Primarul Constantin Cârstina aşteaptă cu sufletul la gură liniile de finanţare europeană pentru exerciţiul bugetar 2014-2020. Experienţa neplăcută avută cu firma Strabag, prin acumularea de datorii uriaşe, sume care ar fi trebuit să vină până în prezent de la Guvern, îl determină pe primarul liberal să-şi focalizeze atenţia doar către fondurile europene. Ce proiecte şi-a propus în următoarea perioadă, dar şi ce datorii înregistrează în prezent Primăria Orleşti aflăm în rândurile de mai jos.
Impact real: În primăvară aţi avut o întâlnire la Consiliul Judeţean cu reprezentanţii Strabag. La ce soluţii s-a ajuns, în urma discuţiilor?
Constantin Cârstina: Ne-au ridicat popririle de pe conturi şi ne-au dat un nou termen de plată, 30 septembrie 2014. Ei au acţionat în instanţă primăria şi au hotărâre judecătorească definitivă, prin care suntem obligaţi să le achităm cele 30 de miliarde de lei vechi. Noi nu suntem vinovaţi pentru această situaţie, deoarece Guvernul a stabilit o lege prin care dânşii îşi asumau achitarea sumei respective. Acum, normal ar fi să dăm şi noi în judecată statul, pentru că nu şi-a respectat obligaţiile. Cred că este o problemă atât de la Consiliul Judeţean, cât şi de la Guvern. Atâta timp cât ai început o investiţie şi ai fonduri limitate, atunci, pentru ce mai începi altele? Normal că orice primar vrea să-şi facă treaba. De exemplu, aşa cum eu, la Orleşti, am început asfaltarea, şi alţi primari vor alte obiective. Atunci ar trebui să achite Guvernul investiţiile în ordinea în care au început sau să ne fi spus că avem un plafon maxim, în care să ne încadrăm, să zicem, 10 sau 15 miliarde. Normal că eu îmi doresc ca, în momentul în care încep o investiţie, să o finalizez cât mai repede, nu? Domnul preşedinte Ion Cîlea a încercat să ne ajute, a fost un fel de negociator între noi şi Strabag, dar acum este deja prea târziu. Dânsul şi-a luat angajamentul să mai achităm din datorii prin alocările acestea, care mai vin prin OG 28, dar nu ne-au venit decât 3,5 miliarde de lei vechi, pe care i-am repartizat direct către Strabag. Noi înregistrăm astăzi o datorie către această firmă de 30 de miliarde de lei vechi, plus penalităţi de 20 de miliarde de lei vechi. Am găsit înţelegere la reprezentanţii Strabag pentru ca, în cazul în care vom achita această sumă, de 30 miliarde, să nu ne mai ia şi acele penalităţi, doar o dobândă mică de finanţare a băncii, pentru că aşa este normal.
Impact real: Aveţi experienţă în accesarea de fonduri europene. Vă gândiţi să vă focalizaţi atenţia doar pe aceste finanţări venite de la Uniunea Europeană?
Constantin Cârstina: Aşa este, aproape că am avut în derulare numai proiecte europene. În afară de acest proiect de asfaltare, pe HG 577, actuala OG 28, am avut la Orleşti numai proiecte europene. Am accesat tot ce s-a putut accesa din fonduri europene, un am ratat nici un proiect.
Impact real: Singurul drum din comuna Orleşti care arată rău este chiar cel judeţean. Ce promisiuni aveţi în următoarea perioadă, pentru asfaltarea acestuia?
Constantin Cârstina: Aşa este. Acest drum judeţean a fost asfaltat la Scundu şi pe raza localităţii Prundeni, până la intersecţia cu comuna Orleşti. Primarii respectivi sunt social-democraţi, iar eu sunt liberal. Mi se pare o mare prostie să ţii cont de culoarea politică, în astfel de demersuri. Toată lumea îmi spune de el. Am băgat acolo bani din bugetul local, să desfund drumul judeţean, să facem şanţurile şi să nu avem probleme în caz de inundaţii. În fiecare an ne promite domnul preşedinte că o să intre la finanţare şi asfaltarea acestui drum, dar, până în prezent, s-au dovedit a fi doar promisiuni. Drumul se întinde pe o distanţă de 3,5 kilometri şi arată cel mai rău dintre toate drumurile de pe raza localităţii. L-au mai petecit din când în când, dar arată groaznic, în condiţiile în care, spre sudul judeţului, toate maşinile firmelor de transport trec pe aici.
Impact real: Nu v-aţi gândit să treceţi la un alt partid, de exemplu, la PSD pentru fonduri, acest partid fiind la guvernare?
Constantin Cârstina: Dacă nu am trecut până acum, nici că mai trec. Îmi vine chiar să nu mai candidez, pentru că m-am săturat, parcă mi s-a luat. Am împlinit de curând 18 ani de când lucrez în primărie.
Impact real: Ce alte datorii mai înregistrează primăria, la momentul actual?
Constantin Cârstina: Nu mai avem nici o datorie, am fost obligat să ne achităm toate arieratele, iar acest lucru ne-a lăsat fără bani în conturile primăriei. Nu avem arierate, dar şi conturile sunt goale. Singura datorie pe care o înregistrăm este cea către Strabag, de 30 de miliarde de lei vechi.
