Sunteţi aici: Pagina principală // Special

Constantin Barzageanu: „Fondurile ar trebui alocate dupa necesitati, nu pe criterii politice”

În momentul în care a ajuns primar al comunei Mihăeşti, Constantin Bârzăgeanu a vrut să demonstreze cetăţenilor că este persoana potrivită care să continue proiectele iniţiate de regretatul primar Nicolae Stănică, alături de care s-a aflat la cârma administraţiei locale vreme de trei ani. În acest sens, şi-a făcut o strategie şi a implementat proiecte pentru a atrage fonduri europene. Primarul îşi doreşte ca, în perioada următoare, să introducă apa în toată comuna şi să asfalteze toate drumurile comunale. Acesta este de părere că numai în acest fel populaţia comunei pe care o administrează ar putea creşte, iar localitatea s-ar dezvolta. De asemenea, prim-gospodarul din Mihăeşti consideră că nu culoarea politică te face om, nefiind de acord cu împărţirea banilor pe criterii politice, ci mai degrabă în funcţie de necesităţile comunităţii respective.

Impact real: Care au fost primele măsuri pe care le-aţi luat atunci când aţi ocupat funcţia de primar?
Constantin Bârzăgeanu: Primele măsuri pe care le-am luat au fost să port o discuţie cu colegii să-şi respecte programul, să treacă peste acea perioadă grea, provocată de decesul domnului Stănică, cu care m-am înţeles extraordinar de bine şi căruia i-am fost fidel în decizii tot timpul. Am discutat cu colegii şi faptul că trebuie să fim în permanenţă în folosul cetăţeanului, pentru ca acesta să nu simtă pierderea domnului primar, din punct de vedere administrativ. Ca o primă măsură a fost igienizarea comunei, am montat la fiecare staţie de autobuz coşuri de gunoi. Fiind primăvară, am început văruirea pomilor, apoi am plantat flori.

Impact real: Vedeţi interes din partea cetăţenilor în ceea ce doriţi să realizaţi pentru comună? Vă ajută, dacă aveţi nevoie de sprijin?
C-tin Bârzăgeanu: Am parte de un real sprijin din partea cetăţenilor şi a firmelor care îşi desfăşoară activitatea pe raza localităţii. Am o colaborare zilnică cu acestea. Împreună cu cei de la ISU sau Garda de Mediu am realizat controale în comună şi chiar au fost înţelegători şi nu au sărit direct cu amenzi pe oameni, ci le-au explicat ce trebuie să facă şi, ulterior, dacă nu s-au supus cerinţelor, au urmat şi sancţiuni. Pot spune că a existat astfel înţelegere şi din partea acestora, dar şi din partea cetăţenilor, care s-au conformat destul de bine. Cetăţeanul îmi dă sprijinul, dar şi eu trebuie să îl sprijin şi astfel există o colaborare foarte bună între noi. Cetăţenii mă respectă şi eu îi respect pe dânşii.

Impact real: Cum arăta comuna în anul 2008, când aţi ajuns viceprimar?
C-tin Bârzăgeanu: Comuna nu avea asfalt pe nici un drum comunal, ci numai pe cel judeţean, avea alimentare cu apă în proporţie de 40%, în timp ce acum are 60%. Am reuşit extinderea celor 20 de procente chiar anul trecut, de când sunt în funcţia de primar. Îmi doresc ca, până la sfârşitul acestui mandat, să reuşesc să introduc apa în toată comuna. Sediul primăriei era cel vechi, nu există un contract cu Urban pentru colectarea deşeurilor, iluminatul public era deficitar, căminele culturale erau într-o stare jalnică, iar comuna beneficia doar de transportul în comun asigurat de ETA s.a..

Impact real: Care este motivul pentru care doriţi să candidaţi din nou?
C-tin Bârzăgeanu: Vreau să le demonstrez cetăţenilor că pot mai mult. Ce am făcut până acum am realizat cu bani puţini sau chiar deloc, dar, când voi avea un buget întreg, voi face tot ce îmi stă în putinţă pentru a mulţumi pe toată lumea. În primul rând, îmi doresc asfalt pe toate străzile şi uliţele şi apoi canalizare.

Impact real: De câte mandate aţi avea nevoie pentru a realiza ce v-aţi propus?
C-tin Bârzăgeanu: De două mandate. După acestea va fi totul finalizat şi nu îmi voi mai face griji că oamenii sunt nemulţumiţi.

Impact real: În urma recensământului a scăzut numărul populaţiei?
C-tin Bârzăgeanu: În urma recensământului, populaţia a scăzut cu 200 de persoane. Se pare că recensământul a fost făcut cu mai puţin interes, cred că trebuia mai mult insistat la casele oamenilor, a apărut şi acea problemă cu codul numeric personal, iar foarte multă lume a refuzat să se declare sau au fost plecaţi în străinătate şi nu au vrut să spună. Eu mă aşteptam la o creştere la nivel de comună, pentru că în ultimii ani s-au construit case, s-au făcut mutaţii etc. Din punct de vedere al documentaţiei, observ o creştere a construirii de locuinţe de 70%. Natalitatea a crescut, iar mortalitatea a mers cam pe aceeaşi linie. Foarte mulţi dintre localnici sunt plecaţi în străinătate, iar omul a avut o mică teamă, să nu plătească mai mult impozit, raportat la salariile pe care cei plecaţi în alte ţări le câştigă. Chiar dacă localitatea Mihăeşti a scăzut din punct de vedere al populaţiei, ca mărime am rămas aceeaşi şi ne menţinem tot pe locul 1, pentru că majoritatea comunelor şi oraşelor au avut o mică scădere. Suntem cea mai mare comună şi din punct de vedere al populaţiei, dar şi ca suprafaţă.

