Primarul comunei Amărăşti aşteaptă cu sufletul la gură liniile de finanţare europeană pentru exerciţiul bugetar 2014-2020. Experienţa destul de bună pe care a avut-o în demararea proiectelor cu finanţare europeană îl determină pe primarul liberal să-şi focalizeze atenţia doar către fondurile europene. În opina sa, indiferent cine va candida la funcţia de preşedinte al României în toamna acestuia, Victor Ponta va fi ales, în orice situaţie.
Impact real: Potrivit unei iniţiative legislative aflată în faza de consultare publică, guvernanţii propun ca votul să fie obligatoriu pentru toţi cetăţenii cu drept de vot, cu excepţia celor de peste 80 de ani şi a celor cu boli cronice, neparticiparea urmând să fie sancţionată cu 1.000 de lei amendă. Consideraţi că aceasta va fi soluţia care va face ca mita electorală să dispară?
Constantin Drăghici: Nu cred că va dispărea dar, într-un fel ar fi bine, pentru că o parte dintre oameni sunt dezinteresaţi atunci când sunt alegerile, dar se vaită după aceea. În felul acesta, ei nu au participat la vot, să susţină oamenii pe care îi consideră mai buni, dar sunt nemulţumiţi, atunci când nu au cum să mai schimbe ceva. Sunt decizii care se pot lua numai şi numai în ziua votului. Patru state au introdus deja obligativitatea votului: Cipru, Luxemburg, Grecia şi Belgia. Nu cred că se încalcă democraţia în felul acesta, dar se forţează puţin lucrurile. Atâta timp cât este un drept pe care omul ar trebui să şi-l exercite, în situaţia în care sunt şi persoane care neglijează acest lucru, nu văd că se încalcă democraţia, pentru că aici, în mediul rural, ştim cine vine să voteze şi, în acelaşi timp, şi pe cei care nu votează, inclusiv motivele pentru care nu merg la vot. Fiind o populaţie mai
mică, putem să monitorizăm foarte bine lucrurile. Cei care nu vin, în mare parte dezamăgiţii, sunt care comentează ulterior. Prin obligativitatea votului, fie că un om este dezamăgit sau nu, trebuie să îşi exercite votul, iar pe de o parte eu sunt aproape convins că UDMR nu va mai intra în parlament. Ei sunt consecvenţi, îşi exercită dreptul la vot, un drept peste care nu trec doar cu vederea, aşa cum se întâmplă la noi. Dacă ar face şi românii acest lucru s-ar vedea în rezultatul alegerilor.
Impact real: În opinia dumneavoastră, la Vâlcea s-a resimţit că PSD este de doi ani la putere?
Constantin Drăghici: Din punct de vedere financiar nu, iar banii veniţi spre localitatea noastră nu s-au simţit. Nu disperăm, însă, pentru că ne dăm seama de situaţia grea în care se află ţara, dar ne şi dorim să facem diverse lucruri, care sunt extrem de necesare pentru comunitate.
Impact real: În această toamnă va începe campania electorală pentru alegerile prezidenţiale. Din poziţia dumneavoastră, de reprezentant al acestei comunităţi, cum vedeţi această campanie?
Constantin Drăghici: Pe dreapta eşichierului politic mai au puţin de analizat, să îşi stabilească un candidat, dar am impresia că nu vor găsi înţelegere şi se vor uni abia pentru turul doi. Principalii candidaţi se cunosc, va fi o luptă, dar, în situaţia în care va candidat Ponta, el va câştiga cu siguranţă.
Impact real: Care este cea mai mare nemulţumire a dumneavoastră, ca primar ?
Constantin Drăghici: Chiar dacă aici s-au făcut foarte multe lucruri bune, de-a lungul timpului, totuşi mai sunt multe de făcut şi, cel puţin în ultima perioadă, mi se pare că batem pasul pe loc, cel puţin anul acesta. Şi problemele cu finanţarea la unele proiecte finanţate din bugetul naţional au trenat, iar vremea urâtă ne-a obligată să stăm în aşteptare, pentru că eram obişnuiţi ca tot timpul să facem ceva, să fim activi. Anul acest a fost un an mai moale din punct de vedere investiţional. Asta este ce-a mai mare nemulţumire a mea: finanţările.
Impact real: Vestea că vor primi microbuze şcolare i-a luat pe nepregătite pe unii primarii. Dacă unii s-au bucurat, alţii se gândesc cu groază la costurile pe care le vor avea cu întreţinerea lor, achiziţionarea de combustibil şi cu remuneraţia şoferului. Sunteţi programat să primiţi un microbuz în a doua sesiune, puteţi face faţă cheltuielilor alocate în vederea sustenabilităţii noului microbuz şi câtă nevoie este de el?
Constantin Drăghici: În prezent avem un microbuz, numai că, pentru a aduce copiii la şcoală, fiind unul singur, în anumite zone sunt pasageri şi pe coridorul microbuzului, pentru că altfel nu ne-am încadra în timp. Maşina pleacă de la ora şase şi, timp de două ore, trebuie să adune copiii. Dacă ar fi două, nici copiii nu s-ar mai trezi la ora 5, şi ambele şi-ar face traseul la o oră potrivită, iar copiii care călătoresc în picioare nu ar mai fi expuşi pericolului, în sensul că ar avea locuri. Între orele 7.00 şi 8.00, microbuzul ar reuşi să strângă toţi copiii, din toată localitatea. Este nevoie de el şi, din acest motiv l-am solicitat, inclusiv cheltuielile le-am pus în calculul bugetar.
