Sunteţi aici: Pagina principală // Special

Constantin Cârstina: „Functia de primar ma defineste”

Economist de meserie, Constantin Cârstina, primarul comunei Orleşti, susţine că funcţia de primar îl defineşte, demonstrând prin demersurile sale că orice este posibil dacă există voinţă şi putere de muncă. Realizările sale în localitatea pe care o păstoreşte de aproape 12 ani sunt multiple. Cum a schimbat faţa Orleştiului, care sunt frământările unui primar, cum vede viitorul pentru consăteni, toate acestea le veţi găsi în interviul care urmează.

Impact real: Aveţi vreun proiect de suflet, pe care v-aţi dori să-l finalizaţi sau care l-aţi finalizat deja?
Constantin Cârstina: Mi-aş dori să creez o zonă de recreere care înseamnă locuri de muncă şi beneficii financiare, pentru că este păcat să avem un asemenea potenţial, un asemenea relief şi să nu-l valorificăm. Aţi văzut ce frumuseţe este acolo, lângă baraj. Visez la ceva recreativ simplu, fără prea multe elemente care ar împovăra peisajul, în care cetăţenii din Olt, din Argeş, dar şi vâlcenii noştri, pentru că este un loc situat la o intersecţie de drumuri judeţene, să vină aici, la noi. Toate acestea se pot face cu un mic efort de amenajare, care să atragă mulţi oameni.

Impact real: Sunteţi un primar dedicat funcţiei. Cam câte ore pe zi alocaţi familiei dumneavoastră?
Constantin Cârstina: Îi mulţumesc lui Dumnezeu că am o familie care-mi înţelege rolul în comunitate şi, chiar dacă nu stau prea mult acasă, când avem probleme de rezolvat sau la evenimentele importante suntem împreună. Doar noaptea sunt în mijlocul familiei. Soţia mea este tot un om dinamic, tot un om activ, are problemele ei la serviciu şi fiecare dintre noi înţelege rolul celuilalt. Ca în orice familie se nasc mici neînţelegeri, dar noi am reuşit de fiecare dată să trecem peste ele, deoarece suntem doi oameni normali, care înţeleg că rolul omului pe Pământ nu este numai de a dormi şi de a face rău altora. Trebuie să laşi ceva în urma ta în viaţa aceasta trecătoare. Mă uit câteodată, când trec prin zona cimitirului sau a bisericii, şi mă gândesc câţi oameni au fost în Orleşti şi câte destine, fiecare cu trăirile lor, şi toţi s-au dus. Viaţa este foarte scurtă şi mulţi cred că sunt foarte importanţi dar, de fapt, sunt nesemnificativi în univers. Ne îmbătăm câteodată cu apă rece că a face un lucru sau a te îmbogăţi te determină să crezi că eşti buricul pământului, dar de fapt nu înseamnă nimic. Contează mult mai mult faptele şi nu numai faptele, ci să laşi acolo ceva, o cruce, o bordură, în sensul figurat, un semn al trecerii noastre vremelnice pe pământ.

Impact real: Când v-aţi dat seama că aveţi chemare pentru administraţia publică locală?
Constantin Cârstina: În 1996, am ajuns întâmplător în administraţia publică, la insistenţele domnului doctor Ţuca, medic chirurg, care, înţelegând rolul administraţiei publice locale şi având mai multă experienţă, a încercat să introducă nişte oameni noi, orleşteni, în politică, să candideze şi nu aşa, oricum, ci să şi câştige, cum este şi cazul meu. Aşadar, am intrat în 1996 în politică, am candidat la Primăria Orleşti şi am câştigat alegerile în postura de consilier local pe locul I. Am ocupat funcţia de viceprimar până în anul în anul 2000. Aceasta a fost, pe scurt, intrarea mea în administraţia publică locală. Pe parcurs, mi-am dat seama că îmi vine ca o mănuşă această funcţie şi am încercat s-o iau de la zero cu proiectele pentru comună, cu necesităţile urgente, medii şi de perspectivă, iar acum am ajuns la ceea ce aţi văzut şi dumneavoastră.

Impact real: Ce simbolizează acea cruce din vârful dealului?
Constantin Cârstina: Ea este ridicată pentru eroii pământului. Întotdeauna m-a fascinat şi de aceea am şi rămas în zona în care m-am născut, la ţară, pentru că m-au fascinat ţăranii, ţăranii adevăraţi, autentici, ţăranii aceia puternici şi neînfricaţi care, indiferent cine a fost la putere, au mers pe drumul lor şi singura lor grijă şi îndeletnicire a fost să-şi muncească pământul, să-l cultive de primăvara până toamna, în acelaşi ciclu perpetuu viaţă-moarte. Eu am încercat şi cred că am şi reuşit să readuc totul la nivelul comunei Orleşti, al Consiliului Local şi al primarului la un titlu simbolic însemnând „Drumul Crucii”. Acest lucru înseamnă însumarea tuturor chinurilor, a frământărilor cetăţenilor şi ale consilierilor locali, ale mele, necazurile, bucuriile… Am plecat de undeva, de jos, de la baza acelui deal, Crisasca, şi am ajuns sus, în dreptul crucii cu tot ceea ce înseamnă infrastructură, gaz metan, canalizare, apă, curent electric, un stadion modern. Am acordat mare atenţie şcolilor şi bisericilor, căutând să rezolvăm toate problemele din domeniul pe care îl administrează o primărie sau un consiliu local.

