Sunteţi aici: Pagina principală // Special

Constantin Barzageanu: Sunt hotarat sa candidez anul viitor pentru un nou mandat

IMG_4439Constantin Bârzăgeanu spune că este hotărât să candideze pentru încă un mandat, adăugând că mai are multe planuri pentru dezvoltarea comunei. Regretă promisiunile făcute pentru această comunitate din partea altora, care îşi amintesc de oamenii locului doar în campanie, cerşind voturi. Afirmă că a trecut printr-o perioadă destul de dificilă, însă, alături de colegi, a reuşit să pună pe picioare câteva proiecte îndrăzneţe, menite să contribuie la dezvoltarea localităţii. Speră ca şi în acest an să aibă parte de sprijin, pentru a putea realiza obiectivele propuse.

Impact Real: Cât de bună este colaborarea dumneavoastră cu autorităţile judeţene?
Constantin Bârzăgeanu: Multă vreme am crezut că puteam avea mult mai mult sprijin în fosta conducere a Consiliului Judeţean, dar acum am constatat că mai mult se lăuda, comparativ cu noua conducere, care din capul locului spune „nu, nu avem de unde, nu putem!”. Dacă atunci plecam de la Consiliul Judeţean „aburit” de promisiuni, cei de acum îmi taie şi cea mai mică speranţă.

Impact Real: Primăriile au obligaţia să concesioneze sau să închirieze păşunile aflate în domeniul public, prioritate având crescătorii de animale. Astfel, Uniunea Europeană nu va mai plăti subvenţie, dacă fermierii nu iau în concesiune izlazurile comunale. Primăria poate beneficia de subvenţie doar dacă are animale în proprietate, ceea ce nu este cazul nici unei primării din judeţul Vâlcea. Care este situaţia izlazurilor, la Mihăeşti?
Constantin Bârzăgeanu: Sunt în aceeaşi postură, adică nu le-am închiriat şi nu le-am concesionat la nimeni, pentru că nu vreau să am probleme. Ştiu că mă obligă legea, dar Consiliul Local refuză să le concesioneze sau să le închirieze, pentru faptul că avem probleme cu oamenii. Aflaţi în această situaţie, pierdem acea subvenţie de la Uniunea Europeană, o grămadă de bani, 34 de mii de euro. Sunt o „căruţă” de bani, cu care puteam să facem investiţii pe terenurile respective, aşa că astăzi, suntem puşi în situaţia de a administra pe cheltuiala primăriei cele 336 de hectare de izlazuri, deşi se putea ca, pentru această gospodărire, să luăm bani. Am susţinere în Consiliul Local, dar nu vreau să insist cu această problemă, atâta timp cât cetăţenii nu sunt de acord.

Impact Real: Câinii comunitari au aprins din nou spiritele la Spitalul de Pneumoftiziologie din Mihăeşti, iar noul director v-a cerut sprijin, în acest sens. Ce măsuri aţi luat pentru a stopa acest fenomen?
Constantin Bârzăgeanu: Câini sunt şi în continuare foarte mulţi pentru că acolo sunt şi foarte mulţi aduşi din alte localităţi. Cu toate acestea, am găsit pe moment o soluţie pentru a rezolva problema câinilor din cadrul Spitalului TBC, până la rezolvarea unui contract cu o firmă autorizată. Domnul director Marius Lumineanu a venit la mine cu un referat, să dotăm drumul judeţean şi drumul comunal cu indicatoare către spital, pentru că foarte multă lume nu ştie să ajungă, nici chiar după harta comunei, de la intrarea în localitate. Părerea mea este că lucrurile, din punct de vedere administrativ, s-au schimbat în cadrul acestui spital. Există mai multă ordine, mai mult respect şi toate acestea pentru că domnul director a găsit soluţii.

Impact Real: Localitatea Mihăeşti mai face parte din Zona Metropolitană?
Constantin Bârzăgeanu: La ultima şedinţă pe care am avut-o, primarul Gigi Matei a stabilit, chiar dacă au fost nemulţumiri din partea multora, ca în acest proiect să mai rămână doar şase localităţi, inclusiv localitatea Mihăeşti, mergând pe considerentul că, atunci când s-a făcut Zona Metropolitană nu a prea fost gândită, deoarece în acest proiect au fost atrase localităţi mult prea îndepărtate de municipiu. Astfel, prin decizia lui Gigi Matei au fost agreate doar localităţile limitrofe municipiului, fiind exclus inclusiv Oraşul Băbeni. După această decizie, forte mulţi primari au plecat bolborosind.

