Sunteţi aici: Pagina principală // Special

Constantin Oprea: „Nu am simtit nici un sprijin din partea parlamentarilor”

Primarul liberal al comunei Nicolae Bălcescu, Constantin Oprea, este nemulţumit de felul cum se face în acest moment politică şi administraţie în România şi mai ales de felul cum aceste lucruri se răsfrâng asupra comunităţilor locale, aşa cum se întâmplă şi în localitatea pe care o conduce. Primarul Oprea afirmă că această campanie electorală va aduce multe surprize pentru parlamentari, mai ales pentru aceia care nu şi-au luat în serios misiunea de a sprijini şi de a reprezenta comunităţile locale. Care sunt nemulţumirile şi realizările primarului Oprea puteţi afla în interviul de mai jos.

Impact real: Ce v-a determinat să intraţi în administraţia publică locală?
Constantin Oprea: Ambiţia şi ruşinea faţă de alte localităţi, pe care le vedeam că înfloresc. În 2003, am ocupat funcţia de consilier. Atunci a venit ordinul ca viceprimarul să nu mai îndeplinească şi funcţia de consilier. Viceprimarul a rămas consilier, şi următorul pe listă am fost eu. Am văzut adevăratele probleme; aici, primăria era un grajd, şi de atunci mi-am propus, în primul rând mie, că schimbarea trebuie să pornească de la mine. Erau în Guvern social – democraţii. PSD-ul avea Primăria Râmnicului şi Consiliul Judeţean, în localitatea noastră era tot primar PSD, dar degeaba: nu se mişca nimic, nu aveam nici măcar condiţii optime de muncă pentru angajaţi. De aici s-a declanşat dorinţa mea de a aduce schimbarea în comuna Nicolae Bălcescu. Am fost în prima fază, în anul 2004, la PSD, dar ulterior, la o şedinţă din acea perioadă, le-am reproşat domnului preşedinte Ion Cîlea şi domnului Persu, întrebându-i când se va face treabă şi la noi în comună, având în vedere că primarul este de aceeaşi culoare politică. Nu am primit din partea dumnealor răspuns, dar, în schimb, am luat o hotărâre pe loc, anunţându-i că eu voi candida la funcţia de primar în campania de atunci din poziţia de independent, comunicându-le şi vestea că voi câştiga alegerile. Am închis uşa, ieşind din şedinţă şi, ulterior, a venit la mine, la nici o săptămână, echipa PNL, preşedintele Partidului Liberal, domnul Banu, cu Aristotel Ungureanu, Buican, Frâncu şi, în urma unui sondaj făcut de dânşii, şi-au dat seama că adevăratele şanse sunt la mine în acea campanie. M-au convins, am fost sprijinit şi totul a decurs conform aşteptărilor mele din acea perioadă: am câştigat funcţia de primar cu un scor covârşitor. Cetăţenii au avut încredere în mine, eu sunt un om gospodar, iar ei şi-au pus bazele în mine. Sunt foarte bine perceput de cetăţeni şi îmi dau seama de acest lucru după cum îmi strâng mâna. De aceea am dorit să mai candidez pentru al treilea mandat, datorită încrederii oamenilor şi pentru continuarea proiectelor pe care le am.

Impact real: Care este cel mai important eveniment în comună şi ce însemnătate are el pentru localitate?
Constantin Oprea: Cel mai important eveniment este ziua comunei la Memorialul Nicolae Bălcescu. Este ziua în care întreaga comună este în mare sărbătoare. Pe marele Bălcescu, sufletul Revoluţiei Paşoptiste, nu avem voie niciodată, cât vom trăi pe aceste plaiuri, să nu-l cinstim. Fiecare dintre noi suntem şi vom rămâne datori faţă de istoria neamului nostru, să-i învăţăm pe copii prin poveşti despre istoricul şi omul politic român Nicolae Bălcescu, conducătorul Revoluţiei de la 1848, din Ţara Românească. Neam de neamul nostru va duce cu el această însemnată sărbătoare, 29 iulie, altfel ne vom degrada cultural.

Impact real: Ce alte probleme prioritare au apărut la Nicolae Bălcescu în aceşti ultimi ani şi pe care nu le-aţi putut rezolva?
Constantin Oprea: Cum am spus, îmi doresc să pot realiza podul peste pârâul Topolog, în punctul Comanca, să-l văd construit. Este o mare problemă şi trebuie urgent să demarez lucrarea. Îmi doresc să avem infrastructura finalizată odată pentru totdeauna, inclusiv drumurile de tarla, apoi prioritară este extinderea reţelei de apă potabilă şi a canalizării, dar nu voi lăsa să treacă pe lângă mine timpul. Voi dovedi că aici, în comuna mea, totul este posibil.

