Primarul localităţii Mihăeşti a vorbit, într-un interviu acordat cititorilor Impact real, despre proiectele pe care doreşte să le implementeze în viitorul mandat, precum şi despre necesităţile cetăţenilor. De ce gradul de colectare al taxelor şi impozitelor este până la această dată scăzut dar şi cum va arăta localitatea la finele celor patru ani, aflăm în rândurile de mai jos.
Impact real: Ce reprezintă funcţia de primar pentru dvs.?
Constantin Bîrzăgeanu: Orgoliul de a realiza ceva pentru oameni, sentimentul de mândrie de-a lăsa ceva în urma mea. Vreau ca atunci când voi trece pe stradă cu nepotul meu să am ce-i arata, povestindu-i în acelaşi timp câte drumuri am făcut la Bucureşti pentru aceste grădiniţe, câte zile amare am avut până au început lucrările, câtă bucurie am simtit când am văzut primii copii intrând. Sau să spun că pe tractorul nou pe care l-am achiziţionat, cât timp am fost primar doar eu l-am condus, pentru faptul că vreau să-l ţin nou până plec din această primărie. Consider că trebuie să ţinem de lucrurile pe care le avem la primărie ca de lucrurile noastre de acasă. Şi dacă mie îmi place să mă respect pe mine trebuie să respect şi biroul şi colegii.
Impact real: Cum vedeţi localitatea la finalul acestui mandat?
Constantin Bîrzăgeanu: Am pretenţii foarte mari şi din partea mea şi din partea cetăţenilor, dar şi din partea Consiliului Judeţean. Din punct de vedere al investiţiilor, întreaga comunitate să înţeleagă că ce am promis, va fi în procent de 100% rezolvat. Ceea ce ţine de mine îmi voi duce până la capăt făgăduielile însă, vreau ca şi cetăţeanul să înţeleagă că are şi responsabilităţi nu numai drepturi. Îmi doresc ca fiecare să îşi facă în faţa gospodăriei şi în curte curăţenie, fără ca eu să fiu obligat să le fac observaţii şi să se respecte mai mult. Când am preluat conducerea acestei primării nu aveam un metru de conductă de apă, nici o palmă de asfalt pe drumurile comunale, şcolile erau la pământ şi, mai mult decât atât, am preluat primăria cu o datorie de 47 de miliarde lei vechi, datorie de care şi azi tragem, mai avem 15 miliarde de achitat, sumă pe care sper ca până la finele anului 2016 să o achităm.
Impact real: Care este gradul de colectare al taxelor şi impozitelor până la această dată, la Mihăeşti?
Constantin Bîrzăgeanu: Mai sunt patru luni până la finele anului, iar gradul de colectare este foarte scăzut, şi asta pentru că la nivel de localitate majoritatea oamenilor au lucrat pe platforma chimică şi mulţi sunt şomeri. Acum am iar un mare semn de întrebare deoarece am aproximativ 400 de cetăţeni care lucrează la Uzina de Sodă şi, faptul că nici până în prezent nu s-a reuşit să se negocieze contractul cu CET-ul, mă îngrijorează. Toate aceste căderi economice ale judeţului pe noi, ca şi administraţie locală, ne afectează.
Impact real: Primăria poate pune la dispoziţie teren noilor investitor?
Constantin Bîrzăgeanu: Mihăeştiul nu dispune de nici o palmă de teren pe care să o poată pună la dispoziţie vreunui investitor. Avem peste 300 de hectare de teren pentru care ne judecăm, suntem în instanţă, şi o suprafaţă de 366 de hectare de izlazuri, care au un regim special. Dacă mâine vine la primărie vreun investitor în vederea creării de noi locuri de muncă, nu aş avea posibilitate de a-i pune la dispoziţie teren ca să poată construi o fabrică pentru că, nu avem terenuri libere de sarcini.
Impact real: Sunt cereri din partea cetăţenilor în vedere extinderii reţelei de gaze naturale în localitate?
Constantin Bîrzăgeanu: Mihăeştiul dispune de o reţea de gaze naturale, însă mai avem nevoie de extinderi la sistem în zonele unde, la timpul respectiv cetăţenii nu au vrut să se racordeze la sistem, iar acum necesită avize şi autorizaţii mai speciale. În acest sens, noi am făcut documentaţia, s-au aprobat toate cele opt extinderi de reţea de gaze naturale în satele: Negreni, Bârseşti, Stupărei, Govora Sat, Scărişoara, Gurişoara, Vulpuieştişi Mihăeşti. Valoarea lucrărilor va ajunge la 4 miliarde lei vechi, bani pe care îi vom suporta de la Consiliul Local, iar cetăţenii vor trebui să plătească o taxă de racordare în valoare de 600 de lei pentru a putea beneficia de gaz.
Impact real: În Valea Şipotului, patru izvoare pot face adevărate minuni printre cei care apucă să folosească apa de acolo. Pentru viitor există în plan un proiect de a transforma localitatea Mihăeşti într-o mini-staţiune balneologică?
