Candidatul USL pentru un mandat de deputat pe Colegiul Bălceşti, Constantin Mazilu, a acordat un scurt interviu cititorilor Impact real, în care a povestit ce a lăsat în urmă la sfârşitul mandatului, dar şi ce l-a determinat să se arunce într-o nouă cursă pentru menţinerea fotoliului de parlamentar. Ce strategie va adopta în această campanie electorală, dar şi cum vede scena politică românească după 9 decembrie aflăm în interviul de mai jos.
Impact real: Sunteţi la sfârşit de mandat. Aţi reuşit să realizaţi tot ce v-aţi propus?
Constantin Mazilu: Chiar tot ce mi-am propus nu am realizat, dar în cea mai mare parte da. Dintre cele 43 de iniţiative pe care le-am înaintat în Parlament, pentru două sau chiar trei rămân cu un gust amar. Sper că, în noul mandat, dacă electoratul doreşte să mi-l acorde, să pot avea mai mult succes. Este vorba de înfiinţarea unităţilor ambulatorii mobile, aş fi vrut ca măcar la 4000 de locuitori să existe o ambulanţă. Cea de-a doua iniţiativă se referă la legea mitingului, pentru care am primit un răspuns defavorabil de la Guvernul Boc. În principiu, era vorba despre depunerea unei garanţii pentru desalubrizarea zonei. Este păcat ca bucureşteanul să plătească taxe şi impozite după nişte oameni care vin să protesteze, fiind din alte zone ale ţării. Modalitatea era una simplă: mergeai la primărie, lăsai o garanţie pentru zona pe care ai pichetat-o şi unde declarai că vrei să te manifeşti democratic după care, la trei zile, cu garanţia pe care ai lăsat-o, se salubriza zona respectivă. Nu văd de ce o asemenea modalitate ar fi însemnat o îngrădire a unei libertăţi cetăţeneşti. A treia se referea la sponsorizarea copiilor: eu consider că această lege ar fi una benefică. De exemplu, o societate pe profit, privată, ar putea să deconteze direct pentru copii anumite cheltuieli în domeniul sportiv, cultural sau educaţional. Copiii înzestraţi cu anumite talente ar putea astfel cere sprijinul unei societăţi private profitabilă, iar din cuantumul pe profit să poată fi dedus atât cât ar putea avea nevoie acel copil. Şi acum, în acea cotă de 2%, s-ar mai putea face acest demers, dar, din păcate, mulţi bani ajung să fie daţi pe plasme, simpozioane etc., şi în nici un caz acolo unde trebuie.
Impact real: Vi s-a părut grea munca de parlamentar?
Constantin Mazilu: După aproape patru ani de mandat, pot spune că, în prima perioadă, chiar nu prea ai idee cu ce se mănâncă această demnitate. În câteva luni, după maximum un an, înveţi. E greu de la început pentru un debutant, deoarece Parlamentul are un regulament strict, un mod de funcţionare. Una peste alta, este o instituţie care funcţionează bine în România. Cred că, în acest nou mandat, aş putea să realizez mult mai multe, având experienţa aceasta, de patru ani. Sper ca oamenii să aprecieze ceea ce am făcut pentru dânşii şi să-mi acorde şansa de a le reprezenta pentru încă un mandat interesele în Parlamentul României.
Impact real: Ce v-a determinat să vă aruncaţi din nou în această luptă?
Constantin Mazilu: În primul rând, lupt pentru continuitate şi pentru că mai am câteva lucruri de făcut, câteva proiecte de lege de iniţiat. Poate că, în al doilea mandat, marşând foarte mult şi pe experienţă, lucrurile vor deveni puţin mai simple, şi aici mă refer la promovarea proiectelor de lege pe care le voi iniţia.
Impact real: Pe ce veţi miza în această campanie? Veţi aplica aceeaşi strategie ca şi în 2008?
Constantin Mazilu: Exact, voi face o campanie ca şi în 2008, de la om la om. Eu sunt dezgustat de modul în care se face politică în acest moment în România şi la Vâlcea. Ies în faţă oameni care promit orice, amestecă atribuţiunile parlamentarului cu cele ale primarului. Am câştigat o campanie fără să promit lucruri pe care nu le pot face şi voi proceda la fel şi de această dată: nu voi minţi oamenii.
Impact real: Aveţi vreo localitate de suflet în colegiul pe care îl reprezentaţi?
Constantin Mazilu: Toate localităţile sunt importante pentru mine, aş dori să pot face cât mai multe pentru fiecare în parte. Aş minţi dacă nu aş recunoaşte că Lădeştiul, comuna în care m-am născut, şi Lăpuşata, localitatea în care locuiesc în momentul de faţă, sunt mai speciale pentru mine. Prin iniţiativele mele din Parlament am încercat să ajut mai multe comunităţi în acelaşi timp, atât din judeţul Vâlcea, cât şi la nivel naţional. Problemele cu care se confruntă oamenii din colegiul meu sunt actuale în majoritatea localităţilor din România. Lipsa locurilor de muncă, infrastructura dezastruoasă, traiul de zi cu zi din ce în ce mai dificil sunt principalele probleme cu care se confruntă comunităţile din România.
