Sunteţi aici: Pagina principală // Special

Constantin Aleca: „Nu mai am speranţe de la acest Guvern”

Primarul oraşului Bălceşti, Constantin Aleca a vorbit într-un interviu acordat cititorilor Impact real despre situaţia căminului de bătrâni, precum şi despre lucrările care se realizează în prezent în oraş. De ce face apel către consilierii PSD să se alinieze cerinţelor comunităţii, care sunt priorităţile zero în acest nou an, dar şi în ce stadiu se află proiectul înfiinţării parcului industrial Drăgăşani – Bălceşti, aflăm în rândurile de mai jos.

 

Impact real: Ce va însemna pentru comunitatea locală accesarea fondurilor europene?

Constantin Aleca: Plecăm cu speranţe mari, în noul an. Accesarea fondurile europene prin deschiderea acestor noi axe reprezintă ocazia unică de dezvoltare a oraşului, şansa noastră, iar noi nu trebuie să ratăm această posibilitate, fiindcă inclusiv contribuţia locală în privinţa cofinanţărilor este de doar 2%. Mai mult, aştept să fim sprijiniţi şi de Consiliul Judeţean. Dacă anul 2017 a fost un an dezamăgitor din punct de vedere al alocărilor de fonduri, fiindcă Ministerul Dezvoltării a binevoit să finanţeze doar un singur proiect, în valoare de 13 miliarde de lei pentru Oraşul Bălceşti, reprezentând construirea unui pod, iar pentru accesarea fondurilor europene în 2017 nu ne pliem nici unei axe, anul 2018 va fi anul de dezvoltare al Oraşului Bălceşti. Noi am întârziat mult cu investiţiile şi din cauza ridicărilor topografice, întocmirii cărţilor funciare, intabulării, vizelor OCPI, demersuri obligatorii pentru întocmirea proiectelor, care au durat foarte mult timp.

 

Impact real: Datorită bugetului mai mic de anul acesta, aţi luat în calcul mărirea taxelor şi impozitelor locale?

Constantin Aleca: Vom merge şi anul acesta la acelaşi nivel al taxelor de anul trecut. Am luat această decizie fiindcă în zona noastră oamenii nu au venituri, locuri de muncă, iar cei care lucrează sunt foarte prost plătiţi. Din veniturile pe care le câştigă abia îşi pot acoperi cheltuielile zilnice. Trăim în sărăcie lucie, acesta este adevărul, pe care guvernaţii noştri nu-l văd, şi nici nu fac nimic în acest sens, nu au strategii. Chiar dacă pentru administraţia locală se va strânge „cureaua”, fiindcă anvelopa bugetară o să fie mai mare, din cauza faptului că s-au mărit salariile în zona bugetară, o să ne fie greu să susţinem investiţiile, fiindcă nu ne mai rămân bani pentru finanţarea proiectelor din bugetul local. Dar sunt încrezător, fiindcă vom căuta să atragem fonduri europene prin noile axe de finanţare, unde ne putem plia condiţiilor impuse de programele europene. Este pentru prima dată când şi oraşele mici intră la finanţarea proiectelor mari, pentru dezolarea mai multor activităţi. Tot timpul ne loveam de condiţiile impuse în programele europene, fiindcă un oraş cu o populaţie sub 20 de mii de locuitori nu avea acces la fondurile europene. Cum Bălceştiul are puţin peste 5 mii de locuitori acest fapt a reprezentat o barieră, niciodată nu am avut şansa de a accesa fonduri europene pentru oraşul nostru.

 

Impact real: Care este stadiul lucrărilor la parcul industrial?

Constantin Aleca: Din câte am înţeles, a câştigat o firmă licitaţia pentru împrejmuirea terenului, prin urmare, în primăvara acestui an vor demara lucrările de împrejmuire a terenului, fiindcă în prezent este păşune. Apoi trebuie introdusă reţeaua de apă şi canalizare. S-a reuşit introducerea curentului electric şi a reţelei de gaze naturale. Parcul industrial din Bălceşti se întinde pe o rază de 10 kilometri. Anul trecut am primit în semestrul patru suma de 2,5 miliarde de lei şi am mai primit la începutul anului 5 miliarde de lei vechi.

 

Impact real: Cum va fi pusă în valoare istoria acestor locuri?

