Primarul oraşului Bălceşti, Constantin Aleca a vorbit într-un interviu acordat cititorilor Impact real despre lucrările care se realizează în prezent în oraş. Cât de importantă este apartenenţa politică a unui primar, cât de necesar este un spital în oraşul Bălceşti, dar şi care sunt obstacolele pentru deblocarea redeschiderii spitalului, aflăm în rândurile de mai jos.
Impact real: În ce stadiu este proiectul de redeschidere a spitalului din Bălceşti?
Constantin Aleca: Social-democraţii gândesc că, dacă se va redeschide spitalul în acest mandat, al meu, nu vor mai putea să revină în fruntea administraţiei. Eu le spun că, dacă reuşim să reînfiinţăm spitalul îmi dau demisia fără probleme, şi îi las să rămână ei să candideze. Acum, principalul meu obiectiv este redeschiderea spitalului, pentru întreaga zonă de sud a judeţului. Întâmpin însă diverse obstacole din partea consilierilor locali PSD la fiecare şedinţă, pentru că aceştia se opun categoric oricărei iniţiative de acest gen. Trebuie să preluăm clădirea unde era spitalul de adulţi, locaţie care a fost dată în administrarea căminului de bătrâni. Nefiind activitate din luna octombrie 2017, am decis să închidem din punct de vedere juridic activitatea căminului pentru a putea prelua patrimoniul şi să începem modernizarea clădirii. Altfel, din punct de vedere juridic nu avem voie să investim în clădire. În acest sens am iniţiat un proiect de hotărâre pentru închiderea activităţii căminului, dar am nevoie de două treimi din voturile consilierilor, fiind vorba de patrimoniu, adică de zece voturi, în timp ce am de partea mea numai nouă consilieri. În situaţia aceasta nu pot să închid juridic activitatea căminului pentru a putea prelua clădirile. Ei ştiu pentru ce vrem să facem această procedură, fiindcă scopul este reînfiinţarea centrului medical în oraş. Acest aspect se cunoaşte, inclusiv preşedintele Consiliului Judeţean ştie situaţia, este informat de poziţia consilierilor social-democraţi, însă nu intervine. Dacă nu se intervine cu lucrări de amenajare, clădirea se deteriorează.
Impact real: Cât de grei sunt paşii pentru reînfiinţarea spitalului?
Constantin Aleca: Preşedintele Consiliului Judeţean spunea zilele trecute că s-a finalizat acea analiză pe care a făcut-o cu specialişti ai Consiliului Judeţean Vâlcea şi că, în curând, va transmite şi opiniei publice informaţiile cu privire la analiza respectivă. Prin înfiinţarea acestei comisii mixte demersul final trebuie să fie reprezentat de un document în care să fie precizate în mod clar şi fundamentat legal, financiar şi medical măsurile prin care ar putea fi înfiinţată în oraş o structură medicală. Eu spun că această analiză au făcut-o dumnealor la Vâlcea fără deplasare în teritoriu. Din informaţiile neoficiale pe care le am, vor spune că redeschiderea spitalului nu se pretează. Oraşul Bălceşti apare în structura Spitalului de Urgenţă Vâlcea ca centru multifuncţional de sănătate cu 13 paturi pe trei specialităţi: intern, pediatrie, obstetrică-ginecologie, şi se spune mereu că nu sunt medici, nu există personal. Îmi spuneau să depistez de ce nu funcţionează şi, până la urma am depistat de ce: fiindcă nu sunt prinse posturi în statul de funcţii al Spitalului de Urgenţă Vâlcea, şi asta pentru că nu au fonduri pentru salarii, dar nu pentru că nu există personal medical. Este chiar de plâns acest aspect, deoarece Spitalul din Bălceşti s-a înfiinţat în anul 1898, acum 120 de ani, însă nimeni nu îşi dă seama câte vieţi s-au salvat şi cât de necesar este spitalul în zonă.
Impact real: Ce soluţii întrevedeţi pentru deblocarea redeschiderii spitalului?
