti. Comuna este mare, are 80 de kilometri pătraţi, 17 sate şi 297 de kilometri de drumuri comunale şi de interes local. Dacă aş avea bani, mâine aş asfalta toate drumurile. Prin OG 28 avem 10 kilometri de asfaltare şi modernizare a trei drumuri în Corbii din Vale – Mângoreni – Pleşoiu, şi extinderea reţelei de alimentare cu apă. Ambele proiecte urmează să le scoatem la licitaţie pentru execuţia lucrărilor.

Impact real: Care sunt principiile după care vă ghidaţi, atunci când luaţi decizii pentru comunitate?
Constantin Oprea: Eu m-am născut şi am crescut aici, am văzut cum au trecut anii pentru ceilalţi primari care au fost înaintea mea şi am văzut că mare lucru nu s-a putut face, nu ştiu din ce motive, dar mai ştiu că nimeni nu îţi bagă ceva în traistă. Nu mă roagă nimeni să fac investiţii, să îmi dea peste noapte bani, şi mi-am dorit, ca fiu al acestei comune, să fac ceva pentru comunitate, să rămână ceva după ce eu voi pleca de la primărie. Principiile după care m-am ghidat, odată ajuns în funcţia de primar, sunt transparenţa în acţiuni, informarea cetăţeanului şi responsabilitate în derularea banilor publici.

Impact real: În această toamnă va începe campania electorală pentru alegerile prezidenţiale. Din poziţia dumneavoastră, de reprezentant al acestei comunităţi, cum o vedeţi?
Constantin Oprea: Situaţia este destul de critică, atât la partidul meu, cât şi la celelalte formaţiuni. Ne dorim ca noi, liberalii, să fim cei care vor da poporului, vor scoate pe scenă, după atâta amar de vreme, adevăratul preşedinte al acestei ţări greu încercate de-a lungul timpului.

Impact real: De-a lungul celor trei mandate de primar PNL, aţi fost curtat şi de alte partide politice?
Constantin Oprea: La început, am fost la PSD. La prima mea candidatură se întrebau la şedinţă ce-o să facă un pădurar aici, când nu au făcut nimic ingineri, oameni mult mai şcoliţi. Atunci m-am ridicat din şedinţa respectivă şi le-a spus că din clipa aceea o să mă retrag din partid, hotărându-mă să candidez ca independent, şi că o să fiu primar. Ulterior, au venit cei de a PNL care mi-au propus să candidez din partea lor, garantându-mi sprijin. De atunci merg pe mâna liberală. Dacă până acum am fost liberal, pe viitor nu pot să mai spun acelaşi lucru. Vreau să văd ceea ce se întâmplă pe scena politică, acolo unde se încurcă din ce în ce mai rău iţele. Astăzi, pentru mine este esenţial sprijinul în demararea proiectelor, pentru ca această comună să aibă asfalt, apă, canalizare şi cămine culturale reabilitate. Am nevoie de sprijin în acest sens.
Claudia ŞCHIOPU


Postaţi pe: Facebook



Scrieţi un comentariu

Copyright © 2012 Ultimele stiri – Impact Real. Toate drepturile revin.