Impact real: Care sunt calităţile pe care ar trebui să le aibă un primar?
Constantin Oprea: Comunicarea este cheia succesului pentru un bun primar, apoi, pe acelaşi soclu, al caracterului, vine munca, şi niciodată să nu uite de promisiunea pe care o are scrisă în programul electoral, dar mai ales în faţa cetăţenilor care i-au dat votul de încredere. Trebuie să îi reprezentăm cu demnitate.

Impact real: Peste numai o lună va începe campania electorală pentru alegerile parlamentare. Din poziţia dumneavoastră, de reprezentant al acestei comunităţi, cum o vedeţi?
Constantin Oprea: Va fi o campanie timidă şi cu mari surprize. Este posibil ca oamenii să nu mai iasă la vot, pentru că parlamentarii sunt reprezentanţii Parlamentului în colegiile desemnate, dar nu-i vezi, nu am simţit sprijin din partea lor. Au venit în zonă atunci, în campanie, cu promisiuni şi atât. De data aceasta, nu o să mai meargă aşa cum vor ei, vom pune stop acestor minciuni, pentru că eu sunt foarte dezamăgit, cer de foarte mult timp ca drumul principal, DJ 678A, care străbate localitatea, să fie asfaltat. În acest moment, drumul are doar pământ pe el, dar nu mă aude nimeni. Din anul 1968, de când a venit Ceauşescu la muzeu, nu s-a asfaltat, este mare ruşine, iar mie tot timpul îmi răspund doar cu promisiuni. În campanie, toţi politicienii vor avea şi vor primi surprize, aşa cum ne-au sprijinit şi ei pe noi, cu surprize.

Impact real: Privind în retrospectivă, care dintre cele trei mandate vi s-a părut cel mai dificil?
Constantin Oprea: Cel în care am fost în opoziţie, între 2008 şi 2012, a fost foarte greu, dar nu m-am lăsat tăvălit de ei. Am demonstrat că eu sunt primarul care se poate descurca şi fără ajutor politic. A fost greu, ce-i drept, nu am un secret pentru reuşită, dar, în schimb, am insistat, stând pe la uşile mai-marilor săptămâni întregi.

Impact real: Vă reproşaţi ceva, în anii de mandat pe care i-aţi avut ca primar? Credeţi că aţi avut vreo oportunitate şi nu aţi profitat de ea?
Constantin Oprea: Da, în aparatul administrativ al primăriei, de la început, trebuia să fac selecţia angajaţilor. Atunci trebuia să-mi aleg cu adevărat oamenii cu care mi-aş fi dorit să pornesc la drum. Dacă până în anul 2004, când am ajuns primar, nu s-a făcut nimic, asta înseamnă că nici activitate nu era şi, din momentul în care eu am pus pe primul loc munca, am simţit o uşoară sfidare şi s-au creat mici bisericuţe. Anii au trecut, dar prea mut nu am reuşit să schimb mentalitatea şi educaţia multora. Eu încă mai am energie şi pot trece peste acest aspect. Acesta este marele meu reproş, pentru că am avut oportunitatea şi nu am profitat de ea.

Impact real: Ce înseamnă pentru dumneavoastră funcţia de primar?
Constantin Oprea: Este o mare onoare pentru mine, sunt mândru şi am mari satisfacţii atunci când finalizez o problemă a cetăţenilor. Simt că las ceva în urma paşilor mei. Eu nu iau nimic cu mine, tot ce-am făcut a fost pentru această comunitate, iar peste ani, nepoţii mei vor auzi de mine prin simple poveşti spuse de cei care m-au cunoscut. Sunt cu adevărat un om simplu, dar muncitor.

Impact real: Dacă vi s-ar oferi ocazia, cu care primărie din judeţ aţi accepta să faceţi schimb?
Constantin Oprea: M-aş îndrepta cu oarecare curiozitate către primăriile din Orleşti şi Prundeni. Le-am vizitat şi am descoperit că acolo cu toţii sunt o familie. Primarii de acolo sunt cu trei mandate în faţa mea şi au prins perioada în care s-au făcut mult mai multe lucruri. Eu, când am venit aici, în anul 2004, SAPARD-ul pusese capăt proiectelor.

Impact real: Cum arăta comuna atunci când aţi ajuns dumneavoastră în funcţia de primar?
Constantin Oprea: Era o comună fără apă, fără canalizare, nu era nici măcar primărie aici, totul arăta ca un grajd, iar şcolile şi grădiniţele cădeau. Era o lume uitată, într-un loc mirific al acestui judeţ.

Impact real: Care este cea mai mare nemulţumire a dumneavoastră, ca primar?
Constantin Oprea: Că nu reuşesc să-i determin pe cei care împart banii să-i distribuie conform necesităţilor fiecărei zone. Se împart pe ochi frumoşi, pe plocoane şi pe criterii politice. Sunt primării care nu îşi iau salariile, ceea ce este cu adevărat nedrept, se vede acest aspect.


Postaţi pe: Facebook



Scrieţi un comentariu

Copyright © 2012 Ultimele stiri – Impact Real. Toate drepturile revin.