Primarul localităţii Mihăeşti a vorbit, într-un interviu acordat cititorilor Impact real, despre proiectele pe care doreşte să le implementeze în acest an, precum şi despre necesităţile cetăţenilor. De ce infrastructura şcolară reprezintă o preocupare centrală a administraţiei‚ dar şi de ce crede că de multe ori cetăţeanul a uitat că pe lângă drepturi are şi obligaţii, aflăm în rândurile de mai jos.
Impact real: Ce proiecte sunt creionate în acest an, cu bani din bugetul local?
Constantin Bărzăgeanu: Vom anvelopa două şcoli, cea din satul Buleta şi şcoala din satul Măgura, ne vom axa pe construirea clădirii pentru evidenţa populaţiei şi amenajarea sensului giratoriu, dar şi asfaltarea unui drum comunal pe o lungime de un kilometru. Pe lângă aceste proiecte cu fonduri din bugetul local ne mai dorim achiziţionarea unui microbuz pentru copii, pe care sperăm să-l primim de la Prefectură sau de la Ministerul Educaţiei. Am făcut această solicitare deoarece unul dintre microbuze este foarte vechi, iar starea sa tehnică nu mai este în conformitate cu prevederile Regulilor de testare a autovehiculelor de transport pentru copii.
Impact real: Infrastructura şcolară reprezintă o preocupare pentru dumneavoastră?
Constantin Bărzăgeanu: Noi acordăm o atenţie deosebită unităţilor de învăţământ. În localitate funcţionează trei şcoli: şcoala din satul Măgura care are şi personalitate juridică, şcoala din satul Buleta şi cea din Govora Sat. La capitol dezvoltare a infrastructurii educaţionale în localitate s-au construit din temelii două grădiniţe moderne, cu fonduri de la Banca Mondială. Noile locaţii au fost ridicate după un proiect tip la nivel naţional şi au spaţii generoase în sălile de curs, grupuri sanitare proprii pentru fiecare dintre grupe şi pentru educatori, dotate cu toalete adecvate, chiuvete şi chiar cu duşuri, spaţii pentru personalul auxiliar şi pentru depozitarea alimentelor. Totodată, „micuţii” beneficiază de mobilier, jucării şi materiale didactice, iar în curtea exterioară este amenajat un adevărat „rai al copilăriei”, un minunat spaţiu de joacă. În noile unităţi de învăţământ, dintre care cea ridicată în centrul comunei, pe locul unde, în urmă cu puţin timp, copiii învăţau într-o locaţie mult prea veche, care stătea să cadă, învaţă de doi ani două grupe de preşcolari. Proiectul locaţiilor s-a concretizat în urma zecilor de drumuri pe la uşile ministerelor, deoarece copiii din satele Govora şi Buleta nu aveau grădiniţă. Astăzi, ambele locaţii sunt mândria mea. Fiecare proiect este important pentru mine, însă aceste două unităţi de învăţământ sunt proiectele mele de suflet. Pe lângă dotările pe care le au am pus flori, steaguri, bannere, dar şi camere de supraveghere pentru interior şi exterior. Am făcut toate aceste lucruri cu scopul de a-i atrage pe copii, şi am reuşit. Înainte de a deschide porţile acestei locaţii am ascultat dorinţele copiilor, desenând pe fiecare perete personajele din desenele animate îndrăgite de ei. Anul acesta, cu bani din bugetul local, vom realiza izolarea termică a şcolilor, iar prin Compania Naţională se va construi o nouă sală de sport.
Impact Real: Aţi moştenit o primărie cu datorii de 47,6 miliarde de lei vechi. Care este astăzi situaţia obligaţiilor moştenite?
Constantin Bărzăgeanu: Nu am fost niciodată atât de bucuros din punct de vedere financiar, prin faptul că pot să încep şi eu un an fără datorii. Mai mult, avem un plus de 1,5 miliarde de lei, fond de rulment. Am tras de această datorie ani de zile făcând economii, dar şi pentru că a dispărut contractul cu acea firmă, prin care am fost obligaţi să achiziţionăm servicii de deszăpezire de milioane de lei. Am redus, dar am şi modernizat iluminatul public cu leduri economice, dar şi prin faptul că m-am gândit de trei ori, înainte de a cheltui vreun leu.
Impact Real: Ce alte planuri investiţionale aveţi pentru acest an?