Impact real: Bisericile arată foarte bine, se vede că aţi acordat o mai mare atenţie locaşelor de cult. Sunteţi o persoană credincioasă?
Constantin Cârstina: Consider că în orice localitate biserica, şcoala, dispensarul sau primăria trebuie să fie nişte edificii impunătoare, îngrijite şi curate. Fiecare cetăţean trebuie să perceapă importanţa fiecăreia, că acolo se întâmplă ceva important, iar locul nu trebuie lăsat de izbelişte. Şi da, sunt un om credincios. Cred în sinea mea în Dumnezeu, cu toate că nu mă manifest. Am o credinţă în sufletul meu şi nu mă feresc să recunosc faptul că sunt un om religios.

Impact real: Sunteţi unul dintre cei mai activi primari. Aţi reuşit, practic, să finalizaţi infrastructura rutieră, drumuri mărginaşe, uliţele şi utilităţile. Care este secretul dvs.? Cum aţi reuşit?
Constantin Cârstina: Noi, dacă n-am beneficiat de anumite fonduri stând cu mâna întinsă pe la diverse instituţii sau obţinute pe simpatii politice, am încercat să ne descurcăm singuri şi ne-am luat, practic, soarta în propriile mâini. Am încercat să accesăm fonduri şi tot ceea ce aţi văzut este realizat cu fonduri europene sau guvernamentale. Am încercat, cum spun eu, să bag în pământ toate utilităţile şi după aceea să fac şi drumurile. Mi-a reuşit, pentru că puteam să realizez proiectele şi în altă ordine, dar mi-a reuşit foarte bine în ordinea lor firească. Pot spune că noi aici, la primărie, chiar suntem o echipă şi toţi am contribuit într-o oarecare măsură la această nouă faţă a comunei. Eu am o echipă de excepţie, una cu care îmi face plăcere să lucrez, de atâţia ani s-a coagulat acest colectiv şi sunt mândru de unitatea în care îşi desfăşoară activitatea.

Impact real: Se poate trăi din salariul de primar?
Constantin Cârstina: Se poate trăi, dar nu pot spune, în schimb, că munca de primar este plătită. Sunt momente în care nu mai ştiu că am familie şi uit să mai ajung acasă. Muncim foarte mult la primărie, tot personalul munceşte, dar, în acelaşi timp, am o satisfacţie prin faptul că ceea ce facem se vede.

Impact real: Aveţi pe raza comunei mulţi asistaţi social, şi cum staţi cu rata şomajului?
Constantin Cârstina: Rata şomajului la Orleşti este foarte mică şi pentru că localitatea noastră este amplasată între cele două municipii – Râmnicu Vâlcea şi Drăgăşani, – există posibilităţi de transport din 20 în 20 de minute şi orleştenii îşi găsesc de muncă. Practic, nu muncesc doar cei care nu vor sau cel mult sunt în şomaj tehnic, dar restul au de lucru. În ceea ce priveşte ajutoarele sociale am avut şi avem nişte criterii sociale extrem de selective şi ajutoarele ajung doar la cei care au într-adevăr nevoie de ele, iar cei care vor să muncească şi pot le găsim pe la primărie, în ceea ce priveşte acel venit minim garantat. Poate că mai avem şi noi scăpări, dar, în general, am încercat să acordăm ajutoarele pe date reale, în funcţie de nevoile sociale. La capitolul persoane cu dizabilităţi avem 16 asistenţi personali pentru persoane adulte şi copii şi plătim 31 de indemnizaţii la persoanele cu handicap grav.

Impact real: Aţi reuşit să modificaţi traseul microbuzelor, astfel încât să tranziteze comuna Orleşti. Cum aţi reuşit acest demers?
Constantin Cârstina: Am avut o influenţă, am ajuns până acolo încât am ameninţat că o să blocăm drumul, pentru că nu doreau să vină pe partea aceasta. Aici am fost ajutat şi de Consiliul Judeţean. În momentul în care au dat licenţa, au pus condiţia să devieze traseul pe la Orleşti. Colegii de la Scundu au un mijloc de transport care funcţionează de două sau trei ori pe zi. Am rezolvat această problemă şi este un demers foarte bun, care vine în sprijinul cetăţenilor.

Impact real: Luând în calcul şi amănuntul că domnul Folea, medical comunei, este şi consilier judeţean din partea partidului din care faceţi şi dumneavoastră parte, cum colaboraţi cu dumnealui, este un beneficiu pentru comună?
Constantin Cârstina: Noi colaborăm excelent. Vă daţi seamă că, făcând parte amândoi din acelaşi partid, ne consultăm, colaborăm şi chiar mă mândresc cu faptul că avem un om în Consiliul Judeţean, astfel încât totul se desfăşoară cu rezultate foarte bune, în beneficiul locuitorilor comunei Orleşti.

Impact real: De câte mandate aţi mai avea nevoie pentru a realiza ce v-aţi propus pentru comună?
Constantin Carstina: De foarte multe, nu cred că mi-ar ajunge o viaţă. Sunt un om ambiţios, îmi plac lucrurile făcute aşa cum trebuie. Întotdeauna se va găsi câte ceva de făcut în comună, în speranţa că vom evolua, în primul rând ca ţară, deoarece noi suntem, din păcate, departe de acest lucru.


Postaţi pe: FacebookScrieţi un comentariu

Copyright © 2012 Ultimele stiri – Impact Real. Toate drepturile revin.