Constantin Aleca: Putem face o legătură cu biserica din zona Otetelişu, care este monument istoric. Întreg Dealul Răii este străbătut de un drum şerpuit miraculos şi unic în felul său, pe care l-am numit „Micul Transfăgărăşan de la Bălceşti”. Drumul urcă înspre Palei, coboară prin satul Cîrlogani – Beneşti, de unde se poate vizita Conacul Otetelişenilor, fiind şi locul care a dat umanităţii pe cărturarul Petrache Poenaru, cel care, în anul 1827, obţinea la Paris brevetul pentru „condei portăreţ fără sfârşit”, adică stiloul de astăzi. Se poate face un traseu turistic spectaculos aici, fiindcă drumul continuă spre satul Goruneşti, unde se mai pot vizita culele din zonă. În Bălceşti putem atrage turiştii oferindu-le un traseu turistic unic, datorită istoriei acestei zone. Noi ne putem mândri cu Conacul Otetelişenilor de la Beneşti. Conacul în prezent este introdus în circuitul cultural-turistic al României. Aici, Institutul Cultural Român organizează frecvent tabere de pictură, vernisaje sau lansări de carte. Putem face chiar un circuit turistic, însă abia acum începem modernizarea drumului de exploatare agricolă din satul Goruneşti, cătunul Popeşti. El face legătura cu biserica-monument istoric construită în anul 1791 de Protopopul Cîrstea, fiind printre singurele biserici din judeţ care păstrează fresca originală. Tot în acel sat mai avem trei cule ale boierilor, iar Olteţul, fiind aproape, va da plusvaloare circuitului turistic. Aici, pe valea Olteţului, vrem să amenajăm şi o tabără de vară pentru copii. Pentru promovarea Bălceştiului din punct de vedere turistic trebuie mai întâi să asfaltăm drumurile. Bălceştiul a fost o zonă unde se făceau schimburi comerciale între munte şi partea de sud a judeţului. Negustorii de la munte luau cereale de le noi, în schimbul fructelor. Un târg al negustorilor era Bălceştiul. Oraşul şi-a căpătat acest statut pe data de 18 iunie 2002.

 

Impact real: Care sunt priorităţile zero pentru dumneavoastră, în acest nou an?

Constantin Aleca: Preluarea clădirilor fostului cămin de bătrâni, pentru înfiinţarea unui centru medical, iar lucrurile celelalte merg de la sine, mai trebuie doar să dăm ordin de începere a lucrărilor şi să atragem fondurile europene pentru proiectele propuse. Facem apel către consilierii PSD să se alinieze cerinţelor comunităţii, pentru reînfiinţarea spitalului în oraşul Bălceşti. Nu sunt de acord, fiindcă înfiinţarea spitalului în oraş este proiectul care nu s-a realizat în mandatul trecut, de fosta administraţie locală. Spitalul a fost desfiinţat prin Hotărârea de Consiliul Local nr. 42, cu acordul fostului primar. Au mai fost primării care nu au adoptat deciziile de desfiinţare a spitalelor puse pe liste de Guvern. Fostul primar s-a gândit că nu poate să ţină spitalul şi a fost mai uşor să pună lacătul pe porţile spitalului, în loc să facă o reorganizare.

 

Impact real: Speraţi ca Ministerul Dezvoltării să finanţeze proiectele depuse prin PNDL-2 în următorul exerciţiu financiar?

Constantin Aleca: Nu mai am nici o speranţă de la acest Guvern, atâta timp cât nu se dezbracă de haina politică, şi spun asta deoarece, pentru acest oraş, Ministerul Dezvoltării a alocat doar 13 miliarde de lei vechi, Oraşul Bălceşti este la coada clasamentului în ceea ce priveşte alocările de fonduri. În acest sens sunt dezamăgit, fiindcă, dintre cele trei proiecte depuse am primit bani doar pentru construirea unui pod. Dezvoltarea oraşului o va reprezenta accesarea fonduri europene. Guvernul ne-a alocat un buget de zero lei, deoarece cotele din impozitul pe venit au fost diminuate faţă de încasările din 2016. Prin urmare, primim zero lei din sumele defalcate din TVA pentru echilibrare. La repartizarea sumelor defalcate din TVA pentru echilibrare s-a ţinut cont de excedentul înregistrat la 31.12.2016, chiar dacă primăria nu a înregistrat plăţi restante la finele anului 2017. Administraţia locală din Bălceşti a înregistrând un excedent mare, reprezentând sumele alocate pentru proiectele care erau la acea data în derulare, adică sume neutilizate la finele anului 2016 care s-au reflectat în excedentul bugetului local, utilizându-se în anul următor cu aceeaşi destinaţie. S-a aplicat această formulă fără o analiză.

 

Impact real: Ce lucrări vor începe, în oraş?

Constantin Aleca: Avem proiectare şi execuţie pentru puntea şi podul din satul Ulicioiu, prin PNDL-2, proiect care este în faza de licitaţie. Am semnat contractul de finanţare anul trecut. Din bugetul local, în această primăvară vom asfalta patru drumuri, 1 kilometru la Dosul Boghi, 230 de metri la Bîţa, 935 de metri în zona Irimeştii de Sus şi 600 de metri pe strada Teilor, în total 2,5 kilometri de drumuri se vor asfalta foarte curând. Valoarea proiectul este de 12 miliarde de lei vechi. Suntem în lucru cu dosarele pentru strângerea de semnături în zonele unde vrem să extindem reţeaua de gaze naturale, ca mai apoi să mergem la Distrigaz Sud. Ar mai fi o variantă de extindere a reţelei cu bani din bugetul local, dar nu promit acest lucru deoarece costurile sunt mari, se ajunge la 1,8 miliarde de lei kilometrul de reţea de gaze. Dacă populaţia ar fi interesată şi vom avea o aglomerare mai mare pe kilometru, Distrigazul va susţine o parte din investiţie.


Postaţi pe: Facebook



Scrieţi un comentariu

Copyright © 2012 Ultimele stiri – Impact Real. Toate drepturile revin.