Sunteţi aici: Pagina principală // Special

Constantin Draghici: „As vrea sa avem apa si canalizare pentru toti localnicii din Amarasti”

Constantin Drăghici, primarul comunei vâlcene Amărăşti, a rezolvat până acum în mare parte problema infrastructurii din localitate, iar în scurt timp va fi funcţională şi reţeaua de apă şi canalizare pe principala arteră de circulaţie din localitate. Primarul îşi doreşte însă ca, în perioada următoare, toţi localnicii să aibă parte de apă şi canalizare din reţeaua centralizată. În privinţa infrastructurii rutiere este un singur drum neasfaltat în localitate, pentru care Constantin Drăghici caută finanţare în prezent.

Impact real: Care sunt cele mai importante proiecte pe care le-aţi derulat până acum în comuna Amărăşti?
Constantin Drăghici: Printre cele mai importante proiecte finalizate sunt şcoala, unde lucrările au fost terminate în 2009, când a fost şi dată în folosinţă. Copiii învaţă în ea de trei ani deja, dar mai avem de realizat unele finisări la intrări, pentru că au fost prevăzute nişte verande în proiect şi acum le consolidăm. Reabilitarea şcolii a fost finanţată prin Banca Europeană de Investiţii şi de la Guvernul României, valoarea lucrărilor fiind de 17 miliarde de lei vechi. Am avut şi noi o parte de cofinanţare de 10%, fiind sprijiniţi de Consiliul Judeţean. Am adus şi o modificare la clădirea veche a şcolii, în sensul că aveam acolo şase săli de clasă, iar centrala se afla în interiorul clădirilor. În spaţiul destinat centralei am considerat că este bine să realizăm încă o sală de clasă, iar în exterior am construit o anexă, lipită de construcţia iniţială, unde am montat centrala termică şi aşa am obţinut şapte săli de clasă. Aşa a fost proiectul iniţial şi, chiar dacă noi am fi dorit să obţinem opt săli de clasă, nu s-a putut realiza acest lucru, pentru că nu am avut spaţiu pentru una în plus. Acum avem la şcoala respectivă şi un cabinet de informatică, iar copiii folosesc calculatoarele, se joacă pe ele, dar le folosesc şi în scop instructiv – educativ, fiindu-le de mare folos.

Impact real: Mai aveţi şi alte proiecte prin care tinerii din mediul rural au acces la calculator?

Constantin Drăghici: Da, prin proiectul „Economia bazată pe cunoaştere” au fost aduse la Amărăşti 20 de calculatoare, care au fost repartizate pentru mai multe instituţii. Avem chiar şi un punct de acces public la informaţie, amplasat în exteriorul Primăriei, unde au acces localnicii, dar calculatoare s-au repartizat şi la Primăria Amărăşti, la şcoala coordonatoare a proiectului, la bibliotecă şi la încă o şcoală parteneră. Au fost cinci locuri unde au fost distribuite aceste 20 de calculatoare şi au fost binevenite. La această reţea lucrează doi tineri, unul este managerul reţelei, iar celălalt este administrator. Ei au grijă de reţea, inclusiv în privinţa reparaţiilor. La bibliotecă au acces toţi tinerii care merg la instituţie pentru a se informa. Recent, la bibliotecă au mai fost aduse încă patru calculatoare, prin programul Biblionet, chiar zilele trecute au fost montate, iar acum există acolo cinci calculatoare, şi copiii sunt acum extrem de bucuroşi şi merg mai des la bibliotecă pentru a se informa.