Impact real: Care dintre hotărârile de guvern sau legile intrate în vigoare în ultimii ani v-au afectat cel mai mult activitatea, în administraţia locală?
Constantin Drăghici: Noi participăm cu 25% din bugetul necesar fondului de salarii pentru însoţitorii persoanelor cu handicap. Este o sumă mare pentru noi, având în vedere că avem 15 persoane. Asta înseamnă 25% din salarii şi cheltuielile aferente, înseamnă aproximativ un miliard de lei vechi, iar pentru noi suma aceasta este foarte mare. Cu aproape un miliard puteam să asfaltăm câteva sute de metri, sau să balastăm anumite drumuri. Problema este că nu suntem la zi cu plata acestor persoane, pentru că acele sume le avem prevăzute doar pe hârtie. În realitate, de la bugetul naţional încă nu ne-au venit toate sumele. Cu toate acestea, la sfârşitul anului, niciodată nu am rămas cu mai multe luni restanţă.
Impact real: De foarte multe ori realizarea unui proiect întârzie atât de mult încât, uneori, primarii se trezesc în off-side, în sensul că necesitatea realizării respectivelor obiective dispare între timp. V-aţi confruntat cu o asemenea situaţie?
Constantin Drăghici: La noi nu sunt situaţii de acest fel. Au fost cazuri când s-a mers pe acele proiecte integrate, pe parte socială, iar unii primari sunt convinşi cp au alergat după punctaj. În primă fază, şi pe mine mă tenta construcţia unui cămin de bătrâni, dar, după ce am intrat în profunzime şi am văzut că noi trebuie să ne ocupăm după aceea de finanţarea lui, am renunţat repede şi am băgat construcţia unei grădiniţe, pe proiectul integrat, la acţiunea socială, unde colegi de-ai mei au prins cămine de bătrân. Am studiat proiectul şi mi-am dat seama că, după ce îl finalizez, sustenabiliatea rămâne în spinarea mea, atâta timp cât Ministerul Muncii nu îşi asumă nici o garanţie. Mai bine m-am orientat către grădiniţă, pentru că era o necesitate şi atunci, ca şi acum. Personalul va fi plătit, şi nu de noi, ci de la bugetul naţional, iar finanţarea acordată pe plan local va fi doar pe latura
administrativă, aşa cum finanţăm şi şcoala. Nu avem situaţii de proiecte inutile şi mă bucură lucrul acesta, dar mă întristează faptul că alţi primari au, şi ştiu că se vaită din acest punct de vedere, pentru că locaţiile au fost finalizate, iar după trei ani de la finalizare neapărat trebuie să dovedească funcţionalitatea lor, sunt monitorizaţi şi trebuie să le menţină, să funcţioneze. O cale de înţelegere, de colaborare cu Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului este imposibilă. Amărăştiul nu este o localitate foarte mare, cu mulţi întreprinzători, ca să aibă şi un buget pe măsură, aşa că ne-am rezumat la ceea cât putem duce.
Impact real: Aţi fost nevoit să comasaţi şcolile?
Constantin Drăghici: Am fost nevoit să comasez şcolile, la fel ca fiecare localitate, datorită numărului scăzut de copii. Mi s-a părut oportun ca, atâta timp cât aveam microbuz, să aducem elevii la şcoala din centru. La noua grădiniţă şi la şcoală sunt condiţii extrem de bune. În prezent, la şcoală sunt înscrişi 167 de copiii. În localitate avem o şcoală şi o grădiniţă, dar mai avem şi o şcoală veche, pe care nu am demolat-o, ci vrem să o consolidăm şi să o reabilităm, cu scopul de a amenaja acolo o sală de sport pentru elevi, o sală de festivităţi. Am fost deseori la festivităţile lor şi, atunci când timpul nu permite să facă orele de educaţie fizică în parc, trebuie să le ţină într-o sală de clasă improprie. Şcoala s-a construit cu sprijin de la Banca Mondială de Investiţii, iar grădiniţa cu fonduri europene.
Impact real: Cât de importantă este susţinerea politică, pentru un primar?
Constantin Drăghici: Este importantă, dar nu şi decisivă, pentru că, dacă stau bine să mă gândesc, cele mai mari investiţii le-am făcut cu fonduri externe, pentru care nu trebuie recomandare politică şi, din acest motiv, aştept lansarea noilor ghiduri, pentru a merge cu proiectele mai departe. Asta nu înseamnă că neglijez proiectele cu finanţare internă sau pe cele pe care le finanţează Consiliul Judeţean. Este importantă susţinerea politică, dar nu strict obligatorie, pentru că se pot face investiţii mari şi fără acest lucru.
Impact real: Care sunt proiectele pe care doriţi să-le finalizaţi şi nu aţi reuşit?
Constantin Drăghici: Eu nu am proiecte la care am muncit şi nu sunt finanţate, dar îmi doresc să termin cu partea de infrastructură: apă, canalizare şi asfalt, pentru că, în mediul rural sunt cele mai importante şi, nu în ultimul rând, căminul cultural, pentru că, dacă mai stagnează mult timp această investiţie, clădirea se deteriorează şi vor cădea zidurile. Când am ajuns eu primar, în anul 2004, am fost nevoit să fac o expertiză tehnică, care să îmi dovedească că pot să îmi continui lucrările, şi există riscul să ajungem din nou la o astfel de situaţie.