Constantin Aleca: Mai există o soluţie, pe care am propus-o. În cazul în care nu Consiliul Judeţean şi Spitalul de Urgenţă Vâlcea sunt de acord să prindă posturile necesare în statul de funcţii, cerem ca acea structură să fie radiată din structura Spitalului de Urgenţă Vâlcea cu cele 13 paturi, fiindcă este a noastră, a Bălceştiului, şi înfiinţăm noi în subordinea Consiliului Local Bălceşti un Centru de Sănătate Multifuncţional cu cele 13 paturi. În situaţia acesta sunt demersurile noastre, de aici înainte treaba este a Consiliului Local, noi ne aducem medici, noi îl administrăm. Suntem dispuşi să deschidem un spital în subordinea Consiliului Local. Am făcut un calcul amănunţit în privinţa cheltuielilor şi suntem dispuşi să-l administrăm. Ceva trebuie să se întâmple în acest mandat.
Impact real: Cât de necesar este un spital, în oraşul Bălceşti?
Constantin Aleca: Până ajunge un bolnav la Craiova sau Drăgăşani sunt nenumărate riscuri. În oraş sunt trei salvări, care abia fac faţă, dintre care numai două sunt mai bune. Sunt situaţii destul de dese când salvarea, fiind la distanţă foarte mare nu a ajuns la timp, şi a fost pusă în pericol viaţa copiilor şi a bătrânilor. Din păcate, nu ia nimeni în considerare aceste aspecte. Comisia de specialitate trimisă de la Consiliul Judeţean face o analiză matematică, unde rezultatul trebuie să nu dea cu virgulă, neluând în considerare vieţile a peste 50 de mii de oameni din sudul judeţului Vâlcea. Toată lumea întreabă când se redeschide spitalul, s-a săturat de scandalurile şi interesele politice. Oricum, acum s-a strâns cercul. Acum punctul este pe ordonatorul principal de credite, care este Consiliul Judeţean. Am adrese trimise la Ministerul Sănătăţii, de la Guvern, de la Ministerul de Interne, de la domnul Raed Arafat, unde scrie destul de clar că redeschiderea spitalului depinde de ordonatorul principal de credite. Comunitatea are nevoie de un răspuns din partea Consiliului Judeţean acum, fiindcă în campanie va fi prea târziu. Atunci le voi aduce aminte cetăţenilor faptul că, timp de patru ani ne-am tot rugat la porţile Consiliului Judeţean pentru redeschiderea spitalului. Redeschiderea spitalului este nu doar o provocare, ci înseamnă că peste 50 de mii de oameni au viaţa pusă în pericol.
Impact real: Primăria oraşului Bălceşti aşteaptă rectificarea bugetară. Ce aşteptări aveţi de la această rectificare?
Constantin Aleca: Dacă, la începutul anului nu ne-au dat nici un leu, acum nu am nici o speranţă. Avem bugetul de anul acesta cu 10 miliarde de lei mai mic, faţă de anul trecut. Am fost taxaţi pentru că ne-a prins cu un excedent de 28 de miliarde de lei, chiar dacă era un excedent care avea destinaţie clară: era pentru cofinanţarea proiectelor, o parte era avans alocat de la Uniunea Europeană pentru drumul de exploatare, însă nu s-a ţinut cont de acest aspect şi statul ne-a luat banii, iar noi acum dăm din colţ în colţ.
Impact real: Cât de importantă mai este apartenenţa politică a unui primar?
Constantin Aleca: Răspunsul este foarte clar, şi îl găsiţi în alocările de fonduri pentru oraşul Bălceşti.
Impact real: Din bugetul local de anul acesta reuşiţi să faceţi ceva pentru oraş?
Constantin Aleca: Luând în calcul că anul acesta avem un buget mai mic cu 10 miliarde de lei, am limitat foarte mult investiţiile. Am avut proiecte în derulare, contracte semnate şi a trebuit să ne limităm, fiindcă trebuie să luăm în calcul partea de cofinanţare. În prezent suntem în faza de asfaltare pe strada Teiului, în etapa determinată de controlul asupra stratului de piatră şi urmează ca, în cel mai scurt timp să se toarne asfaltul în lungime de 530 de metri. În proiect sunt prinse patru străzi, cu lungimi scurte. Este un proiect de asfaltare pentru care s-au alocat din bugetul local 13 miliarde de lei vechi.