Primarul localităţii Nicolae Bălcescu, Constantin Oprea a acordat un interviu cititorilor Impact real în care a prezentat proiectele pe care şi-a propus să le implementeze în localitate, în următorii ani.
Care este procentul de colectare a taxelor şi impozitelor, de ce daunele pricinuite de porcii mistreţi sunt imposibil de oprit, dar şi de ce nu s-au mărit lefurile salariaţilor din primărie, aflăm în rândurile de mai jos.
Impact real: Dintre cele 12 proiecte depuse la Ministerul Dezvoltării, ce proiecte v-aţi fi dorit să prindă finanţare?
Constantin Oprea Mi-aş fi dorit să prindă finanţare proiectul pentru asfaltarea drumurilor, aceasta fiind cea mai mare problemă a mea. Pe lângă acest proiect, ar fi trebuit să prindă finanţare amenajarea unei foste şcoli, unde puteam să mutăm biblioteca din localitate, pentru a fi mai aproape de elevi, şi care este în prezent amenajată într-un spaţiu impropriu. Mai avem un atelier-şcoală, o locaţie pe care am preluat-o, iar clădirea este degradată. Aici ne-am fi dorit să amenajăm un centru de informare turistică pentru zona noastră, dar nici acest proiect de amenajare nu a prins finanţare. Un alt proiect pe care mi l-aş fi dorit să prindă finanţare este modernizarea centrului civic, dar şi iluminatul public.
Impact real: Compania Naţională de Investiţii a aprobat finanţarea pentru modernizarea căminului cultural?
Constantin Oprea: Prin Compania Naţională de investiţii avem modernizarea căminului cultural din centrul localităţii, în valoare de 19 miliarde de lei vechi. Mai este şi căminul cultural din satul Valea Viei – Stoiceni, un proiect depus în vederea accesării fondurilor europene, prin Măsura 7.6., în valoare de 17 miliarde de lei vechi. Pentru această investiţie am avut deja vizita în teren. Proiectul cuprinde reabilitarea, modernizarea şi dotarea clădirii. S-a licitat, şi aşteptăm evaluarea pentru departajarea entităţii câştigătoare. Pentru ambele proiecte mă lupt de peste 8 ani să prindă finanţare. Astăzi pot să spun că a „crăpat ceasul”, pentru cele două cămine culturale există finanţare, iar lucrările vor începe cu siguranţă. Acum sper să avem parte şi de un constructor serios. Noi vom preda amplasamentul în această perioadă, şi sper ca, din primăvara anului viitor, să înceapă lucrările.
Impact real: Proiectul pentru modernizarea centrului civic nu a primit finanţare, ce cale va lua investiţia?
Constantin Oprea: Sper că identific o altă sursă de finanţare pentru amenajarea lui, începând de la baza sportivă până la parc. Mai mult, acesta va prinde contur o dată cu modernizarea căminului cultural.
Impact real: Aţi mărit salariile angajaţilor din administraţie?
Constantin Oprea: Am mai trecut printr-o astfel de situaţie, şi nu am riscat şi de data aceasta. Legea spune să nu angajez cheltuieli fără acoperire, astfel că nu am mărit salariile, chiar dacă la celelalte primării s-au mărit salariile angajaţilor cu procentul maxim. Decizia mea nu a fost primită foarte bine de angajaţi, dar s-a dovedit a fi una bună, pentru că acum multe primării au ajuns la fundul sacului. Am trecut printr-o astfel de situaţie, şi astăzi mă judec cu cei de la Curtea de Conturi pentru lucrările pe care le-am făcut prin O.G. 577, pentru faptul că am demarat lucrări fără acoperire financiară. S-a început proiectul pe baza promisiunilor de la Guvern, că vin banii după efectuarea lucrărilor, iar eu am demarat proiectul. Investiţia prevedea asfaltarea drumurilor comunale Şerbăneasa – Gâltofani. A fost o perioadă când s-a mers şi aşa, se făceau lucrări, statul promitea că îţi alocă fonduri, şi aşa s-a ajuns ca firma Strabag să ne dea în judecată, şi să câştige valoarea lucrării, plus penalităţi. Pus în faţa acestui fapt, m-am dus la Bucureşti, la directorul firmei, care a înţeles până la urmă situaţia, eşalonând datoria.
