Sunteţi aici: Pagina principală // Special

Constantin Briceag: „Si partidul este un sprijin pentru primar in realizarea obiectivului pe care si l-a propus”

Constantin Briceag, primarul comunei Valea Mare, se află în fruntea administraţiei locale din anul 2008, fiind la al doilea mandat consecutiv. Viceprimar în perioada 2000-2008, social-democratul Briceag cunoaşte foarte bine nevoile cetăţenilor. Cum vede comuna Valea Mare la modul ideal, dar şi ce şi-a propus să realizeze până la finele acestui mandat aflăm în interviul de mai jos.

Impact real: Cu ce v-aţi ocupat înainte să fiţi primar?
Constantin Briceag: Am lucrat la fostul CAP Irimeşti, apoi m-am întors în comună şi am lucrat la ferma zootehnică din Valea Mare până la aşa-zisa Revoluţie. Până în anul 2000, am lucrat la Agro Zoo Ind, am cumpărat opt tractoare, am cultivat pământurile oamenilor cu grâu şi am prins o perioadă foarte bună, în care am putut să dăm oamenilor şi 2.000 de kilograme la hectar. Totul a mers foarte bine până în 1999, când a fost un an foarte greu pentru mine. În 2000, am decis să candidez, am pierdut la câteva voturi, dar am obţinut funcţia de viceprimar. Până în anul 2008, am fost viceprimar, apoi, din 2008 şi până în prezent, primar al comunei Valea Mare. Sunt de profesie medic veterinar şi am terminat şi Facultatea de Administraţie Publică. Am doi copii, o fată şi un băiat.

Impact real: Prin ce v-aţi diferenţiat în 2008 de fostul primar, încât aţi reuşit să-i „suflaţi” funcţia?
Constantin Briceag: Lupta a fost foarte dificilă. Lumea la ţară a perceput că este nevoie de o schimbare, dar diferenţa a fost de numai 137 de voturi, iar acum, în 2012, diferenţa a fost de 300 de voturi.

Impact real: Aţi realizat foarte multe în comună într-un singur mandat. Care este secretul?
Constantin Briceag: Munca de zi cu zi şi respectul faţă de cetăţeni. Atâta timp cât eşti pus în slujba cetăţeanului trebuie să te achiţi de toate obligaţiile. Bineînţeles că munca de primar este foarte grea, eu nu lucrez doar opt ore pe zi, de multe ori lucrez chiar şi 14-15 ore zilnic. În această toamnă, am avut foarte multe incendii, cum nu am văzut până acum. Noroc că am o echipă bună şi ne-am descurcat.

Impact real: Ştim că aveţi conturile blocate. Cum staţi cu salariile către angajaţii primăriei?
Constantin Briceag: Avem o problemă cu care ne confruntăm de câteva zile din cauza arieratelor. Noi nu avem datorii de la bugetul local, dar avem datorii pe ordonanţe de guvern. Aici, nu ştim ce vină avem noi că nu ni s-au alocat banii. Până acum, situaţia a fost oarecum de înţeles, pentru că nu am avut aceeaşi culoare politică, dar acum sperăm să se rezolve, altfel riscăm să nu avem cu ce plăti utilităţile, iar dacă noi avem apă 100% în toată comuna, vă daţi seama ce ar însemna să vină CEZ-ul şi să-mi întrerupă staţia de apă, când oamenii sunt obişnuiţi cu apă non-stop. Am avut întreruptă apa doar două zile anul acesta, pentru o revizie la staţia de apă, şi deja primeam telefoane de la oameni.

Impact real: Care este mai exact suma pe care o datoraţi?
Constantin Briceag: Datorăm constructorului de la canalizare 18 miliarde de lei vechi şi pentru baza sportivă, tot pe Ordonanţa de Guvern, 1,2 miliarde. În rest, avem datorii mai mici, pe care le-am şi achitat. Noi am fost trataţi la fel ca şi ceilalţi, care aveau datorii mari din banii de la bugetul local, dar în acest fel nu ne angajam noi să facem lucrările, pentru că nu aveam de unde lua un milion de euro să facem canalizare.

Impact real: Este greu să fii primar de ţară? Care sunt calităţile de care aveţi nevoie?
Constantin Briceag: Este greu, dar şi frumos. Atunci când te angajezi în această muncă, trebuie să ştii acest lucru. Experienţa mea de opt ani ca viceprimar m-a făcut să cunosc foarte bine ce presupune această funcţie. Trecerea de la postul de viceprimar la cel de primar a fost foarte simplă, am ştiut cu ce mă confrunt şi ce mă aşteaptă. Am făcut şi nişte cursuri în acest sens, şi înainte, dar şi pe parcurs, dar practica este mult mai importantă decât teoria.

