Sunteţi aici: Pagina principală // Special

Constantin Litoiu: „Nu culoarea politica te face om”

În momentul în care a ajuns primar al localităţii Zătreni, Constantin Liţoiu a vrut să demonstreze cetăţenilor că orice se poate realiza dacă există dorinţă şi putere de muncă. Şi-a făcut o strategie şi apoi a implementat proiecte pentru a atrage fonduri europene în folosul comunităţii pe care o conduce. Primarul îşi doreşte ca, în perioada următoare, să atragă cât mai mulţi investitori în zonă. Acesta este de părere că numai în acest fel populaţia comunei pe care o administrează ar putea creşte şi s-ar crea noi locuri de muncă. De asemenea, el consideră că nu culoarea politică îl face pe om sau te face om, nefiind de acord cu împărţirea banilor pe criterii politice.

Impact real: Care sunt cele mai importante proiecte finalizate pe raza comunei, în ultimii ani?
Constantin Liţoiu: În anul 2011, am urmărit ca proiectele începute în anii anteriori să fie continuate şi finalizate, iar cele noi să fie începute. Am finalizat lucrările la cea mai mare investiţie a localităţii din toate timpurile prin PNDR şi anume „Sistem integrat de alimentare cu apă şi canalizare”. Am început lucrările pe Ordonanţa 7, pentru amenajarea bazei sportive, care este executată în proporţie de 85% şi pe care intenţionăm să o inaugurăm în luna mai 2012. S-au realizat şi lucrările de reabilitare şi modernizare a căminului cultural în proporţie de 98%. Mai avem de amenajat parţial curtea, pentru care am solicitat fonduri acum. Un alt proiect finalizat ar fi construirea în centrul civic a unui grup sanitar. Am amenajat un spaţiu pentru funcţionarea unui Biblionet, am menţinut şi reabilitat aproape toate drumurile din localitate prin pietruire. Un alt proiect pe care îl avem este colectarea deşeurilor la nivel de localitate prin Asociaţia de dezvoltare Olteţ-Sud, care şi-a început activitatea la 1 februarie 2011 şi care în prezent funcţionează, deşi nu toată populaţia este conştientă de importanţa (pentru sănătate şi mediu) acestei activităţi.

Impact real: Aveţi vreun proiect de suflet, pe care v-aţi dori să îl finalizaţi sau pe care l-aţi finalizat deja?
Constantin Liţoiu: Da, este vorba de cel pe infrastructură. Când am venit în funcţie nu exista nici un centimetru de asfalt, dar am reuşit treptat să asfaltăm drumul comunal. A fost totuşi un proiect dificil, din cauza pantelor abrupte, dar l-am dus, în final, la bun sfârşit. Îmi doresc, pe viitor, să asfaltăm şi restul de drum rămas.

Impact real: Care au fost primele măsuri pe care le-aţi luat atunci când aţi ocupat funcţia de primar?
Constantin Liţoiu: M-am ocupat de infrastructura drumurilor, am întocmit un proiect pentru asfaltarea drumului comunal, dar toate planurile s-au derulat cu greu, pentru că nu avem bani. Am făcut câte un kilometru pe an, iar ce rămânea pietruiam. Abia spre final, când era SAPARD –ul în floare, am obţinut banii şi l-am finalizat. Apoi, m-am ocupat de şcoli, grădiniţe, chiar pe viitor intenţionez să înfiinţez o creşă pentru copiii din comună, cu program prelungit, care va avea 20 de locuri, proiect care este aprobat tot prin programul Ministerului Dezvoltării.

Impact real: Vedeţi interes din partea cetăţenilor în ceea ce doriţi să realizaţi pentru comună? Vă ajută, dacă aveţi nevoie de sprijin?

Constantin Liţoiu: Oamenii de aici sunt gospodari. Când am avut nevoie de ajutor, mai ales acum, din cauza zăpezilor, au fost săritori şi ne-am mobilizat cu toţii pentru a scoate comuna de sub zăpadă. Am o relaţie specială cu majoritatea localnicilor. Într-adevăr, şi eu am încercat, la rândul meu, pe cât posibil să îi ajut cu tot ce au avut nevoie, atunci când mi s-a cerut sprijin. Majoritatea sunt bătrâni. În anul 2011, am acordat 390 de ajutoare de încălzire, au fost întocmite 564 de dosare şi s-au distribuit alimente la tot atâtea familii şi avem în plată 150 de dosare cu alocaţii de susţinere. Populaţia este săracă aici, încercam să îi ajutăm cu ce putem.

Impact real: Care este situaţia comunei, în privinţa retrocedărilor de teren?
Constantin Liţoiu: La retrocedări suntem spre finalizare. Aceasta a fost cea mai dificilă lege de aplicat şi de respectat la nivel de localităţi. Mai avem de pus în posesie suprafeţe de pădure sub 100 de hectare, iar la teren agricol nu mai am decât de eliberat titluri de proprietate.

Impact real: Există un număr mare de persoane cu dizabilităţi la Zătreni?
Constantin Liţoiu: În anul 2011, am acordat ajutoare sociale la 43 de persoane. Mai avem în plata 19 persoane cu asistenţi personali şi 29 cu indemnizaţii de însoţitori. Suntem cu plata la zi. Într-adevăr, au existat ani în care am avut probleme cu plata indemnizaţiilor către aceştia, din cauza faptului că erau foarte mulţi, peste 300 de beneficiari, dar acum mai avem numai 43.