Impact real: Brandul viticol, deşi există, nu este exploatat la maximum în zonă. Consideraţi că, în calitatea dvs. de primar, aţi putea face mai mult pentru a aduce în prim plan această îndeletnicire a orleştenilor?
Constantin Cârstina: Într-adevăr, este o altă neîmplinire a mea, că nu am reuşit să aduc mai în faţă brandul viticol şi, mai ales, să aduc câţi investitori la Orleşti. Vedeţi dumneavoastră, de multe ori, în spinarea noastră, a primarilor, se pun toate sarcinile, de la mediu şi până la cea din urmă investiţie care să aducă locuri de muncă, dar nu putem dintr-un foc să le rezolvăm pe toate, cât ai bate din palme. Orleştiul este un loc binecuvântat de Dumnezeu, este ultima zonă de trecere de la vie la pomul fructifer. La nord de localitatea noastră, dacă se cultivă vie, acest lucru se face doar pentru nevoi personale. Expunerea la soare şi faptul că este trecerea de la vie la pomul fructifer fac posibilă o aromă a vinului desăvârşită. Este un fenomen încă neexploatat, este un lucru pe care multă lume nu-l ştie, iar când îl vor depista, se vor felicita că au avut bună inspiraţie să investească în via de la noi. S-a întâmplat ca marii negustori şi fabricanţi să investească numai în zona Drăgăşaniului. Consider că, limitându-se locurile şi negăsind unde să mai investească, vor veni mai înspre nord, la Prundeni, Zăvideni, Orleşti, şi cred într-un viitor apropiat în care acele coline, pe care le-am vizitat împreună, cu acei struguri minunaţi, vor readuce brandul vinului şi strugurilor de Orleşti. Nu ştiu dacă am exprimat bine ceea ce cred, dar, în câţiva ani, aşa va fi, pentru că acesta este mersul lucrurilor. Eu nu mai am puterea, dar, dacă aş putea, aş cumpăra toate locurile şi toate viile, pentru a crea o podgorie aşa cum era odată la Orleşti, pentru că lipsa de interes a vinului a făcut ca via să nu mai aibă un rol aşa de important în gospodăria individuală a orleşteanului. Totuşi, cei care se ocupă şi acum de vie reuşesc să-şi vândă vinul şi au un mic beneficiu. Din vie se
poate trăi, de la 50 de ari şi până la un hectar, o familie poate să trăiască onorabil numai din vie, la ora actuală.
Impact real: Printre primele măsuri pe care le-aţi luat a fost modernizarea sediului primăriei, o clădire veche de un secol. De ce nu aţi ales o altă locaţie, şi aţi recurs la reabilitarea unor clădiri vechi?
Constantin Cârstina: De când am ajuns primar am considerat o prioritate modernizarea sediului primăriei. În acest sens am încercat să păstrăm tradiţia. Eu, personal, mi-am dorit să păstrăm linia arhitecturală, deoarece clădirea este foarte veche. Am reuşit să o reabilităm şi să facem ceva demn de admirat pentru localnici. Consider că un primar care se respectă are un sediu al primăriei modern şi curat, să le fie drag angajaţilor să vină la serviciu. Cu atât mai mult, primăria noastră se diferenţiază prin acest amănunt, prin faptul că este o clădire foarte veche, pe care noi am încercat să o conservăm, să-i aducem mici modificări, dar, în ansamblu, să fie specială prin vechimea de aproape 100 de ani.
Impact real: Serviciile medicale ale comunei sunt dirijate de medicul Folea, consilier judeţean şi coleg de partid cu dumneavoastră. Cum a venit în sprijinul serviciilor sanitare administraţia locală?
Constantin Cârstina: Avem un dispensar modern. Acolo este, într-adevăr, şi medicul Gheorghe Folea, care se implică în activitate şi chiar suntem foarte mulţumiţi de serviciile medicale care se efectuează. Acum mai intervine şi criza prin care trecem, şi faptul că sistemul sanitar este şi el văduvit, dar încercăm să fie primit cetăţeanul într-un spaţiu modernizat. Noi n-am beneficiat nici aici de fonduri ca să facem sedii impunătoare, iar activitatea din incinta lor să lipsească cu desăvârşire. Prin activitatea sanitară care se desfăşoară, consider că este un pas mare, în comparaţie cu anii precedenţi.
Impact real: Aţi depus în urmă cu câţiva ani un proiect pentru panouri fotovoltaice. Ce s-a întâmplat cu acel proiect?
Constantin Cârstina: Am avut depus un proiect, ne-am fi dorit să se materializeze, pentru iluminatul public, să mai facem câteva economii financiare. Proiectul a ajuns la Ministerul Economiei şi Dezvoltării, a fost eligibil, dar fără finanţare, pentru că, la nivel de ţară, s-au aprobat numai 12 proiecte din 1000 şi ceva, iar noi eram pe poziţia 80. Acel proiect ne-ar fi asigurat independenţa energetică în toată localitatea, însemnând iluminat public şi în cazul instituţiilor. Se baza pe energia solară. Sperăm să mai fie programe asemănătoare, pe alte măsuri, şi să-l depunem din nou, pentru că sunt costuri destul de mari. Eu sunt pregătit să accesez orice proiect european care să mă ajute să facem economii în bugetul local.