Sunteţi aici: Pagina principală // Administraţie

Consiliul Judetean va asfalta DJ 655

•    Proiectul ar fi „o gură de oxigen” pentru rezolvarea infrastructurii rutiere a comunei Vaideeni
În urmă cu câteva luni, preşedintele Consiliului Judeţean Vâlcea, Ion Cîlea, şi-a manifestat dorinţa de a asfalta DJ 655, Horezu – Vaideeni – Izvorul Rece – Mariţa, până la limita cu judeţul Gorj, drum care va beneficia de finanţare europeană prin POR 2007-2013. Dacă acest proiect va fi pus în aplicare, comuna Vaideeni ar fi principala beneficiară a investiţiei. Nu mai puţin de 12 kilometri dintre cei 16 propuşi spre asfaltare se regăsesc chiar pe teritoriul comunei Vaideeni: „Noi susţinem cu tărie acest proiect, deoarece DJ 655 ne traversează comuna de la un capăt la celălalt. Proiectul include aproximativ 16 kilometri, dintre care 12 se află pe raza comunei noastre. Drumul este de o importanţă foarte mare nu numai pentru noi, este vorba în primul rând de imaginea judeţului Vâlcea. Traseul spre Transalpina, zona poate cea mai vizitată din lume, pe GPS, trece pe acest drum, care ar urma să fie reabilitat. Este cel mai scurt, şi orice turist, de oriunde ar veni el, trece prin judeţul Vâlcea şi vede acest drum, iar la limita cu Gorjul ai impresia că intri în altă ţară. Ar fi un proiect, în primul rând, de imagine a noastră, a judeţului.”, a afirmat liberalul Băluţă.
Şcoala necesită reabilitare
O condiţie esenţială în ceea ce priveşte partea economică a unei localităţi, prin atragerea posibilelor investiţii, o reprezintă aspectul general al acesteia, starea infrastructurii fizice, care este importantă pentru funcţionarea optimă a civilizaţiei moderne. Pe lângă drumuri, un rol esenţial îl are pentru prim-gospodarul din Vaideeni şi infrastructura din domeniul educaţional.
În acest sens, Daniel Băluţă va acorda o mai mare importanţă reabilitării şcolilor din Vaideeni, pentru ca elevii să aibă condiţii optime pentru desfăşurarea activităţii şi să nu mai trebuiască să meargă la oraş pentru a studia. În acest moment, în localitate există o singură şcoală cu clasele I-VIII şi încă două cu clasele I-IV. De asemenea, în ultimii ani, în comuna Vaideeni a fost pus la punct prin programul Ministerului Comunicaţiilor un punct de acces public la informaţie PAPI. Liberalul Băluţă consideră că un rol important de a ţine aproape tinerii de comuna lor natală este şi asigurarea condiţiilor de studiu în zonă, fapt care nu i-ar mai forţa să meargă la Horezu sau la Râmnicu Vâlcea pentru a învăţa. În acest sens, promite că va acorda o mare importanţă educaţiei şi reabilitării şcolilor din localitatea pe care o gospodăreşte.
Grădiniţă nouă, în viitor, la Vaideeni
Primarul îşi doreşte construirea unei grădiniţe din temelii. Valoarea totală a investiţiei va fi de circa 7 miliarde de lei vechi. Daniel Băluţă speră ca fondurile pentru această construcţie să fie atrase de la Banca Mondială: „Localitatea are nevoie de o grădiniţă nouă, modernă, în care micuţii să fie educaţi. Tocmai de aceea, această investiţie se află pe lista noastră de priorităţi.”, a spus primarul Băluţă.
Balul oierilor, tradiţie de 100 de ani
Potrivit primarului Băluţă, cetăţenii din Vaideeni valorifică tradiţia, iar în acest sens administraţia locală a fost mereu alături de aceştia, prin sprijin financiar. Primăria Vaideeni sprijină aceste manifestări culturale, istorice, religioase şi sociale ale comunităţii şi alocă în fiecare an resursele financiare pentru bunul mers al activităţilor. În fiecare an, pe 1 ianuarie, la Vaideeni are loc o manifestare culturală inedită, denumită „Balul oierilor”, prin intermediul căreia se încearcă păstrarea tradiţiilor populare ale ciobanilor din zonă. Ritualul se practică de aproape 100 de ani, iar localnicii se pot bucura de un frumos festival românesc, cu cântece şi dansuri populare. Tinerii din zonă folosesc