Sunteţi aici: Pagina principală // Special

Constantin Aleca: „Bălceştiul are nevoie de spital, şi nu renunţ la această idee”

Primarul oraşului Bălceşti, Constantin Aleca a vorbit într-un interviu acordat cititorilor Impact real despre situaţia căminului de bătrâni, precum şi despre lucrări care se demarează în prezent în oraş. Ce pronostic dă funcţionării căminului, dar şi în ce stadiu se află proiectul înfiinţării parcului industrial Drăgăşani – Bălceşti, vom afla în rândurile de mai jos.

 

Impact real: Ce cale vor lua proiectele care nu au prins finanţare de la Ministerul Dezvoltării?

Constantin Aleca: Ar mai fi o şansă pe care ne-o acordă PNDL, formată din acele economii constituite după licitaţii, sau de la primăriile care nu vor reuşi finalizarea documentaţiilor până la 31 noiembrie. Selecţia se va face tot la minister, şi vor fi finanţate proiectele care nu au intrat la finanţare în prima parte, dar în limita sumelor care rămân disponibile. Ar fi un lucru deosebit. Abia atunci poate că avem şi noi o şansă privind finanţarea proiectelor prin PNDL.

 

Impact real: Ce lucrări se demarează în prezent, în oraş?

Constantin Aleca: În prezent se fac reparaţii la grădiniţa cu program prelungit, respectiv înlocuirea uşilor şi ferestrelor din lemn cu cele din termopan, înlocuirea instalaţiilor electrice, gresie şi faianţă în băi, iar interioarele se vor zugrăvi. La şcoli am alocat suma necesară pentru igienizare, iar lucrările sunt aproape finalizate. Am aprovizionat toate şcolile cu combustibil. Nu am depus proiect pentru modernizarea şcolilor la Ministerul Dezvoltării în ideea de a finanţa modernizarea drumurilor sau de a nu avea multe proiecte.

 

Impact real: Care este situaţia căminului de bătrâni în prezent ?

Constantin Aleca: Căminul de bătrâni funcţionează ilegal. Persoanele care sunt internate trebuie să beneficieze de nişte condiţii speciale în cămin. Psiholog nu mai există de anul trecut, din luna septembrie, iar asistentul social a plecat de la data de 1 ianuarie, şi nu cred că au contracte de colaborare cu altcineva. Mai mult, Curtea de Conturi a spus clar, dând şi soluţia referitoare la parteneriate cu consiliile de la domiciliul beneficiarilor că, în cazul în care nu se fac parteneriate, urmarea trebuie să fie externarea beneficiarilor către primăriile de domiciliu şi reorganizarea căminului. Acestea au fost măsurile recomandate de Curtea de Conturi.

 

Impact real: În această situaţie, cât va mai rezista căminului?

Constantin Aleca: Anul trecut, după constituirea bugetelor ni s-au alocat fonduri de la Consiliul Judeţean în valoare de 155,000 de lei  lei. Aceşti bani s-a specificat că sunt pentru acoperirea arieratelor şi pentru proiectele de dezvoltare locală. Dar noi, dacă am avut datorii, banii aceia s-au dus la datorii, acoperindu-se salariile restante de la căminul de bătrâni. Fiind în proces cu ei, la data de 1 ianuarie, când s-a terminat procesul, salariaţii erau la zi cu salariile şi nu a mai fost obiect al procesului. Totuşi, sentinţa Tribunalului a fost ca toate cheltuielile de judecată să le plătească ei, plus indicele de inflaţie. Consider că, dacă eram noi vinovaţi, ne dădeau nouă să plătim. În situaţia asta, conducerea căminului a fost găsită vinovată pentru că a angajat cheltuieli fără acoperire. Eu cred că toată această nebunie se va încheia, şi asta până când nişte autorităţi ale statului se vor sesiza, pentru că trebuie să intervină. Nu se poate să stăm la nesfârşit cu angajarea de cheltuieli fără acoperire. Cânt să încalci legea? Iar raportul Curţii de Conturi este vizibil pentru toată lumea. Cândva le-am făcut propunerea de a se muta în corpul B, dar nu este de acord Consiliul Judeţean, care vrea toate clădirile, pentru ca nu cumva să facem acolo centrul medical, şi să rămânem noi, liberalii, prea mult timp la conducere.