Impact real: Care este procentul de colectare a taxelor şi impozitelor?
Constantin Oprea: Din cauza faptului că nu sunt făcute taxele de succesiune, proprietarii terenurilor se lasă unul pe altul să îşi plătească impozitele, iar succesiunea costă foarte mult. Sunt neîncasate impozite pe roluri de teren şi de 12 ani, dar noi le facem adrese, aceasta este procedura legală. Cu toate acestea, încasarea taxelor şi impozitelor ajunge la un procent de 87%.
Impact real: Fondurile europene sunt o prioritate, pentru administraţia locală?
Constantin Oprea: Lucrez la documentaţia unui proiect pentru asfaltarea drumurilor comunale care trec prin faţa obiectivelor impuse de ghidul solicitantului. Condiţiile obligatorii cerute de programele europene trebuie îndeplinite obligatoriu, altfel nu se locă fonduri. Împreună cu firma de consultanţă am făcut o simulare înainte, şi am văzut că ne încadrăm. Proiectul va cuprinde asfaltarea drumurilor comunale pe o lungime de 5 kilometri, la valoarea de un milion de euro. În acest proiect intră în vederea modernizării un drum pe Valea Băcească, pe firul văii, pentru care avem prinse inclusiv lucrările de apărări de maluri şi de amenajare a rigolelor.
Impact real: Şcolile au autorizaţie de funcţionare?
Constantin Oprea: Pe zi ce trece, rămân goale. În satul Predeşti am construit o scoală prin Banca Mondială, dar, cu toate acestea, abia reuşesc să o menţin, şi asta trebuie să fac obligatoriu, timp de cinci ani, altfel vom fi nevoiţi să returnăm banii. Când am depus proiectul aveam în localitate 685 de copii. Astăzi, la Nicolae Bălcescu mai sunt 240 de copii. Această şcoală va mai funcţiona şi anul acesta, apoi o vom conserva. Şcoala are toate dotările necesare pentru o activitate didactică la cele mai moderne standarde, dar, din cauza scăderii demografice, vom pune lacătul pe ea. Mai există în centrul localităţii o şcoala cu clasele I-VIII. Şi această şcoală are dotările necesare, dar trebuie să găsim sursa de finanţare pentru anveloparea clădirii. Prin Banca Mondială ni s-a aprobat şi construirea unei grădiniţe cu program prelungit, dar am fost nevoit să renunţ la proiect. Tinerii pleacă după un trai mai bun, iar, o dată plecaţi, nu se mai întorc acasă. Îşi întemeiază familii acolo unde le este mai bine. În urma lor rămân satele pustii şi bătrânii fără ajutor. Rămaşi singuri, nu are cine le aduce nici o cană de apă, unora dintre ei. Tinerii spun că aici nu au nici o perspectivă de viitor. Frumuseţea locului şi aşezarea comunei Nicolae Bălcescu, pe dealuri pline de verdeaţă, departe de zonele poluate, contrastează cu faptul că satele sunt din ce în ce mai nelocuite.
Impact real: Despre deschiderea căminul de bătrâni din localitate se mai poate vorbi?
Constantin Oprea: Căminul din comuna Nicolae Bălcescu a fost construit cu fonduri alocate de la Ministerul Muncii, şi respectă toate normele europene. În anul 2010, când s-au terminat lucrările, îmi trebuiau 25 de miliarde pentru sustenabilitatea lui. În această situaţie, l-am predat în subordinea Consiliului Judeţean, pentru că aveau probleme care se legau de locurile de cazare. Acest cămin are o capacitate de 40 de locuri de cazare. Consider că ar trebui să fie deja funcţional, deoarece pe zi ce trece clădirea se degradează, iar de bătrâni nu ducem lipsă.