Sunteţi aici: Pagina principală // Special

Constantin Aleca: Nu sunt strain de problemele orasului si de administratie

Primarul oraşului Bălceşti, Constantin Aleca a vorbit într-un interviu acordat cititorilor Impact real despre proiectele pe care intenţionează să le implementeze în anul 2017, precum şi despre investiţiile care vor fi realizate în acest mandat. În ce stadiu se află proiectul înfiinţării parcului industrial Drăgăşani – Bălceşti, de ce mai sunt în Bălceşti zone fără apă, dar şi multe alte subiecte interesante, vom afla în rândurile de mai jos.

Impact real: Ce proiecte aţi creionat pentru acest an?
Constantin Aleca: Avem foarte multe proiecte pe care trebuie să le iniţiem. În primul rând este proiectul depus pe O.G. 28, care cuprinde modernizarea prin asfaltare a unei reţele de drumuri comunale pe o lungime de 9,5 kilometri, drumuri care în prezent sunt doar pietruite. Din acest sector de drumuri, o porţiune din satul Aninoasa, pe o lungime de 1,6 kilometri este încă de pământ. Proiectul este în faza de documentaţie, în prezent s-a realizat 6 kilometri de ridicări topografice din cei 9,5 kilometri.
Am ştiut la ce m-am înhămat atunci când am candidat, nu sunt străin de problemele oraşului şi de administraţie, pentru că am fost consilier local timp de trei mandate. Întotdeauna, când mi-am asumat responsabilităţi le-am şi dus până la capăt.

Impact real: Ce proiecte aveţi în vederea modernizării drumurilor din Bălceşti?

Constantin Aleca: Avem proiectul care cuprinde asfaltarea a 9,5 kilometri în satele Vasilaţi, Palei şi Chirculeşti unde, pe o lungime de trei kilometri este drum de piatră şi am vrea să-l asfaltăm, în zona Cârlogani, iar la Bălceşti am vrea să facem legătura dintre Ulicioiu şi Otetelişu, pe o lungime de peste un kilometru. În oraş ar mai fi de asfaltat mici uliţe, iar la Otetelişu trebuie turnat asfalt pe Aleea Bisericii, Dosul Bisericii şi Aleea Pârâului. În plus, la Goruneşti ar fi drumul de pământ care trebuie modernizat. Al doilea proiect vizează asfaltarea drumurilor de exploatare agricolă şi este în fază de documentaţie, pentru că mai avem unul care este în stadiul de licitaţie, în valoare de un milion de euro nerambursabili, pe o lungime de 5,6 kilometri în zona Gorueşti – Popeşti – Sticlereşti. Cel de-al doilea proiect va cuprinde asfaltarea drumurilor de exploatare agricolă în zona Cârlogani.

Impact real: În ce stadiu se află proiectul înfiinţării parcului industrial Drăgăşani-Bălceşti?
Constantin Aleca: Am avut în această perioadă o întâlnire cu directorul parcului industrial şi am discutat ca, în această primăvară să ne apucăm serios de treabă, deoarece suntem în urmă cu lucrările în ceea ce priveşte utilităţile faţă de Drăgăşani. S-a tras reţeaua de gaze în această toamnă, fiind chiar la limita de proprietatea, iar, o dată cu venirea primăverii vrem să introducem reţeaua de apă şi canalizare. Proiectul este deja întocmit şi se află la Apavil. Noi aşteptăm să demarăm lucrările şi să ne apucăm de împrejmuirea terenului, dar toate acestea se fac şi în funcţie de fondurile care se vor aloca de la Consiliul Judeţean, pentru că noi nu avem posibilitatea de a duce până la capăt aceste lucrări, din bugetul primăriei. Pentru finalizarea acestui parc industrial este nevoie de mulţi bani, dar măcar să împrejmuim terenul, iar utilităţile să fie toate duse, pentru că investitorul, atunci când vine, mă întreabă de curentul electric, de reţeaua de apă, canalizare şi dacă există gaze. Spun aceste lucruri pentru că, în această perioadă ne-au călcat pragul investitori atât din ţară, cât şi din Germania, Belgia dar şi din Franţa, dar atunci când au auzit că nu au utilităţile trase a fost greu să ia o decizie. Consider că, pentru a dezmorţi partea de sud a judeţului trebuie concentrată atenţia asupra lucrărilor de introducere a utilităţilor în zonă, iar apoi să parcelăm terenul şi să amenajăm drumul. Pentru ca acest parc industrial să funcţioneze, un rol important îl are Consiliul Judeţean, care este partener cu noi într-un procent de 50%. Anul trecut, Consiliul Judeţean a alocat abia 5 miliarde pentru acest obiectiv, iar în decembrie s-au mai alocat 2,5 miliarde de lei. Mă gândesc că actualul preşedinte al Consiliului Judeţean va avea în vedere rezolvarea problemei parcului industrial de la Bălceşti.

