Sunteţi aici: Pagina principală // Special

Constantin Briceag: „Sistemul de alimentare cu apa imi da mari batai de cap”

primar3Constantin Briceag şi-a propus să ducă la bun sfârşit o serie de proiecte importante pentru comunitatea din Valea Mare, dar lipsa de fonduri îngreunează orice demers. De când a devenit primar, anul 2012 a fost de departe cea mai slabă perioadă în ceea ce priveşte investiţiile în comună. Ce şi-a propus până la finele mandatului referitor la infrastructura rutieră, dar şi dacă va ceda sau nu sistemul de alimentare cu apă şi canalizare operatorului regional Apavil aflăm în rândurile de mai jos.

Impact real: Ce aţi făcut înainte de a ajunge în funcţia de primar?
Constantin Briceag: Am fost viceprimar două mandate, dar, înainte de a intra în administraţia locală, am lucrat la fostul CAP Irimeşti. Apoi, m-am întors în comună şi am lucrat la ferma zootehnică din Valea Mare până la aşa-zisa Revoluţie. Până în anul 2000, am lucrat la Agro Zoo Ind, am cumpărat opt tractoare, am cultivat pământurile oamenilor cu grâu şi am prins o perioadă foarte bună, în care am putut să dăm localnicilor şi 2.000 de kilograme la hectar. Totul a mers foarte bine până în 1999, când a fost un an foarte greu pentru mine. În 2000 am decis să candidez, am pierdut la câteva voturi, dar am obţinut funcţia de viceprimar. Până în anul 2008, am fost viceprimar, apoi, din 2008 şi până în prezent, primar al comunei Valea Mare. Sunt de profesie medic veterinar şi am terminat şi Facultatea de Administraţie Publică. Am doi copii, o fată şi un băiat.

Impact real: Cât v-a ajutat faptul că sunteţi medic veterinar în relaţia cu cetăţeanul?
Constantin Briceag: M-a ajutat foarte mult: prin această meserie am reuşit să cunosc de la primul până la ultimul cetăţean al comunei. Categoric, oamenii mă solicită, iar eu le răspund cu promptitudine, pentru că aşa m-am obişnuit şi tot aşa i-am învăţat şi pe ei. Cea mai mare bucurie a cetăţeanului care are în curte două sau trei animale este să poată fi ajutat atunci când animalul este bolnav sau când are orice altă problemă. Oamenii de la ţară sunt foarte ataşaţi de animalele lor, şi este o mare satisfacţie pentru mine să-i pot ajuta. La orice oră din zi şi din noapte, dacă sunt solicitat, cu mare drag merg să-i ajut.

Impact real: Dacă veţi duce la bun sfârşit proiectul prin care vor fi asfaltaţi cei 8,2 kilometri de drumuri comunale, ce ar mai trebui făcut în comună, în ceea ce priveşte infrastructura rutieră?
Constantin Briceag: Dacă voi reuşi finalizarea acestui proiect, 95% dintre drumurile care străbat comuna vor fi aranjate. Când am venit la primărie nu aveam asfalt în Valea Mare. Avem şi şansa că DJ 643 B trece chiar prin centrul comunei şi noi vom avea astfel o contribuţie mai mică. Sunt 15 kilometri de drumuri comunale care vin paralel cu drumul judeţean, care erau într-o stare deplorabilă. Le-am întreţinut cu piatră şi cu macadam şi am început să le şi asfaltăm. Bineînţeles că vor mai rămâne şi uliţele laterale, nu avem ce face, acestea însumează cam 6 kilometri. Cred că le vom repara treptat, din bugetul local, dar lucrările vor merge destul de greu, pentru că nu avem bani aproape niciodată la bugetul local; încercăm măcar să le întreţinem. S-a defectat o sondă şi toată piatra de pe platou am luat-o şi am depozitat-o la stadion, urmând să o folosim tocmai pentru drumuri.

Impact real: În urma licitaţiei, modernizarea bazei sportive s-a realizat cu doar 5,2 miliarde de lei vechi. Sunteţi mulţumit de rezultat?
Constantin Briceag: În general, sunt mulţumit, dar mai sunt mici retuşuri. O astfel de bază sportivă costă peste 10 miliarde, iar constructorul a reuşit să o facă la jumătate de preţ. Noi ne bucurăm că am reuşit să o finalizăm şi sperăm ca, în curând, să putem să ne achităm şi de datoria către constructor. Cert este că suntem bucuroşi pentru că putem să ne desfăşurăm activitatea acolo, că de cinci ani jucăm meciurile „de acasă” tot pe terenurile comunelor limitrofe. Ne săturasem să curăţăm şi să întreţinem alte baze sportive, doar ca să putem juca acolo.

Impact real: Este greu să fii primar de ţară? Care sunt calităţile de care aveţi nevoie?
Constantin Briceag: Este greu, dar şi frumos. Atunci când te angajezi în această muncă, trebuie să ştii acest lucru. Experienţa mea de opt ani ca viceprimar m-a făcut să cunosc foarte bine ce presupune această funcţie. Trecerea de la postul de viceprimar la cel de primar a fost foarte simplă, am ştiut cu ce mă confrunt şi ce mă aşteaptă. Am făcut şi nişte cursuri în acest sens, şi înainte, dar şi pe parcurs, dar practica este mult mai importantă decât teoria.

