Sunteţi aici: Pagina principală // Administraţie

Consiliul Judetean va asfalta DJ 655

drum care urmeaza a fi asfaltat•    Proiectul ar fi o „gură de oxigen” pentru rezolvarea infrastructurii rutiere a comunei Vaideeni
Preşedintele Consiliului Judeţean Vâlcea, Ion Cîlea şi-a manifestat recent dorinţa de a asfalta drumul judeţean 655, Horezu- Vaideeni- Izvoru Rece- Mariţa, până la limita cu judeţul Gorj, drum care va beneficia de finanţare europeană prin POR 2007-2013. Prin lucrările prevăzute în documentaţia tehnică se urmăreşte asigurarea unor servicii de transport la standarde europene de siguranţă, calitate şi costuri, atât prin fluidizarea traficului, cât şi prin reducerea timpului de transport, eliminarea blocajelor rutiere şi traversarea în condiţii optime a celor patru localităţi de pe teritoriul judeţului Vâlcea. Platforma drumului va fi lărgită la 8 metri, dintre care 6 metri vor fi destinaţi părţii carosabile. A fost susţinută licitaţia, urmând ca, în primăvară, să fie demarcate lucrările.
Daniel Băluţă: „Este un proiect vital pentru noi”
Dacă acest proiect va fi pus în aplicare, comuna Vaideeni ar fi principala beneficiară a investiţiei. Nu mai puţin de 12 kilometri dintre cei 16 kilometri propuşi spre asfaltare se regăsesc chiar pe teritoriul comunei Vaideeni: „Noi susţinem cu tărie acest proiect, deoarece DJ 655 ne traversează comuna de la un capăt la celălalt. Proiectul include aproximativ 16 kilometri, din care 12 se află pe raza comunei noastre. Drumul este de o importanţă foarte mare nu numai pentru noi, este vorba, în primul rând de imaginea judeţului Vâlcea. Drumul spre Transalpina, zonă poate cea mai vizitată din lume pe GPS, trece pe acest drum. Este cel mai scurt şi orice turist, de oriunde ar veni el, trece prin judeţul Vâlcea şi vede acest drum, iar la limită cu Gorjul ai impresia că intri în altă ţară. Ar fi un proiect în primul rând de imagine a noastră, a judeţului, un proiect vital pentru noi, ca administraţie locală”, a afirmat liberalul Băluţă.
Balul Oierilor, tradiţie de un secol
Cetăţenii din Vaideeni valorifică tradiţia, iar acest lucru se observă an de an, în preajma sărbătorilor de iarnă. Primăria Vaideeni sprijină aceste manifestări culturale, istorice, religioase şi sociale ale comunităţii şi alocă în fiecare an resursele financiare pentru bunul mers al activităţilor. În fiecare an, pe 1 ianuarie, la Vaideeni are loc o manifestare culturală inedită, denumită „Balul oierilor”, prin intermediul căreia se încearcă păstrarea tradiţiilor populare ale ciobanilor din zonă. Ritualul se practică de aproape 100 de ani, iar localnicii se pot bucura de un frumos festival românesc, cu cântece şi dansuri populare. Tinerii din zonă folosesc însă acest prilej şi pentru a-şi căuta perechea, multe căsătorii încheindu-se după aceste baluri: „La fiecare început de an, la Vaideeni are loc o manifestare culturală inedită, denumită „Balul oierilor”, prin intermediul căreia se încearcă păstrarea tradiţiilor populare ale ciobanilor. La bal au acces mai ales localnicii care vin îmbrăcaţi în costume populare, pentru ceilalţi făcându-se câteva excepţii.”, a declarat primarul Daniel Băluţă. Majoritatea evenimentelor se desfăşoară la Căminul Cultural din comună, unde administraţia locală dispune de spaţiu suficient pentru a organiza aceste ritualuri de păstrare a tradiţiei comunei Vaideeni.
La Vaideeni se construieşte o grădiniţă nouă
În momentul de faţă se lucrează intens la construirea unei grădiniţe din temelii. Valoarea totală a investiţiei este de 1,5 milioane de euro. Daniel Băluţă susţine că fondurile pentru această construcţie sunt asigurate prin Banca Mondială, iar administraţia locală va suporta o cofinanţare de 1,5 miliarde de lei vechi, bani pe care primarul i-a făcut rost şi cu sprijinul Consiliului Judeţean: „Localitatea are nevoie de o grădiniţă nouă, modernă, în care micuţii să fie educaţi. Tocmai de aceea, această investiţie s-a aflat pe lista noastră de priorităţi. Cred că anul viitor, în toamnă, va fi gata acest obiectiv”, a spus primarul Băluţă.
Sediul primăriei, în curs de reabilitare
Imediat după preluarea funcţiei, primarul Daniel Băluţă şi viceprimăriţa Doina Diaconescu au început lucrările de extindere şi modernizare a sediului Primăriei Vaideeni. În primă fază, va fi schimbată tâmplăria din lemn cu PVC şi geam termopan, iar ulterior se vor realiza finisajele interioare şi exterioare. „Am montat şi instalaţia de încălzire centrală. Cred că Primăria Vaideeni era singura din judeţ care nu avea acest sistem modern de încălzire. În următoarea perioadă ne-am propus să extindem actualul sediu, cu fonduri guvernamentale şi de la bugetul local. M-am gândit că o variantă ar fi accesarea unui proiect prin GAL, însă anul acesta fondurile sunt limitate, sunt primite proiecte a căror valoare nu ar trebui să depăşească 100.000 de euro, iar cel pentru extinderea primăriei se ridică la 350.000 de euro. În funcţie de banii pe care îi vom obţine, vom încerca să înlocuim şi mobilierul”, a anunţat primarul Daniel Băluţă.
Şcoala veche va avea o nouă destinaţie
Pe teritoriul comunei Vaideeni, chiar în centrul comunei există o şcoală veche, construită în stil brâncovenesc, care nu mai funcţionează. Clădirea este aproape în paragină, însă primarul Daniel Băluţă a întocmit un proiect pentru reabilitarea clădirii, în valoare de 400.000 de euro. Încă nu a fost identificată totuşi sursa de finanţare pentru acest obiectiv. Edificiul va primi, o dată cu reabilitarea, şi o nouă destinaţie, de tip cultural. Acolo va fi amenajat un muzeu, dar şi o bibliotecă: „Ne dorim să reabilităm această clădire, tocmai pentru că are o arhitectură foarte frumoasă, este nevoie de subzidiri, dar şi de finisări. În interior, clădirea arată bine”, a mai spus Băluţă.
Căminul cultural necesită reabilitare
Un proiect inedit i-a trecut prin minte primarului liberal, în ceea ce priveşte reabilitarea căminului cultural din localitate. Îşi doreşte un cămin cu o capacitate de câteva sute de persoane pentru evenimente, bucătărie şi tot ce mai are în dotare un cămin cultural la standarde europene. Viaţa culturală este evidentă, iar tradiţiile se păstrează an de an la Vaideeni. Pentru acest lucru este nevoie însă şi de condiţii pentru o bună desfăşurare a evenimentelor culturale: „Vreau să modernizez căminul cultural, dar ce am eu în cap depăşeşte un milion de euro investiţie. Ne vom gândi să accesăm poate un proiect european, în 2014, pentru acest obiectiv”, a completat Băluţă.


Postaţi pe: FacebookScrieţi un comentariu

Copyright © 2012 Ultimele stiri – Impact Real. Toate drepturile revin.