Impact real: Se mai face agricultură, la Bălceşti?
Constantin Aleca: Ramura de bază la Bălceşti este agricultura, creşterea animalelor şi comerţul. Înainte a fost industria, dar toate fabricile pe care le aveam s-au închis. La noi este şi o asociaţie care exploatează terenurile în arendă, un lucru foarte bun.

Impact real: Mai există dorinţa cetăţenilor de trecere a oraşului Bălceşti la statutul de comună?
Constantin Aleca: În procent de 99% comunitatea ar fi de acord, însă, din câte ştiu, conform normelor Uniunii Europene nu se mai permite ca oraşele să revină la statutul de comună. Mai mult, cât am fost profesor la şcoală am făcut un sondaj în rândul tinerilor, inclusiv cu cei din clasele V-VIII, întrebându-i dacă ar fi de acord, în situaţia în care s-ar organiza un referendum, de a trece oraşul Bălceşti la statutul de comună. La o astfel de întrebare nici unul dintre tineri nu a fost de acord, spunând că doresc ca pe buletinul lor să scrie „oraş”, iar eu consider că trebuie respectată opinia tinerilor.

Impact real: Ce alte proiecte v-aţi propus să realizaţi, în acest mandat?
Constantin Aleca: De exemplu, la capitolul cultură ne-am propus reintroducerea Casei de Cultură Bălceşti în circuitul activităţilor cultural-artistice şi înfiinţarea unor formaţii de dansuri şi muzică. Deja am avut activităţi culturale, în cadrul Casei de Cultură Bălceşti desfăşurându-se un spectacol de circ, de un real succes. Casa de Cultură a fost reabilitată în ultimii ani şi arată bine, chiar dacă nu sunt făcute mari modernizări, astfel încât putem desfăşura acolo activităţi culturale. Totodată, ne-am propus să susţinem financiar şi echipa de fotbal a oraşului.

Impact real: La Bălceşti mai sunt zone fără apă?
Constantin Aleca: Sistemul este predat Apavilului, suntem în master planul judeţului. Cu bani europeni s-a demarat o primă etapă de lucrări prin care s-au executat extinderile la reţea în satul Goruneşti, iar în Bălceşti, pe strada Deruleni, Pajurei, la Otetelişu şi pe străzile Anton Miţaru, zona Ulicioiu. Acum suntem în faza de readucere la stadiu iniţial, iar cei de la Apavil să facă recepţia. În Bălcesti mai sunt zone unde nu este reţea de apă, din păcate, în două sate. Cel mai grav este în satul Palei, care este aşezat pe un deal, iar vara fântânile seacă şi comunitatea este pusă într-o situaţie dificilă. În aceeaşi situaţie este şi satul Poieni, fără reţea de apă şi canalizare. Oraşul este prins în master planul judeţului cu extinderi la reţeaua de apă şi canalizare pentru aceste sate, fapt care nu mai permite administraţiei locale un nou proiect, considerându-se dublă finanţare. Lucrările care sunt prinse sunt pentru cei 5,3 kilometri pentru branşamente la reţeaua apă şi 11 kilometri de canalizare.


Postaţi pe: Facebook



Scrieţi un comentariu

Copyright © 2012 Ultimele stiri – Impact Real. Toate drepturile revin.