însă acest prilej şi pentru a-şi căuta perechea, multe căsătorii încheindu-se după aceste baluri: „La fiecare început de an, la Vaideeni are loc o manifestare culturală inedită, denumită „Balul oierilor”, prin intermediul căreia se încearcă păstrarea tradiţiilor populare ale ciobanilor. La bal au acces mai ales localnicii care vin îmbrăcaţi în costume populare, pentru ceilalţi făcându-se câteva excepţii.”, a declarat primarul Daniel Băluţă. Majoritatea evenimentelor se desfăşoară la Căminul cultural din comună, unde administraţia locală dispune de spaţiu suficient pentru a organiza aceste ritualuri de păstrare a tradiţiei comunei Vaideeni.
Potenţial turistic ridicat
Un proiect de 200.000 de euro a fost finalizat săptămâna trecută la Vaideeni. Prin acest proiect au fost marcate zece trasee turistice destinate drumeţilor şi două trasee off road pentru posesorii de maşini de teren, care fac legătura între Oltenia de sub munte şi Valea Lotrului.
Primarul Daniel Băluţă depune toate eforturile pentru a dezvolta din punct de vedere turistic localitatea pe care o administrează, conştient, de altfel, că este unul dintre domeniile care poate fi valorificat la Vaideeni. Peisajele pitoreşti, tradiţiile culturale ale zonei, cum ar fi festivalul folcloric păstoresc „Învârtita dorului” şi „Balul oierilor”, mânăstirile din zonă, apropierea de localităţile balneoclimaterice Govora, Călimăneşti, Olăneşti fac din comuna vâlceană Vaideeni o zonă cu un potenţial turistic remarcabil, insuficient exploatat. Pe parcursul ultimilor doi ani, în comuna Vaideeni a fost derulat proiectul „Amenajarea de marcaje turistice, refugii turistice de utilitate publică, înfiinţarea şi amenajarea de trasee tematice”, finanţat din fonduri europene.
„Tribunalul Haiducilor”, „Moara Dracilor” sau „Piatra Spânzurată” sunt legende ale comunei vâlcene Vaideeni, care sunt incluse în acest proiect de trasee tematice: „Este vorba de un proiect de 206.000 de euro, care deja a fost finalizat. S-au executat 12 trasee turistice montane de drumeţie pentru turişti. Toate traseele pornesc din comuna Vaideeni şi urmează vechile drumuri de transhumanţă ale ciobanilor, dar şi ale haiducilor. A fost un proiect preluat de la fosta administraţie şi pe care noi l-am dus la bun sfârşit.”, a precizat primarul Daniel Băluţă. Proiectul a fost finanţat prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR), iar fondurile obţinute au fost folosite pentru amenajarea de trasee şi refugii turistice. „S-au amenajat zece trasee turistice destinate drumeţiilor, care refac vechi plaiuri ciobăneşti sau drumuri ale haiducilor, şi două trasee off road pentru posesorii de maşini de teren, care fac legătura între Oltenia de sub munte şi Valea Lotrului. De asemenea, în punctele Gol alpin Caserie şi Vârful Ursu s-au construit două refugii de utilitate publică, unde turiştii se vor putea adăposti temporar, în cazul în care sunt surprinşi de vreme rea sau pentru turiştii care au probleme de sănătate, până sunt preluaţi de salvatori montani pentru acordarea primului ajutor şi transportul acestora până la prima unitate sanitară.”, a povestit managerul RECL, Ileana Statie. O parte dintre fondurile proiectului au fost folosite pentru editarea de broşuri şi promovarea acestor trasee turistice. Dezvoltarea turismul rural se doreşte a fi o alternativă viabilă pentru populaţia din Vaideeni, populaţie alcătuită preponderent din păstori. Primele efecte ale proiectului implementat de autorităţi s-au arătat deja: trei localnici din Vaideeni aşteaptă răspuns în urma depunerii de proiecte cu finanţare nerambursabilă pe Măsura 3.1.3 – Încurajarea activităţilor turistice, iar alţi doi au început deja construirea de pensiuni cu resurse financiare proprii.


Postaţi pe: FacebookScrieţi un comentariu

Copyright © 2012 Ultimele stiri – Impact Real. Toate drepturile revin.