Impact Real: În Valea Şipotului, patru izvoare pot face adevărate minuni printre cei care apucă să folosească apa de acolo. Pentru viitor există în plan un proiect de a transforma localitatea Mihăeşti într-o mini-staţiune balneologică?
Constantin Bârzăgeanu: Avem acele izvoare, care necesită o investiţie foarte mare. Pe viitor vreau ca acest proiect să intre pe un program, eventual public-privat. O altă problemă este că, în prejma acestor izvoare, nu avem teren pentru a putea demara proiectul, în vederea construirii unei baze de tratament. Dar, pentru a ajunge la stadiul de a ne gândi serios la acest proiect, trebuie să ne dăm tot interesul ca această localitate să aibă toate drumurile asfaltate şi reţeaua de canalizare introdusă, apoi ne putem gândi la un astfel de proiect.

Impact Real: Aţi moştenit o primărie cu datorii?
Constantin Bârzăgeanu: Când m-am dus în primul an, la serbarea copiilor care s-a ţinut în Căminul Cultural din satul Govora îmi era frică să nu ne cadă porumbeii în cap deoarece acoperişul avea găuri astupate cu folii, iar căminul cultural din satul Măgura nu mai avea nici tavan şi nici măcar geamuri. Erau puse folii de nailon, iar sobele scoteau mai mult fum decât căldură. Astăzi, aceste locaţii sunt dotate cu centrale termice, grupuri sanitare moderne şi interioarele sunt frumos amenajate. Am preluat primăria cu o datorie de 49 de miliarde de lei vechi, iar astăzi, după trei ani trecuţi din acest mandat, mai avem 13 miliarde de lei vechi, şi încerc ca, până la finalul anului viitor, să scăpăm de această povară. Din programul electoral cu care m-am prezentat am reuşit să realizez proiectele în procent de 80%. Nu am reuşit, în schimb, să duc la bun sfârşit asfaltarea drumurilor şi reţeaua de canalizare,
exact proiectele care nu ţin de noi, ca administraţie publică. Datoriile respective l-am moştenit, iar, la acest capitol, s-au mai adăugat peste 80 de procese, şi nu mai ştiu câte dosare penale.

Impact Real: Ce vă puteţi reproşa, în aceşti ani?
Constantin Bârzăgeanu: Regret nerealizările şi promisiunile pentru această comunitate ale altora, nu ale mele. Sunt oameni care vin în campanie şi cerşesc voturi, după care, chiar dacă au putere, uită de noi. Investiţiile în această localitate au valori mari, nu se pot face doar cu bani din bugetul local. Eu sunt legat ombilical de instituţiile statului şi, de multe ori, de recomandările anumitor persoane pentru ca şi proiectul meu să stea „deasupra”, la finanţare.

Impact Real: Ce proiecte doriţi cel mai mult să le vedeţi finalizate?
Constantin Bârzăgeanu: Dacă am avea bani şi totul ar depinde de noi, mâine am începe să turnam asfalt pe toate drumurile comunale şi am introduce reţeaua de canalizare. Pe lângă toate acestea, care sunt extrem de importante, aş achiziţiona şi un mijloc de transport pentru elevi, pentru că prea am stat cu „miloaga” pe la Inspectoratul Şcolar şi Consiliul Judeţean, şi aş construi cea mai mare sală de sport.

Impact Real: Ce vă place mai mult să faceţi, politică sau administraţie?
Constantin Bârzăgeanu: Eu fac administraţie, iar, dacă mâine s-ar da o lege ca, o dată ocupată funcţia de primar, să mă leapăd de partid, eu aş fi primul, şi asta pentru că nu m-a ajutat cu nimic partidul. Mai mult m-a jumulit şi îmi dă nişte sarcini în plus, pentru care trebuie să sacrific o parte din treburile mele. Când am câştigat alegerile nu le-am câştigat ca partid, ci ca om.

Impact Real: Vă gândiţi la o nouă candidatură?
Constantin Bârzăgeanu: De multe ori, când văd că nimic nu se leagă şi toţi factorii sunt împotriva mea, refuz să mai aud de primărie, şi vreau mai multă linişte, şi mai multă libertate. Cu toate acestea, îmi pare rău de ceea ce am început, pentru că toate sunt proiecte de suflet pe care, sub jurământul meu faţă de această comunitate, trebuie să le finalizez, deşi, din punct de vedere financiar nu merită.

Impact Real: Agenţia Naţională de Integritate v-a bătut la uşă, până acum?
Constantin Bârzăgeanu: Şi eu am fost verificat şi sunt, am primit în acest sens şi o adresă, pentru a clarifica situaţia mea legată de incompatibilitate, dar nu m-au găsit cu nimic. Înainte de a face vreun „pas” mă informez din toate sursele mele, dacă sunt în legalitate.


Postaţi pe: FacebookScrieţi un comentariu

Copyright © 2012 Ultimele stiri – Impact Real. Toate drepturile revin.