Impact real: Aţi avut o iniţiativă legislativă prin care primarul ar trebui să devină apolitic după alegeri. Încă vă menţineţi această idee?
Constantin Mazilu: Îmi menţin ideea şi cred că ar fi o iniţiativă bună. Primarul, în momentul în care intră în atribuţiile administrative, ar trebui să-şi dea demisia din orice funcţie pe care o deţine în partidul din care face parte şi să facă numai administraţie locală, iar peste patru ani să poată candida din nou, susţinut de acelaşi partid. Asta nu cred că l-ar îndepărta pe primar de oameni sau de partidul care l-a propulsat, din contră. În plus, nu ar mai pierde timpul cu şedinţe de partid şi ar putea să fie în permanenţă alături de comunitatea care l-a ales.
Impact real: Acum patru ani, aţi acceptat candidatura pentru că s-a trecut la votul uninominal. Până la urmă, este cea mai bună soluţie pentru alegerile parlamentare din România?
Constantin Mazilu: Ca în orice domeniu, nici în politică nu există ceva perfect, nici acest sistem de vot nu este unul ideal. Poate că ar fi bine să revină la votul pe listă, poate la un vot mixt, poate uninominal, dar pur, ar fi soluţii… Acum se vorbeşte mult despre uninominalul pur, dar eu vă dau o situaţie în care nici acesta nu este tocmai potrivit. Dacă într-un colegiu sunt trei candidaţi sensibil egali la numărul final de voturi, câştigă cel cu 34%, iar ceilalţi doi pierd, chiar dacă au împreună 66%, deci o majoritate a voturilor. În plus, acest tip de vot ar împinge în faţă multe vedete locale, nu că am ceva cu maneliştii, dar în această categorie intră şi foşti fotbalişti, de exemplu. Soluţia ar fi undeva la mijloc, rămâne să o găsim.
Impact real: Aveţi emoţii pentru data de 9 decembrie?
Constantin Mazilu: Normal că am emoţii, pentru mine este ca şi un examen. Întotdeauna mi-a plăcut să fac lucrurile cu seriozitate, să pun suflet în ceea ce fac. Mie nu îmi place să vorbesc despre contracandidaţii mei. Fiecare îşi face campanie cum doreşte, iar acest examen, aşa cum îmi place mie să-l numesc, sper că îl voi trece cu brio, şi în următorii patru ani să fac mult mai multe pentru localnici.
Impact real: Ne puteţi da un pronostic, în urma alegerilor din 9 decembrie?
Constantin Mazilu: La nivel naţional, cred că USL va obţine cu mult peste 50%, iar în Colegiul Bălceşti, cred că tot USL va câştiga, cu un procent foarte bun.
Impact real: De multe ori, oamenii confundă atribuţiile unui parlamentar cu cele pe care ar trebui să le aibă un primar. Care sunt, de fapt, diferenţele?
Constantin Mazilu: Diferenţele sunt enorme. În primul rând, parlamentarul nu are un buget la dispoziţie. Mai mult decât atât, dacă vă uitaţi la statutul parlamentarului, nu are nici o implicare pe linie de administraţie. El trebuie să fie cureaua de transmisie între cetăţean şi Parlament. În mod normal, un parlamentar, fie el deputat sau senator, trebuie să iniţieze proiecte de legi din proprie iniţiativă sau la sugestia cetăţeanului. Lumea nu ştie care este rolul unui parlamentar, este clar. Pe stradă te întreabă oamenii de ce nu au apă sau canalizare, de ce nu ai făcut curăţenie, de ce nu e pod, drum… Aceste lucruri ţin de administraţia publică locală, nu intră în atribuţiile unui parlamentar. Tot ce poate face un parlamentar pentru comunitatea respectivă este să-l ajute pe primar în întocmirea unui proiect, să facă lobby pe la uşile ministerului, pentru a-i facilita intrarea, dar un parlamentar nu va putea niciodată să asfalteze drumuri sau să introducă sistemul de alimentare cu apă sau canalizarea. Parlamentarul nu are absolut nici o pârghie în a dirija bani sau a organiza licitaţii pentru diferite proiecte de anvergură.
Impact real: USL-ul şi-a propus câştigarea tuturor colegiilor din judeţ. Este realizabil?
Constantin Mazilu: Este un lucru fezabil. Oamenii sunt sătui de PDL, iar USL-ul este o alternativă credibilă, sigură, în care cetăţenii îşi mai pun speranţă. Poate fi realizabil obiectivul USL, de a obţine toate mandatele de parlamentari din judeţul Vâlcea, deşi redistribuirea dă şi dreptul opoziţiei de a avea reprezentanţi.