Impact real: Aţi reuşit să rezolvaţi şi problema infrastructurii?
Constantin Drăghici: Mai avem un pod finalizat, din beton armat, peste pârâul Pesceana, care leagă centrul comunei de satul Palanga, unde sunt aproximativ 100 – 120 de locuitori. Aceasta a fost o investiţie binevenită, pentru că cetăţenii care locuiesc în satul respectiv nu puteau trece pârâul decât cu piciorul, pe o punte pietonală, iar atunci când ploua era practic imposibil de transportat ceva de pe un mal pe altul. În anul 2005 s-a finalizat lucrarea, iar imediat după aceea, în 2006 sau 2007, am reuşit să asfaltăm şi drumul, un kilometru în acel sat, şi astfel s-a realizat un ansamblu de investiţii care au fost binevenite în zona aceea. De asemenea, în 2009 am început asfaltarea unui alt drum comunal, pe un program al Guvernului, conform Hotărârii 577, care are o lungime de 4,4 kilometri. Până în prezent, au fost asfaltaţi doi kilometri, pentru că, fiind un program naţional, este cam greu cu el, din cauza banilor puţini. Sperăm totuşi să mergem în continuare pe această linie şi să reuşim să asfaltăm cât de repede şi cealaltă jumătate. Pe porţiunea de drum făcută până acum se circulă foarte bine. În satul Mereşeşti, acest drum, DC 88, face legătura dintre satul Popeşti din comuna Creţeni şi satul Padina, un sat oarecum izolat. Pe acest traseu se face legătura şi între acest sat şi partea centrală a localităţii Amărăşti. O altă investiţie foarte important pentru locuitorii din Amărăşti este un program integrat, care cuprinde cinci acţiuni: alimentare cu apă şi canalizare, asfaltarea unui drum pe o distanţă de un kilometru şi construirea unei grădiniţe şi o acţiune pe latura culturală, respectiv achiziţionarea de costume populare şi instalaţie de sonorizare pentru un ansamblu folcloric. Pe Programul Naţional de Dezvoltare a Infrastructurii am depus două proiecte, unul dintre ele a şi intrat deja la licitaţie, este continuarea drumului comunal care a fost prins şi pe proiectul integrat. Pe acest program am mers în continuare cu acel drum cu încă 3,5 kilometri. Licitaţia este ţinută la Ministerul Dezvoltării. S-a ţinut o dată, iar apoi s-a anulat şi s-a reluat licitaţia, dar sper ca de această dată să se finalizeze.

Impact real: Aveţi un parc în faţa primăriei. Aţi obţinut finanţare şi pentru acesta?
Constantin Drăghici: Pe Ordonanţa 7 a Guvernului avem în derulare o bază sportivă multifuncţională, chiar lângă parc. Au început lucrările în această iarnă, cât s-a putut lucra, dar am vorbit cu constructorul şi se lucrează din nou în această săptămână. Este o investiţie de aproximativ 800.000 de lei, dar aici avem şi partea noastră de cofinanţare, care depăşeşte 300.000 de lei. Lucrarea este în derulare, cu termen de punere în funcţiune în august 2012. Vom folosi baza sportivă pentru echipa locală de fotbal şi pentru tineri, în general, pentru elevi. Baza sportivă este lângă Parcul Zăvoi, care a primit şi el finanţare, suntem în perioada de achiziţii publice. Parcul există de mai mulţi ani, dar vom amenaja alei pietonale, mobilier stradal, băncuţe, coşuri de gunoi, un loc de joacă pentru copii, un foişor, iar la intrare avem un lac artificial şi un podeţ peste el, care va arăta foarte bine. Prin cele două investiţii s-a urmărit crearea unui ansamblu de distracţie, în special pentru tineri. Spaţii verzi există, dar unele amenajate în acest scop chiar nu erau în localitate.

Impact real: Până la finalul mandatului dumneavoastră, localnicii au şansa de a avea apă în gospodării, măcar o parte a comunei?
Constantin Drăghici: Da, în mod sigur, la prima reţea se finalizează lucrarea în maxim o lună, se termină reţeaua stradală şi imediat încep racordările populaţiei, dar pentru cealaltă reţea în nici un caz nu voi reuşi în acest mandat, poate în mandatul următor.