Impact real: Din cei cinci ani de mandat, care a fost cel mai bun din punct de vedere al investiţiilor?
Constantin Briceag: Când am venit în funcţia de primar eram înzestrat cu o forţă şi o ambiţie ieşite din comun. Într-adevăr, m-a ajutat foarte mult şi domnul preşedinte Ion Cîlea. În 2008, am reuşit asfaltarea a doi kilometri pe drumul judeţean 643 B, până la graniţa cu localitatea Diculeşti. Tot în domeniul infrastructurii, toate uliţele şi drumurile săteşti din localitate au fost balastate şi reabilitate în întregime, unele dintre ele nemaifiind pietruite de zeci de ani şi, de asemenea, a fost construit un pod de beton în punctul Valea Drăganului. Pot spune că opusul, adică cel mai prost an din punct de vedere al investiţiilor, a fost 2012, perioadă în care am avut şi conturile blocate, din cauza întârzierii fondurilor pentru investiţii de la Guvern. Anul trecut nu am reuşit decât să balastăm o uliţă. Sperăm ca lucrurile să revină pe un făgaş normal, altfel nu văd bine situaţia noastră.

Impact real: De când sunteţi primar, aţi reuşit ridicarea unui nou sediu al primăriei din temelii. Ce greutăţi aţi întâmpinat pentru realizarea acestui obiectiv?
Constantin Briceag: Până în 2008, salariaţii Primăriei Valea Mare îşi desfăşurau activitatea într-un sediu impropriu, fără condiţii prea bune. Acesta a fost principalul motiv pentru care am luat decizia construirii şi amenajării unui nou sediu pentru primărie. În anul 2008, când am preluat frâiele administrative ale comunei, era realizat doar parterul clădirii. Lucrările au necesitat un timp mai mare de execuţie, din cauza lipsei fondurilor necesare achitării acestor cheltuieli, dar trebuia finalizat acest obiectiv, deoarece vechiul imobil nu oferea condiţiile optime pentru desfăşurarea activităţii. Recunosc faptul că, fără ajutorul preşedintelui Consiliului Judeţean, Ion Cîlea, nu s-ar fi putut realiza lucrarea într-un timp atât de scurt.

Impact real: Aveţi sistemul de alimentare cu apă predat operatorului regional Apavil?
Constantin Briceag: Nu, dar m-am gândit la acest lucru. Chiar eu mi-am dorit, la un moment dat, să-l predau. Este vorba de CEZ, nu avem nici un control asupra lor. Ei vin doar şi întrerup curentul, dacă nu plătesc la o staţie de apă. Avem doar 1,7 lei metrul cub de apă, dar suma este infimă, faţă de cât plătim noi în mod curent. Suntem oarecum în pierdere, iar diferenţa o plătim de la bugetul local. Poate, dacă o să ridicăm preţul la 2,5 lei cred că reuşim să ne echilibrăm. Cel mai mare stres, în momentul de faţă, îl avem chiar cu apa. Sistemul de alimentare cu apă îmi dă mari bătăi de cap. Dar, dacă îl predau Apavilului, ajunge la 6 lei metrul cub de apă, fără canalizare. În plus, noi am introdus apa şi canalul prin proiecte depuse, a fost meritul nostru, nu mi se pare normal să-l ofer pe tavă Apavilului, iar ei să mă răsplătească prin creşterea preţului de trei ori. Oamenii de la noi sunt săraci, au nevoie de apă să-şi ude grădinile. Chiar săptămâna trecută a venit un reprezentant al Apavilului la mine, la primărie, şi mi-a adus Masterplanul. Eu am fost printre primii care s-au înscris în ADI APA Vâlcea. Prioritate au oraşele, acum au venit ceva bani şi i-au dat oraşelor, iar noi suntem la coadă.

Impact real: Cât de importantă este activitatea cultural-sportivă pentru o comună ca Valea Mare?
Constantin Briceag: În afară de faptul că avem această frumoasă echipă de fotbal, care activează la nivelul Ligii a IV-a, avem şi cadre didactice foarte bine pregătite în domeniul cultural şi ne putem mândri că formaţiile de copii şi de elevi participă la toate festivităţile din judeţ, întorcându-se de fiecare dată cu premii şi diplome. Avem formaţii de instrumentişti, de căluşari, de dansuri etc.

Impact real: Aţi avut un eveniment cultural important în comună. Despre ce este vorba?
Constantin Briceag: Am invitat oficialităţile judeţului la prima ediţie a manifestării „Satule, vatră frumoasă!”, avem multe valori plecate din comuna noastră şi am considerat că este un moment prielnic să le reunim. Sunt oameni care nu s-au văzut poate de 60 de ani. Avem şi un mic muzeu la şcoală, la Drăganu, unde copiii au susţinut un frumos spectacol, iar cei plecaţi au ţinut câteva cuvântări, la fel şi oficialităţile. A fost un eveniment important pentru comunitatea noastră şi sunt mândru că am fost eu iniţiatorul acestui eveniment.


Postaţi pe: Facebook



Scrieţi un comentariu

Copyright © 2012 Ultimele stiri – Impact Real. Toate drepturile revin.