Sunteţi aici: Pagina principală // Administraţie

Consiliul Judetean este surd la problemele Stoenestiului

primarie stoenesti• Gheorghe Dumbravă: „Altele sunt interesele domnilor din această instituţie”

Comuna Stoeneşti dispune de una dintre cele mai vaste reţele de drumuri din judeţ, care însumează peste 100 de kilometri. De aceea, încă din prima lună de la învestirea în funcţia de primar, Gheorghe Dumbravă a înţeles că numai bătătorind drumurile la Bucureşti poate reuşi, într-un final, să obţină fondurile necesare pentru a rezolva o parte dintre problemele localităţii.

Asfaltare de un milion de euro, blocată din lipsa sprijinului

După sute de kilometri înregistraţi în drumurile făcute la Bucureşti, primarul a reuşit să demareze proiectul pe Măsura 3.2.2.D., de reabilitare şi modernizare a infrastructurii prin asfaltarea drumurilor comunale în satele Valea de Brădet – Zmeurăt, pe o lungime de 3,6 kilometri, Bârlogu – Băile Govora 1,8 kilometri şi la Mogoşeşti – Bârzeşti, pe 800 de metri, lucrarea fiind finanţată din fonduri europene nerambursabile, în valoare de un milion de euro. Lucrurile au decurs bine până când termenul de finalizare a lucrărilor a bătut la uşa primăriei, în toamna acestui an, conducerea administraţiei locale fiind astfel nevoită, conform contractului ca, după ce a făcut recepţia finală a lucrării, să vireze obligatoriu către SAPARD ultima tranşă din cofinanţare, în valoare de 8,5 miliarde de lei vechi. Cunoscând foarte bine condiţiile, inclusiv termenul de finalizare a contractului, primarul cere
ajutor la Consiliul Judeţean Vâlcea încă de la începutul anului 2015 de unde, până în prezent, a primit doar încurajări. Pus între ciocan şi nicovală, primarul a hotărât prelungirea termenului de finalizare a proiectului până în august 2015. „Am adresă de la constructor să fac recepţia finală, dar nu o pot face, pentru că trebuie să virez ultima tranşă din cofinanţare, de 8,5 miliarde de lei vechi, bani pe care nu îi avem. De la începutul anului am făcut cunoscut la Consiliul Judeţean faptul că am nevoie de această sumă, dar nu m-a auzit nimeni. Constructorul mă presează să îi dau banii, iar termenul de finalizare a lucrării a trecut cu două luni. Pus în faţa acestui fapt, am făcut un act adiţional de prelungire a termenului, până în luna august 2015, la care vom plăti penalităţi, pentru că nu am fost gata cu lucrarea, fapt pentru care mă va executa SAPARDUL cu vreo câteva zeci de milioane de lei vechi, din cauza acestei ultime tranşe. Nimeni nu vrea să ne ajute; astăzi, Consiliul Judeţean este surd, pe nimeni nu interesează problemele noastre, altele sunt interesele domnilor din această instituţie. Din cauza acestor bani, eu plătesc penalităţi, pentru că nu am de unde să iau această sumă, de 8,5 miliarde de lei vechi pentru două luni. Am spus că am nevoie de 10 miliarde de lei vechi pentru sistemul integrat apă şi canalizare, cofinanţare pe care nu am rezolvat-o prin compensările care au avut loc, în afară de cele 8,5 miliarde de lei vechi pentru proiectul pe Măsura 3.2.2.D, necesari pentru ultima tranşă din cofinanţare. Abia am primit 1,5 miliarde de lei, sumă pe care Consiliul Judeţean a dat-o la toată lumea. Ne forţează să ne împrumutăm, iar banca nu are încredere în noi, ca administraţie locală, chiar dacă sunt convinşi că aceşti bani le vor intra înapoi, de la SAPARD. Noi avem bani prevăzuţi în
buget pentru comisioanele şi dobânzile băncii. Am făcut adresă la Consiliul Judeţean de la începutul anului 2014, în care am specificat lucrările care se vor derula în anul 2014 şi ce nevoi avem, pentru cofinanţare.”, a declarat primarul din Stoeneşti, Gheorghe Dumbravă.