Constantin Bârzăgeanu: Avem acele izvoare care sunt adevărate minuni pentru sănătate. Să transformăm localitatea Mihăeşti într-o mini-staţiune balneologică, este un vis al meu pe care aş vrea să-l îndeplinesc. Investiţie este foarte mare, cu toate astea va veni vremea să o punem în valoare, eventual pe un program public-privat. O problemă este că, în prejma acestor izvoare, nu avem teren pentru a putea demara proiectul, în vederea construirii unei baze de tratament. Dar, pentru a ajunge la stadiul de a ne gândi serios la acest proiect, trebuie să ne dăm tot interesul ca această localitate să aibă toate drumurile asfaltate şi reţeaua de canalizare introdusă, apoi ne putem gândi la un astfel de proiect.
Impact real: Mihăeştiul este una din localităţile care face parte din Zona Metropolitană. Consideraţi că acest proiect mai poate deveni realitate sau a rămas la stadiul de mit?
Constantin Bârzăgeanu: La ultima şedinţă pe care am avut-o, şi asta a fost în vara anului trecut, chiar dacă au fost nemulţumiri din partea multora, la vremea respectivă, în acest proiect s-a decis să rămână doar şase localităţi, inclusiv localitatea Mihăeşti, mergând pe considerentul că, atunci când s-a făcut Zona Metropolitană nu a prea fost gândită, deoarece în acest proiect au fost atrase localităţi mult prea îndepărtate de municipiu. Astfel, au fost agreate doar localităţile limitrofe municipiului. Proiectul din faşă s-a dovedit a fi un insucces, când să-i dăm drumul a plecat dl Frâncu. Ulterior, conducerea interimară de la acea dată a schimbat directorul proiectului, apoi s-a decis scoaterea din proiect a localităţilor mult prea îndepărtate de municipiu şi, uite aşa, au trecut patru ani, timp în care s-au făcut decât şedinţe şi s-au plătit cotizaţii. Consider că proiectul Zonei Metropolitane ar rezolva în mare parte dezvoltarea judeţului, însă zace în sertarele instituţiilor publice de mai bine de patru ani.
Impact real: În afară de proiectele de infrastructură, mai aveţi şi alte domenii de interes?
Constantin Bârzăgeanu: Cu proiectele pe care le avem, vom încerca să transformăm radical această comună, cel puţin din punctul de vedere al asigurării celor mai elementare servicii pentru populaţie. Oamenii au nevoie de şcoli şi grădiniţe moderne, iar eu, în mandatul trecut, m-am concentrat în mod deosebit pe acest aspect. Grădiniţa Gurişoara şi Grădiniţa Buleta arată cu totul altfel acum, faţă de cum erau în trecut, iar copiii pot învăţa în condiţii civilizate, şi aveam nevoie de acest lucru, pentru că ei sunt viitorul nostru, şi şansa de a continua ceea ce facem noi acum. În viitorul mandat îmi doresc să avem toate dispensarele medicale reabilitate, să avem izolaţie termică la toate şcolile, ba chiar să realizăm un teren sintetic la şcoala de la Gurişoara. Sperăm ca proiect european care ne-a fost aprobat vom avea canalizare în satele Gurişoara, Scărişoara şi Vulpeşti, urmând ca reţeaua de canalizare să fie realizată în toată localitatea, în legătură cu staţia de epurare Băbeni. În acelaşi timp, va fi extinsă şi reţeaua de gaze naturale, se vor amenaja rigole şi trotuare în comună, pentru siguranţa cetăţenilor, iar toată localitatea va fi iluminată cu becuri cu led. Tot pentru siguranţa cetăţenilor, am gândit o reţea de camere de supraveghere care să cuprindă întreaga localitate, şi care va limita foarte mult infracţiunile.
Impact real: Ce aşteptări aveţi de la noua conducere a Consiliului Judeţean?
Constantin Bârzăgeanu: Sunt foarte multe primării care îşi îndreaptă privirea spre Consiliul Judeţean, iar eu nu ştiu cum ne va împăca pe toţi, pentru că problemele din localităţi sunt mari şi bani nu sunt. Am fost în vizită în multe localităţi din Europa, nicăieri nu se lucrează ca la noi, pe criterii politice. Acolo se face o analiză, în urma căreia se constată care localitate are nevoie de fonduri şi doar aceea primeşte bani. Noi am avut un drum pe care l-am început în 2008 şi l-am finalizat abia anul acesta, cu bani veniţi de la Consiliul Judeţean. Primeam câte un miliard pe an, bani cu care abia turnam câte o fâşie de asfalt, apoi suspendam lucrările, după o perioadă mai primeam un alt miliard şi, iar mai turnam o potecă, şi uite aşa, nu am terminat bine de asfaltat drumul că am luat-o de la capăt cu reparaţiile. Am chemat constructorul pentru a semna procesul verbal, deoarece trebuie să renoveze ce s-a distrus. Am cele mai mari speranţe în noua conducere a Consiliului Judeţean, pentru că domnul preşedinte este din localitate şi vede nevoile acestei comunităţi.