Impact real: Aţi fost unul dintre primarii amendaţi de Prefectură pentru neorganizarea serviciului de permanenţă. Ce s-a întâmplat?

Constantin Liţoiu: Nici eu nu ştiu de ce am fost amendat. Când au fost zăpezile mari, trei zile, eu nu am ştiut că am familie, dar, cu toate astea, sunt primarul care a fost amendat. Nu este prima amendă: şi luna trecută a mai fost una, dar mai bine nu le comentăm.

Impact real: Cum arăta comuna în anul 2004, când aţi fost ales pentru prima dată?
Constantin Liţoiu: Nici nu prea îmi mai amintesc bine. Eu am început să uit cum arăta comuna acum 16 ani. Ştiu doar că nu avea nici un centimetru de asfalt, pe la mine pe acasă mergeam în cizme, acum mergem în papuci. Nu existau şcoli, îi lipseau multe lucruri comunei. În schimb, populaţia era mai numeroasă. Între timp, oamenii au mai îmbătrânit, iar mulţi dintre ei au plecat.

Impact real: Care a fost motivul pentru care aţi candidat mandat după mandat?
Constantin Liţoiu: Pentru a finaliza tot ceea ce mi-am propus. Sunt proiecte pe care nu le poţi duce la bun sfârşit într-un mandat sau două. În plus, nu poţi să le faci pe toate odată.

Impact real: Ce i-ar mai trebui comunei pentru ca oamenii să fie mulţumiţi?
Constantin Liţoiu: Oamenii au nevoie de multe. În primul rând, comuna are nevoie de infrastructură, apoi, de sprijin în ceea ce doresc să întreprindă localnicii în agricultură sau pentru creşterea animalelor, şi aici mă refer la subvenţiile pe care le asigura APIA, pentru a le mai da un motiv să continue să investească şi să nu renunţe la agricultură sau la creşterea animalelor.

Impact real: În urma recensământului, a scăzut numărul populaţiei?
Constantin Liţoiu: În comuna Zătreni, populaţia este îmbătrânită, la ultimul recensământ aveam 3200 de cetăţeni, iar acum am trecut cu puţin peste 2500.

Impact real: Care ar fi primul lucru pe care v-aţi dori să-l realizaţi, în cazul în care aţi avea bani suficienţi la bugetul local?
Constantin Liţoiu: Tot pe infrastructura drumurilor m-aş baza. Fără drumuri asfaltate, viaţa cetăţenilor este îngreunată. Avem mulţi oameni bătrâni, care se deplasează greu. Eu vreau să văd lumea mulţumită, vreau să văd zâmbetul omului pe chip, cum ar trebui să fie, mă supără treaba asta. Mai am o parcare, în centru, pe care, în regim de urgenţă, trebuie să o fac până la Paşti, dacă îmi dă voie timpul, mai am curtea căminului de finalizat, de betonat jumătate, sunt multe proiecte în derulare.

Impact real: Veţi candida şi pentru următorul mandat? Doriţi să mergeţi în aceeaşi formulă?
Constantin Liţoiu: Da, voi candida, ar fi al cincilea mandat. Să nu credeţi că eu vreau să ies la pensie de aici, până atunci mai sunt zece ani, dar m-am gândit mereu să fac ceva aici, în comuna în care m-am născut. Economist de meserie, fiu al acestei comune, în cei 35 de ani de activitate lucraţi aici am făcut lucruri bune. Viceprimarul a ieşit la pensie şi nu ştiu dacă va dori această funcţie. Ca o glumă spun că poate nu vrea să ia bani din două părţi.

Impact real: V-aţi gândit să treceţi vreodată de la actualul partid la altul?
Constantin Liţoiu: Nu o să plec din PNL, am fost la PSM două luni, apoi la PSD şi de şase ani sunt la PNL, dar nu culoarea politică îl face pe om sau te face om.

Impact real: Faceţi parte dintr-un partid mare, PNL. Aţi simţit sprijin din partea formaţiunii?

Constantin Liţoiu: Fac parte dintr-un partid mare, iar ajutorul l-am simţit atunci când erau la guvernare, iar domnul Frâncu se zbătea nu numai pentru liberali, în general, pentru tot judeţul şi a adus şi bani, pentru că, dacă nu erau ei atunci, nu făceam nici eu şcoala, căminul cultural şi nici drumurile. Nu m-am simţit privilegiat că la putere este PDL.

Impact real: V-aţi gândit să faceţi ceva pentru a atrage investitori în zonă?
Constantin Liţoiu: Am încercat şi încerc să aduc investitori pentru că, datorită acestora, s-ar mai putea popula şi comuna noastră şi s-ar mai crea locuri de muncă. Până să vină criza peste noi au mai venit investitori. Vin pentru că aici este un aer nepoluat şi au mai început să îşi construiască unii case de vacanţă. Avem şi câţiva investitori, nişte fermieri cu câteva sute de oi, avem unul care îşi cumpără vaci, o fermă de porci, o ciupercărie…


Postaţi pe: Facebook



Scrieţi un comentariu

Copyright © 2012 Ultimele stiri – Impact Real. Toate drepturile revin.