Investiţie soldată cu un proces în instanţă

Conform contractului semnat, primarul şi-a asumat angajamentul că va plăti ultima tranşă din cofinanţare pentru proiectul de asfaltare pentru Măsura 3.2.2.D la data stabilită în contract. Nu a mai putut, însă, onora această promisiune, în lipsa sprijinului din partea Consiliului Judeţean. Cu gândul că suma respectivă mai poate fi obţinută de administraţia locală numai de la bancă, Gheorghe Dumbravă este hotărât să încerce această variantă, indiferent de condiţiile dure pe care banca le aplică. A primit, până acum, un refuz categoric şi din partea băncilor, din cauza procesului pe care îl are în derulare cu SC ComProd SRL.

Firma constructoare cere insolvenţa Primăriei Stoeneşti

Administraţia locală Stoeneşti nu poate să facă împrumut la nici o bancă, atâta timp cât firma ComProd SRL a cerut insolvenţa administraţiei locale. Chiar dacă Primăria Stoeneşti a câştigat de fiecare dată când a fost dată în judecată, aceste procese au şi o consecinţă neplăcută, respectiv neîncrederea instituţiilor bancare în solvabilitatea primăriei.
Firma ComProd SRL a realizat lucrări la sistemul de apă din satul Dobriceni, înainte de anul 2012, la preţul 10 miliarde de lei, pentru care a montat doar trei kilometri de conductă. Cum preţul nu a fost considerat suficient, înainte de învestirea lui Gheorghe Dumbravă în funcţia de primar, administratorul firmei ComProd a încheiat, cu fostul primar, un act adiţional semnat, ştampilat şi înregistrat la administraţia locală, plus o factură cu câteva zerouri în coadă, sumă care este cu mult peste posibilităţile actualei administraţii. „Nu am putut să fac împrumut pentru a acoperi cofinanţarea de care avem nevoie, pentru că toate băncile au fugit de mine, din cauza procesului pe care îl avem în derulare cu firma ComProd. Este a treia oară când mă dă în judecată, şi de fiecare dată am câştigat. În urma unui act adiţional făcut de fostul primar cu SC ComProd, acest constructor a mai cerut 700 de milioane de lei vechi, la care s-au adăugat penalităţi. Acest act adiţional a fost făcut după ce eu câştigasem alegerile. Pe data de 10 iunie 2012 au fost alegerile, pe 19 iunie s-a încheiat acest act adiţional, iar pe 22 s-a făcut recepţia lucrării. Pe contractul încheiat între fostul primar şi firma ComProd scrie clar, la articolul 22, că nu se admit acte adiţionale. Cel mai grav lucru este că, pe unde s-a lucrat, nu s-au făcut măsurători şi proiect. Constructorul spune că a folosit 400 de metri de conductă pe un drum, iar pe altul 500. Este adevărat că a băgat pe fiecare uliţă câte ceva, dar totalul este în jur de 100 de metri, în nici un caz 900 de metri de ţeavă. Nimeni, dacă ar fi în locul meu, nu ar semna aşa ceva. Eu nu voi plăti din banii comunităţii nişte lucrări care, de fapt, nu s-au realizat. Constructorul se prevalează de faptul că el a adus factura la primărie, la registratură s-a
semnat de primire, iar greşeala a mers mai departe, contabila trecând factura în calcul, ca arierat. Până să ne dezmeticim noi, pentru că şi eu eram la început, am observat că se plătiseră acestui constructor, care a lucrat trei kilometri de conductă, 10 miliarde de lei. Eu, de când sunt primar, cu 10 miliarde am băgat 30 de kilometri de conductă. Dacă eram în locul lui, de ruşine, nu mai veneam cu această ultimă factură, să cer alţi bani, dacă ştiam că am încasat aproape 10 miliarde.”, a mai spus primarul din Stoeneşti.


Postaţi pe: Facebook



Scrieţi un comentariu

Copyright © 2012 Ultimele stiri – Impact Real. Toate drepturile revin.