Impact real: Sunteţi medic veterinar de meserie. Cât v-a ajutat această profesie în relaţia cu cetăţeanul?
Constantin Briceag: M-a ajutat foarte mult: prin această meserie am reuşit să cunosc de la primul până la ultimul cetăţean al comunei. Categoric, oamenii mă solicită, iar eu le răspund cu promptitudine, pentru că aşa m-am obişnuit şi tot aşa i-am obişnuit şi pe ei. Cea mai mare bucurie a cetăţeanului care are în curte două-trei animale este să poate fi ajutat atunci când animalul este bolnav sau are orice altă problemă. Oamenii de la ţară sunt foarte ataşaţi de animalele lor, fac parte din viaţa acestora, şi o mare satisfacţie pentru mine este să-i pot ajuta, deoarece este o mare bucurie pentru ei că le-am rezolvat problema. La orice oră din zi şi din noapte, dacă sunt solicitat, cu mare drag merg să-i ajut.

Impact real: Cum vedeţi comuna Valea Mare, la modul ideal?
Constantin Briceag: După ce realizăm ceea ce ne-am propus, şi sper ca în acest mandat să şi reuşesc, localitatea Valea Mare se va număra printre primele din judeţ. În afară de faptul că avem 3000 de locuitori, ne-am propus să facem ceva încât să creăm locuri de muncă, deoarece investitorii vin, stau puţin şi pleacă. Îi interesează unde este cea mai apropiată gară, dar noi ne situăm între Craiova şi Drăgăşani. Avem 40 de kilometri până la Drăgăşani şi 50 până la Craiova. Dacă Bălceştiul reuşea să facă un nod de cale ferată, atunci era mult mai simplu. Am rămas surprins că toţi investitorii străini, italieni, nemţi sau coreeni, au întrebat unde este cel mai apropiat nod de cale ferată, deoarece ei investesc şi nu vor să facă transportul cu tirurile, ci pe calea ferată, pentru că este mult mai ieftin.

Impact real: Cât contează partidul din partea căruia vine candidatul şi cât contează calitatea candidatului în mediul rural, în alegerea pe care o face electoratul?
Constantin Briceag: De câţiva ani încoace, ţăranii, cât sunt ei de oameni simpli, au perceput că şi partidul este un sprijin pentru primar în realizarea obiectivului pe care şi l-a propus. Neşansa mea a fost că eu am apucat cea mai grea perioadă, fiind şi în opoziţie. Eu nu am trădat niciodată. Pe domnul Cîlea îl cunoşteam mai de mult, şi dânsul a venit la mine şi m-a rugat să fac parte din PSD.

Impact real: V-aţi gândit să treceţi vreodată de la actualul partid la altul?
Constantin Briceag: Am avut momente de supărare, dar nu mi-am dorit să trec la nici un alt partid. Într-adevăr, propuneri au existat de la majoritatea formaţiunilor politice, dar nu am plecat şi nici nu voi pleca. Eu i-am promis domnului preşedinte că voi pleca de la PSD când va pleca şi dânsul, şi se pare că dumnealui s-a hotărât să nu mai plece.

Impact real: Campania electorală pentru parlamentare se apropie cu paşi repezi. Cum s-au implicat în problemele localnicilor parlamentarii din colegiul în care este inclusă comuna Valea Mare?
Constantin Briceag: În noiembrie, începe campania electorală pentru parlamentare. S-a ajuns la un numitor comun, USL-ul şi-a stabilit candidaţii, iar noi îi avem în zona Sud la Camera Deputaţilor pe Constantin Mazilu şi la Senat pe Laurenţiu Coca. Aceştia au candidat şi în anul 2008. Este cam grea întrebarea, dar ambii parlamentari, ori de câte ori au venit pe aici, prin comună, au mai stat de vorbă cu oamenii. Deja, localitatea noastră a beneficiat de 650 de metri de asfalt făcut în satul Pietroasa de Constantin Mazilu, baza sportivă tot de dânsul a fost făcută şi, mai mult ca sigur, satul Pietroasa va fi asfaltat în totalitate.

Impact real: Cât de importantă este activitatea cultural-sportivă pentru o comună ca Valea Mare?
Constantin Briceag: În afară de faptul că avem această frumoasă echipa de fotbal, care activează la nivelul Ligii a IV-a, avem şi cadre didactice foarte bine pregătite în domeniul cultural şi ne putem mândri că formaţiile de copii şi de elevi participă la toate festivităţile din judeţ, întorcându-se de fiecare dată cu premii şi diplome. Avem formaţii de instrumentişti, de căluşari, de dansuri etc.

Impact real: Care este situaţia comunei în privinţa retrocedărilor de teren?
Constantin Briceag: În privinţa terenului agricol stăm foarte bine: ne apropiem de final, dar la terenurile forestiere întâmpinăm greutăţi, deoarece nu ne-am putut închide pe suprafeţele pe care le-am avut, oamenii sunt mai dificili. Ca procent, la terenul agricol stăm peste 90%, iar la cel forestier, cam 70%.

Impact real: Sunteţi mulţumit de cât aţi reuşit să realizaţi până în acest moment pentru comuna pe care o conduceţi?
Constantin Briceag: Sunt mulţumit, dar nu în totalitate. Vreau să fac mai mult, vreau să termin de asfaltat, vreau să modernizez căminele culturale şi să fac canalizarea în toată comuna.


Postaţi pe: Facebook



Scrieţi un comentariu

Copyright © 2012 Ultimele stiri – Impact Real. Toate drepturile revin.