Impact real: Care ar fi primul lucru pe care aţi dori să-l realizaţi, în cazul în care aţi avea bani suficienţi la bugetul local?
C-tin Bârzăgeanu: În primul rând, îmi doresc ca toată comuna să aibă asfalt, iar acest lucru îl voi reuşi în următorul mandat, chiar dacă nu o să am bani suficienţi. Apoi, îmi mai doresc sistem de canalizare, care să-l completeze pe cel de apă, deja existent în proporţie de 60% şi pe care în următoarele luni îl vom finaliza.

Impact real: Cât de mult simţiţi că i-a afectat criza pe locuitori?
C-tin Bârzăgeanu: I-a afectat foarte mult. Observ acest lucru mai ales la încasarea taxelor şi impozitelor, nu ştiu dacă am un procent de 25% ca sumă încasată. Omul nu mai are bani, i s-a redus din salariu, mulţi au intrat în şomaj. Majoritatea populaţiei lucrează la Oltchim şi de trei luni nu şi-au mai primit banii. Totuşi, ţăranul, omul de rând este primul care îţi dă impozitele.

Impact real: Sunteţi mulţumit de modul de evoluţie a proiectelor pentru care au fost alocate fonduri?
C-tin Bârzăgeanu: Da, pe o parte sunt foarte mulţumit, dar pe de altă parte mi-aş dori ca acele fonduri de la Guvern să se dea şi raportat la suprafaţa comunei sau la numărul de locuitori. Eu primesc să zic cinci miliarde, iar comuna Ioneşti primeşte 20 de miliarde, deşi are jumătate din populaţia mea sau ca suprafaţă. Chiar dacă are datorii mai mari, nu mi se pare corect deoarece, având o suprafaţă mai mare a comunei, ai nevoie de mai mulţi bani pentru a face ceva care să se vadă. Banii nu trebuie împărţiţi pe criterii politice, ci pe necesarul pe care îl are. Chiar dacă este criză, eu am observat că oamenii şi-au făcut acele branşamente la gaz din puţinul pe care îl aveau, deoarece chiar aveau nevoie.

Impact real: V-aţi simţit privilegiat sau nedreptăţit de faptul că la putere este PDL? Consideraţi că se putea face mai mult pentru comuna dvs.?
C-tin Bârzăgeanu: Nu ştiu dacă se putea face mai mult sau mai puţin. Fiind criză la nivel naţional şi mondial, nu ştiu dacă alt partid putea face mai mult decât PDL, astfel încât să se şi observe acest lucru. În situaţia de faţă, nu cred că alt partid putea face mai mult. Situaţie critică a fost peste tot în lume, nu numai în România.

Impact real: Faceţi parte dintr-un partid mic, PIN. Ce v-aţi gândit să faceţi în privinţa situaţiei dvs. politice?
C-tin Bârzăgeanu: Sunt într-un partid mic. În primul rând, o să consult cetăţenii, să vedem cum văd ei principiul şi cum mă sfătuiesc şi ei, o să discut şi cu firmele pe care le am la nivel de comună, deoarece am oameni cu potenţial, să văd şi părerea acestora. În funcţie de propunerile altor partide, de sprijinul pe care mi-l oferă, o să cântăresc opţiunile şi o să aleg varianta cea mai bună. Pentru cetăţeni aş vrea să am bani, să le fac ce le mai trebuie, aşa că voi alege varianta care îmi convine în acest sens. Dacă nu, mergem pe aceeaşi linie.

Impact real: Consideraţi că un primar, după ce a ajuns în funcţie, nu ar mai trebui să „facă” politică, ci să îşi îndrepte atenţia din acel moment doar asupra comunităţii pe care o conduce?
C-tin Bârzăgeanu: Cred că toţi primarii ar îmbrăţişa această variantă dacă, din momentul în care ar ajunge în funcţie, ar putea să facă doar administraţie locală, lăsând politica la o parte şi ocupându-se în acest fel mai mult de comunitate. Odată obţinută funcţia de primar, acesta să îşi facă meseria de administrator al comunei, iar fondurile să i se atribuie după meritele lui în comunitatea respectivă, nu datorită partidului din care face parte.

Impact real: Cu ce se poate lăuda comuna Mihăeşti?
C-tin Bârzăgeanu: Avem foarte multe facilităţi, am nişte oameni foarte harnici, gospodari, au case frumoase înconjurate primăvara şi vara de flori, inclusiv la poartă. Se gospodăresc aşa cum pot, cultivă legume şi merg cu ele la piaţă, să facă un ban în plus şi să nu îşi bată joc de munca lui, cresc animale, au cu ce se mândri. Am oameni de valoare în comună. Este o zonă frumoasă şi ne putem mândri cu obiective turistice, cu Mănăstirea Govora, care se află pe raza localităţii. De asemenea, distanţa de numai 12 kilometri faţă de oraş pot spune că ne favorizează în privinţa preţului de vânzare a terenurilor.


Postaţi pe: Facebook



Scrieţi un comentariu

Copyright © 2012 Ultimele stiri – Impact Real. Toate drepturile revin.