Ce nu au reuşit consilierii Râmnicului au reuşit cei de la Dăeşti – Vâlcea. Realizarea Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară pentru Serviciul de salubrizare a localităţilor din judeţul Vâlcea este pusă sub semnul întrebării din cauza consilierilor locali din Dăeşti, care refuză să vină la şedinţe pentru a aproba aderarea comunei la această asociaţie. Aproape 30 de milioane de euro sunt în joc, bani pe care judeţul îi va pierde dacă între documentele pe care Consiliul Judeţean Vâlcea trebuie să le depună la Ministerul Mediului nu se va regăsi şi hotărârea Consiliului Local Dăeşti.
Singurii din judeţ care nu au votat aderarea
Consiliul Judeţean Vâlcea a primit o lovitură dură din partea consilierilor din Dăeşti, mai ales că, în urmă cu aproximativ trei săptămâni, reuşise să-i convingă chiar şi pe consilierii din Râmnicu Vâlcea să aprobe aderarea la această asociaţie. Aleşii din Dăeşti au fost convocaţi, săptămâna trecută, în ultima zi a lunii august, într-o şedinţă ordinară să aprobe intrarea localităţii în ADI Salubritate, dar, ca de obicei în ultimele luni, unii consilieri, în frunte cu cei de la PNL şi PDL, au refuzat invitaţia de a se prezenta la şedinţă, lăsând judeţul într-o mare încurcătură. Dăeştiul este singura localitate din Vâlcea care nu a dat o astfel de hotărâre de Consiliu Local, astfel că milioanele de euro pe care Uniunea Europeană le dă pentru implementarea proiectului în Vâlcea sunt acum cu semnul întrebării. „Consiliul Local Dăeşti nu s-a întrunit în luna august când, la solicitarea organului superior, Consiliul Judeţean, ar fi trebuit să luăm o hotărâre prin care şi noi să intrăm în această asociaţie de dezvoltare privind salubrizarea. Hotărârea respectivă nu s-a aprobat, astfel că, după câte am înţeles, şi la nivel judeţean este acum o mare problemă, întrucât trebuiau depuse documentele la Ministerul Mediului şi fără hotărârea luată de Consiliul Local Dăeşti se pare că se vor pierde circa 30 de milioane de euro în întregul judeţ. La ora actuală, noi aveam concesionat serviciul de salubritate către societatea Urban, dar acest lucru nu ne avantajează cu nimic pentru că, dacă se va pierde finanţarea pentru această asociaţie judeţeană, va fi o problemă în viitor pentru tot judeţul, nu doar pentru noi, deoarece banii respectivi, cu siguranţă, asigurau nişte dotări cu utilaje, nişte gropi ecologice, nişte locuri de colectare şi de selectare a deşeurilor.”, spune Ion Dobre, primarul din Dăeşti.
La un pas de dizolvare
Consiliul Local din Dăeşti este acum pentru a doua oară în situaţia de a fi dizolvat, şi anul trecut prefectul de Vâlcea fiind la un pas de a organiza anticipate în localitate. Miza este acum aceeaşi, susţine Dobre, care este convins că, prin refuzul lor, consilierii vor să se ajungă la alegeri anticipate. „Anul trecut, consiliul nu s-a întrunit din vina noastră, pentru că, dintr-o greşeală, nu i-am convocat, dar acum este vorba de rea-credinţă din partea domnilor consilieri. Este vorba doar de o parte dintre consilieri, căci vreau să precizez că doar consilierii din PNL; PDL, PNG şi PAS nu s-au prezentat. Ceilalţi cinci, patru de la PSD şi unul de la PIN, au venit. Eu o să mai convoc şi luna aceasta Consiliul Local şi, în cazul în care nu vor veni nici de data aceasta, decizia va aparţine prefectului. Se va ajunge, probabil, la dizolvare: nu suntem singurii care nu vom avea Consiliu Local, am înţeles că este acum la modă ca acestea să se dizolve. Speră că astfel se vor face alegeri în localitate, iar cele patru partide au o alianţă aici, la Dăeşti ca să iasă majoritare. Eu nu îi înţeleg însă, pentru că nu li s-a propus pe ordinea de zi niciodată vreun punct aberant, nu li s-au supus dezbaterii proiecte care să nu fie legale. Sunt nişte ambiţii locale şi eu cred că totul pleacă de la faptul că reprezentantul PNL, Popolan, nu mai este viceprimar şi de aici toată problema de la Dăeşti.”, a mai precizat primarul Dobre. Consilierii locali, chiar şi cei care s-au prezentat la şedinţe, sunt însă acum hotărâţi să acţioneze în aşa fel încât Consiliul Local Dăeşti să fie dizolvat. „Bineînţeles că suntem de acord cu desfiinţarea acestuia. Comuna a pierdut multe proiecte prin neprezentarea lor la şedinţe. Numai la ultimele proiecte pe care ei nu au vrut să le voteze am pierdut trei milioane de euro. Să se dizolve, că cel mai probabil va rămâne primarul să ia hotărârile care trebuie în beneficiul localităţii.”, a afirmat consilierul PSD, Adrian Voicilă.
27 de milioane de euro, sub semnul întrebării
Prin proiectul „Sistem de management integrat al deşeurilor solide în judeţul Vâlcea”, pe care consilierii din Dăeşti l-au boicotat, Vâlcea urma să primească 27 de milioane de euro, bani care ar fi trebuit folosiţi pentru a creşte numărul de locuitori care beneficiază de colectarea deşeurilor menajere şi de serviciile de management de calitate corespunzătoare şi la tarife acceptabile; reducerea cantităţii de deşeuri depozitate; creşterea cantităţii de deşeuri reciclate şi valorificate şi pentru înfiinţarea unor structuri eficiente de management al deşeurilor. Cu excepţia Râmnicului şi a Dăeştiului, celelalte 87 de localităţi au aprobat încă de anul trecut aderarea la ADI, Consiliul Judeţean propunându-şi ca, până la 1 septembrie, anual acesta, să aibă constituită această asociaţie, a cărei înfiinţare se tărăgănează încă din 2007.