Constantin Bărzăgeanu: Comuna Mihăeşti duce lipsă de o sală spaţioasă de spectacole, care să poată găzdui evenimente care au loc pe raza localităţii. Singurelele săli disponibile la ora actuală sunt cele trei cămine culturale din Mihăeşti, în care nu încap mai mult de 70 de persoane, iar acest lucru este principalul motiv pentru care, din primăvara anului trecut, am început să construiesc din temelii o sală de festivităţi. Noua locaţie va avea cea mai mare sală de nunţi şi evenimente şi va fi dotată cu spaţii pentru garderobă, bucătărie, grupuri sanitare, duşuri şi mobilier. Imobilul este construit exclusiv din bani de la bugetul local, investiţia ridicându-se la suma de 4 miliarde de lei vechi. Acest proiect a apărut în momentul când, la primărie a avut loc o cununie civilă la care au fost prezente peste 200 de persoane şi nu am avut unde să îi găzduim, pentru că nu aveam spaţiu suficient. Am hotărât astfel să facem o sală specială de festivităţi, cu o capacitate de peste 500 de locuri, în care să includem toate dotările necesare unei astfel de locaţii. Vom construi această sală de festivităţi cât toate cele trei cămine pe care le are Mihăeştiul la un loc. Căminul cultural din faţa noii clădiri pe care noi o vom ridica este vechi de peste 100 de ani, dar mă voi lega de el cu noua construcţie. Voi demonstra că se pot face lucruri mari cu bani puţini. În acelaşi timp cu lucrările pentru construirea sălii de festivităţi, în apropierea acestei clădiri am amenajat un teren de sport multifuncţional, cu nocturnă şi gazon sintetic, având o suprafaţă de 82/42 de metri, fiind omologat pentru a putea susţine inclusiv cantonamente. În localitatea Mihăeşti sunt trei cămine culturale, în satele Vulpuieşti, Buleta şi unul la Măgura, locaţii pe care, în primul mandat am făcut eforturi pentru a le reabilita, cu bani din bugetul local. Cu bani europeni se va construi unui cămin cultural în satul Arsanca. Tot prin Compania Naţională de Investiţii, în această perioadă am primit răspuns în vederea finanţării proiectului care prevede construirea unei săli de sport. Sala se va construi în satul Măgura, un proiect pe care trebuie să-l realizez până la finalul acestui mandat, deoarece l-am făgăduit comunităţii, în programul electoral.
Impact Real: Care este situaţia infrastructurii la Mihăeşti?
Constantin Bărzăgeanu: În localitate infrastructura este realizată în procent de doar 60%. În primul mandat am reuşit să finalizez asfaltarea a 10 kilometri de drumuri comunale. În acest mandat voi finaliza sigur, prin acest proiect, alţi 10 kilometri. Noi sperăm, pentru că avem proiecte întocmite, să prindem la finanţare în vederea asfaltării toate drumurile cu probleme. Avem şi un proiect cu fonduri guvernamentale, depus la Ministerul Dezvoltării, în aşteptarea alocărilor de fonduri, care vizează asfaltarea drumului în satul Arsanca. Situaţia infrastructurii nu este una îmbucurătoare, mi-aş fi dorit mult mai mult, însă lucrurile nu se pot concretiza atât de uşor, chiar dacă îmi doresc asta. Sunt într-adevăr localităţi unde astăzi sunt inclusiv drumurile de tarla asfaltate. Şi noi ne dorim, însă problema sunt alocările de fonduri.
Impact Real: Pentru a deveni staţiune balneară, ce i-ar mai trebui Mihăeştiului?
Constantin Bărzăgeanu: Mai întâi trebuie să avem infrastructură, apoi o primărie nu are puterea de a ridica o localitate la stadiul de staţiune fără dezvoltarori privaţi. Mai mult, Mihăeştiul nu dispune de nici o palmă de teren pe care să o poată pună la dispoziţie vreunui investitor. Avem o suprafaţă de 366 de hectare de izlazuri, dar care au un regim special. Dacă mâine vine la primărie vreun investitor care îşi doreşte să creeze noi locuri de muncă, nu aş avea posibilitatea de a-i pune la dispoziţie teren ca să poată construi o fabrică, pentru că nu avem terenuri libere de sarcini. Localitatea are acele izvoare, dar care necesită o investiţie foarte mare. Pe viitor vreau ca acest proiect să intre pe un program, eventual public-privat. O altă problemă este că, în preajma acestor izvoare nu avem teren pentru a putea demara proiectul de construire a unei baze de tratament. Pentru a ajunge la stadiul de a ne gândi serios la acest proiect trebuie să ne dăm tot interesul ca această localitate să aibă toate drumurile asfaltate şi reţeaua de canalizare introdusă, apoi ne putem gândi la un viitor turistic.
Impact real: Ce reprezintă funcţia de primar, pentru dumneavoastră?
Constantin Bărzăgeanu: Este o mândrie, dar nu din aceea care să mă orbească, ci una care mă mulţumeşte pe mine prin faptul că tot ce mi-am propus, împreună cu echipa din primărie, am şi realizat. Noi suntem în folosul cetăţeanului, iar echipa din primărie a înţeles acest lucru. Mihăeştiul are oameni de ispravă şi mândri dar, cu toate acestea, de multe ori uită că, pe lângă drepturi, au şi obligaţii. Nu vreau să cred că sunt persoane care abandonat credinţa, şi spun asta pentru că, în toamna acestui an, fiecare pom pe care l-am sădit, l-am protejat cu un mic ţarc din lemn. A doua zi, toţi ţăruşii protectori dispăruseră. Dacă România copiilor noştri vrea să fie, „ca la noi, la nimeni”, atunci să fie una educată, să fie una sănătoasă.