 

Impact real: De ce nu sunteţi de acord cu funcţionarea căminului de bătrâni, în varianta propusă de Consiliul Judeţean?

Constantin Aleca: Consider că este ineficient. Bălceştiul are nevoie de spital, şi nu renunţ la această necesitate a comunităţii. În 2011, din toată ţara, prin programul de interes naţional au venit doar 28 de bătrâni. Puşi într-o astfel de situaţie, au adus alţii, din centrele DGASPC, adică 32 de beneficiari care nu aveau ce căuta în cămin, pentru că erau finanţaţi de stat în proporţie de 90%. Aşa au trecut pe programul cel nou, finanţat de stat şi, după ce s-a desfiinţat, au rămas în cămin fără nici o sursă de finanţare. Aici a fost o ilegalitate, în situaţia în care în regulamentul de atunci scria clar că nu se internează beneficiari cu dizabilităţi. Dar s-a făcut acest lucru, altfel căminul era ineficient de atunci. Întâi au făcut angajări cu personalul, apoi au fost nevoiţi să aducă de la DGASPC bătrâni, iar când au văzut ce a scris Curtea de Conturi, i-au luat pe bătrâni imediat. Capacitatea căminului este de 65 de locuri, dar în prezent mai sunt doar 26 de bătrâni şi 25 de angajaţi, şi asta pentru că, în momentul când au văzut decizia Curţii de Conturi, unde se specifică în mod clar că nu aveau voie să interneze de la DGASPC bătrâni cu dizabilităţi, deoarece această categorie de beneficiari au nevoie de un alt regim de asistenţă socială, au luat măsura de a-i realoca.

 

Impact real: Vă doriţi să identificaţi o sursă de finanţare, speraţi să atrageţi fonduri europene pentru construirea unui spital?

Constantin Aleca: Nu este deschisă nici o axă pe fonduri europene. Noi urmărim altfel de finanţări. Avem terenul, avem cartea funciară, totul este intabulat, avem totul pregătit, doar să îi dăm drumul la proiect, dar să găsim sursa de finanţare. În situaţia aceasta ne va trebui o cofinanţare, dar nu se va pune problema, Consiliul Judeţean va fi alături de comunitatea din Bălceşti, pentru redeschiderea spitalului. Peste trei ani vin alegerile, iar oamenii din Bălceşti vor deschide pliantul cu care PSD s-a prezentat, şi în situaţia în care eu voi ceda clădirile, vor spune că nu au unde reînfiinţa spitalul, pentru că a înstrăinat Aleca clădirile. Toate se leagă la ei, scapă şi cu promisiunea, dar şi electoral, pentru că au voturi, aşa gândesc. Eu nu abandonez ideea de a deschide un centru medical la Bălceşti, în viitor. Dacă se vor aloca fonduri de la Uniunea Europeană pe aceste probleme, de asistenţă medicală, cu siguranţă vom accesa un proiect. În anul 2016 au fost bani pentru extindere, modernizarea ambulatoriilor şi noi, cum aveam policlinica, puteam să facem extinderea construcţiei, acolo puteam să facem un centru de sănătate multifuncţional, după normele europene.

 

Impact real: Care este stadiul lucrărilor la Parcul Industrial?

Constantin Aleca: Referitor la Parcul Industrial pot să vă spun că urmează lucrările de împrejmuire, cât de curând. Consiliul Judeţean alocă partea de finanţarea de 5 miliarde, iar primăria alocă anual suma de 2,5 miliarde. Proiectul a fost demarat în anul 2013, de atunci s-a introdus energia electrică. Proiectul de apă şi canalizare este aprobat la Apavil, urmează doar să-l pună în funcţiune. Foarte mulţi întreprinzători au venit la noi să ceară spaţii, însă cum vin aşa şi pleacă, pentru că mai durează. Nu este împrejmuit, nu sunt drumurile trasate, terenul trebuie parcelat, iar reţea de apă şi canalizare nu există. Utilităţile trebuiau finalizate din primăvara acestui an. La Parcul Industrial timp de patru ani s-au realizat numai lucrările la reţeaua de electricitate şi sistemul de gaze naturale.


Postaţi pe: FacebookScrieţi un comentariu

Copyright © 2012 Ultimele stiri – Impact Real. Toate drepturile revin.