Impact real: Mai aveţi drumuri neasfaltate în localitate?
Constantin Drăghici: În afară de drumurile care sunt deja finanţate, pentru un singur drum comunal mai avem de găsit finanţare. Are o lungime mare, dar nu este folosit în unele zone. Un kilometru din el este deja asfaltat, în satul care a avut nevoie şi de pod, iar în continuare, în acel segment, mai avem nevoie şi de 400 de metri, într-un alt segment cam 1,5 kilometri şi în alt segment cam un kilometru, în total ar fi trei kilometri de făcut. Drumul acesta nu are finanţare în acest moment, în rest, toate drumurile sunt prinse pe diverse programe de finanţare şi se vor asfalta.

Impact real: Ce credeţi că îi lipseşte comunei pe care o conduceţi şi puteţi realiza în perioada următoare?
Constantin Drăghici: Trebuia să finalizăm în primul rând drumurile, să găsim o sursă de finanţare pentru drumul care nu are, să realizăm extinderea reţelei existente şi înfiinţarea reţelelor de alimentare de apă şi canalizare pe partea dreaptă a pârâului şi cu acestea ar însemna că partea de drumuri şi de apă/ canal ar fi rezolvate la Amărăşti. Parcul şi stadionul se vor termina anul acesta. Trebuie să găsim soluţii şi pentru finalizarea căminului, pentru că nu avem la nivelul localităţii un sediu unde să desfăşurăm activităţile culturale pe timp neprielnic. Este foarte bine atunci când este timpul bun, dar altfel avem greutăţi cu spectacolele.

Impact real: V-aţi gândit să faceţi ceva pentru crearea locurilor de muncă în localitate?

Constantin Drăghici: Nu prea ţine foarte mult de mine acest lucru, în afară de atragerea de investitori. Acum, nu prea avem investitori locali şi din punctul acesta de vedere suferă comuna, iar oamenii lucrează la Drăgăşani sau pe platforma chimică de la Govora. Nici nu am putut atrage până acum investitori pentru că ei urmăresc să fie apă şi canalizare, iar din păcate primăria nu prea are teren disponibil. Iau însă în calcul şi o asemenea posibilitate, vom vedea cum poate fi pusă în practică.

Impact real: Credeţi că presiunile care se fac din partea UNPR-ului au efect la primarii din sudul judeţului?

Constantin Drăghici: Nu cred că au efect, deoarece colegii mei primari şi eu nu avem tendinţa de a pleca spre ei, pentru că opinia mea este că nici nu vor intra în Parlament, iar să fii primar la un partid care nici nu a prins Parlamentul nu este bine. Prin constrângere poate să treacă, dar altfel cred că nu. Eu nu am fost constrâns, dar propunere am primit. Am răspuns diplomatic şi mi-am văzut în continuare de treaba mea.

Impact real: Despre manifestaţiile din Bucureşti ce părere aveţi?
Constantin Drăghici: Eu cred că este bine că toată această acţiune nu s-a politizat. Oamenii sunt nemulţumiţi, altfel nu ar fi nebuni să stea acolo, iar cei de la putere este clar că nu merg pe drumul cel bun. Din păcate, părerea mea este că nu va avea efect decât dacă manifestanţii rămân consecvenţi. Îi văd însă prea impasibili pe guvernanţi, dacă nici măcar reacţii verbale nu au avut. Cred că au ieşit foarte puţin în stradă, din comoditate sau chiar de teamă.


Postaţi pe: Facebook



1 comentariu la " Constantin Draghici: „As vrea sa avem apa si canalizare pentru toti localnicii din Amarasti” "

  1. primaru spune:

    domnul primar s-a cam dat de partea hacherilor. De remacat este faptul ca el a fost cel care l-a scapat de la parnaie pe Salavartea Dorel, patronul discotecii din Amarasti, locul unde se desfasoara anumite evenimente, numite seri de karaoke, zvonindu-se ca ar fi implicat si un pdl-ist de la cotroceni in asta La mijloc fiind decat interese financiare, fiti pregatiti vine campania

Scrieţi un comentariu

Copyright © 2012 Ultimele stiri – Impact Real. Toate drepturile revin.